logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative Sound Blaster Audigy SE- Nie działa mikrofon.

Bonzo9898 23 Paź 2014 16:06 2022 12
REKLAMA
  • #1 14066474
    Bonzo9898
    Poziom 10  
    Witam.
    Kupiłem dzisiaj nowy mikrofon, podłączałem do każdego wejścia i nie działa. Pasek głośności mikrofonu jest włączony na maksa. Dodam jeszcze że gdy w ustawieniach odhaczam mikrofon, to zaczyna mi trzeszczeć w głośnikach. Macie jakieś pomysły jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 14067238
    spoon19
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mikrofony zazwyczaj podłącza się do różowawego wejścia, które jest pośrodku zielonego od głosników i żółtego.
  • REKLAMA
  • #3 14067772
    Bonzo9898
    Poziom 10  
    No własnie mam podłączone do tego wejścia i gdy odchaczam odhaczam mikrofon w opcjach to mi trzeszczy strasznie na głośnikach.
  • #4 14068104
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Czy mikrofon nie stoi zbyt blisko głośników i nie tworzy się sprzężenie?
    Spróbuj zamiast głośników podłączyć słuchawki i sprawdź czy trzeszczenie również występuje.
    Zanim jednak założysz słuchawki na uszy wycisz głośność i sukcesywnie zgłaszaj byś nie ogłuchł.
  • #5 14068126
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Kiedy dotkniesz ręką gołej obudowy komputera trzeszczenie zmniejsza się?
    Wyłącz mic boost.
    Umieść w temacie próbkę trzasków.
  • #6 14069064
    Bonzo9898
    Poziom 10  
    No juz wszystkiego probowalem, odlaczalem glosniki , podlaczalem sam mikrofon i dalej nie dziala. Probowalem wlaczac mic boost i na odwrot i tez nie dziala. Co moze byc jeszcze zle zaznaczone w opcjach, ze mi to nie dziala? A trzaski to tak jakby w radiu trzeszczalo gdy nie lapie kanalu. Da sie po prostu podlaczyc mikrofon do wejscia rozowego z plyty glownej ale ,zeby glosniki mi dzialaly z karty dzwiekowej?
  • REKLAMA
  • #7 14069496
    wies333
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Creative Sound Blaster Audigy SE- Nie działa mikrofon.
    Mikrofon do niebieskiego,musi działać jeśli nic nie jest uszkodzone.Sam korzystałem i działało pod xp.
  • #8 14069533
    safbot1st
    Poziom 43  
    Aha, czyli karta w ogóle nie ma różowego gnazda tylko pomarańczowe. Trzeba było sobie latarką poświecić, ale nie przejmuj się, akurat pomarańczowe często ludzie mylą z różowym.
  • #9 14070406
    Bonzo9898
    Poziom 10  
    No wiem przecież, wcześniej pisząc "różowy" miałem na myśli ten niebieski u siebie.
  • REKLAMA
  • #10 14070562
    safbot1st
    Poziom 43  
    Zmyliłeś nas. Karta może być uszkodzona, może mieć jakiś konflikt z innym urządzeniem lub zbiera zakłócenia z obudowy.
    Mikrofon sprawdzałeś w innym komputerze?
    RADU23 napisał:
    Spróbuj zamiast głośników podłączyć słuchawki i sprawdź czy trzeszczenie również występuje.

Co więcej, możesz podłączyć słuchawki zamiast mikrofonu - napisz, czy tak też trzeszczy.
  • #11 14070924
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 412
    Karta nie musi być uszkodzona może mieć po prostu włączony odsłuch mikrofonu w głośnikach który może powodować efekt buczenia :)
  • #12 14071429
    Bonzo9898
    Poziom 10  
    Trzeszczenie udalo mi sie usunac wchodzac w nagrywanie glosu>glosnosc>i zaznaczylem 1 Do not monitor. Ale tak czy siak mikrofon dalej nie dziala.
    Jak wchodze w opcje w skypie to suwak z mikrofonu jest do polowy zielony czyli jakbym ciagle gadal do mikro. Jak myslicie format komputera cos pomoze? Bo i tak planowalem go zrobic.
  • #13 14071493
    safbot1st
    Poziom 43  
    kassans napisał:
    Karta nie musi być uszkodzona może mieć po prostu włączony odsłuch mikrofonu

Bonzo9898 napisał:
    Trzeszczenie udalo mi sie usunac wchodzac w nagrywanie glosu>glosnosc>i zaznaczylem 1 Do not monitor. Ale tak czy siak mikrofon dalej nie dziala.

Jak widać to, czy odsłuch jest, czy nie, nie zmienia faktu, że mikrofon ciągle wysyła do komputra trzaski. Bez odsłuchu po prostu ich nie słychać w głośnikach, ale ciągle występują.
    Bonzo9898 napisał:
    w skypie to suwak z mikrofonu jest do polowy zielony czyli jakbym ciagle gadal do mikro.

safbot1st napisał:
    Mikrofon sprawdzałeś w innym komputerze?
    safbot1st napisał:
    możesz podłączyć słuchawki zamiast mikrofonu - napisz, czy tak też trzeszczy.
    safbot1st napisał:
    Karta może być uszkodzona

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nowym mikrofonem, który nie działa pomimo podłączenia do odpowiedniego wejścia (różowego lub niebieskiego) na karcie dźwiękowej Creative Sound Blaster Audigy SE. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia sprzężenia akustycznego z głośnikami, wyłączenia funkcji mic boost oraz testowania mikrofonu na innym komputerze. Użytkownik zauważa trzaski w głośnikach, które udało mu się zredukować poprzez wyłączenie odsłuchu mikrofonu, ale mikrofon nadal nie działa. Pojawia się również pytanie o możliwość uszkodzenia karty dźwiękowej lub konfliktu z innymi urządzeniami. Użytkownik rozważa formatowanie komputera jako potencjalne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA