logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat/Doblo/1.4 PB 77KM - Silnik przygasa na PB na LPG gaśnie

End 18 Paź 2014 13:58 5895 25
REKLAMA
  • #1 14051844
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Witam.

Koledzy szukam pomocy, bo straciłem już nerwy do mechaników "wymieniaczy".

Jest to silnik 1.4 8V 77KM (taki jak w GP)
    Założona jest instalacja LPG STAG-4 na wtryskach OMVL.
    Auto w sumie pali bez zastrzeżeń, zdaje się, że normalnie jedzie, nie szarpie.
    Problem jest tego typu, że jak dajmy dojeżdżam do skrzyżowania z pewną prędkością i wcisnę sprzęgło (bez hamowania silnikiem) to auto spada z obrotów coś około 300-400 obr. i po sekundzie/dwoch wraca do 900 obr. i tak się trzyma.
    Nic nie faluje, nic nie przerywa.
    Tak się dzieje na PB, na gazie czasem jest podobnie jak na PB a czasem po prostu zgaśnie - jest to niebezpieczne, bo tracę wtedy wspomaganie hamulców i kierownicy.
    Nie wiem czy to ważne, ale mam wrażenie, że najczęściej gaśnie mi to auto jak skręcam kierownicą - np. podczas wjazdu z głównej na podporządkowaną.
    ECU nie pokazuje żadnych błędów, rozrząd 100% ustawiony ok na blokadach, wymienione świece NGK - katalogowe, wymieniona cewka zapłonowa, dzisiaj juz wymieniłem już sam MAP SENSOR, ale też bez poprawy.
    Gdzieś czytałem, że może być to powodem nieszczelności w dolocie, ale uszczelki pod kolektor ssący są nowe, piskałem też Plakiem na uruchomionym silniku i nic się nie działo.
    Zauważyłem, że jak rano odpalę, to silnik chodzi równo i stabilnie, gdy się nagrzeje trochę to zaczynają łapać go drgawki jakby zapłon czasem wypadał.
    Dodam, że na odpiętym aku. wyciągnąłem przepustnicę i wyczyściłem ją preparatem do przepustnic - wygląda jak nowa. Rozebrałem też silnik krokowy żeby zobaczyć czy tam coś nie pośniedziało itd. ale w środku czysto i sucho.
    Robiłem adaptację silnika tj. odpiąłem aku. na 10 min - zwarłem klemy ze sobą, uruchomiłem silnik i na obrotach czekałem do załączenia wentylatora, po czym zgasiłem i niby ok. Silnik chodzi w miarę ok, jak wspomniałem po nagrzaniu trochę bardziej się telepie i jakby czasem zapłon wypadał, jedyne co jest to te losowe spadanie z obrotów podczas wciskania sprzęgła.

Panowie gdzie szukać?
  • REKLAMA
  • #2 14052459
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Jaką temperaturę widzi czujnik powietrza dolotowego zlokalizowany w kolektorze ssącym. Być może jest tylko zabrudzony . Sprawdź też przewód gumowy od odmy czy nie jest popękany , sparciały, zawalony majonezem.
  • #3 14052708
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6493
    End napisał:
    Robiłem adaptację silnika tj. odpiąłem aku. na 10 min - zwarłem klemy ze sobą, uruchomiłem silnik i na obrotach czekałem do załączenia wentylatora, po czym zgasiłem i niby ok. Silnik chodzi w miarę ok, jak wspomniałem po nagrzaniu trochę bardziej się telepie i jakby czasem zapłon wypadał, jedyne co jest to te losowe spadanie z obrotów podczas wciskania sprzęgła.
    Nie ma to nic wspólnego z resetem adaptacji, odłączanie akumulatora ani zwieranie klem też nic nie daje - czary i szamaństwo.

Standardowe postępowanie dla samochodów z LPG: odczytać błędy, jeśli są wykasować, wykonać reset adaptacji sterownika, odłączyć instalację LPG i przejechać kilkadziesiąt km tylko na benzynie. Jeśli usterka ustąpi to problem jest w kalibracji instalacji LPG, jeśli nie - to można szukać dalej.

Nie masz problemów ze skutecznością hamulców, może serwo ma nieszczelność? Jak na ciepłym silniku, na biegu przydusisz silnik sprzęgłem i je nagle rozłączysz to silnik wchodzi na obroty? Da się ruszyć i jechać bez dodawania gazu na 1 biegu i stopniowo przechodzić na wyższe biegi (cały czas bez dotykania pedału gazu)?

End napisał:
    Problem jest tego typu, że jak dajmy dojeżdżam do skrzyżowania z pewną prędkością i wcisnę sprzęgło (bez hamowania silnikiem) to auto spada z obrotów coś około 300-400 obr. i po sekundzie/dwoch wraca do 900 obr. i tak się trzyma (...) a czasem po prostu zgaśnie - jest to niebezpieczne, bo tracę wtedy wspomaganie hamulców i kierownicy.
    ... i właśnie dlatego zawsze kiedy samochód się porusza to powinien być włączony bieg. Podejrzana jest ta utrata wspomagania hamulców - powinny działać jeszcze jakiś czas od zgaśnięcia silnika - 2-3 hamowania powinny być z pełną skutecznością.
  • REKLAMA
  • #4 14052714
    End
    Poziom 29  
    Witam, dzięki za odzew.
    Czujnik jak już wspominałem wymieniłem, ale oczywiście wcześniej "pobawiłem się nim" i w programie do ELM'a pokazuje, że temp. rośnie i opada jak delikatnie podgrzewam termistor. Myślałem, że może termistor jest ok, ale z ciśnieniem może być lipa dlatego kupiłem ten czujnik nowy.

Fiat/Doblo/1.4 PB 77KM - Silnik przygasa na PB na LPG gaśnie

Odma ma nowy wąż, oczywiście chodzi o ten co idzie z pokrywy zaworów do filtra powietrza?
    Jest też mniejszy taki od jakiegoś podciśnienia pewnie i jak odpalam silnik to czuć jak delikatnie zasysa, więc zapewne jest drożny.

Dodano po 1 [minuty]:

Cytat:
    Nie ma to nic wspólnego z resetem adaptacji, odłączanie akumulatora ani zwieranie klem też nic nie daje - czary i szamaństwo.

Teraz już wiem, różne rzeczy czyta się po forach :)

Cytat:
    ... i właśnie dlatego zawsze kiedy samochód się porusza to powinien być włączony bieg. Podejrzana jest ta utrata wspomagania hamulców - powinny działać jeszcze jakiś czas od zgaśnięcia silnika - 2-3 hamowania powinny być z pełną skutecznością.

Zapomniałem dodać, że świeci mi kontrolka ABS, mam uszkodzony czujnik i może dlatego z tymi hamulcami jest jak jest? Czasami w ogóle czuję jak bez powodu ABS mi się włącza przy hamowaniu np. z delikatnej górki.
  • #5 14052723
    tzok
    Jedyne co z tego widać, to że LPG jest źle ustawione...

End napisał:
    Zapomniałem dodać, że świeci mi kontrolka ABS, mam uszkodzony czujnik i może dlatego z tymi hamulcami jest jak jest? Czasami w ogóle czuję jak bez powodu ABS mi się włącza przy hamowaniu np. z delikatnej górki.
    Więc to napraw, bo raz że to naprawdę niebezpieczne (mój kolega tak rozbił Punto), a dwa że kiedy samochód jedzie sterownik utrzymuje wyższe wolne obroty (ok. 1100-1200 rpm), niż gdy stoi. Kiedy jest niesprawny czujnik prędkości ten mechanizm nie działa.
  • #6 14052744
    End
    Poziom 29  
    tzok napisał:
    Jedyne co z tego widać, to że LPG jest źle ustawione...

Ten gość od LPG co byłem u niego, mówił mi, że z LPG wszystko jest dobrze i on nic nie zrobi... że to wina czegoś w silniku.
    Gaz nie ma nawet roku, facet mnie odsyła z tym problemem do mechanika...
    Ostatnio namówił mnie na taką operację jak nawiercenie 2mm dziurki w przepustnicy, że to ma niby poprawić z tym przygasaniem, i co? Jak było, tak jest...
    Czas zmienić gazownika chyba, bo ten coś ściemnia.

Dodano po 2 [minuty]:

Cytat:
    Więc to napraw, bo raz że to naprawdę niebezpieczne (mój kolega tak rozbił Punto), a dwa że kiedy samochód jedzie sterownik utrzymuje wyższe wolne obroty, niż gdy stoi. Kiedy jest niesprawny czujnik prędkości ten mechanizm nie działa.

Naprawię, chciałem najpierw zrobić jedno i przez te problemy z silnikiem nawet nie pomyślałem o ABS a dzisiaj muszę pojechać tym Doblo w trasę i boję się, że nie dojadę...

Dodano po 24 [minuty]:

Cytat:
    Nie masz problemów ze skutecznością hamulców, może serwo ma nieszczelność? Jak na ciepłym silniku, na biegu przydusisz silnik sprzęgłem i je nagle rozłączysz to silnik wchodzi na obroty? Da się ruszyć i jechać bez dodawania gazu na 1 biegu i stopniowo przechodzić na wyższe biegi (cały czas bez dotykania pedału gazu)?

To sprawdzę, ale np. jak próbowałem pewnie kolejną głupotę, to jechałem 1km na 2 biegu bez gazu - to podobno ma ustabilizować obroty czy coś w tym stylu :)
    Auto jechało normalnie.

Dodano po 1 [minuty]:

A czym zrobić ten reset adaptacji silnika?
    Wystarczy do tego ELM327?
  • Pomocny post
    #7 14052846
    tzok
    End napisał:
    Wystarczy do tego ELM327?
    Wystarczy... ale do niego MultiEcuScan.
  • #8 14062349
    End
    Poziom 29  
    Witam. W międzyczasie pojechałem tym autem do Italii i przejechałem ponad 400km na benzynie, silnik na biegu jałowym nadal ma jakby wypadanie zapłonów, ale w trakcie jazdy zachowuje się bardzo dobrze.
    Dzisiaj zobaczę spróbuję ten reset adaptacji.
    Tylko jaka jest później procedura adaptacji? Uruchomienie silnika na PB i zostawienie na obrotach do pierwszego włączenia wentylatora chłodnicy?

P.S. Na LPG zaś auto wybiórczo sobie gaśnie, ostatnio w ogóle po uruchomieniu auta i automatycznym przełączeniu na gaz auto gasło prawie za każdym razem, musiałem gazować żeby było ok, poza tym czuję, że auto jest słabsze i to wyraźnie.
    Instalację LPG mam jeszcze na gwarancji i coś czuję, że facet wyraźnie mnie zbywa grając na czas, bo pewnie to jakaś poważniejsza usterka i musiałby wymienić komputer czy parownik.
  • Pomocny post
    #9 14064752
    tzok
    Nie ma procedury adaptacji - sterownik sam się adaptuje w trakcie jazdy. Jeśli nie chodził w trybie awaryjnym to kilkaset km na benzynie już przywróciło adaptacje do właściwych wartości.
  • #10 14065391
    End
    Poziom 29  
    Witam,

To u mnie jest tryb awaryjny? Jak to sprawdzić? Bo w sumie na PB jest już ok, tylko tak jak pisałem na tych jałowych obrotach chodzi trochę niestabilnie.
  • #11 14065833
    shadow25
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam, miałem podobne problemy, podejrzane Były czujniki położenia przepustnicy, wału korbowego Oraz sonda lambda.
    Po wymianie tej ostatniej usterki ustąpiły.
    Sondę możesz sprawdzić na oscyloskopie Albo odłączajac ją, wtedy komputer weźmie dane z pamięci.
    Jeśli problem po odłączeniu ustąpi to będzie sonda.
    A abs też radzę zrobić, często po prostu Jest uszkodzony przewód, wystarczy miernik:)
  • #12 14282522
    End
    Poziom 29  
    Witam, niestety nadal problem nie został rozwiązany i auto przygasa lub gaśnie na lpg.
    Dziś zauważyłem, że na rozgrzanym silniku, na biegu jałowym jak szybko wdepnę pedał gazu i puszczę - po prostu musnę, to za każdym razem obroty spadają, że ledwo wychodzi z tego stanu do normalnych obrotów a często po prostu gaśnie.
    Taki efekt zauważyłem na lpg, zaraz sprawdzę czy efekt ten pojawia się też na PB, ale piszę, bo może jest to jakaś wskazówka. Byłem już o 10 mechaników i nikt nie potrafi mi pomóc, każdy chce rozbierać silnik na kawałki i mówi, że drogo będzie mnie to kosztować...
  • REKLAMA
  • #13 14844957
    End
    Poziom 29  
    Witam,
    Niestety auto mam niesprawne do dnia dzisiejszego. Czy w tym kraju nie ma porządnego mechanika?
    Ostatnio pojawił się problem typu: Check - zbyt bogata mieszanka.
    Skasowałem błąd, ale się pojawił znowu.
    Zauważyłem, że dzieje się to tylko na LPG, bo jak skasuję i jeżdżę na benzynie, to problemu z Check nie ma.
    Byłem u gazownika i co? Wgrał najnowsze oprogramowanie, podobno super ekstra zmienione... i musi być dobrze.
    Wgrał ten soft, pojechałem i znowu problem...
    Błąd zbyt bogatej mieszanki się nie pojawia, ale za to auto znowu gaśnie...

Polećcie kogoś z Dolnego Śląska Panowie, bo już nie mam sił. Pół silnika mam nowe i dalej nie działa.
  • #14 14845556
    manta
    Ocena: 1533
    No, to teraz zacznij od początku, ciśnienie sprężania, stan wałka rozrządu, świece, cewka, stan paska rozrządu, podciśnienie ssania, drożność układu wydechowego i dolotowego do kontroli. To tak na początek :D
  • #15 14864225
    End
    Poziom 29  
    Wiesz, nie jestem mechanikiem i nie chcę tego robić, bo nie mam o tym pojęcia w sumie, nie mam też zaplecza warsztatowego :)
    Dlatego szukałem speca od tych silników fiatoskich.

Ostatnio jednak zacząłem już sam szukać i okazało się, że śruba (taka jakby dysza) wkręcona w kolektor dolotowy była zupełnie luźna, bo gazownik jak wiercił w kolektorze dziury pod te "dysze" zrobił chyba za dużą dziurę i tam ssało lewe powietrze.
    Pojechałem do gazownika przekonany, że w końcu znalazłem przyczynę mulenia i gaśnięcia. Pokazałem mu w czym rzecz i facet polał jakimś klejem do gwintów tą dyszę i delikatnie wkręcił w kolektor.
    Mówił, że to uszczelni i będzie ok.

Ale niestety, auto teraz znowu gaśnie gdy wcisnę sprzęgło np. dojeżdżając do świateł czy skrzyżowania.
    Dzisiaj jeżdżę na benzynie i obserwuję silnik czy czasem nie zachowuje się podobnie, tylko nie aż w takim stopniu jak na gazie.

Słyszałem, że taką nieszczelność w kolektorze dolotowym można sprawdzić psikając Plakiem, bo zassane drobinki będą powodowały zapłon i tym samym zmianę zachowania silnika.
    Dzisiaj spróbuję popsikać tam gdzie są te nieszczęsne "dysze" od wtrysków gazu.
  • #16 15097663
    tomson119-26
    Poziom 2  
    End
    naprawiłeś??
  • #17 15097681
    End
    Poziom 29  
    Witam,
    Niestety nadal walczę z tym problemem i w sumie nie widzę rozwiązania a "mechaników" mam już zupełnie dosyć.
    Ogólnie muszę poszukać sam i jeszcze spróbuję regulacji zaworów, bo słyszałem, że jak mają za duży luz, to dzieją się cyrki typu wypadanie zapłonów, mulenie itd.
    A co dzieje się u Ciebie?
  • #18 15097765
    tomson119-26
    Poziom 2  
    Podobnie jak u Ciebie przygasa po wyrzuceniu na luz ale tylko z dużych obrotów około 4tys i trzęsie go na wolnych obrotach.
  • #19 15097783
    End
    Poziom 29  
    A co już zrobiłeś? Nie pali się Check? Błędy odczytywałeś?
    Stan świec, czy problem występuje na PB i na LPG?
    Na początek kup preparat do przepustnic i dokładnie ją wymyj - na ten czas odłącz akumulator.
  • REKLAMA
  • #20 15097793
    tomson119-26
    Poziom 2  
    Naprawiałem nieszczelność wydechu (jest ok)
    sonda nowa (druga ok)
    przewody,świece nowe
    teraz przepustnica nowa
    błędów brak
  • #21 15099381
    End
    Poziom 29  
    A świece jakie? Bo nowe, nie znaczy dobre :) Konkretny model, w tym silniku ma to duże znaczenie.
    No i nie napisałeś czy problem występuje na PB i LPG czy tylko na jednym z obu.
  • #22 15105703
    tomson119-26
    Poziom 2  
    Witam
    Swiece ngk zkr7a-10 + przewody orginał
    A zła praca i gaśnięcie na obu paliwach
  • #23 15108863
    End
    Poziom 29  
    A luzy zaworowe masz ok? Sprawdzałeś to? Ile masz najechane tym silnikiem? Moc ma?
  • #24 15124445
    mglowa84
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Mam bardzo podobny problem w moim Punto Evo 1,4 77KM PB/Gaz.
    Wymieniłem już przepustnicę na nową, razem z czujnikiem przepustnicy, ponadto czujnik położenia wału, czujnik ciśnienia powietrza i czujnik podciśnienia kolektora dolotowego. Wstawiłem nową, szczelną rurkę łączącą kolektor z filtrem powietrza. Ciągle to samo - gaśnie przy schodzeniu z wysokich obrotów zarówno na PB jak i na gazie. Nie jest związane to z hamowaniem, więc raczej wykluczam serwo z grona podejrzanych.
    Czy udało się komuś z Was rozwiązać ten problem?
  • #25 18272247
    skonyy
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ja mam od około pół roku problem z moim Doblo (2007 jedynka po liftingu) 1.4 z gazem - podobne objawy jak powyżej tylko w różnym czasie różne zjawiska, ale po kolei: najpierw się okazało że mechanik zwany zmieniaczem przestawił rozrząd (o 2 zęby), ale mimo to auto jeździło a analiza spalin pokazywała wręcz wzorcowe parametry - objawy to: wypadanie zapłonu na 1 lub 2 lub 3 lub 4 cylindrze lub na wszystkich na raz oraz błąd podciśnienia i kontrolka "czek" (ogólnie słaby); niezbędne nawet kilkukrotne wyłączenie i załączenie auta bo silnik ustawiał się na 1100 obrotów. Po ustawieniu rozrządu auto zyskało trochę mocy, ale prawdopodobnie ten czas zrobił swoje i pojawiły się kolejne problemy. Najpierw nie mogłem czasem odpalić auta (rano), jak było ciepłe to było ok. Przyczyna to uszkodzony czujnik temperatury płynu chłodzącego. Kolejny problem to czujnik położenia wału - przez pewien czas nawet nie działał obrotomierz. Następnie to gaśnięcie auta w sytuacjach najmniej do tego korzystnych (dojeżdżanie do skrzyżowania, wolne obroty - i to zarówno na PB jak i na LPG). Okazało się, że nie ma odpowiedniego ciśnienia na cylindrach. teraz jestem na etapie wymiany zaworów (o planowaniu głowicy nie wspominając), jednak po złożeniu całości dalej gaśnie na wolnych obrotach i słychać go jak traktor, ale jeździ spoko - okazało się, że ciśnienie na pierwszym cylindrze wynosi ... 4. Pewnie głowica źle splanowana, więc całość do poprawy...
  • #26 18273215
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Do kolegi skonyy Zmierz ciśnienie sprężania wraz z próba olejową . Skoro była robiona głowica do prawdopodobnie jest uszkodzenie dołu silnika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem 1.4 8V 77KM w Fiat Doblo, który przygasa na benzynie i gazie LPG, szczególnie podczas wciśnięcia sprzęgła. Problemy obejmują spadek obrotów oraz gaśnięcie silnika, co prowadzi do utraty wspomagania hamulców. Wymieniono czujniki, świece NGK, cewkę zapłonową, a także sprawdzono instalację LPG, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie czujników położenia przepustnicy, wału korbowego, sondy lambda oraz nieszczelności w układzie dolotowym. Wskazano również na możliwość błędów w kalibracji instalacji LPG oraz konieczność resetu adaptacji sterownika. Użytkownik zauważa, że problemy z gaśnięciem są bardziej wyraźne na LPG, a także że kontrolka ABS świeci, co może wpływać na działanie hamulców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA