logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane II 1.5 dCi - Brak rozruchu / brak komunikacji z ECU

dariuszsworst 07 Lut 2025 15:42 552 8
REKLAMA
  • #1 21418181
    dariuszsworst
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam podobny problem z moim Renault Megane 2 kombi 1.5 DCi r.2007
    Samochód nie odpalą, nie kręci rozrusznik. Pojawia się komunikat błąd ładowania akumulatora i włącza się wentylator (żeby się wyłączył muszę odpiąć akumulator).
    Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki przy kierownicy i w silniku. Liczyłem, że padł jakiś bezpiecznik z tych "3" przy klemie "+" ale po wymianie wszystkich na nowe nic się nie zmieniło. Akumulator jest dobry.
    Macie jakieś pomysły?

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.19. Publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. Przez dyskusje archiwalne rozumie się dyskusje oznaczone odpowiednio przez Usługodawcę jako: Temat archiwalny lub Wątek archiwalny.

• REKLAMA
  • #2 21418240
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4195
    Podnieś akumulator i w jego podstawie jest wiązka, kabel chyba kolor pomarańcz jest zgnity, prawy dolny róg patrząc od przodu auta, poszukaj śniedzi, będzie widać usterkę.
  • #3 21428824
    dariuszsworst
    Poziom 3  
    Podniosłem akumulator ale tam wydaje się, że jest wszystko ok. Wiązki są po izolowane. Sprawdziłem jeszcze raz bezpieczniki (nie są przepalone). Nie wiem czy to kwestia jakiegoś kabla? Bardzo często przepalają mi się żarówki. Ostatnio może przy ich wymianie zrobiłem jakieś zwarcie - ale wszystkie bezpieczniki są ok. Brak pomysłu
    Renault Megane II 1.5 dCi - Brak rozruchu / brak komunikacji z ECU
  • REKLAMA
  • #4 21428935
    kubas10
    Poziom 25  
    Ocena: 1542
    Kody usterek, podaj.
  • #5 21428984
    dariuszsworst
    Poziom 3  
    Gdybym znał kody błędów 🙂 nie mam jak tego odczytać bez wizyty w warsztacie - tu gorzej bo auto nie pali
    Pytanie czy możliwa jest sytuacja, że jakiś bezpiecznik jest spalony, a na oko wydaje się dobry?
  • #6 21429005
    kubas10
    Poziom 25  
    Kody usterek, podaj.
  • REKLAMA
  • #7 21429018
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2339
    Włączony wentylator wskazuje że ze sterownikiem nie jest najlepiej.
    Ciężko będzie namierzyć na odległość co jest przyczyną.
  • REKLAMA
  • #8 21429164
    kubas10
    Poziom 25  
    A check engine zapala się po włączeniu zapłonu? Może wstrząsówka się załączyła?
  • #9 21429447
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Renault Megane II 1.5 dCi z 2007 roku, który nie odpala i nie kręci rozrusznikiem. Pojawia się komunikat o błędzie ładowania akumulatora oraz włącza się wentylator, który można wyłączyć tylko po odłączeniu akumulatora. Sprawdzono wszystkie bezpieczniki, a akumulator jest sprawny. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie kabli lub bezpieczników, ale nie znalazł widocznych usterek. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu sterownika (ECM) lub braku zasilania, a także wskazują na możliwość, że niektóre bezpieczniki mogą być uszkodzone mimo braku widocznych oznak.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA