Jeśli chodzi o awaryjność to chyba jednak benzyniaki mają większą, ale to w sumie każdy to subiektywnie odbiera bo silnik silnikowi nie równy.
@dawid123456611 Nie można połączyć bezpośrednio skrzyni z poloneza do mostu, bo taki pojazd był by dużo za szybki. W przypadku skrzyni np. z TICO lub innego przednionapędowca taka sztuczka już mogła by przejść bo te skrzynie mają zintegrowaną dodatkową przekładnię główną. Tylko wtedy trzeba by coś zrobić z mechanizmem różnicowym (czyt. trzeba się do niego dobrać i zaspawać) no i wraz mogło by się okazać, że biegów mogło by być nie co za mało do wolnej jazdy (chodź to też zależy co, kto uważa za wolną jazdę

).
@seweryn7701 Ja bym brał benzynę bo silniki benzynowe przynajmniej u mnie w okolicy są bardziej dostępne i duuuużo tańsze w zakupie od diesli, a dzięki LPG są również nieco tańsze w eksploatacji.
W zimie, rzeczywiście nie ma problemu z odpalaniem, a jak mają (tak jak w przypadku jednostek FIRE) elektroniczny i bezstykowy zapłon, oraz w miarę dobre kable to i praca w deszcz nie jest im straszna. Niedobór momentu nadrabiają większymi obrotami i możliwością korzystania z większych przełożeń. Mniej istotną, ale również zaletą jest większa rozpiętość użytecznych prędkości obrotowych silnika.
@dawid123456611 Reasumując bierz taki silnik który masz tanio pod ręką i do którego będzie łatwo o części. Może być i TICO jeśli się na tym znasz. Ja grzebałem trochę przy fiatach i dlatego brał bym coś z fiata, co wcale nie znaczy, że silnik z TICO się nie nada.