logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić ładowanie akumulatora 6V w MZ TS 250 bez omomierza?

Sylwek_666 08 Maj 2005 19:49 79443 147
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawdzić, czy akumulator w MZ TS 250 jest ładowany, mając tylko zwykły miernik?

Sprawdzisz to zwykłym woltomierzem podłączonym równolegle do klem akumulatora: na zgaszonym silniku powinno być około 6 V, a po uruchomieniu i dodaniu obrotów napięcie ma wzrosnąć do ok. 7–7,2 V i w miarę możliwości trzymać się stabilnie przy zmianach obrotów [#1474030][#1484289] Jeśli napięcie nie rośnie albo jest wyraźnie za wysokie, winny jest zwykle regulator lub cały układ ładowania [#1475834][#1482038] Prądu nie mierz równolegle, tylko szeregowo po odpięciu przewodu z akumulatora, bo inaczej zrobisz zwarcie [#1482038] W praktyce dla MZ TS 250 podawano też wartości rzędu 7,4–7,6 V bez dużego obciążenia; przy światłach napięcie może spadać, ale nie powinno zjeżdżać poniżej ok. 6,4 V przy normalnej jeździe [#1669995][#1475743]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 1473703
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Witam

Ostatnio mialem przykry wypadek i rozladowal mi sie akumulator (17km pchania motoru)... I sie zastanawiam jaka byla tego przyczyna: akumulator mogl byc troche rozladowany juz wczesniej ale przez pierwsze kilometry motor jechal wspaniale (pierwsza jazda). Jak sprawdzic czy akumulator jest ladowany nie majac omomierza ? ;]

p.s. zwarcie raczej wykluczam gdyz przelaczajac stacyjke na "zaplon" sprawdzam miernikiem czy jest jakies zwarcie na kablu "+" i "-" idace od akumulatora (akumulator odlaczam) i nie ma zwarcia, dopiero gdy wlaczam stacyjke na swiatla (ale przy wkreconych zarowkach to normalne)...?

prosze pomozcie :)
  • #2 1473737
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Pytanie jak stary jest akumulator. Jeżeli nic Ci nie zwira w instalacji to trzeba jeszcze sprawdzić ładowanie akumulatora. Sam akumulator może z racji eksploatacji i starości zwierać sam w sobie i ulegać rozładowywaniu.
  • #3 1473763
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    akumulator jest nowy (ma ok. 3 tygodni) - Akmet 6v 10Ah... Naprawialem przy nim motor i robilem elektryke (piate przez dziesiate na miare moich mozliwosci) wiec mogl sie troche rozladowac, a pojechalem na nim dopiero ostatnio i lipa po jakis 25km... ;(

Mialem problemy z regulatorem (chyba z nim) bo spalilo mi 2 male zaroweczki i jedna duza (reflektora), przeczyscilem jednak styki i juz nie przepala ale regulator odpowiada tez chyba za ladowanie akumulatora czy nie ?
  • #4 1473793
    Jerzy100
    Poziom 22  
    To jest podstawa! Jeżeli odpaliłeś motor i po pewnym czasie klapa, to nie masz ładowania. Ładowanie nie zasila żarówek ,ale ładuje aku podczas jazdy.
  • #5 1473846
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    no wlasnie :( wiec jak moge sprawdzic czy akumulator jest ladowany oprocz takiej przykrej praktyki ? Na pewnych obrotach do kabli od akumulatora powinien zaczac naplywac prad czy jakos tak? jak to sprawdzic zwyklym miernikiem bez omomierza (robi zwarcie przy sprawdzaniu amperow :( )?

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 1474030
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Zmierzyć napięcie ładowania , powinno być ok. 7 - 7.2 V i trzymać się stabilnie przy zmianach obrotów. Jeżeli jest inaczej to trzeba podstawić inny regulator.
  • #7 1474087
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    ok, dzieki za podpowiedzi sprawdze to w ten sposob jak podales pewnie za pare dni bo musze wyczarowac prostownik ;)
    mam nadzieje ze sie juz jakos naprawilo samo heheh :-D

odezwe sie wkrotce :)

narazie..
  • #8 1474184
    wueska
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    z tego co pamietam mz ts ma dodatkowe położenie stacyji pozwalające na prace bez aku :) musisz trzymac tylko obroty powyzej 2 000
  • #9 1474551
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    heh tez slyszalem o tym.. jeszcze nie wiem gdzie ale slyszalem tez ze jazda taka nie jest zalecana i cos tam moze wysiasc po takich operacjach ale nie wiem co, wiesz moze cos o tym? Mozliwe ze ta pozycja kluczyka w stacyjce bez aku jest na swiatlach ? ;)

zdrowko!
  • #10 1475098
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    Mam jeszcze takie pytanie: w instrukcji obslugi aku napisali aby ladowac akumulator "Prad rozruchowy: 48", "Maks. prad ladowania: 1", "Maks, czas ladowania: 10" co to wszystko znaczy? Nie ma jednostek :(

prad ladowania to napewno ampery, ale prad rozruchowy 48 to volty? - chyba nie mozliwe ;] a potem trzeba zwiekszac jak juz sie "rozruszy" ;] ? Czas ladowania to pewno godziny :)

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 1475124
    Mieczysław
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Witam.
    48, to Ampery, nie Volty.Takim pradem możesz obciążyć akumulator w przypadku np. elektrycznego rozrusznika.
    Czas i prąd ładowania akumulatora wynika z jego piojemnosci. ogólnie jest przyjąte,że akumulatory ołowiowe ładujemy pradem dziesięciogodzinnym , co w przypadku akumulatora 6- cio voltowego o poj. 10 Ah równe jest ładowaniu akumulatora prądem 1 A przez 10 godzin, napiecie na wyjsciu prostownika powinno wynosić od 6 do 8v
  • Pomocny post
    #12 1475743
    adamo650
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Układ ładowania jest słabą stroną tych motocykli poza tym jeździ się całkiem przyjemnie. Często pali się cewka regulatora napięcia, lub styki regulatora, nie wytrzymują szczotki prądnicy, lub pali się rezystor wzbudzania umocowany na prądnicy. Związane jest to z instalacją 6V, dość duże prądy jak na taką prądnice. Napięcie ładowania powinno wynosić ok 7,2 do 7,6 V , prąd ładowania na włączonych światłach ok 6 do 8 A w zależności od żarówek,max co ta prądnica wydoli to 10 do 11A . Wygłąda na to że nie masz poprawnego ładowania. Poza Tym w tym sprzęcie można przełączyć kluczyk w prawo na max. palisz z popychu i jedziesz tylko trzeba trzymać obroty na ok 2000. Ja po kilku przebojach z ładowaniem wrzuciłem kompletny alternator od ETZ 250 12V, regulator elektroniczny, jest trochę kombinacji z mocowaniem , za to w zamian święty spokój. Trzeba zmienić żarówki na 12V oraz przekaźnik kierunkowskazów i wydać trochę kaski na alternator, zamontowałem używkę znacznie taniej. Jeżdzę już czwarty rok i zero problemów.
    pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #13 1475834
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Sylwek_666 napisał:
    no wlasnie :( wiec jak moge sprawdzic czy akumulator jest ladowany oprocz takiej przykrej praktyki ? Na pewnych obrotach do kabli od akumulatora powinien zaczac naplywac prad czy jakos tak? jak to sprawdzic zwyklym miernikiem bez omomierza (robi zwarcie przy sprawdzaniu amperow :( )?

A po co tu omomierz? Zmierz napiecie na aku a poznie przy zapalanym silniku to samo, powinno byc wieksze, ok 7-7,2V. Pradu nie mierzy sie tak samo jak napiecie: Amperomierz musisz wlaczyc szeregowo w uklad a nie rownolegle tak jak w przypadku woltomierza bo bedzie robil zwarcie.
  • #14 1476022
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    Heh pozdrawiam wiec wlasciciela (?) pojazdu zwanego MZ :-) Troche kasy w niego juz wlozylem na silnik teleskopy a tu jeszcze elektronika :(

Laduje wlasnie w tej chwili ten aku 6v 10Ah ale na prostowniku mam napisane ze jest do aku 6v i 12v ale od 34Ah do 60Ah ! Jednak podlaczylem go szeregowo do miernika i ustawilem regulacja na 1A ladowania tyle ze przy ok 3.3V. Moze tak byc nic sie nie stanie powaznego?

I mozecie mi powiedziec co teraz ten prostownik bedzie robil? Zwiekszal prad czy go zmniejszal, a jak zwiekszy np. ponad 1A to czym mam sam go zmniejszyc?

a moze ktos z Was zna prostownik nazwy: MS 12/5-R?

p.s. widze ze juz mi podskoczyl prad? na poczatku wachalo sie w granicach 0.9A - 1A a teraz dochodzi do 1.03A mam zmniejszac czy zostawic ? Prosze o szybko odpowiedz ;]

p.s. po czasie: chyba jednak prad sie zmniejsza jest juz 0.88 max wiec co podkrecic w gore ;)
  • #15 1476054
    jazz96
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Za bardzo Cie nie rozumiem z tymi 3,3 V ale niech będzie. Ustaw prostownik na 6V ładowania, ustaw prąd rzędu 1 A i ładuj. Napewno prąd ładowania nie podniesie sie, a będzie malał wraz z naładowywaniem się akumulatorka. Powodzonka
  • #16 1476072
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    oj sorki zagmatwalem co ? ;]

z tym prostownikiem jest tak ze ma regulacje o 0V do 12V i kiedy ustawie te 6V to prad jest okolo 4A (czy cos kolo tego) a to za duzo bo max moge ladowac 1A. Tak wiec ustawilem napiecie na 3,3V i wtedy jest 1A :) Moze tak byc ?

Normalnie bym sie nie przejmowal ale napisali w instrukcji ze jest tylko od 34Ah a tu prosze jest 1A tyle ze przy mniejszym napieciu ;->

?
  • Pomocny post
    #17 1476100
    jazz96
    Poziom 16  
    Teraz wiem. Ustaw na 6 V wtedy Ci wyskoczy 4 A i tak zostaw nic się nie stanie a prąd jak zauważysz będzie szybko spadał. Pozdrawiam
  • #18 1476112
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    ale czy tak nie zniszcze akumulatora, nie straci za duzo pojemnosci ? ;(

przy napieciu 3,3 nie naladuje sie ? -

(bardzo bardzo wolno spada) :((

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #19 1476182
    jazz96
    Poziom 16  
    Nic się nie stanie , a że wolno spada to znaczy , że mocno wyładowany akumulator. Jak spadnie poniżej jednego bo wątpie, żeby spadło do zera to zakładaj go do maszyny i rób endo. Pozdro
  • #20 1476344
    kordel
    Poziom 25  
    Sylwek jak aku moze sie naladowac do tych 6V jak na prostowniku jest ustawione 3,3V? Skad pozostale 2,7V?
  • #21 1477196
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    kordel a cha :) to zaczynam lapac, Volty sa do ladowania voltow a Ampery laduja ampery w aku tak ?

A ja zrobilem po swojemu i dalem na ok 4V i po 5 godzinach bylo juz 6.45V na aku tylko co prawda spadlo w minute do 6.35V i tak zostalo, moze by jeszcze spadlo ale bardzo wolno wiec nie chcialo mi sie czekac i dalej go podlaczylem ;] co Wy na to...

a tak z innej beczki widzicie dobrze polskie czcionki ;) : ł ą ó ź ń ł ę Ł ął ź ? ;->

pozdrawiam :)
  • Pomocny post
    #22 1478031
    kordel
    Poziom 25  
    Nie do konca jest tak jak zrozumiales. Podstawa tego wszystkiego jest prawo Ohma, ale wytlumacze Ci to w inny sposob.

Przykladowo napiecie znamionowe aku wynosi 6V i do takiego napiecia sie laduje, wiec jak mozna naladowac aku do 6V napieciem 4V?

To jest tak jak przy obiedzie: naprzyklad normalnie zjadasz dwa talerze zeby sie najesc, ale pewnego razu przyjechal niespodziewanie wujek i zjadl Twoj talerz. Wiec Ty zjadles tylko jeden, niby sie najadle, ale czegos jeszcze brakuje :-) Tak samo jest z aku.

A co do pradu ladowania to aku jak juz napisal Mieczysław laduje sie 0,1 jego pojemnosci. W sumie to jest tak, ze czym wiekszy prad tym szybciej sie aku laduje, to jest teoria, ale w praktyce czym wiekszy prad to co prawda aku sie szybciej naladuje, ale traci swoja pojemnosc. Z drugiej strony zbyt malym pradem nie naladujemy aku.

Zgodnie ze wzorami calkowicie rozladowany aku (6V, 10Ah) naladuje sie szescioma woltami i dziesiecioma amperami w godzine, ale w nastepna godzine ta wartosc i tak spadnie prawie do zera.

Jak nie zrozumiales to daj sobie spokuj i idz do jakiegos warsztatu elektrycznego...

Pozdrawiam Marcin.
  • #23 1478088
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    nie no chyba rozumiem :) dzieki za wyjasnienie i troche humorku z tym wujkiem :D

a tak przy okazji ile amper ma byc na wyjsciu aku po naladowaniu?

p.s. aku mam rozladowany do jakis 5V, a po przylaczeniu 3V z prostownika z zmierzeniu napiecia na aku (podczas ladowania tym napieciem) jest 7V czyli tyle ile trzeba hmm... ? :D
  • #24 1478293
    kordel
    Poziom 25  
    Zalezy jakie podlaczysz obciazenie (znowu prawo Ohma).
  • #25 1478320
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    no coz jedynym obciazeniem dla mnie jest ten akumulator i brak dobrego prostownika i nie potrzebuje Ohma zeby mi o tym powiedzial :D heh

trzeba miec ten leb do elektryki ;(
  • #26 1478542
    wueska
    Poziom 16  
    dobra skoro jest już taki temat :P jak miałem 13 lat chcialem naładowac aqu ale niewiedziałem ja i moj tata wytłumacyzłto tak napiecie to 6V x √2(to chyba jest pierwiasek:P a amperarz to patrzysz na aqu widzisz np. ze ma 10Ah dajesz 1A :| nigdy nierozumiałem tego :/ możecie mi powiedziec dlaczego x √2:|
  • #27 1479479
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Napięcie na aku nic nie ma do jego pojemności. Jeżeli jest stary to nawet ładując go przez parę godzin rozładuje się po chwili (utrata pojemności).
    Można to porównać do bańki 6 litrowej, w której zbiera się osad. Zawsze jest napełniana do pełna, a coraz mniej w niej wody :)
  • #28 1481578
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    Dzisiaj chce sprawdzic na kablach czy moja MZ'tka laduje mi aku.

I mam pytanko: na jakich kablach mam to sprawdzic ?
    Od aku odchodzi jeden kabelek - minus - przylaczany do podwozia motoru ;)
    Od plusa aku odchodza dwa kabelki - jeden idzie na stacyjke, a drugi do regulatora...

Podejrzewam ze mam sprawdzac napiecie i natezenie na kablu: od podwozia do aku, a drugi od regulatora do aku tak ?

pozdrawiam

p.s. mozliwe jest ze minus z aku powinien isc jeszcze gdzies oprocz podwozia (bo tam sa dwa rozgalezienia) ?
  • Pomocny post
    #29 1481662
    wueska
    Poziom 16  
    minus zostaw w spokoju ten od rregulatora ładuje ci aqu :P ten do stacyji pobiera zasilnie zapłonu i innych badziewi :) pewnie trzeba będzie zrobić tak :) palisz moto na aqu odpinasz go (musisz utrzymac obroty powyzej 2 000 :)
    bierzesz przyrząd w łapke i mierzysz ile jest wolt jesli 7 to ok teraz dodajesz gazu jesli przejdzie za granice 7,2 to coś nie tak :)

p.s. poprawcie mnie jeśli coś źle powiedziałem :)
  • #30 1481672
    Sylwek_666
    Poziom 16  
    super, dzieki, o taka odpowiedz mi chodzilo :D

amperow nie mierzyc ? jak laduje powyzej 1A to zle, bo moj aku ma 10Ah i bedzie tracil pojemnosc od takiego duzego natezenia czy nie ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z ładowaniem akumulatora 6V 10Ah w motocyklu MZ TS 250 bez użycia omomierza. Użytkownik opisuje rozładowanie akumulatora po jeździe i podejrzewa uszkodzenie regulatora napięcia lub prądnicy. Zalecane jest mierzenie napięcia ładowania na akumulatorze podczas pracy silnika, które powinno wynosić około 7–7,2 V i być stabilne przy zmianach obrotów. Prąd ładowania nie powinien przekraczać 0,1 pojemności akumulatora (czyli około 1 A dla 10Ah), aby nie uszkodzić baterii. Wskazano, że amperomierza należy używać szeregowo, a woltomierza równolegle. Problemy z regulatorem mechanicznym są częste, dlatego rekomenduje się wymianę na elektroniczny regulator napięcia 6V, który może wymagać drobnych przeróbek montażowych i wymiany żarówek na 6V. Omówiono także budowę i działanie prądnicy prądu stałego, rolę cewek regulatora, wyłącznika prądu zwrotnego oraz znaczenie prawidłowego podłączenia kabli, w tym kontrolki ładowania pod numer 61 w stacyjce. Wskazano, że prądnica wymaga wzbudzenia (podania napięcia na uzwojenie wzbudzenia DF), aby generować napięcie ładowania. Użytkownik otrzymał schematy instalacji i regulatora, a także porady dotyczące pomiarów i diagnostyki prądnicy oraz regulatora. W dyskusji pojawiły się także uwagi o ograniczonej wydajności prądnicy 6V 60W w MZ TS 250, co może powodować spadki napięcia przy włączonych światłach i innych odbiornikach. Poruszono temat rejestracji motocykla jako zabytku oraz drobne problemy z instalacją elektryczną i zapłonem. Wskazano, że pomiary prądu i napięcia najlepiej wykonywać miernikami analogowymi ze względu na zakłócenia przy pracy silnika. Podsumowując, kluczowe jest prawidłowe podłączenie i działanie prądnicy, regulatora oraz kontrola napięcia ładowania, a w przypadku awarii regulatora mechanicznego zaleca się wymianę na elektroniczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA