Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie miernika częstotliwości i strojenie.

krzysziek4286 07 Jan 2015 22:50 2541 16
    krzysziek4286
    Level 11  
    Witam.
    Posiadam radio Cb M-tech Legend II. Radyjko przeznaczyłem na naukę i eksperymenty. Przejdę do rzeczy.
    Pierwsze pytanie:
    Zakupiłem miernik częstotliwości FRQ-8F1, i według instrukcji można go wpiąć pod wyjście antenowe i antenę, ale wtedy będzie pokazywało tylko podczas nadawania, a ja chciał bym żeby mi pokazywało również na odbiorze, ale niestety nie wiem gdzie to wpiąć. Mogli byście mi wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić? bo szukałem po google ale nic konkretnego nie ma na ten temat.
    Drugie pytanie:
    Podłączyłem ten miernik miedzy wyjście a antenę i na modulacji FM na kanale 20 jest 27.2130Mhz, kręcąc potencjometrem znajdującym się obok kwarcu ustawiłem na idealnie 27.200Mhz, ale po przełączeniu na AM czestotliwość się zmnienia na ok 26.843Mhz. Czym to może być spowodowane? Czy może AM się ustawia czym innym? Pozdrawiam
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    krzysziek4286 wrote:
    ale po przełączeniu na AM częstotliwość się zmienia na ok 26.843Mhz.

Nie może zmieniać się częstotliwość w AM zwłaszcza aż o tyle. Musi być tak samo jak w FM. Może modulacja AM wpływa na pomiar. W AM lepiej robić pomiary bez modulacji. Jaką antenę masz podłączoną do radia? Co do podłączenia f-miarki tak by pokazywała podczas odbioru to trzeba zlokalizować VCO obok syntezy i podłączyć sondę do wyjścia VCO.
    krzysziek4286
    Level 11  
    Antena to sirio 150cm. Właśnie chciał bym wiedzieć gdzie się znajduje wyjście VCO bo podłączyłem to do Presidenta Lincolna tak jak pisało w instrukcji pod VCO i pokazywało też tylko na nadawaniu a na odbiorze brak. Jak zrobić pomiar bez modulacji?
    SP8JUX
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    krzysziek4286 wrote:
    Jak zrobić pomiar bez modulacji?
    Zewrzeć wkładkę mikrofonową
    krzysziek4286
    Level 11  
    A takie pytanie, czy pomiar z modulacją to z normalną gruszką, czy trzeba zadać jakiś sygnał na mikrofon? Może to głupie pytania ale chciałbym się tego nauczyć.
    .Labrador
    Level 26  
    krzysziek4286 wrote:
    A takie pytanie, czy pomiar z modulacją to z normalną gruszką, czy trzeba zadać jakiś sygnał na mikrofon?

Z normalną , nie ma potrzeby podawać sygnału, na mikrofon.
    krzysziek4286
    Level 11  
    A jak jest z modulacją USB i LSB? Bo tam moc i sygnał jest dopiero jak jest modulacja, czy więc trzeba zadać sygnał na mikrofon? Mógł by mi kto wytłumaczyć w którym miejscu jest wyjście w np. LEGEND II VCO?
    .Labrador
    Level 26  
    krzysziek4286 wrote:
    Mógł by mi kto wytłumaczyć

Poczytaj :arrow: Link
    Tam jest wiele tematów, które cię interesują.
    Powodzenia i miłej lektury. :crazyeyes:
    krzysziek4286
    Level 11  
    Ale nie ma tam opisanego dokładnie jak się to robi i jak znaleźć VCO.
    Czy za pomocą tego wskaźnika jestem w stanie sprawdzić nadawanie?
    Jaką polecacie książkę o podstawach budowy cb?
    .Labrador
    Level 26  
    krzysziek4286 wrote:
    jak znaleźć VCO

Zaznaczone to VCO. Podłączenie miernika częstotliwości i strojenie.
    krzysziek4286
    Level 11  
    Właśnie to wczoraj wieczorem odszukałem ale teraz pytanie, czy trzeba odlutować to ekranowanie i tam szukać pod różnymi pinami?
    .Labrador
    Level 26  
    krzysziek4286 wrote:
    czy trzeba odlutować to ekranowanie i tam szukać pod różnymi pinami?

Tak należy odlutować od druku, nie dysponuje schematem podał bym ci dokładnie.
    .Labrador
    Level 26  
    krzysziek4286 wrote:
    Jaką polecacie książkę o podstawch budowy cb?

Typowych książek, związanych z naprawą cb radia na rynku nie spotkałem, ale na elektrodzie możesz się wiele dowiedzieć, zajrzyj do Linku
    krzysziek4286
    Level 11  
    Ustawiłem LEGEND II na idealne na 27.180 na 19 kanale i moim zdaniem nie za dobrze słychać kogoś i mnie w ogóle nie słychać. Czy jest możliwość że ten miernik jest źle skalibrowany?
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    krzysziek4286 wrote:
    Czy jest możliwość że ten miernik jest źle skalibrowany?

Istnieje taka możliwość, ale możesz podłączyć do innego sprawnego radia np. u kolegi by to sprawdzić. Jak już będziesz miał pewność że f-miarka sprawna to w następnej kolejności sprawdź czy antena jest dobrze zestrojona.
    krzysziek4286
    Level 11  
    Podłączyłem ją do Lincolna który był niedawno na strojeniu w warszawie i na kanale 20 częstotliwość pokazywało 27.200.175Hz. Czy to 175 to duża różnica?