logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange Freedom Pro - szybkie zużycie transferu danych, co robić?

palacz66 23 Gru 2014 04:56 3177 31
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego mój internet Orange CDMA zużywa transfer bardzo szybko mimo małego korzystania i jak znaleźć źródło pobierania danych?

Najpierw sprawdź własne urządzenia, bo w threadzie uznano, że licznik operatora raczej działa poprawnie, a przyczyną bywa malware albo procesy w tle na komputerze lub telefonie [#14248216][#14249196] Zainstaluj program do monitorowania ruchu, np. NetLimiter, i obserwuj, który program faktycznie pobiera dane [#14286496] Warto też sprawdzić, czy nie ma aktualizacji systemu, antywirusa, aplikacji albo telefonu, które działają w tle i zużywają transfer [#14286496] Padła też uwaga, że 8 GB to dziś bardzo mało, zwłaszcza dla laptopa i smartfona, a strony WWW z reklamami, zdjęciami i multimediami potrafią szybko „zjadać” limit [#14248981] Jeśli chcesz, możesz złożyć reklamację do Orange, ale forumowicze ocenili, że raczej niewiele to da i trzeba szukać źródła zużycia u siebie [#14249196]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 14248001
    palacz66
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Witam serdecznie.
    Mam taki problem jak w temacie znika mi za szybko transfer danych w Orange CDMA 8giga. Umowa podpisana na 2 lata i nagle jak minął rok internetu starcza nam na 10 dni a wcześniej zostawało po 2 giga. Nadal otrzymujemy 8giga jak wcześniej. Sieć oczywiście zabezpieczona nawet zmienilem haslo i nic nie pomaga. Dzwoniłem do Biura Obsługi ale oni twierdzą, że wszystko gra. Sprawdziłem sobie i wyłączyłem w laptopie wfi przez kolejne 3 dni i co się okazuje znikło 15mb nie korzystajac z internetu??? Nie wiem co mam robić gdyz Biuro Obsługi mowi i wmawia wręcz, że to moja wina, że ktoś inny korzysta z tego internetu a to jest nie możliwe na 300%. Przyklad jednego dnia zostalo wykorzystane 3, 5giga transferu a prawie nie było korzystane z neta a taki transfer wcześniej wykorzystywałem ale przez miesiąc. Internet służy nam tylko do poczty i oglądania stron typu wp, onet.
    Bardzo prosze o pomoc czy może to być wina Orange? Jak tak to co mam zrobić żeby to wróciło do normy sprzed 3 miesięcy?
  • REKLAMA
  • #2 14248216
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Raczej mało prawdopodobne aby licznik po stronie operatora źle działał.

Obstawiam jakieś szkodliwe oprogramowanie na komputerze.
    Ile urządzeń korzysta z łącza ?
  • REKLAMA
  • #3 14248359
    palacz66
    Poziom 9  
    Laptop i czasami smartfon samsung przez wfi i laptop też przez wfi.
  • #4 14248981
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5791
    W dzisiejszych czasach 8GB limitu to niewiele, szczególnie dla dwóch urządzeń. Dziś nawet korzystanie z www przeładowanych reklamami, filmami i zdjęciami pożera transfer. Popełniłeś duży błąd przedłużając rok temu Freedom Pro i CDMA na tak kiepskich warunkach. Pewnie płacisz za to jak za zboże. Rok temu trzeba było złożyć wypowiedzenie i negocjować z DUK Orange migrację na FreeNet z CDMA i 3G/LTE. Uzyskałbyś pewnie z 4x większy limit za taką samą kasę i nowy sprzęt. Teraz nic nie wskórasz. Pacta non conventa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14249138
    palacz66
    Poziom 9  
    Tylko nie rozumiem czemu bylo ok wszystko a nagle jest lipa bo nie starcza jak prawie nie siedzimy na necie. Dla mnie 8g było nawet za dużo wiec matek451 nie mów mi, ze to malo poprostu dla mnie starczylo spokojnie a jak zabrakło to moze 3dni przed doładowaniem nowego pakietu. A teraz starcza na 10dni przy mniejszym korzystaniu z neta.
  • #6 14249196
    matek451
    Poziom 43  
    Pozostaje poszukać źródła zużycia u siebie. Z operatorem nic nie wskórasz ale zawsze możesz złożyć reklamację.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 14249363
    palacz66
    Poziom 9  
    Złożona juz 3 razy teraz czekam na odpowiedz.
  • #8 14285804
    sosen86
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Coś zmieniałeś w tym czasie? W sensie coś instalowałeś, konfigurowałeś itp? Mam na myśli komputer, system, aplikacje itp.
  • #9 14286496
    kiko80
    Poziom 27  
    Ocena: 163
    Aktualizacje itd może smartfon aktualizuje oprogramowanie, antyvir bazę, itd zainstaluj netlimiter i pilnuj ile pobiera danych. Szczerze mówiąc twój pakiet internetu to absurd po co tyle ... po co wogóle to brać już lepiej za darmo aero2 używać.
  • #10 14286814
    palacz66
    Poziom 9  
    Nic nie zmienialem nic nie instalowalem. Rozwiaze umowe za 3 miesiace moze moze bede mogl i bede mial lte z Play 30G z ruterm huawei 5180 czy to bedzie sie oplacac Tylko bede placil za ruter 10zl na miesiac? Cos je mi transfer i tyle a taki internet wzialem i mi wystarczal spokojnie. A moze te orange free moge wziac jakos tramsfer bez limitu czy cos w tym stylu? Moze teraz bym mogl to zmienic zeby dostaac bez limitu transfer jak ktos by mogl mi pomoc to prosze serdecznie
  • #11 14287108
    matek451
    Poziom 43  
    Zacznij od podania lokalizacji, sieć Networks 3G, z której korzysta Orange jest po modernizacji. Możliwe tez. że masz zasięg LTE w Orange. ( Na LTE jest teraz promocja bez limitu) .Jeśli chodzi o Play to u tego operatora można mieć bez limitu na 3G i LTE. ale ktoś ci naopowiadał bajek, że w Play router E-5180 kosztuje 10 zł/m-c? To bzdura, sprzęt w Play jest bardzo drogi i taki router kosztuje 40 zł/m-c. Dlatego w Play bierze się tylko kartę a router kupuje samemu i to nie E-5180 tylko B-593s-22, DWR-921. E-5180 pochodzący z Play to ładna, droga zabawka( 960 zł) ,na dodatek nie posiadająca złącz anten zewnętrznych i jak nie mieszkasz w pobliżu BTS-a LTE1800Play całkowicie dla ciebie nieprzydatna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 14287129
    palacz66
    Poziom 9  
    Mieszkam na wsi miejscowosc Krasnosielc. Za 10zl ruter bo mam 4telefony. Czyli radzisz nie brac tego internetu z tym ruterem czyli moglbys mi pomoc co mam wziac w takim wypadku?

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

W koncu mam intetnet wlaczylem laptopa i siec po 10min nagle transfer zaczal momentalnie zabierac mb i w ciagu minuty zabral ok 15mb a na laptopie nie byl wlaczona nawet przegladarka? Musze sciagnac jakis program ktory mi powie co tyle pobiera jaki program? Moze ktos wie jaki moge sciagnac zeby sprawdzic co pobiera albo inaczej jaki program
  • #13 14287498
    matek451
    Poziom 43  
    A ten Krasnosielec to koło Przasnysza? Korzystasz z telefonów w Play? Jeśli tak to chyba w roamingu krajowym na sieci T-Mobile. Kto ci w takiej lokalizacji proponuje internet w Play?Przecież nawet zasięgu 3G nie masz u siebie. Internet w Play na taryfach data działa tylko we własnej sieci i nie skorzystasz z roamingu krajowego. Najbliższy BTS LTE1800, UMTS2100 i UMTS900 w Przasnyszu, 20 km od ciebie. Masz złego doradcę, na internet w Play na razie nie masz szans. Masz u siebie zasięg Orange i T-Mobile.Jest realizowany z BTS-a NetWorks w Nowym Krasnosielcu na UMTS900. Na LTE w Orange nie masz szans. Na koniec Plus/Cp. zasięg 3G masz z BTS-a UMTS900 aero2 w N. Krasnosielcu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 14287568
    palacz66
    Poziom 9  
    Tak to ten koło Przasnysza. Telefony mam w Play. Chodzi ze moge wziac taki internet ale nie musze. Wiec powiedz mi co najlepiej wziac w razie czego?
  • #15 14287779
    matek451
    Poziom 43  
    Telefony w Play mają zasięg ponieważ korzystasz z roamingu krajowego, pewnie T-Mobile. Natomiast taryfy internetowe z niego nie korzystają. U siebie nie masz zasięgu Play 3G i LTE i nie skorzystasz z internetu. Jeśli ci go ktoś proponował to wprowadził cię w błąd. Na dzień dzisiejszy masz zasięg 3G Orange, T-Mobile i Plus/CP. Gdybyś miał coś w T-Mobile to miałbyś znizkę 50% na internet. Podobnie w Plusie/CP . Jesli nie masz to pozostaje złożyć wypowiedzenie w Orange na m-c przed końcem umowy i negocjować nową z Działem Utrzymania Klienta Orange. Do uzyskania w ofercie ze sprzętem 30% rabatu na abonament i limit o 40% większy niż dla nowych abonentów. Do tego router MF283+. Tylko nie bierz czasami MVH650, bo wciskają go nieświadomym a to stary, wolny złom. Możesz też wybrać ofertę bez sprzętu, wówczas rabat 50% plus 40% więcej danych. Bez złożenia wypowiedzenia w salonie na obecny CDMA nic nie wywalczysz. Masz ofertę FreeDom Pro czy FreeNet? Jak masz daleko do BTS-a NetWorks w N.Krasnosielcu?Jeśli blisko to na UMTS900 powinieneś mieć zasięg bez anteny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 14287848
    palacz66
    Poziom 9  
    Ten ruter obecnie posiadam MVH650. Mam OrangeeFree dom. Musze poczytać na początku co to UMTS900 do N Krasnosielca mam 4km. Na telefonie np samsung note 3 internet smiga na HSPA + super
  • #17 14288066
    matek451
    Poziom 43  
    Czyli masz złoma. Wymuś na nim połączenie tylko w 3g zamiast CDMA i spróbuj. Oczywiście jesli używasz anteny zew. na 450MHz do CDMA to ją odłącz. Czyli wcisnęli ci ten szrot z nędznym limitem 8GB, za ile i kiedy to było? MVH650 ma wolniejszy modem na UMTS900 niż telefon i nie osiągniesz takich prędkości jak na telefonie. i pewnie wbudowana antena słabsza niż w Samsungu. W CDMA korzystasz z BTS-a CDMA450 Orange w Zamościu. UMTS900 to pasmo w 3G, z której korzysta Orange na terenach wiejskich. w ramach NetWorks razem z T-Mobile. Do obsługi potrzebny modem/router/telefon obsługujący to pasmo. MVH650 je ma. Ale modem działa tylko do 14,4Mb/s. Ten w telefonie ma HSPA+ do 21,6Mb/s czyli w pełni wykorzystuje możliwości sieci.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #18 14288136
    palacz66
    Poziom 9  
    A kiedy 1,5 roku temu 40zł nie będę płakał nad rozlanym mlekiem bo nie ma sensu. Nie używam anteny zew. Powiedz mi czli tego internetu nie brać znaczy rutera bo internet dostanę za darmo za to ze biore formułe na 4telefony w play znaczy przedłużam umowę

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze powiedz mi jak wymusić na nim 3g zamiast CDMA?
    Ruter jednak mam MV600 czyli nie mogę wymusić 3G bo on tylko 450MHZ. Teraz to mnie całkiem załamałeś normalnie. Sprawdziłem jeszcze RSSI sieci i wynosi u mnie -84dBm co to znaczy?
  • #19 14288537
    matek451
    Poziom 43  
    A jakie osiągasz transfery na CDMA bez anteny? Do BTS-a masz z 9km i jak to działa? oczywiście koszą cię nieźle za te 8GB. Jeśli Play przy przedłużeniu na formułę rodzinna da ci ten E-5180 za 10 zł i 30GB/m-c to bym go brał. Ewentualnie lepiej E-5170, ten ma gniazda anten zew. Ale z tego co wiem to kosztuje on 229 zł http://www.play.pl/resources/pdf/cenniki/Cenn...m-10GB-lub-25GB-w-Ofercie-FORMULA-RODZINA.pdf. Te 30GB wykorzystasz ewentualnie na telefonach., na których możesz używać roamingu T-mobile na 3G( o ile taryfa rodzinna jest głosowa). Czy korzystałeś dotąd z pakietu GB w jej ramach. Jakie to telefony? mają opcję theteringu( routera WiFi)? To istotne pytania bo od odpowiedzi na nie zależy czy internet Play będzie działał u ciebie na sieci T-Mobile. No i jesli tak to z jaka predkościa? jesli nie znasz odpowiedzi na te pytania to zapytaj w Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 14288639
    palacz66
    Poziom 9  
    Na tym 2,2-3 mB/s. jakoś to chodzi dla mnie wystarczy ale tą cdma ciągnę raczej z Krasnosielca. Tak korzystam z pakietu 1 GB w play na samsungu ACE 2 i działa ale z jakim transferem nie wiem wyświetla się H ale jak wziałem inny telefon to wyświetla H+. Za ruter miałbym zapłacić 140zł plus 10zł co miesiac do umowy. Biorąc formułe dostaje przez 8miesięcy za darmo abonamenty na telefony a płacę tylko 10 za ruter. a i przez pół roku lte za darmo ale u mnie nie bedzie chodził. Telefony posiadaja ruter wfi.
  • #21 14288690
    matek451
    Poziom 43  
    Jesli na tych kartach z Play będziesz mógł używać 3G na sieci T-mobile tak jak obecnie ten pakiet 1 GB to warto brać ten pakiet i router E-5180 lub E-5170. Sprzęt wart około 400 zł, za podaną kasę warto brać. Tylko pomyśl o E-5170 , on ma wejścia anten zew. Ta oferta to Rodzinna Plus czy Komfort Plus. W sumie to fajna oferta z dużym pakietem internetu w taryfie głosowej na dodatek działająca w roamingu krajowym na 3G.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 14288713
    palacz66
    Poziom 9  
    Szczerze nie wiem to jest oferta dla klientów biznesowych i w salonie takich nie znajdziemy. To co ten ruter bedzie mi działał takze na laptopie znaczy internet na wfi czy tylko na urzadzeniach z posiadających 3g?
    I tak w ogóle to DZIEKUJĘ za zainteresowanie się moim problemem
  • #23 14288826
    matek451
    Poziom 43  
    Oczywiście, że router ma WiFi i 1xLAN. Z nim po WiFi połącza się laptop i telefony oraz inne urządzenia. Port LAN można rozszerzyć switchem. A swoją droga jak daleko odeszliśmy od tematu. Ale to nic złego, wszystko z korzyścią dla ciebie. Tak jak myślałem, to Formuła 4.0 Komfort Plus dla klientów biznesowych http://dlafirm.play.pl/oferta/abonament/formula_komfort_szczegoly.html i przedłużeniowa. Za taka kasę warto brać. Sam już prawie wszystko mam w Play. Spytaj jednak o tego E-5170, gniazda antenowe mogą się przydać. Poza tym to router hybrydowy mobilno/stacjonarny. Będziesz mógł tez korzystać mobilnie i zabrać go ze sobą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 14288885
    palacz66
    Poziom 9  
    Oj dzieki dzieki za wszystko. Tylko nie rozumiem czemu na poczatku byles przeciwny? W poniedzialek bede wszystko wiedzial co i jak to bede mogl cos napisac jeszcze.
  • #25 14288916
    matek451
    Poziom 43  
    Nie wiedziałem z jakiej korzystasz taryfy w Play. Ta, z której korzystasz w Play Formuła Komfort to głosowa i internet 3G Play działa w niej również w roamingu krajowym, czyli u ciebie z BTS-a UMTS900 NetWorks( orange, T-mobile)w N. Krasnosielcu. Działa również na sieci macierzystej 3G i LTE Play, która u ciebie nie ma zasięgu. Gdybyś chciał skorzystać z ofert typowo internetowych Play to one działają tylko w sieci macierzystej Play na LTE1800 i 3G z UMTS900 i UMTS2100 a których u siebie jak pisałem nie masz. W tych ofertach na 3G i LTE internet można mieć bez limitu. Stąd na początku nie znając twojej taryfy odradzałem ci Play. Trochę to zawiłe ale tak jest w przypadku Play. Ale nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 14288928
    palacz66
    Poziom 9  
    Narazie korzystam z oferty samo sim za 43zl z 1g internetu i mam jeszcze trzy karty sim i teraz zaproponowano mi ta formule. To mowisz zeby brac?
  • #27 14288991
    calvo1
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam podobny problem z utratą dużej ilosci danych z konta Orange.

Wczoraj zniknęło mi w ciagu jednego dnia 2GB.
    Modem podłączony jest bezprzewodowo do AP i dopiero z niego wszyscy korzystaja. W AP mam poustawiane limity danych dla kazdego uzytkownika, i mam pełen monitoring zuzytych danych przez kazdego podłaczonego klienta.
    Wg statystyk z AP od wczoraj zużyłem tylko 115MB, gdzie przepadła cała reszta z 2GB? Wczoraj załozyłem nowe hasła wpa2.

Czy Orange gra z nami w h....? Czy jest mozliwy włam do modemu orange?
  • #28 14289157
    palacz66
    Poziom 9  
    Witam. Czekam na odpowiedz z Orange po zlozonych trzech reklsmacjach. Wydaje mi sie, ze to nic nie da choc jutro powinienem otrzymac juz info co oni ustalili.
  • #29 14293537
    calvo1
    Poziom 2  
    Przeglądałem dzis ostatnią fakturę i nic tam się nie zgadza.
    Po podsumowaniu transferu danych wyszło mi, że brakuje prawie 4GB do wykupionego abonamentu na 15GB.
    Na stronie mobilnego internetu, gdy sprawdzam ile pozostało mi danych do wykorzystania widzę, że zostało 6GB, a powiadomienie sms mówi, że zostało mi tylko 3GB.

Ręce opadają !!!

Dodano po 6 [minuty]:

!!!!!!!!!!!!!!!!

Właśnie dostałem smsa, że wykorzystałem cały limit. Od wczoraj niby 3GB, a statystyki na AP pokazują, że tylko 125MB. K...............wa!!! Idę do kuchni ostrzyć nóż!
  • #30 14293758
    palacz66
    Poziom 9  
    Dzwoniłes do nich? A jak jest na stronie Orange wejdz w zakładem połączenia i tam sprawdzaj . Jaki masz system w kopie? U mnie teraz jest normalnie już nie dzieją się jakieś cuda. Po usowalem kilka rzeczy z lapka wgralem program do kontroli i odziwo jest o

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z szybkim zużyciem transferu danych w usłudze Orange Freedom Pro, gdzie 8 GB limitu wystarcza na zaledwie 10 dni, mimo minimalnego korzystania z internetu. Po wyłączeniu Wi-Fi na laptopie nadal zauważono zniknięcie danych. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć po stronie operatora, jednak przedstawiciele Orange twierdzą, że wszystko jest w porządku. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia urządzeń korzystających z internetu, instalacji oprogramowania do monitorowania transferu oraz możliwości zmiany operatora na Play, który oferuje lepsze warunki. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z podobnymi problemami, wskazując na możliwe przyczyny, takie jak aktualizacje oprogramowania czy błędy w naliczaniu transferu przez operatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA