Witam Forumowiczów! Następujący problem - kupiłem używanego Samsunga plazmę o oznaczeniu PS42C91H. Połączyłem go zwykłym przewodem euro z dekoderem Motorola telewizji kablowej. Pracował tak dwa dni bez żadnych problemów. Później kupiłem przewód hdmi i podłączyłem przez gniazda hdmi dekodera i tv. Wszystko też było w porządku przez całe święta. Niestety, tuż po świętach, po włączeniu tv pokazał się tylko zielony ekran i brak obrazu z kablówki. Przełączyłem na drugie gniazdo hdmi w tv i to samo. W związku z tym zamieniłem przewód hdmi na euro i okazało się, że w trybach obrazu "dynamicznym" i "standardowym" obraz nie ma ostrości i nie da się jej ustawić zwykłymi opcjami regulacji, natomiast w trybie "film" obraz jest jak najbardziej prawidłowy i reaguje na wszystkie ustawienia. Dodatkowo po dokładnie 30min tv zaczął przełączać się z trybu film na dynamiczny samoistnie, co skutkowało znowu niewyraźnym obrazem. Wszedłem więc w tryb serwisowy i zresetowałem ustawienia do fabrycznych i przestawiłem tryb pracy ze "sklep" na "dom" (bo ustawiony był na sklep). Pomogło jedynie w tym, że tv nie przełącza się sam na tryb dynamiczny, ale reszta problemów, włącznie z zielonym ekranem przy sygnale hdmi pozostała bez zmian. Dodatkowo, po wyłączeniu tv do stand by i ponownym włączeniu, samoistnie ustawia się tryb sklep i znowu trzeba przestawiać. Pytanie moje jest następujące - jako, że w temacie elektroniki telewizorów jestem zielony jak ten opisany ekran, chcę tylko wiedzieć, czy istnieje jakaś możliwość pozbycia się problemu z poziomu menu serwisowego, czy konieczne jest odwiedzenie profesjonalnego serwisu do fizycznej naprawy? No i tak ogólnie, co mogło się zepsuć? Dziękuję za jakiekolwiek sugestie i życzę wszystkim Forumowiczom Szczęśliwego Nowego Roku!