logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawór - termostatyczny do instalacji grawitacyjnej

młody88 03 Lis 2014 16:00 15933 26
REKLAMA
  • #1 14098350
    młody88
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    Witam.
    Wiele jest tematów tego typu ale większość zdaj się być przeterminowana dlatego założyłem nowy.
    Jak i w tytule jaki zawór termostatyczny do starej instalacji CO??
    Grzejniki żeliwne
    Układ otwarty
    Piec miałowy

Instalacja działa przy wymuszeniu pompy ale bez pompy też grzeją OK i chciałbym aby tak pozostało.
    Jakie zawory działają z grawitacją i jakie są ceny??
  • REKLAMA
  • #2 14114840
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    Ocena: 163
    Do instalacji grawitacyjnej zawory termostatyczne nie są wskazane. Niedawno sam wykonywałem c.o na grawitacji i nie postawiłem na te zawory gdyż one nie mają pełnego przepływu. Jeśli chcesz mieć zawory na grawitacji, postaw na zwykłe kurki kulowe. Przy całkowitym ich otwarciu dadzą pełny przepływ wody. Przy zastosowaniu zwykłych zaworów kulowych również możesz sobie regulować temperaturę przymykając kurek. Zarówno jedne jak i drugie zawory nie są drogie cenowo
  • #3 14114882
    pablowp1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Ja natomiast mam odmienne zdanie. Użytkuje instalacje grawitacyjną z układem pompowym na powrocie z zastosowaniem zaworów termostatycznych. Miałem kiedyś zwykłe, ale trudno było zapanować na temperaturą komfortu pomieszczeń. Wywaliłem zwykłe i zamontowałem termostatyczne. To prawda, że opory są większe, ale grawitacja działa mimo ograniczeń przepływów.
  • #4 14115426
    młody88
    Poziom 19  
    Dzięki panowie za udział w dyskusji

pablowp1
    Jakie masz zawory termostatyczne?? Jakieś specjalne do grawitacji czy zwykłe zawory termostatyczne??
    Ja mam układ otwarty z pompą na zasilaniu, grawitację chcę stosować tylko awaryjnie i najbardziej zastanawia mnie czy rzeczywiście jest różnica między zaworami zwykłymi, a zaworami do grawitacji bo różnica w cenie jest spora, ale jeżeli tańsze zawory zablokują możliwość grawitacji to wolę dołożyć.
  • #5 14115502
    bigkris
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    młody88 napisał:
    zaworami zwykłymi, a zaworami do grawitacji

A co to za zawory są? daj jakieś przykłady.

Chyba że mówisz o zaworach pod termostat i zwykłych kulowych, bo ja jeszcze nie słyszałem aby były zawory z termostatem pod grawitację.

Co do kulowych to za przeproszeniem możesz sobie odciąć co najwyżej grzejnik a nie regulować temperaturę...
  • REKLAMA
  • #7 14115524
    bigkris
    Poziom 12  
    młody88 napisał:
    A oto przykład zaworów o zwiększonym przepływie cena około 60 zł za sztukę
    http://www.herz.com.pl/produkt.php?id=55

Według mnie nie warto, Jedna uwaga tylko co do tego Hertza, Jeśli ma on gwint termostatu M28 to będziesz skazany (nie jestem na 100% pewny) tylko na głowice Hertza. (reszta ma M30)
  • #8 14115817
    pablowp1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    młody88 napisał:
    Jakie masz zawory termostatyczne?? Jakieś specjalne do grawitacji czy zwykłe zawory termostatyczne??

Moje zawory to włoskie CALLEFI. Nie dociekałem czy do grawitacji czy nie. Ponadto zamontowałem już setki tych zaworów w innych instalacjach i spisują się znakomicie. Można je stosować z powodzeniem bez głowicy, bo wyposażone są w takie pokrętło jak zwykłe zawory. Ich poważną zaletą jest bezawaryjność. Jeszcze nie wymieniałem takich zaworów z powodu jakichkolwiek niedomagań. No raz jedyny pokrętło, które ktoś skatował mocną dłonią.
    Co więcej nie wytwarzają szumów.
  • #9 14116153
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    Jeśli o mnie chodzi to też zastanawiałem się nad termostatami do grawitacji i nie byłem pewien na które się zdecydować. Poszedłem do hydraulicznego sklepu i powiedziałem sprzedawcy o co chodzi. To pokazał mi zawór kulowy i termostatyczny dla porównania i powiedział że od razu widać różnice który będzie lepszy

Dodano po 1 [minuty]:

No i w końcu zdecydowałem się na kurki kulowe i jestem wdzięczny sprzedawcy i w ogóle nie żałuję wyboru
  • #10 14116742
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    Ja mam piec węglowy HEFa 27kW z miarkownikiem ciągu, instalacja miedziana, grzejniki płaskie z wydmuchami, pompkę wspomagającą która załącza mi się od 70 stopni na piecu (przy dużych mrozach) i na każdym grzejniku zawór termostatyczny. Jakiej firmy zawory i głowice, nie wiem. Kupowałem to 16 lat temu i wszystko pracuje cały ten czas bezawaryjnie. Na zaworach i głowicach pisze CSI. Instalacja oczywiście otwarta i dopóki nie ma mrozów powyżej 13-14 stopni pracuje grawitacyjnie. Pompka na zasilaniu. Uważam, że termostaty na grawitacyjnym też mają sens, pod warunkiem sprawnej regulacji temperatury pieca. Chodzi o to aby po zamknięciu termostatów temperatura pieca nie wzrastała.
  • #11 14116747
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2115
    Jamesbond664478 napisał:
    To pokazał mi zawór kulowy i termostatyczny dla porównania i powiedział że od razu widać różnice który będzie lepszy

I wg niego i Ciebie sa to porównywalne funkcjonalnie rozwiazania? Moim zdaniem cofnąłeś sie o 30 lat wstecz.
    Zawór termostatyczny służy stabilizacji temp w pomieszczeniu bez Twojego udziału. Zawór kulowy zadziała jak nim pokręcisz i zamkniesz, a rano budzisz się i zimno.
    Rozsądnym rozwiązaniem jest właśnie herz o zwiększonym przepływie i nie ma tu problemu z doborem głowic M28, bo inni producenci tez takie produkują i sa z reguły zamienne, ale nie wiem po co bo herz'e sa dobre i niedrogie.
  • #12 14117040
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    Moim zdaniem kolego nie cofnąłem się o 30 lat wstecz, bo gdyby tak było nie produkowali by tych zaworów. Z kolei co do porady to w sklepie hydraulicznym gdzie zakupowałem zawory to wydaje mi się że tam nie pracuje stolarz ani murarz tylko hydraulik który się zna na rzeczy i wie co się stosuje i w jakich przypadkach w hydraulice. Poza tym pytałem się wcześniej innego znajomego hydraulika i powiedział że niby można zastosować termostaty, ale właśnie w swoim przekroju nie mają pełnego przepływu. Ja w swoim poście nie chciałem i nie chce nikomu zaszkodzić bo nie o to tutaj chodzi, tylko wymienić swoje doświadczenie. I w swojej odpowiedzi nie napisałem że termostaty są zabronione, tylko nie wskazane
  • REKLAMA
  • #13 14117069
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Jamesbond664478 napisał:
    bo gdyby tak było nie produkowali by tych zaworów
    A dlaczego by nie? jeden chce rybki, drugi akwarium. Zawory termostatyczne są po to aby samoczynnie regulowały temperaturę w pomieszczeniu, a zawory kulowe służą do zamykania lub otwierania przepływu. Każde z nich służą do czego innego, a wspólny mają tylko jeden wyraz w nazwie: zawór.
  • #14 14117077
    bigkris
    Poziom 12  
    Jamesbond664478 napisał:
    bo gdyby tak było nie produkowali by tych zaworów

Masz rację, ale te zawory mają zupełnie inne zastosowanie w instalacji.

Jamesbond664478 napisał:
    to wydaje mi się że tam nie pracuje stolarz ani murarz tylko hydraulik który się zna na rzeczy i wie co się stosuje i w jakich przypadkach w hydraulice

To niech ci się dalej tak wydaje :D Tak logicznie, mogę pracować w sklepie za jakieś 1500zł, a mogę pracować jako instalator za 2500zł więc logicznie wybiorę to drugie.
  • REKLAMA
  • #15 14117112
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Wawrzyniec napisał:
    Zawory termostatyczne są po to aby samoczynnie regulowały temperaturę w pomieszczeniu, a zawory kulowe służą do zamykania lub otwierania przepływu. Każde z nich służą do czego innego, a wspólny mają tylko jeden wyraz w nazwie: zawór.

Dokładnie tak, a w tytule mowa o termostatycznych...
    Więc zastosowanie zwykłych nie jest porównywalne.
    Jamesbond664478 napisał:
    to wydaje mi się że tam nie pracuje stolarz ani murarz tylko hydraulik który się zna na rzeczy i wie co się stosuje i w jakich przypadkach w hydraulice.

Jesteś raczej w błędzie, ze znajomych sprzedawców z branży żaden nie jest hydraulikiem.
    Zawór kulowy ma cechy zaworu odcinającego, a nie regulacyjnego, choć czasem spełnia swoje zadanie.
    Druga sprawa to jakośc "polecanych" zaworów. Niestety 80% na rynku to chiński szmelc bez dławic, i większość z nich zaczyna cieknąć po pół roku używania, paradoksalnie właśnie od zamykania/otwierania sie uszkadzają, a najlepiej działaja nieużywane...
  • #16 14118019
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    Wawrzyniec, sam powiedziałeś że jeden chce rybki, drugi akwarium. Zgadza się dlatego są i takie i takie zawory. Ja osobiście spotkałem się z przypadkiem gdzie właśnie w całym domu były zawory kulowe zamiast termostatów w instalacji z pompą, a to robili wykwalifikowani hydraulicy a nie jacyś znajomi koledzy amatorzy i też można sobie zadać pytanie dlaczego tak zrobili, a nie inaczej. A co do tematu to autor sam zdecyduje na co postawi. Każdy swoje doświadczenie powiedział, a decyzja należy do autora
  • #17 14119005
    młody88
    Poziom 19  
    Stosowanie zaworów kulowych do regulacji grzejników w dzisiejszych czasach mija się z celem.

Pan w sklepie doradza te zawory na których lepiej przytnie albo te które wie jak działają by uniknąć trudnych pytań.
    Pan instalator zamontuje zawory kulowe dlatego że są tanie i klientowi będzie łatwiej zapłacić za wszystko, a skoro nie miał wymagań to....

W całym domu mam zawory starego typu z czarnym kurkiem. Często w domu nie ma nikogo do godz 16 np, z tego powodu zakupiłem w okazyjnej cenie zestaw głowic elektronicznych i teraz muszę dokupić zawory i stąd też ten temat.
    Ostatecznie podsumowując to jakie zawory byście polecili w moim przypadku takie aby cena i jakość były współmiernie wypośrodkowane?? proszę o konkretne modele i producentów jakich polecacie. (posiadam głowice z gwintem M30).
  • #18 14119608
    yarecki16
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Przyłączę się do tej dyskusji, mianowicie także mam instalację grawitacyjną z lat 70tych, kocioł stałopalny w piwnicy bez żadnego sterownika, dmuchawy a nawet miarkownika i zastanawiam się co by mi dało założenie zaworów i głowic termostatycznych. Pokoje się nagrzeją, głowice się pozamykają, nie będzie odbioru ciepła i piec się zagotuje? W planach mam gaz, ale stałopalny chcę zostawić i pytanie jak to wtedy jest.
  • #19 14119685
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Dokładnie. Musi być zabezpieczenie pieca przed przegrzaniem.
  • #20 14119869
    młody88
    Poziom 19  
    Ja mam piec ze sterownikiem i raczej rzadko zdarza mu się przegrzanie.
  • #21 14120086
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    yarecki16 napisał:
    Pokoje się nagrzeją, głowice się pozamykają, nie będzie odbioru ciepła i piec się zagotuje?

Wystarczy miarkownik ciągu za 80 zł i po nagrzaniu kotła zamknie dopływ powietrza.
    Ponadto głowice maja ustawione minimane przepływy i nie powinny zamykać ma 100%, tylko n 95%
  • #22 14127769
    yarecki16
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    młody88 napisał:
    Ja mam piec ze sterownikiem i raczej rzadko zdarza mu się przegrzanie.
    Bo masz sterownik a ja nie mam.
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Wystarczy miarkownik ciągu za 80 zł i po nagrzaniu kotła zamknie dopływ powietrza.
    Nie mam możliwości montażu miarkownika bo nie mam króćca w piecu do jego montażu. Gdybym mógł to już dawno bym go zamontował bo ręczna regulacja drzwiczek bywa męcząca ale i tak mam w planach gaz.
  • #23 18145501
    pasorzytek
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Poszukaj elektronicznego miarkownika ciągu ;)
  • #24 18146071
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ale takiego który bez zasilania nie utrzyma ciężaru klapy, wiesz o co chodzi? Żeby się nie okazało że taki miarkownik po zaniku prądu zostawi otwartą klapę na max bo wtedy na pewno by zagotowało w piecu.
  • #26 18157046
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    yarecki16 napisał:
    Nie mam możliwości montażu miarkownika bo nie mam króćca w piecu do jego montażu. Gdybym mógł to już dawno bym go zamontował bo ręczna regulacja drzwiczek bywa męcząca ale i tak mam w planach gaz.

Jesli jest wejście na termometr, to wstaw w miejsce termometru, a termometr obok, byle przywierał do pieca, będzie trochę zaniżał temperaturę. Miałem tak na starym piecu przez kilka lat i było ok.

Zawory termostatyczne miałem zakładane dopiero w tym roku, też mam grawitację, pompka załącza się dopiero powyżej pewnej temperatury. Instalacja była odpalana tylko na próbę, grzejniki dobrze grzały. Zobaczymy jak bedzię w trakcie sezonu, jak przyjdą mrozy.
    Zawory kulowe to, jak to sie mówi z braku laku, ale regulacja nimi to tragedia, albo zimno, albo gorąco.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zastosowania zaworów termostatycznych w instalacjach grawitacyjnych. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, wskazując, że zawory termostatyczne mogą być stosowane, ale z ograniczeniami, ponieważ nie zapewniają pełnego przepływu. Zamiast nich, niektórzy polecali zawory kulowe, które przy pełnym otwarciu umożliwiają maksymalny przepływ wody. Wskazano na różnice w cenach i funkcjonalności między zaworami termostatycznymi a kulowymi, a także na konieczność zabezpieczenia pieca przed przegrzaniem. Użytkownicy wymieniali różne marki zaworów, takie jak CALLEFI i Herz, oraz omawiali ich zalety i wady. W kontekście regulacji temperatury, podkreślono znaczenie odpowiedniego doboru zaworów do specyfiki instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA