Witam.
Posiadam taki zestaw:
płyta : ASROCK 870 Extreme 3
pamięci : Geil 2x 2GB (400 MHz)
zasilacz: OC StealthExtreme 600W
grafika : Vertex Radeon HD 4850 1 GB DDR5 256 Bit
Od kilku dni zaliczam notoryczne restarty podczas grania (lub obciążania benchmarkami jak np, 3d mark czy OCCT)
Bez używania karty w 3D komputer może działać kilka godzin bez problemu (praca na necie, oglądanie filmów słuchanie muzyki, obróbka zdjęć itp)
Gdy włączę dowolną grę wymagającą grafiki 3D - gram kilka-kilkanaście minut i restart.
Moje spostrzeżenia:
1/ zasilacz sprawdzony miernikiem (w stanie idle i pod obciążeniem - linia 12V wynosi między 12.18 i 12.22 V)
2/ pamięci sprawdzone memtest - ok
3/ chłodzenie bardzo dobre (nawiew, wywiew, dodatkowe chłodzenie HDD)
4/ karta była minimalnie OC w Catalyst, ale po tych restartach nawet ją trochę z downclockowałem i nic nie pomogło.
5/ najważniejsze - podczas obciążenia OCCT (którego test wytrzymuje najwyżej 3 minuty) dotykam radiatorów:
- płyty głównej -chłodne
- pamięci - chłodne
- GPU karty graficznej - chłodny
- kości na karcie graficznej - gorące, że aż parzą!
Na zdjęciu zaznaczyłem te kości (takie prostopadłościany), które grzeją się bardzo podczas testów. Jak wspomniałem wcześniej - radiator GPU - chłodny. Temperatura GPU podczas testów (nawet zaraz przed restartem) wynosiła max 75 stopni.
Proszę o info, czy z tej karty może coś jeszcze być, czy to wyrzucenia?
Posiadam taki zestaw:
płyta : ASROCK 870 Extreme 3
pamięci : Geil 2x 2GB (400 MHz)
zasilacz: OC StealthExtreme 600W
grafika : Vertex Radeon HD 4850 1 GB DDR5 256 Bit
Od kilku dni zaliczam notoryczne restarty podczas grania (lub obciążania benchmarkami jak np, 3d mark czy OCCT)
Bez używania karty w 3D komputer może działać kilka godzin bez problemu (praca na necie, oglądanie filmów słuchanie muzyki, obróbka zdjęć itp)
Gdy włączę dowolną grę wymagającą grafiki 3D - gram kilka-kilkanaście minut i restart.
Moje spostrzeżenia:
1/ zasilacz sprawdzony miernikiem (w stanie idle i pod obciążeniem - linia 12V wynosi między 12.18 i 12.22 V)
2/ pamięci sprawdzone memtest - ok
3/ chłodzenie bardzo dobre (nawiew, wywiew, dodatkowe chłodzenie HDD)
4/ karta była minimalnie OC w Catalyst, ale po tych restartach nawet ją trochę z downclockowałem i nic nie pomogło.
5/ najważniejsze - podczas obciążenia OCCT (którego test wytrzymuje najwyżej 3 minuty) dotykam radiatorów:
- płyty głównej -chłodne
- pamięci - chłodne
- GPU karty graficznej - chłodny
- kości na karcie graficznej - gorące, że aż parzą!
Na zdjęciu zaznaczyłem te kości (takie prostopadłościany), które grzeją się bardzo podczas testów. Jak wspomniałem wcześniej - radiator GPU - chłodny. Temperatura GPU podczas testów (nawet zaraz przed restartem) wynosiła max 75 stopni.
Proszę o info, czy z tej karty może coś jeszcze być, czy to wyrzucenia?