Panowie. Silniki BLDC tak sie rozpanoszyły, iż pasowało by utworzyć osobny dział/poddział na Elektrodzie zajmujący się tylko nimi. Sprawa jest o tyl trudna iż producenci nie udostępniają dokumentacji oraz zakup głównych elementów wykonawczych (matryca tranzystorów IGBT - najczęściej) jest trudny. Dodatkowo cała logika działania jest ukryta w procesorze do którego programu nie ma dostępu.
Szanse na naprawę są tylko wtedy gdy procesor nie jest uszkodzony, ale nawet wtedy naprawa jest bardzo trudna. Brak schematu przy tej liczbie elementów prowadzi do katorżniczej pracy jego odtwarzania. Często bez efektu.

Jedyne co można próbować wymienić to matryca tranzystorów. Oczywiście po wcześniejszym sprawdzeniu uzwojeń silnika.
jarasbyd napisał: A wie ktoś może czy naprawa takiego silnika jest opłacalna ??
Niestety naprawa większości silników BLDC jest wręcz niemożliwa i/lub nieopłacalna.
Zostaliśmy jako "naprawiacze" zapędzeniu w kozi róg przez producentów. Z reguły trzeba zacisnąć zęby i .... płacić.
Przykładem niech będzie sytuacja gdy cała centralka wentylacyjna kosztuje 800$ a używana (!) płytka sterująca do silnika na Ebay kosztuje 300$. Sam sprawdzałem jakiś czas temu w związku z tematem na innym forum.
jarasbyd Może popełniłeś błąd ze złym podłączeniem, choć byłeś ostrzegany przeze mnie i
p.obelix , jednak mogła to być juz musztarda po obiedzie. Silnik mógł być już uszkodzony.
Nie wiem czy jest sens dalej sie nim "bawić". Trzeba by odlutować płytkę od cewek. Sprawdzić te ostatnie, wyjmując wcześniej wirnik , na równe(!) rezystancje i INDUKCYJNOŚCI. Potem pasowało by sprawdzić ten silnik jako prądnicę i mierzyć napięcia generowane przez poszczególne fazy. Jak to było by OK to mozna sie zabrac za rozkminianie płytki. Trzeba by stworzyć wręcz stanowisko badawcze. Narzędzia + wiedza + mnóstwo czasu aby naprawić jeden silnik. Może się okazać że procesor jest walniety lub nie można zakupić jakiegoś elementu robionego tylko na zamówienie producenta silnika.
Może kiedyś, jak problem BLDC nabrzmieje, pojawią się w miarę uniwersalne sterowniki do kupienia za "normalne" pieniądze. Natura nie lubi próżni. Oby jak najszybciej, bo silnków BLDC przybywa w tempie astronomicznym. Praktycznie juz kazde nowo sprzedawane urządzenie ma taki silnik.
jarasbyd Napisz proszę co zdecydowałeś i ja sie twoje boje skończyły. Jak spróbujesz podjąć tą "nierówną walkę" postaram sie pomóc. Myślę że inni też.
Powodzenia.