logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna I 2.0 16V - Zawór zmiennych faz rozrządu

r_grzelak 20 Paź 2014 09:56 17421 6
REKLAMA
  • #1 14056854
    r_grzelak
    Poziom 8  
    Ocena: 24
    Witam!
    Mam proste pytanie - jaki wpływ ma elektrozawór zmiennych faz rozrządu na pracę silnika?

Ostatnio przy silniku zauważyłem, że wtyczka od tego zaworu jest odpięta (jakoś kiedyś widocznie ja lub ktoś zaczepił i odłączył). Ale jeżdżę z odpiętym zaworem prawdopodobnie od jakiegoś miesiąca i nie zauważyłem ŻADNYCH zmian. Silnik pracuje płynnie, przyspieszenie dobre, spalanie 8-9L/100km po mieście.
    Podłączyłem tą wtyczkę i jest tak samo.
    To by oznaczało, że ten zawór nie ma wielkiego wpływu na pracę silnika czy co???
  • REKLAMA
  • #2 14056862
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    A gdzie się ten zawór znajduje i czy to zawór hydrauliki zmiennych faz?
  • REKLAMA
  • #3 14056869
    r_grzelak
    Poziom 8  
    Ocena: 24
    Zawór jest pionowo wsuwany w silnik tuż obok pierwszej, od lewej, cewki zapłonowej.
    Po wyjęciu (sprawdzałem, czyściłem) wygląda jak tuleja a w niej wałek z otworami, który przesuwa się góra-dół. Na górze tulei prawdopodobnie cewka w plastikowej obudowie.

Dodano po 4 [minuty]:

Coś mniej więcej takiego:

Renault Laguna I 2.0 16V - Zawór zmiennych faz rozrządu

A patrząc na opisy w sklepach mam wątpliwość czy to jest w końcu zawór czy czujnik? Bo to zasadnicza różnica. W co drugim sklepie nazwy są i takie i takie
  • REKLAMA
  • #4 14056940
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    Jeśli z góry koło rozrządu to jest zawór.
  • #5 15059469
    scott37
    Poziom 10  
    Ocena: 68
    Czy ww. zawór ma wpływ na moc silnika, ewentualnie jakie są objawy uszkodzonego zaworu.
  • #6 15059604
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    Po coś go producent montował, ma wpływ ale np. od 4000-5000 obr/min, różnie bywa.
  • REKLAMA
  • #7 16606013
    bogdan5920
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam, wiem, że temat ucichl już dawno, ale nie znalazłem lepszego miejsca, żeby zadać to pytanie, pytanko mam krótkie, więc nie warto zakładać nowego tematu. Jakie wymiary ma simering, który uszczelnia ten czujnik o którym mowa w temacie? Muszę go wymienić, bo cieknie mi przez niego olej. Bardzo proszę o pomoc. Nigdzie nie znalazłem ofert sprzedaży tego uszczelnienia, oprócz jednej, na alleniegro, ale niestety już w archiwum, no i cena odstraszajaca, bo to był oryginał. Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź

PS
    Dopiero teraz zauważyłem, że temat dotyczy trochę innego samochodu, ja mam Lagune 2, 1,8 16v. 2002 rok, ale może znajdzie się ktoś, kto zna odpowiedź mimo to

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o wpływ elektrozaworu zmiennych faz rozrządu w Renault Laguna I 2.0 16V na pracę silnika, zauważając, że jeździł z odpiętym zaworem przez miesiąc bez zauważalnych zmian w pracy silnika. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzają, że zawór ma znaczenie, szczególnie przy wyższych obrotach (4000-5000 obr/min), a jego obecność jest istotna dla osiągów silnika. Pojawia się również pytanie o wymiary simeringu uszczelniającego czujnik, co wskazuje na dodatkowe problemy związane z wyciekami oleju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA