Dla zainteresowanych podzielę się pierwszymi wrażeniami z użytkowania Hantek6022BE:
Diagnozowałem sygnały z czujników wału w samochodzie Honda CIVIC. Oscyloskop posiada 1MB pamięci co pozwala na rejestrację Max 10s przebiegu z próbkowaniem 100k/s (można zwiększyć próbkowanie ale kosztem czasu rejestracji) co w tym przypadku było wystarczające zarówno do przebiegów okresowych podczas działania samochodu jak i przebiegów jednorazowych czyli np. momentu rozruchu silnika. Gorzej było z obróbką zarejestrowanych danych. Miałem problemy z przesuwaniem wykresu wzdłuż osi X ale w sumie udało sie zobaczyć co mnie interesowało.
poniżej obrazek przebiegów podczas pracy silnika:
Dla mnie osobiście ważniejsze jest rejestracja przebiegów jednorazowych co również sie udało np. moment rozruchu (zapis w nieco innej formie):
i jeszcze:
Podsumowując przebieg pomiarów - urządzenie sprawdziło się w tych zastosowaniach!!!
Niestety tak ja pisałem wcześniej urządzenie nie jest idealne i nie zachwyciło mnie z powodu.
1. Miałem kłopoty z przesuwaniem wykresy w osi X a także brak jest informacji który fragment danych jest w danym momencie wyświetlany na ekranie.
2. Miałem kłopoty z zapisaniem przebiegu jako obrazka graficznego bo zapisywał sie z oknem wyboru nazwy pliku. Musiałem zmniejszyć okno oscyloskopu i przenieść okno wyboru pliku poza obszar okna oscyloskopu lub robić "printScreen"
3. Analiza FFT praktycznie nie działa a już na pewno nie nadaje się do praktycznego wykorzystania.
4. Oscyloskop działa wyłącznie w trybie DC (brak trybu AC)
5. Brak opcji kompensacji składowej stałej co uniemożliwia przeprowadzenie analizy małych sygnałów z dużą składową stałą.
6. brak izolacji galwanicznej portu USB (mi to nie przeszkadzało bo podłączam do laptopa zasilanego z baterii)
7. Masa obydwu wejść jest galwanicznie połączona. Trzeba uważać żeby nie zrobić zwarcie w badanym układzie.
8. zakresy 20mV i 50mV ty tylko rozciągniecie wykresu a nie wzmocnienie sygnału tak wiec w praktyce maksymalna czułość to 100mV/dz.
9. błędy w oprogramowaniu. Miejmy nadzieje, ze nowe wersje będą coraz lepsze.
Podsumowując - Oscyloskop jest tani wiec oczywiste że ma pewne ograniczenia.
Sprzedawcy nieco przereklamują ten produkt pisząc że ma same zalety. Moim zdaniem to produkt dla amatorów i zabawy. Za niewielkie pieniądze daje sporo radości z zabawy i możliwość przeprowadzenie pewnych pomiarów których nie da się wykonać zwykłym miernikiem. Profesjonaliści i wymagający amatorzy powinni jednak wybrać droższy ale bardziej uniwersalne rozwiązanie.
Starałem się obiektywnie ocenić ale to trudne bo nie mam porównania z innym konkurencyjnymi urządzeniami.