Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wózek widłowy Linde H20D-03 - kontrolka instalacji elektrycznej

dominikmolenda 04 Lis 2014 22:21 5547 5
  • #1 04 Lis 2014 22:21
    dominikmolenda
    Poziom 5  

    Witam,
    mam problem z wózkiem widłowym Linde H20D-03, seria: H2X350N..., 2002 r.
    Jedyne co udało mi się osiągnąć to uruchomić go "na krótko". Generalnie jest problem z brakiem "+" na elektrozaworze pompy wtryskowej. Podałem tam +12V z zewnątrz i wózek jeździ ale miga kontrolka instalacji elektrycznej (czerwona z symbolem pioruna) a wózek nie jeździ szybko - jakby był w trybie awaryjnym.
    Niedługo przed wystąpieniem usterki pojawiły się problemy z pracą wentylatora, ale wózek bez niego też pracował tylko się grzał i wyłączał.
    Jeśli ktoś może pomóc, może ma ktoś opis wyjść na kostkach do sterownika i na kostkach do czujników, lub np. jak sprawdzić czujniki?

    Pozdrawiam
    Dominik

    2 5
  • #3 05 Lis 2014 08:48
    waskibroklyn
    Poziom 16  

    Brakuje mu czegokolwiek to tak będzie robić. I tego się nie pozbędziesz dopóki nie zrobisz wszystkiego co widnieje mu na pomiarach przez płytę.

    Dodano po 27 [minuty]:

    a tak w ogóle to proponuję serwis Linde do wózka-powinni rozwiać wątpliwości. Jakie czujniki chcesz sprawdzać?

    0
  • #4 19 Lis 2014 21:52
    Myszaxx1
    Poziom 12  

    Tak jak koledzy wyżej piszą, wiązki, kable, konektory do sprawdzenia. A czy przed przepięciem "na krótko" kręcił wogóle rozrusznik?? Piorunek zaczyna migać od razu po przekręceniu kluczyka czy dopiero jak uruchomisz silnik?? Często w tych wózkach jest problem z mikrowyłącznikami hamulca roboczego/postojowego. należy sprawdzić ich stan (pomierzyć przejścia na wszystkich parach styków NC/NO) oraz czy załączają się w prawidłowej kolejności, jeśli coś z nimi nie tak wózek nie odpali. Kolejna rzecz to potencjometr zadajnika jazdy należy sprawdzić miernikiem rezystancję, czy nie ma czasem przerw. Jeśli chodzi o potencjometr zadajnika jazdy to najważniejsze dla uruchomienia wózka jest aby "trzymał" prawidłową wartość pozycji "zerowej", ale ten parametr ciężko określić nie mając komputera diagnostycznego, ponieważ nie jesteśmy bez niego w stanie odczytać wyuczonej wartości pozycji zerowej i nie możemy jej porównać z tą rzeczywistą. Można tu poeksperymentować zmieniając delikatnie położenie potencjometru względem pedału (pedałów) ale należy dokładnie zaznaczyć jego oryginalną pozycję, aby w razie czego nie zgubić oryginalnego położenia zerowego.

    Tak czy inaczej najszybszym sposobem na określenie usterki jest odczyt błędu komputerem diagnostycznym...

    -1
  • #5 23 Lis 2014 22:39
    dominikmolenda
    Poziom 5  

    Kontrolka "piorunek" po przekręceniu stacyjki ale bez uruchamiana rozrusznika zapala się razem z pozostałymi na chwilę i potem gaśnie, razem z kontrolką świec żarowych. Potem przy próbie odpalania jak silnik kręci zaczyna migać ok. 2 x sek. Mikrowłączniki działają prawdopodobnie bo bez uruchomionego hamulca przy próbie odpalania nie idzie prąd na rozrusznik. Z naciśniętym hamulcem rozrusznik kręci. Potencjometr chyba jest ok bo kiedy już wózek mam uruchomiony na krótko to gaz płynnie można dodawać.

    0
  • #6 01 Gru 2014 22:20
    dominikmolenda
    Poziom 5  

    witam ponownie
    - uruchomiliśmy wózek po naprawie sterownika (kontynuując poprzedni temat) :-)
    - ale nie działa wentylator elektryczny w wózku, poza bezpiecznikiem jakie mogą być przyczyny? co steruje włączeniem pracy wentylatora czy czujnik w chłodnicy, czy jeszcze inny poprzez co jest uruchamiany wentylator? jak wygląda jego schemat połączeń do wózka?
    ze schematu na stronie 81 wnioskuje że jest płytka z 3 przekaźnikami i poprzez podawanie napięcia na różne opory po nich na silnik. ale co steruje tą płytką (jaki czujnik)?

    A moze ma ktos schematy elektryczne: Toyot, Linde, Jungheinrich i Still, też i nowszych Hysterów.

    1