logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość dźwięku w chińskim radiu Android?

KamilGiee 01 Sty 2015 19:24 22959 7
REKLAMA
  • #1 14279150
    KamilGiee
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witajcie,

Mam pytanie, a w zasadzie zagwozdkę, otóż do niedawna byłem w posiadaniu stacji Blaupunkt New York 835.

Sprzedałem ją bo mi zupełnie nie pasowała wizualnie do wnętrza pojazdu.

W zamian zakupiłem dedykowaną do pojazdu stację Android z Chin. Ogólnie sprawuje się świetnie. Duży dotykowy wyświetlacz, system Android 4.2 z możliwością instalacji wszystkich niezbędnych aplikacji z Play Market.

Fakt, w trakcie prowadzenia pojazdu mało to wszystko potrzebne, ale w korkach wręcz niezbędne. Jako bajer, czy gadżet - też super.

Wracając do sedna, to owy "Chińczyk", jak się można było tego spodziewać, pozostawia bardzo wiele do życzenia w kwestii jakości dźwięku.

Strasznie zniekształca dźwięk a jego jakość jest co najmniej tragiczna.

Zdawałem sobie sprawę, że sprzęt nieznanej marki z Chin to nie to samo co Blaupunkt (również Chiński produkt), nie mniej miałem nadzieję na ew. korektę dźwięku za pomocą aplikacji z Google Marketu - nieudało się go uratować w żaden sposób.... więc o to jestem.

W jaki sposób mogę poprawić jakość dźwięku? Nie zależy mi na głośności czy mocy, a na jakości.

Wiem, wiem - możecie zadać pytanie to po ch... sprzedałem Blaupunkt i kupiłem to coś z Chin - to od razu odpowiem - nadzieja. Do końca wierzyłem, że różnica nie będzie aż taka wielka, a ew. stratę zrekompensuje "tablet" w samochodzie. Niestety.

Proszę o porady, sugestie itp.
    Jakiś procesor dźwięku? Wzmacniacz? Nie wiem.. nie znam się...

Dodam, że głośniki są seryjne ale współpracując z Blaupunktem dawały radę.

Pozdrawiam
    KamilGie
  • REKLAMA
  • #2 14279290
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Z jakiego źródła dźwięku głównie korzystasz - radio/mp3, inne?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 14279312
    Jarek461
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Podaj model tego ustrojstwa. Zastosowanie zewnętrznego wzmacniacza może nie przynieść znacznej poprawy bo problem może leżeć "wcześniej". Radio ma jakieś dodatkowe wyjścia?
  • REKLAMA
  • #4 14279368
    KamilGiee
    Poziom 2  
    Jeżeli chodzi o źródło dźwięku to aktualnie korzystam z radia, a to dlatego, że to ono jest najlepsze jakościowo... USB, CD, czy radio internetowe (np. OpenFM) grają gorzej od radia - nieprawdopodobne a jednak prawdziwe...

Może to być spowodowane dostosowaniem suwaczków do odtwarzania dźwięku właśnie z radia. Jeżeli uruchamiam USB to jestem zmuszony zmienić pozycję suwaków w ustawieniach.

Na marginesie powiem, że system urządzenia (czyli Android) daje możliwość manewrowania trzema suwakami, w tym jednym dotyczącym basu, z tym, że ten bas to na zasadzie przytłumienia dźwięku...

Przy Blaupunktcie by wydobyć najlepszy dźwięk korzystałem z CD z plikami nagranymi w formacie .wav - tutaj to nic nie daje

Model urządzenia to Greenyi KD-8028 - typowy Chińczyk.

Co do kwestii wejść (wyjść) to urządzenie ma ich "dziesiątki" - dosłownie do wszystkiego można "to" podłączyć jak i wszystko można podłączyć do niego.
  • #5 14279414
    Jarek461
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Skoro ma wyjścia liniowe to możesz spróbować podłączyć jakiś wzmacniacz, jeśli to nie pomoże to odbiornik bluetooth do zewnętrznego wzmacniacza i program w radiu do transmisji. Nie wiem czy radio też da się przesłać. Sam dobry odbiornik kosztuje pewnie tyle co to radio. Niestety żaden korektor nie poprawi Ci jakości dźwięku.
  • REKLAMA
  • #6 14288217
    KamilGiee
    Poziom 2  
    A może jest aplikacja na Androida, która zmienia Equalizer dla wszystkich źródeł dźwięku?

Znalazłem ostatnio fajną ale jedynie dla odtwarzacza plików.

Brakuje aplikacji ingerującej w całe audio androida - umożliwiłoby to zmianę dźwięku dla radia, CD, USB i Bluetooth.
  • #7 17957183
    bujemuje
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Witam, nie chce zaczynać nowego tematu, a również nurtuje mnie ta kwestia. Jak wiadomo radio na androidzie ma wejście usb otg, co byście powiedzieli na takie rozwiązanie: stacja do której podłączony jest przetwornik dac po usb z wyjściem rca, który to jest podłączony do wzmacniacza i wzmacniacz na głośniki. Przyniesie to poprawę dźwięku ? Teoretycznie zewnętrzny dac powinien mieć lepszy przetwornik niż ten wewnętrzny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienia swoje doświadczenia z chińskim radiem Android Greenyi KD-8028, które, mimo dobrego wyświetlacza i systemu Android 4.2, ma poważne problemy z jakością dźwięku, szczególnie w porównaniu do wcześniejszego radia Blaupunkt New York 835. W odpowiedziach poruszane są różne źródła dźwięku, takie jak radio, USB i CD, z których radio wydaje się mieć najlepszą jakość. Użytkownicy sugerują podłączenie zewnętrznego wzmacniacza lub przetwornika DAC przez USB, aby poprawić dźwięk. Istnieje również potrzeba aplikacji do Androida, która mogłaby zmieniać ustawienia equalizera dla wszystkich źródeł dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA