logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

karty WIFI - dobry zasięg w trybie AP, słaby jako Ad Hoc - czemu?

kopa60 07 Sty 2015 21:35 852 4
REKLAMA
  • #1 14304531
    kopa60
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Zakładam małą sieć domową WIFI. Nie mam routera WIFI, chcę sieć zrobić przy użyciu samych kart WIFI. Póki co testuję na dwóch komputerach z kartami WIFI na USB.

Chciałem wypróbować dwie opcje.
    AP
    Na komputerze z Windows 7 skonfigurowałem kartę sieciową jako AP. Na drugim komputerze zasięg Windows XP określał jako bardzo dobry

Ad Hoc
    Utworzyłem na Windows 7 sieć ad hoc. Zasięg widziany z drugiego komputera to jedna kreska, bardzo słaby. Odległość jest śmiesznie mała, jakieś 6m...

Nie rozumiem czemu jest aż taka różnica w zasięgu pomimo używania tego samego sprzętu na tej samej odległości i w tych samych warunkach. Sądziłem że powinno być dokładnie to samo. Tryb AdHoc nie wiąże się z automatyczną redukcją mocy nadawania kart sieciowych? Jak tak to jest sposób na ominięcie tego?

Planuje zrobić most WIFI na dwóch kartach sieciowych RT3070 z przesłaniem internetu na odległość 1200m (jest widoczność optyczna a anteny kierunkowe w drodze), i właśnie chciałem te sieciówki ustawić na AdHoc ale martwi mnie kiepski zasięg tego typu sieci.

Proszę o wytłumaczenie zjawiska pogorszenia zasięgu AdHoc względem AP. Dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 14308593
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    kopa60 napisał:

Planuje zrobić most WIFI na dwóch kartach sieciowych RT3070 z przesłaniem internetu na odległość 1200m (jest widoczność optyczna a anteny kierunkowe w drodze), i właśnie chciałem te sieciówki ustawić na AdHoc ale martwi mnie kiepski zasięg tego typu sieci.

Tego tak się nie robi, są od tego urządzenia w obudowach CPE (TP-LINK, Ubiquiti, Mikrotik).
  • REKLAMA
  • #3 14309017
    kopa60
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Oczywiście prościej byłoby wydać kilkaset złotych więcej ale uważam że poradzę sobie z zabezpieczeniem układów z wykorzystaniem PCV i żywicy epoksydowej:)
  • REKLAMA
  • #4 14309090
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5752
    Niczym nieuzasadniony optymizm. Most bezprzewodowy na 1200m to nie taka prosta sprawa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14309135
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    Kolego, sprawdzony link na 6m a 1200 metrów z przeszkodami, choćby zmianami atmosferycznymi, to nie to samo. Jakie to anteny kierunkowe jadą do ciebie, producent i symbole? Jak wysoko będzie zamontowana puszka z kartą? Coś mi się zdaje, że uwierzyłeś w opisy do tych kart z Allegro...
REKLAMA