logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić antenę parabola GSM 90cm z promiennikiem dual yagi?

imhoteps 08 Paź 2014 11:31 4257 9
REKLAMA
  • #1 14024812
    imhoteps
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.
    Zakupiłem właśnie czaszę 90cm. i promiennik dual yagi z trzema zakresami częstotliwości. Do anteny play (macierzystej) mam 15km. i pytanie jak ustawic tą antenę, bo czytam i czytam, a tam piszą ukierunkować w dół itp. itd.
    Na stronie gdzie można sprawdzić odległość i dane na temat anten gsm wskazuje mi azymut 315st. w tą stronę mam kierunkować antenę? czy to jest azymut od anteny do mnie? I czy góra dół ma znaczenie jak nie złapię sygnału po azymucie? Ktoś już robił takie coś?
    Z góry dziękuję za wszelkie info.
  • REKLAMA
  • #2 14024963
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5802
    Skąd pomysł na takie pseudorozwiązanie? Handlarz mydła i powidła spod Tarnowa powinien dołączać dokładną instrukcję jak ten wynalazek montować do anten satelitarnych i ustawić toto na BTS-a.. Chcesz korzystać z LTE w Play? To zły pomysł , korzystanie z sieci Play, która w twoim rejonie nie posiada zasięgu. Jedyną szansą w twoim przypadku jest antena kierunkowa na 900MHz z dużym wzmocnieniem. Możesz próbować połączyć się z BTS-em UMTS900 Play w Wałczu( Chełmińska 2 lub 12lutego 10). Najlepiej zastosować ATK-20 z bardzo krótkim kablem aby nie tracić na zysku anteny. Ewentualnie wybór jednego z trzech pozostałych operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 14025009
    imhoteps
    Poziom 10  
    Stąd pomysł, że jestem wstanie złapać sygnał na pierwszym piętrze lecz zasięg pokazuje zaledwie jedną kreskę.
  • REKLAMA
  • #4 14025020
    matek451
    Poziom 43  
    Jakim sprzętem dysponujesz? Zmierz poziom sygnału w dBm, kreski nic nie mówią. Ta kreska to oczywiście na 3G? z jakiej taryfy korzystasz w Play, głosowa czy internetowa? Jeśli masz ten poziom sygnału 3G z 16 km ( sieć macierzysta Play) to jest to możliwe jedynie na UMTS900.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14025023
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    Skąd pewność że kupił to spod Tarnowa?
    Za mało danych aby konkretnie pomóc, bo nie wiemy jaka to antena.
    Jeśli to parabola to musimy celować osią anteny na nadajnik i problemem jest jego położenie a nie instrukcja sprzedawcy.
    Jeśli to offset to w instrukcji musi być podany kąt offsetu i w przybliżeniu o ten kąt pochylamy do ziemi antenę.
    Piotr
  • REKLAMA
  • #7 14025124
    matek451
    Poziom 43  
    Takimi wynalazkami handluje tylko firma spod Tarnowa. Marketingowy bełkot, zero wiarygodnych danych. Kreski nie służą do pomiaru poziomu sygnału. Nie piszesz nic o tym w jakiej technologii połączenie i z jakiej taryfy korzystasz w Play. Taryfy głosowe mogą korzystać z roamingu na 3G. Taryfy data( internetowe) korzystają tylko z macierzystej sieci play 3G/LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #8 14025150
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    Tak na oko anteny tego typu mają kąt offsetu około 20-25°, kąt widzenia anteny koło 14°, więc szansa że trafisz z ustawieniami jest duża.
    Przy tej odległości możesz założyć że w pionie nadajnik masz na poziomie gruntu, więc zobacz jak masz ustawioną podziałkę na uchwycie anteny, jeśli jest tam 0° to ustaw na to 0° uchwyt i antena powinna być wtedy pochylona do ziemi o około 25 stopni.
    W poziomie ustawiasz mniej więcej w kierunku nadajnika ( kąt orientacyjnie wyznaczysz z mapy ) i obserwujesz wskazania siły sygnału.
    Delikatnymi ruchami obracasz antenę na maszcie aż do uzyskania maksymalnych wskazań i dokręcasz śruby uchwytu.
    Potem korygujesz położenie pionowe ustawiając ponownie sygnał na max.
    Jeśli bez anteny miałeś jakiś sygnał to na prawidłowo ustawionej antenie będziesz miał ponad 20dB więcej, czyli powinno dobrze działać.
    Poszukaj programu Topnetinfo, tam masz lepszy podgląd na sygnał niż tylko kreseczki.
    Piotr
  • REKLAMA
  • #9 14025191
    imhoteps
    Poziom 10  
    Dzięki Piotrze w piątek będę działał i dam znać co i jak.
    Matek już pisałem, że z anteny play macierzystej i Internet więc data
  • #10 14032903
    imhoteps
    Poziom 10  
    Jeszcze raz dzięki Piotrze. Już mi się udało lecz musiałem wejść na komin. Złapałem zasięg w programie netinfo pokazuje mi 35%, a na programie mobile edit są kreski na maxa, nic nie rwie i jest O.K. narazie korzystam z H+ pożyczę jeszcze modem LTE (bo wszystko mam przygotowane 2xantena) i jak będzie chodzić to po zakupie będę korzystał z sieci LTE.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił antenę paraboliczną 90 cm oraz promiennik dual Yagi do odbioru sygnału GSM z odległości 15 km od nadajnika Play. Pojawiły się pytania dotyczące prawidłowego ustawienia anteny, w tym azymutu i kąta nachylenia. Odpowiedzi sugerowały, aby ustawić antenę w kierunku nadajnika, z kątem nachylenia około 20-25°. Użytkownik uzyskał sygnał na poziomie 35% po poprawnym ustawieniu anteny, co pozwoliło na stabilne połączenie z siecią H+ i planuje przejście na LTE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA