logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Punto 1.2 16v - Instalacja silnika, poszukiwane schematy. swap seicento

kamil2345x 09 Lis 2014 09:37 32226 43
Najlepsze odpowiedzi

Jak ustalić dokładny typ silnika i poprawnie podłączyć wiązkę oraz czujniki po swapie 1.2 16V 86 KM do Seicento?

To jest najpewniej silnik Punto I 1.2 16V 176B9.000 ze sterownikiem IAW 18FD, a nie Punto II; numer silnika szukaj na „półce” bloku nad pompą wody, pod kolektorem wydechowym [#14115679][#14117161][#14117651] W tym układzie czujnik MAP+IAT powinien być zintegrowany w kolektorze jako PRT-05/A, z połączeniami: 32 = MAP, 14 = +5 V, 31 = IAT, 16 = masa; PRT-03 ma 3 piny i nie jest tym właściwym czujnikiem [#14119457][#14119635][#14121331] Pozostałe ważne połączenia to TPS 30-14-16 i silnik krokowy 2-20-3-21, a w Twojej instalacji widać było pomieszane przewody i źle opisane wpięcia [#14119635] Najrozsądniej jest wyrzucić całą tę „rzeźbę” i zrobić wiązkę od nowa albo przełożyć kompletną wiązkę z Punto I 1.2 16V wraz z ECU i czujnikami; taki osprzęt jest bliższy Seicento 900/1.1 niż kombinacje z Punto II czy Bravo [#14117188][#14120751][#14122599] Jeśli po poprawnym złożeniu silnik nadal pracuje na 3 cylindrach, trzeba zacząć od pomiaru kompresji, bo to może oznaczać brak kompresji albo zalewanie świecy na jednym cylindrze [#14152091]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 14122353
    kamil2345x
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    A czym może być spowodowane falowanie obrotów silnika ?
    https://www.youtube.com/watch?v=YIyxuA67WhQ&feature=youtu.be

Filmik bardzo słabej jakości i bardzo cichy, ale słychać falowanie i ustabilizowanie. Na zimnym silniku obroty są podniesione i również falują. Gdy się przejedzie kilka kilometrów i po zatrzymaniu pofalują i się stabilizują na niskie prawidłowe obroty.
    Z wydechu z tyłu czuć bardzo nieprzepalone paliwo.
  • #32 14122599
    bizon_126
    Poziom 31  
    Ocena: 563
    Dlaczego jak większość osób używa wiązki od cc 900 a ty nie chcesz ?
    Kupiłbyś na szrocie od seja za grosze i podłączył do tej która idzie do kabiny plug & play
    I połowa sukcesu
    Dorabiasz kawałek do sterownia wtryskami a odnośnie map to j.w
    I bez cięcia, lutowania, sztukowania i kilometrów izolacji
  • #33 14130782
    kamil2345x
    Poziom 12  
    Punto 1.2 16v - Instalacja silnika, poszukiwane schematy. swap seicento Punto 1.2 16v - Instalacja silnika, poszukiwane schematy. swap seicento Punto 1.2 16v - Instalacja silnika, poszukiwane schematy. swap seicento

Zapomniałem przyciąć obrazki w paincie. Ale po powiększeniu widać dobrze.
    Kupiłem kabel i oto co pokazuje program. Obrazek 3 zrobiłem zrzut już na wyłączonym silniku.
    Zauważyłem że dość szybko nagrzał się silnik podczas podłączonego programu do 97 stopni i wentylator włączał się jedynie na około 5 sekund i po około 20 sekundach znów 5 sekund. Co tutaj może być nie tak ?

Po błędach widać że chyba wiązka nadaje się jedynie do wywalenia. Wstrzymałem się z robieniem nowej instalacji, ponieważ być może po niedzieli będę miał oryginalną wiązkę z wszystkimi czujnikami.

Zauważyłem też że jeden przewód przy kostce sondy lambda był ucięty i zaizolowany ( idący do sterownika )
    Sądząc po błędach wiązka do wtryskiwaczy nie jest zbyt dobrze wykonana, a zwarcia w czujnikach ? Na multimetrze tego nie widać ?

Oraz pytanie do zdjęcia numer 1 - Czemu wyskakuje błąd inicjacji w regulacjach ?
  • #34 14131044
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6409
    Po co w ogóle klikałeś te regulacje? Na szczęście nie działają przy pracującym silniku, nie dotykaj ich!

Podłączenie nie ma wpływu na działanie sterownika - z jednym wyjątkiem - chyba że jednak udało Ci się skasować i/lub wyłączyć autoadaptacje, sprawdź w parametrach czy są włączone, bo wyzerować to niestety raczej Ci się udało.

Ciśnienie w kolektorze - ok, czas wtrysku b. krótki, a sonda pokazuje, że mieszanka jest bogata. Wolne obroty są za wysokie w stosunku do zadanych (no ale sygnalizowany jest błąd w obwodzie regulatora wolnych obrotów).

kamil2345x napisał:
    Zauważyłem że dość szybko nagrzał się silnik podczas podłączonego programu do 97 stopni i wentylator włączał się jedynie na około 5 sekund i po około 20 sekundach znów 5 sekund.
    W zasadzie to w miarę normalne zachowanie na postoju.

Wykasuj błędy i obserwuj które powrócą. Z tyloma błędami, sterownik nie zrobi na nowo adaptacji, które zupełnie niepotrzebnie skasowałeś.

W przypadku niektórych czujników przerwa w obwodzie jest zgłaszana jako zwarcie do Vcc... niestety dokumentacja swoje a program w sterowniku swoje :/

Jak naciśniesz Alt+PrtScrn to zrobisz zrzut ekranu tylko aktywnego okna, w Paincie jak zmniejszysz kanwę przed wklejeniem obrazka to sama się rozszerzy do rozmiarów tego obrazka i nie musisz wtedy nic wycinać. Ponadto program ma możliwość zapisywania logów ze swojego działania.
  • #35 14131733
    kamil2345x
    Poziom 12  
    Kolego, a masz może jeszcze opis gniazda diagnostycznego 3-pinowego do punta ? Ja łączyłem się ze sterownikiem poprzez gniazdo w aucie z seicento. Program multiecuscan niestety po wybraniu odpowiedniego sterownika woła o przejściówkę na 3-pinowe gniazdo. Przejściówkę mam, jednak gniazda brak. Chciałem podpiąć na krótko, bo jutro z nudów zacznę wycinać wiązkę i robić ją porządnie od nowa. Natomiast program IAV scan nie zawsze łączy się z moim sterownikiem. Być może coś źle robię.
  • #36 14131927
    tzok
    Masz opis tego gniazda na schematach przecież. W środku masa, po bokach linie K i L (w przypadku IAW Scan jak i MES nie ma znaczenia, która linia jest która). Mój program nie prosi o przejściówkę, bo zakłada że jest podłączona - obsługiwane przez niego sterowniki zawsze miały tylko i wyłącznie gniazdo 3-pin. Skoro mój się łączy to i MES się połączy (przez gniazdo OBD-2 w kabinie, bo rozumiem, że takie masz).

Może i coś źle robisz - więc rób jak jest napisane w opisie w programie: najpierw wybierasz sterownik (lub auto) i klikasz połącz, a dopiero potem (kiedy wyświetli się komunikat z prośbą o to) włączasz zapłon (i tylko zapłon, nie uruchamiasz silnika). W razie potrzeby silnik możesz uruchomić później, już po nawiązaniu połączenia.
  • #37 14137128
    kamil2345x
    Poziom 12  

Udało się zdobyć wszystkie części. Z Punto 1.2 16v. Cała wiązka z każdym czujnikiem, a nawet kolektorem i wtryskami, sterownikiem oraz modułem do imobilajzera i kluczykiem. Więc już nie powinno być problemów z elektryką w autku.
    Jedno mnie nurtuje, jeszcze tego nie mam u siebie. Trzeba coś przerobić żeby skomunikować tą wiązkę z moją instalacją w aucie w seicento ?

Oraz do sterownika jest też kostka od imobilajzera, czytnik ten w stacyjce oraz kluczyk. Czy to wystarczy aby uruchomić go na tym sterowniku ?
  • #38 14150350
    kamil2345x
    Poziom 12  
    Wiązka wymieniona na oryginalną, czujniki popodpinane, komputer nie pokazuje błędów ( jedynie kontrolka mil oraz zawór evap, którego nie podłączyłem )

Silnik na wolnych obrotach i po odaniu gazu chodzi jak szfajcarski zegarek :D
    Ale gdyby nie było problemu, nie pisał bym tutaj...
    Problemem jest taki że gdy jadę autem ma mało siły i tak jakby nie palił na jeden cylinder. Wymieniłem cewke, też to samo. Świece nowe, ale dla pewności podmieniłem i nadal to samo. Po wyciągnięciu przewodu od świecy z 2 cylindra nie ma reakcji na prace silnika w przeciwieństwie do dławienia silnika po wyciągnięciu innych przewodów. Oraz świeca była ciemna, nie przepalona jak w pozostałych.

Co może być nie tak ? Może problem z wtryskiem ? Bo to jedyne co mi przychodzi do głowy ?

A tak wygląda screen z pracy na biegu jałowym.

• #39 14150430
    tzok
    Zdejmując fajkę ze świecy w układzie zapłonowym z traconą iskrą (cewka dwubiegunowa) ryzykujesz uszkodzenie cewki zapłonowej, a nawet sterownika silnika - nigdy tego nie rób. Jeśli chcesz wykonać taką próbę musisz albo odłączyć sterowanie cewki (ale to odepnie 2 cylindry), albo uruchomić silnik ze zdjętą fajką ze świecy w cylindrze, ale do fajki musi być włożona inna świeca i mieć kontakt z masą silnika.

Zrób log lub pokaż resztę parametrów. Chyba nie pracuje Ci sonda i chyba masz wyłączoną autoadaptację mieszanki.
  • #40 14150457
    kamil2345x
    Poziom 12  
    Tzok Zawszę można na Ciebie liczyć :D

Co to jest log ? i o jaką resztę parametrów chodzi ? To jutro z rana porobię screeny. Gdzie się włącza autoadaptację miesznaki ?
    Nie wiem czemu tutaj pokazało napięcie sondy 5, wcześniej było ok 21V.
    Ale mam drugą sondę to podmienie, ponieważ kupiłem całą wiązkę z czujnikami więc mam każdy czujnik x2.

Dodano po 7 [minuty]:

Przy okazji zapytam, posiada może ktoś schematy kostek które łączą instalację silnika z instalacją auta ? W punto jest podłużna a w seicento prostokątna.
    Specjalistą nie jestem i jak czegoś nie mam na schemacie to ciężko mi rozszyfrowywać multimetrem itp co może być od czego. Chodzi o instalację punta I 1.2 16v i seicento 900. Najlepiej taki schemat, aby były na nim owe kości ukazane i kolory.
  • #41 14151823
    kamil2345x
    Poziom 12  
    Zdjęcie pierwsze przed wymianą sondy lambda, ostatnie po wymianie na drugą. Wartości takie same.

Punto 1.2 16v - Instalacja silnika, poszukiwane schematy. swap seicento Punto 1.2 16v - Instalacja silnika, poszukiwane schematy. swap seicento Punto 1.2 16v - Instalacja silnika, poszukiwane schematy. swap seicento Punto 1.2 16v - Instalacja silnika, poszukiwane schematy. swap seicento Punto 1.2 16v - Instalacja silnika, poszukiwane schematy. swap seicento Punto 1.2 16v - Instalacja silnika, poszukiwane schematy. swap seicento
    Tak wyglądają świece :

Film z pracy silnika, może nie widać tutaj ale jak się jedzie to czuć że nie ma mocy w aucie i że nie wykręca się tak jak powinien, jest bardzo zamulony i jakby nierówno pracował.
    https://www.youtube.com/watch?v=gVhc1KGDWoY&feature=youtu.be

A tutaj krótki film z jazdy na 3 lub 4 biegu :
    https://www.youtube.com/watch?v=TFgnNejFIfM&feature=youtu.be

Może powodem tej nierównej pracy jest listwa wtryskowa ?
    Bo ją wymieniłem, przy wymianie wiązki, wymieniłem wiązkę, cały kolektor z przepustnicą i wtryskami, bo na moim jeden uszczelniacz się pocił delikatnie i profilaktycznie włożyłem cały kolektor. Wcześniej autkiem na 3 w zakręt 90 stopni można było wejść i ciągnął jak na 2 w moim VW V ON.
  • #42 14151867
    tzok
    kamil2345x napisał:
    Co to jest log ? i o jaką resztę parametrów chodzi ? To jutro z rana porobię screeny. Gdzie się włącza autoadaptację mieszanki ?
    Logowanie sesji włącza się na głównym oknie programu, przy wyborze sterownika. Nieco innego typu log tworzy się też w momencie rysowania wykresu. Pamiętaj, aby do rysowania wykresu zaznaczać na karcie parametry tylko te parametry z których chcesz robić wykres, a nie wszystkie, to poprawi szybkość próbkowania. Wszystkie paramtery są rysowane na wspólnej skali, nie ma więc sensu (chyba, że na potrzeby zrobienie logu) rysować wykresu obrotów (0-5000) i współczynnika lambda (0-1), bo tego drugiego nie będzie widać.
    W/g screenów obie autoadaptacje są włączone, więc ich nie ruszaj. Używasz bardzo starej wersji programu. Pobierz aktualną: http://sourceforge.net/projects/iaw-scan2/files/latest/download
    ...ale nie baw się niczym w zakładce regulacje!

kamil2345x napisał:
    Nie wiem czemu tutaj pokazało napięcie sondy 5, wcześniej było ok 21V.
    Tym parametrem się nie przejmuj, żeby miał sens trzeba go logować i to przy obserwowaniu go samego lub w parze z obrotami silnika (jak najmniej parametrów, żeby odświeżanie było możliwie szybkie).
  • #43 14151990
    kamil2345x
    Poziom 12  
    Kolego, a co powiesz o pracy silnika ? Jak sądzisz, Gdzie może być przyczyna mojego problemu ?
  • #44 14152091
    tzok
    Chodzi na 3 cylindrach, na jednym brak kompresji albo zalewa świecę płynem (częsta usterka). Zacznij od sprawdzenia kompresji. Jak widzisz bez obciążenia ten silnik równo pracuje nawet na 2 cylindrach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył Seicento z silnikiem 1.2 16V z Punto, jednak napotkał problemy z instalacją elektryczną, w tym brak niektórych czujników i nieprawidłowe połączenia. W trakcie dyskusji ustalono, że silnik pochodzi z Punto I (176 B9.000), a instalacja elektryczna wymaga przystosowania do nowego silnika. Użytkownik rozważa zakup nowej wiązki oraz czujników, a także przeróbkę istniejącej instalacji. Wskazano na problemy z falowaniem obrotów silnika oraz możliwe usterki wtrysku. Po wymianie wiązki na oryginalną, silnik pracuje lepiej, ale nadal występują problemy z mocą, co może sugerować usterkę na jednym z cylindrów. Użytkownik planuje dalsze prace diagnostyczne i ewentualne naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA