logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Punto 2 - Wspomaganie kierownicy brzęczy i się wyłącza

Pocieszny 15 Paź 2014 21:09 10029 19
  • #1 14044727
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 264
    Moja dziewczyna ma taki problem z punto 2 (rocznik 2002): po załączeniu silnika wspomaganie przez chwilę działa, ale przy jakichkolwiek ruchach kierownicą słychać wyraźne brzęczenie (drganie kierownicy). Czasem drgania pojawiają się w jakiejś konkretnej pozycji kierownicy. Po chwili (może to jest kwestia kilku mocniejszych skrętów) wspomaganie się wyłącza i zaświeca się kontrolka na desce rozdzielczej.

Oczywiście zagłębiłem się trochę w temat i dowiedziałem się co najczęściej pada w tych fiatach. W weekend chciałem do tego zajrzeć. Zanim to zrobię chciałem się dowiedzieć, czy opisane przeze mnie objawy mogą wskazywać na którąś z podejrzanych części (silnik, czujnik skrętu, centralka). Jeżeli nie, to będzie trzeba posprawdzać każdą z nich.

PS jeżeli to zły dział, to proszę moderatora o przeniesienie do właściwego.
  • #2 14044781
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 722
    Przekaźniki w silniku wspomagania. Zwykle pierwsze lecą - albo same przekaźniki, albo luty na pinach wysokoprądowych. Jak by nie było - jeśli rozkręcisz warto od razu wymienić przekaźniki.
  • #3 14045599
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Wiesz jakie przekaźniki tam pasują? Chodzi głównie o układ pinów i maksymalny prąd pracy. Kupiłbym jakieś do ewentualnej wymiany :)
  • #4 14048076
    Loker
    Poziom 39  
    Będę miał chwilę, to poszukam. Oryginalnych Siemensa nie dostaniesz; są dwa zamienniki, z tego jeden udało mi się kiedyś kupić w Polsce.
    Odnośnie wymiany - poszukaj na sieci. Na forum Punto wymiana była całkiem ładnie opisana.
  • #6 14058729
    Loker
    Poziom 39  
    Ciężko wyczuć. Ja kupiłem 4117-1U-1S-12V (20A/28V) 1W /25 - pasował.
  • #7 14058755
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Wykręciłem ten silnik i sprawa wygląda tak, że poprzedni właściciel już chyba poprawiał luty. Zrobiłem to jeszcze raz dla pewności, niestety bez efektu. Chciałem sprawdzić te przekaźniki i moim zdaniem dziwnie się zachowują. Po odlutowaniu kabli od silnika, zmierzyłem coś takiego:
    - brak napięcia: wszystkie styki przekaźnika otwarte,
    - napięcie podane na cienkie kabelki czarny i czerwony: wszystkie 3 piny przekaźnika zwarte.

Czy to tak powinno być? Dodam, że wspomaganie przez jakiś czas działa, tylko brzęczy w niektórych pozycjach i po kilku obrotach kierownicą się wyłącza. Czasem od razu nie działa.
  • #8 14059249
    Loker
    Poziom 39  
    Nie mam pojęcia - ja wymieniłem przekaźniki nawet ich nie sprawdzając ;)
    Jeśli wspomaganie nie działa tylko w pewnych położeniach kierownicy to równie dobrze może być czujnik skrętu ale wierz mi - wolałbyś, żeby to były przekaźniki.
    Jeśli chcesz się upewnić, to podłącz obojętnie jakie przekaźniki (byle to samo napięcie cewki i obciążalność styków) na kabelkach wyprowadzonych na zewnątrz silnika. Od biedy można tak jeździć - z tego co czytałem na sieci to niektórzy tak robili.
  • #9 14059286
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4435
    Wymień przekaźniki, poprawianie lutów nic nie daje. Odpowiednie przekaźniki znajdziesz w dwie minuty za pomocą przeglądarki. Sprzedawane nawet jako zestaw naprawczy. Pamietaj, że luty muszą być tak wykonane, by nie zwierały po skręceniu wszystkiego do kupy. Najczęstszy błąd przy samodzielnej naprawie.
  • #10 14060075
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Loker napisał:
    wierz mi - wolałbyś, żeby to były przekaźniki

Pewnie, że wolałbym, bo wykręcanie kolumny kierownicy to jest trochę zabawy, no i koszty są znacznie większe :)

Loker napisał:
    można tak jeździć

Po paru miesiącach takiej jazdy można mieć ładny biceps bez chodzenia na siłownię :D

Pawel wawa napisał:
    luty muszą być tak wykonane, by nie zwierały po skręceniu wszystkiego do kupy

Poprzednie luty chyba trochę tarły o wirnik, podłożyłem tam papierowe kółko jako izolację, przyciąłem odstające kawałki cyny i wyprowadzeń, poluzowałem lekko śrubki, ale nic się nie zmieniło.

Przy okazji zauważyłem na tej płytce 3 elementy, które podejrzewam, że są czujnikami Halla i współgrają z magnetycznym pierścieniem na wirniku. Kiedy płytka nie jest dostatecznie blisko wirnika, wspomaganie od razu się wyłącza.

Mam trochę przekaźników ze starego UPSa na prąd do 10A i napięcie 12V i 24V. Podstawię i zobaczę czy jest różnica.
  • #11 14060440
    Loker
    Poziom 39  
    "Można tak jeździć" - chodziło mi o przekaźniki na zewnątrz, wiszące na kabelkach ;)
  • #12 14061309
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Wylutowałem przekaźniki i je sprawdziłem za pomocą zasilacza. Wynik jest taki, że po podaniu 12V na cewkę, zwierane są razem wszystkie 3 kontakty. Przekopałem kilka dokumentacji zamienników i wychodzi na to, że ten przekaźnik ma załączać podwójny styk (czyli inaczej niż w większości przekaźników, z jakimi się spotkałem).

Punto 2 - Wspomaganie kierownicy brzęczy i się wyłącza

Wniosek z tego jest taki, że chyba są one sprawne. Czy ktoś z Was sprawdzał swoje przekaźniki miernikiem? Jak się zachowywały uszkodzone?

Przy okazji sprawdziłem 3 czujniki Halla na tej płytce. Są to najprawdopodobniej Allegro A1126. Wyglądają na sprawne - przełączają się pod wpływem magnesu.
  • #13 14062088
    Pawel wawa
    mistrzu, bez obciążenia to i sprawne. Z obciążeniem niekoniecznie. Wymieniaj i głowy nie zawracaj. Chyba, że chcesz sobie popisać, ot tak, dla pisania. Jest takie fajne, moje ulubione forum, brokacik.pl Tam możesz sobie pisać do woli.
  • #14 14193074
    czech22
    Poziom 8  
    Ocena: 32
    Witam. Chciałbym sie dowiedzieć jakie są objawy uszkodzenia czujnika skrętu, przekażników, centralki.
    Mianowicie podczas zimnych dni mam problem ze wspomaganiem. Dopóki silnik jest zimny, to podczas kręcenia kierownicą wyłącza się wspomaganie. Po rozgrzaniu wszystko działa poprawnie. Można jeżdzić slalomem i nic. Wiem, że najlepiej podłączyć pod kompa, ale od praktycznej strony co może być przyczyna. Luty poprawione.
  • #15 14193241
    tzok
    Ocena: 6568
    Wspomaganie może się wyłączać z powodu zbyt niskiego napięcia w instalacji elektrycznej samochodu.
  • #16 14193873
    czech22
    Poziom 8  
    Niskie napięcie miałem na uwadze, ale ładowanie jest na poziomie 14v
  • #17 14193879
    Pawel wawa
    A na zasilaniu wspomagania może być i 10V, tego nie sprawdziłeś....
  • #18 15205509
    czech22
    Poziom 8  
    Jeszcze raz powrócę do problemu wspomagania. Byłem dwa razy na komputerze i wspomaganie żadnych błędów nie wykazało. Problem nadal istnieje, tzn przy +3 wyłącza się, przy +8 działa prawidłowo. Niekiedy jest tak, że wyłącza się tylko przy włączeniu świateł. Tak jakby mu amper brakowało.
  • #19 15205656
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Zapomniałem już trochę o tym temacie. Udało się rozwiązać problem. Uszkodzony okazał się czujnik skrętu. Po wymianie na inny i kalibracji wszystko działa ta jak powinno.
  • #20 15205689
    czech22
    Poziom 8  
    Ale czujnik skrętu wyjdzie na komputerze. A tu parę stopni różnicy i taki problem.
    Wytłumaczcie mi dlaczego potrzebny jest alternator 75 A w samochodach ze wspomaganiem a nie 65 A Bo wydaje mi się,że tu problem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wspomaganiem kierownicy w Fiacie Punto 2 z 2002 roku, które brzęczy i wyłącza się po kilku ruchach kierownicą. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzone przekaźniki, czujnik skrętu lub centralka. Użytkownicy wymieniają doświadczenia związane z wymianą przekaźników, które często są pierwszymi elementami do wymiany. Wskazują na konieczność sprawdzenia napięcia zasilania oraz stanu czujników Halla. Ostatecznie, jeden z użytkowników rozwiązał problem wymieniając czujnik skrętu, co przywróciło prawidłowe działanie wspomagania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA