logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy montaż nawietrzaka NP150A-CC poprawi wentylację i zmniejszy wilgoć w mieszkaniu?

atze 01 Gru 2014 14:46 6753 14
  • #1 14181849
    atze
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam problem z wilgocią w mieszkaniu. Na rysunku zaznaczyłem:
    - niebieski - kratki wentylacyjne,
    - czerwony - proponowane miejsce montażu nawietrzaka,
    - żółty - miejsce gdzie jest wilgoć.

Czy montaż nawietrzaka NP150A-CC poprawi wentylację i zmniejszy wilgoć w mieszkaniu?

Mieszkanie jest na 4 ostatnim piętrze zaraz pod dachem. Ciąg w kominie jest słaby. Okna są plastikowe, nie z bardzo szczelne bo czuć chłód jak się rękę przyłoży. Blok jest ocieplony. Na oknach skrapla się woda, kapie na podłogę, po nocy jest tragicznie. W powietrzu czuć zaduch, wilgoć, powietrze jest ciężkie.

Wykluczyłem montaż nawiewników w oknach, ze względu na słaby ciąg w kominie mogą się one nie otwierać i nie wpadnie przez nie też wystarczająca ilość powietrza. Nawiew mechaniczny odpada ze względu na koszty(kanały, wentylator, zabudowa karton gips, malowanie). Rozwiązaniem okazuje się nawietrzak(Nawietrzak okrągły z anemostatem NP150A-CC), ponoć ma zapewnić odpowiednią ilość świeżego powietrza. W tej chwili ratujemy się rozszczelnionymi oknami.

Proszę o opinie co do tego rozwiązania. Czy nawietrzak pomimo słabego ciągu w kominie będzie spełniał swoje zadanie - będzie przewiew pokoje kuchnia, łazienka?
  • #2 14182832
    Krzysztof Tworek
    Poziom 13  
    Ocena: 55
    Witam!
    Napisz w jaki sposób jest ogrzewane mieszkanie.Czy jeżeli uchylisz jedno z okien to ciąg się pojawia?
    Należy sprawdzić ciąg w kanale wentylacyjnym w sposób obiektywny.
    Być może kanał jest czymś zatkany.
    Pozdrawiam!
  • #3 14182939
    atze
    Poziom 11  
    Mieszkanie w bloku ogrzewane grzejnikami żeliwnymi.
    Jak uchylę okno w małym pokoju i przyłożę świeczkę do kratki w łazience to widać, że płomień jest ciągnięty w kierunku kratki. Tak samo w kuchni.

Jeżeli okna są zamknięte to w kuchni płomień ledwo skierowany jest w stronę kratki. W łazience natomiast raz jest w stronę kratki, raz jest w stronę łazienki, czyli powietrze jest wdmuchiwane do łazienki takimi powiewami.

Mieszkam pod dachem i nie sądzę, żeby były czymś zatkane. Latem przy słonecznej pogodzie widać padające słońce w kratkach wentylacyjnych.

Czy oprócz nawietrzaków warto założyć turbowent(nie elektryczny) na komin, aby wspomagał wentylację i zapobiegał wdmuchiwaniu powietrza?
  • #4 14183210
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Poprawę sytuacji uzyskasz stosując wentylatory w kuchni i łazience . Szczególnie łazienka często używana ( prysznic to agregat wilgoci ) , oraz suszenie prania w mieszkaniu jest powodem zawilgocenia . Wywietrzniki w oknach niepotrzebnie wykluczyłeś - spełniają swoje zadanie , a nawet administratorzy budynków przy wymianie okien każą stosować je obowiązkowo .
  • #5 14183414
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 232
    To że przy oknach czuć zimno niekoniecznie musi oznaczać że są nieszczelne , mogą być niezbyt ciepłe ( duży współczynnik przenikania ciepła ) po prostu powietrze chłodzi się na powierzchni okna i jest wrażenie że od okna ciągnie . No ale dobra wentylacja to podstawa , tylko jeśli już chcesz w jakiś sposób wpuszczać do mieszkania świeże powietrze to niech ono ma jak najkrótszą drogę do grzejnika , i tam się ogrzewa . Wilgoć i pleśń na ścianach pojawia się z dwóch powodów 1. zimna ściana . 2.duża wilgotność powietrza w pomieszczeniu , trzeba wyeliminować oba , czyli wpuszczać do mieszkania świeże powietrze ( zimą powietrze zewnętrzne jest bardzo suche więc pomaga wysuszać ściany , tylko nie może ich jednocześnie chłodzić ) , i usuwać powietrze z wnętrza które zawiera dużo pary wodnej . Same wentylatory , nawet elektryczne nic nie dadzą bo żeby wydmuchać na zewnątrz powietrze musi być zrobiona droga dla powietrza z zewnątrz ( wentylator przecież próżni nie wytworzy ) jeśli chcesz zrobić nawietrzak w małym pokoju to zrób go po drugiej stronie grzejnika , nie tam gdzie jest wilgoć i jakoś skieruj na grzejnik , ogrzane suche powietrze będzie osuszać resztę pokoju .
  • #6 14184183
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 723
    Popytaj sąsiadów czy u nich jest podobnie, może wilgoć to woda podciekająca z dachu.
  • #7 14184456
    monarchi
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    atze napisał:
    Ciąg w kominie jest słaby. Okna są plastikowe, nie z bardzo szczelne bo czuć chłód jak się rękę przyłoży. Blok jest ocieplony. Na oknach skrapla się woda, kapie na podłogę, po nocy jest tragicznie. W powietrzu czuć zaduch, wilgoć, powietrze jest ciężkie.

Wykluczyłem montaż nawiewników w oknach, ze względu na słaby ciąg w kominie mogą się one nie otwierać i nie wpadnie przez nie też wystarczająca ilość powietrza.

Z opisu ewidentnie wynika że problemem jest duże zawilgocenie powietrza "przyczyna"
    Zawilgocenie na ścianie to "skutek".
    Zgaduję : w tym małym pokoju się śpi co więcej zamykane są na noc dzrzwi ?
    Miałem podobny problem.
    Rozwiązanie ( przyczyny ) uchylanie okna na noc na mikro rozszczelnienie, rano intensywne wietrzenie przez ok 5-8 minut ( jeżeli zostawimy okno otwarte na dłużej to wychłodzimy ściany, pomijając komfort cieplny, poniesiemy wyższe koszty ogrzewania ).
    Po wyeliminowaniu przyczyny możemy przystąpić do naprawiania skutków.
    Naprawę pozostawił bym co najmniej do wiosny, ściana musi dobrze obeschnąć.
    Na teraz do kupienia jest 1 litra preparatu Izomur cena ok. 35 zł za litr ( niesamowicie skuteczny ) zdrapanie tego co jest na ścianie, jeżeli sypie się tynk to skucie tynku.
    Można podsuszyć dmuchawą elektryczną i pomalować jednokrotnie w/w preparatem, lub nanieść natryskowo jednokrotnie, reszta prac jak będzie ciepło i mur obeschnie.
    Resztę informacji znajdziesz w instrukcji Izomuru, i jak masz wątpliwości to pisz.

Pozbywanie się wilgoci jest procesem długotrwałym wymagającym cierpliwości ;-).
  • #8 14184690
    atze
    Poziom 11  
    W małym pokoju się śpi.

Teraz rozszczelniamy okno ale nie ratuje to sytuacji. Na oknie nie ma już pary tylko krople wody. Całodniowe rozszczelnienie okien poprawiło trochę jakość powietrza, czuć świeżość ale nie jest za ciepło. Nie wiem czy grzać grzejnikami cały czas czy tylko od rana(po wietrzeniu) do wieczora, na noc zakręcać, do tego chwilowe wietrzenie w ciągu dnia i rozszczelnione okna przez cały czas.

Umieszczenie nawiewnika w oknie(wyfrezowanie otworów w ramie + nawiewnik) ponoć nie da tyle powietrza ile trzeba ale jest równoznaczne z rozszczelnieniem okna i nie ciągnie po całości okna.

Montaż nawietrzaka z prawej strony okna nie jest możliwy, bo jest tam za mało "ściany" na wiercenie dziury 15cm. Z lewej można zamontować ale nie będzie bezpośrednio pod nim grzejnika. nawietrzak jest tańszym rozwiązaniem i prostszym w montażu.

Spójrzcie na schemat. Montaż wentylacji mechanicznej musiałby wdmuchiwać powietrzne w końce pokojów, tak, aby przewiewało ono przez całe pomieszczenie.
    Jeżeli w końcach pokojów byłby przewietrzaki to wyjdzie mniej więcej na to samo.
    Ciągnięcie rur po sufitem i zabudowa tego to jest trochę paprania. Do tego czerpnia pociągnięta z kuchni(przebicie przez ścianę), wentylator w przedpokoju(nie wiem jak z jego głośnością pracy) i nie wiem jak to będzie się wszystko załączać(okresowo?). To jest mieszkanie w bloku, na strych tego nie wrzucę.

Latem muszę wybrać któreś rozwiązanie i je wdrożyć, bo tak nie może być co zimę.
  • #9 14184745
    monarchi
    Poziom 11  
    Ja grzeję całą dobę, mam termostaty ( Hertz ), czasami na noc skręcam na 3,5.
    Wietrzę codziennie intensywnie.
    Jak wejdzie Ci to w nawyk to nie będziesz potrzebował nawietrzaków.
    Równie dobrze możesz wyciąć kawałek uszczelki w oknie, ale wtedy nie będziesz miał kontroli.
    Ile osób mieszka w tym mieszkaniu.
    Czy dobrze się domyśliłem że w problematycznym pokoju się śpi ?
    Odnoście ciągu w kratkach wentylacyjnych sam sobie odpowiedziałeś :)
  • #10 14187901
    lowin55
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Mieszkanie na poddaszu, może dach przeciek lub często koło kominów. Nie podałeś jaka jest temperatura w mieszkaniu ?. Tam gdzie największa wilgoć(łazienka, kuchnia-okap nad kuchnią) powietrze się wyciąga a wpuszcza w najcieplejszym pokoju (rozszczelnić okno). W miejscu wilgoci może być jakaś niedoróbka w ociepleniu.
  • #11 14188203
    mariuszkam
    Poziom 15  
    Ocena: 71
    Witaj kolego, ja mam podobny problem. Mieszkam na 2 ostatnim piętrze. Mieszkanie niedawno kupiłem, wiec podczas malowania, stwierdziłem ślady wilgoci z rogach ścian. Akurat zakładam piecyk gazowy, wiec musiałem zaprosic kominiarza do siebie. Przy okazji zapytałem o słabą wentylację. Stwierdził, ze w oknach lub pod oknami muszą być założone nawiewniki inaczej nawet przy szczelnym kominie nie będzie ciągu. W Twoim przypadku, słaby ciąg powstaje z powodu malej ilości dostarczanego powietrza do pokoi.
    Jak chyba wspominałeś ciąg pojawia sie w momencie otwarcia okna, więc jasno z tego wynika, ze pomieszczenia nie dostają dostatecznie dużej ilości świeżego powietrza. Żeby wilgotne powietrze wydostało sie poprzez wentylację, podobna ilości musi być dostarczona do pomieszczeń.
    Stosując nawet nawietrzak( rozumiem przez to, ze to cos w rodzaju wentylatora) wymieszasz tylko wilgotne powietrze w pokoju, lub przedmuchasz je do pomieszczenia, gdzie masz wentylacje. Tylko, ze to powietrze nadal tam zostanie, ponieważ świeże nie będzie dostarczone na wymianę. Jak koledzy piszą, tylko zastosowanie dodatkowych nawiewników może poprawić sytuację.
  • #12 14188374
    atze
    Poziom 11  
    Dokładnie, brak świeżego powietrza jest tu problemem. Nazwy są różne, nawiewnik, nawietrzak, przewietrzak. Ja jestem przed wyborem sposobu dostarczania świeżego powietrza.

1. Nawiewnik montowany w ramie okna.

Problemy:
    - ponoć nie wpadnie wystarczająca ilość powietrza,
    - nie wiem jaki typ - ciśnieniowy czy higrosterowany. Ciśnieniowy podobno się nie nadaje na 4 piętro bo jest zbyt mała różnica ciśnień za oknem a kominem - krótki komin. Higrosterowany może zamarznąć, gdy powietrze z mieszkania będzie się przez niego cofało i wkład(pasek) jest do wyrzucenia. Nie wiem ile tym prawdy.

Teraz mam rozszczelnione okno i ciągnie po całym skrzydle, montaż nawiewnika da powietrze tylko u góry. Już przy rozszczelnionych oknach jakość powierza poprawiła, tak samo było by po zamontowaniu nawiewnika. Niestety nadal na oknach zbierają się krople wody.

2. Nawietrzak w ścianie.

Problemy:
    - wpadnie dużo zimnego powietrza, czy nie wychłodzi za bardzo mieszkania.

W tej opcji zamontowałbym po nawietrzaku w każdym z pokoi. Powietrze przewiewało by od najdalszego miejsca do łazienki/kuchni. Nastąpiła by moim zdaniem dobra wymiana powietrza.

3. Nawiew mechaniczny.

Problemy:
    - drogo,
    - sporo pracy i nie wiem gdzie umiejscowić wloty powietrza (rys. w poprzednim poście).
    - dużo zimnego powietrza.

Opcję dostarczenia powietrza są. Teraz zastanawiam się nad tym czy to dostarczone powietrze zdąży się ogrzać. Sposób rozliczenia ogrzewania u mnie w spółdzielni jest nie korzystny. Im więcej grzejesz tym więcej dopłacasz. Najlepiej było by to powietrze ogrzać - rekuperator w bloku? - kosmos.
  • #13 14189379
    monarchi
    Poziom 11  
    Pozostał bym przy metodzie wietrzenia intensywnego rano jak wcześniej opisywałem, a w ciągu dnia możesz oczywiście okno uchilic na 5 minut kilka razy to nie zaszkodzi.
    Jak gotujemy w kuchni to obowiązkowo co najmniej mikro rozszczelnienie.
    Zdajesz sobie zapewne sprawę że ściany ą jak gąbka i proces zmiany wilgotności w mieszkaniu będzie rozciągnięty w czasie ( wilgoć sobie po prostu odparuje )

Jeżeli bym się decydował to na Higro..... bo u Ciebie ewidentnie występuje problem z nadmiarem wilgoci.
    Na początek dałbym tylko w tym małym pokoju, to z pewnością poprawi sytuacje w całym mieszkaniu.

Wytrącanie się pary na oknach jest zjawiskiem normalnym, a zarazem sygnałem że wilgoci w pomieszczeniu jest dużo. Też mam czasem rano w rogach skroplenia, ale po wietrzeniu zanikają.
  • #14 14191395
    atze
    Poziom 11  
    I tak zrobię. Zamontuje nawiewnik w małym pokoju i zobaczymy na ile się sytuacja poprawi. Aereco są najbardziej popularne. Nie wiem tylko czy EMM czy EXR oraz jaki przepływ. Muszę poszukać wytycznych.

Czytając sporo o wentylacji skojarzyłem jeszcze jeden fakt, który miał miejsce u mnie w łazience. W zeszłym roku zimną, na płytkach skraplała mi się woda. Działo się to tylko w miejscu gdzie jest drugi komin wentylacyjny, pionowy pasek kropel wody. Myślałem, że to przez brak wentylacji w mieszkaniu a wyczytałem, że to sąsiedzi na dole szczelnie pozamykali okna co spowodowało zaciąganie zimnego powietrza do komina i skraplanie się wody na wysokości mojego mieszkania - punkt rosy. Nie wiem co można z tym zrobić.

Zastanawiam się czy montaż turbowentu lub strażaka dachowego na kominie w jakiś sposób rozwiązało by problem. Powietrze nie było by zawiewane do komina przy mocniejszych podmuchach ale chyba nie rozwiąże to problemu zimnego komina do sąsiadów z dołu.
  • #15 14191674
    monarchi
    Poziom 11  
    Strażak na pewno niczego nie pogorszy, ale jeżeli Twoja diagnoza jest słuszna ( na taką wygląda ) to kluczem jest zarządca budynku.

Trudno się walczy z ludźmi którzy zatykają kratki wentylacyjne, ale jest to możliwe.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wilgoci w mieszkaniu na poddaszu, gdzie słaby ciąg w kominie oraz nieszczelne okna przyczyniają się do nadmiernego zawilgocenia. Użytkownik rozważa montaż nawietrzaka NP150A-CC jako rozwiązanie, jednak pojawiają się wątpliwości co do jego efektywności. Uczestnicy sugerują różne metody poprawy wentylacji, takie jak intensywne wietrzenie, montaż wentylatorów w kuchni i łazience, oraz zastosowanie nawiewników w oknach. Wskazano również na możliwość montażu turbowentu na kominie, aby wspomóc wentylację. Problemy z wilgocią mogą być także związane z sąsiadami, którzy szczelnie zamykają okna, co wpływa na ciśnienie w kominach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA