Witam wszystkich użytkowników tego działu, pisze tu pierwszy raz.
Auto na luzie po wciśnięciu sprzęgła lub hamulca i START rozrusznik nie startuje.
Podczas pierwszego uruchomienia po włożeniu karty słychać kliknięcie odblokowania kierownicy, przy kolejnych cisza a wnętrza samochodu nie słychać czy bendiks rozrusznika działa.
Wszystkie inne elementy sterowania działają poprawnie ( radio, wycieraczki, światła, nawiewy).
Po chwili na kokpicie pokazuje się "usterka hamulców" pali się kontrolka ABS.
Płyn hamulcowy - OK.
Po kilku próbach uruchomienia auto startuje i problem nie występuje czasami kilka godzin, czasami dni.
- w zasadzie wykluczam wszelkiego rodzaju usterki bezpieczników
- podejrzenie, rozrusznik. Bendiks nie przełącza styku rozrusznika lub stan połączenia przewodu do rozrusznika .
- przygotowałem w samochodzie amperomierz aby sprawdzić przy następnym wystąpieniu czy dostaje zasilanie na bendiks ( nie wiem jakiej mocy jest cewka bendiksa i jakiego prądu się spodziewać )
Pytanie : Co jeszcze powinienem wziąć pod uwagę przy wystąpieniu usterki?
- jeśli moje podejrzenie jest słuszne dlaczego taki komunikat?
W zasadzie prawdopodobnie w sobotę wyjmę rozrusznik i sprawdzę jego stan techniczny ale mam pewne wątpliwości co do mojej diagnozy.
Samochód użytkuję od nowości ( 2008 ), przebieg 66000, od początku w garażu,
nie byłaby to najlepsza reklama dla renault.
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję
Pozdrawiam
Auto na luzie po wciśnięciu sprzęgła lub hamulca i START rozrusznik nie startuje.
Podczas pierwszego uruchomienia po włożeniu karty słychać kliknięcie odblokowania kierownicy, przy kolejnych cisza a wnętrza samochodu nie słychać czy bendiks rozrusznika działa.
Wszystkie inne elementy sterowania działają poprawnie ( radio, wycieraczki, światła, nawiewy).
Po chwili na kokpicie pokazuje się "usterka hamulców" pali się kontrolka ABS.
Płyn hamulcowy - OK.
Po kilku próbach uruchomienia auto startuje i problem nie występuje czasami kilka godzin, czasami dni.
- w zasadzie wykluczam wszelkiego rodzaju usterki bezpieczników
- podejrzenie, rozrusznik. Bendiks nie przełącza styku rozrusznika lub stan połączenia przewodu do rozrusznika .
- przygotowałem w samochodzie amperomierz aby sprawdzić przy następnym wystąpieniu czy dostaje zasilanie na bendiks ( nie wiem jakiej mocy jest cewka bendiksa i jakiego prądu się spodziewać )
Pytanie : Co jeszcze powinienem wziąć pod uwagę przy wystąpieniu usterki?
- jeśli moje podejrzenie jest słuszne dlaczego taki komunikat?
W zasadzie prawdopodobnie w sobotę wyjmę rozrusznik i sprawdzę jego stan techniczny ale mam pewne wątpliwości co do mojej diagnozy.
Samochód użytkuję od nowości ( 2008 ), przebieg 66000, od początku w garażu,
nie byłaby to najlepsza reklama dla renault.
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję
Pozdrawiam