logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgrzewanie rur PPR? Rury(końce) kleją się do kamieni w zgrzewarce.

SławekSS 10 Sty 2015 22:56 12003 11
REKLAMA
  • #1 14316426
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    Witam.
    Mam problem ze zgrzewaniem rur PPR. Za każdym razem na kamieniu zostaje mi trochę rozgrzanego plastiku z rur. Czyszczę to patykiem i szmatką, ale jest to strasznie meczące. Na filmikach nigdzie nie widzę tego problemu. Co robię nie tak? A może kamienie w zgrzewarce są do bani? Zgrzewarka z hipermarketu.

Pozdrawiam
    Sławek
  • REKLAMA
  • #2 14316439
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6349
    Kamienie do bani - powinny być pokryte czymś w rodzaju, albo i dokładnie teflonem. Prawdopodobnie jeśli usterka pojawiła się po dłuższym użytkowaniu przegrzane, albo zwyczajnie poobdrapywane z warstwy ochronnej.
  • #3 14316453
    SławekSS
    Poziom 24  
    Problem występuje od nowości. Kamienie są czymś pokryte i czasami uda mi się coś zgrzać bez jakichkolwiek pozostałości na kamieniach.
    Jestem amator i to moje pierwsze zgrzewanie. W sumie to wykonałem już kilkadziesiąt zgrzewów na rurach od 20mm do 40mm. Zgrzewy są ok(chyba :) ), ale te pozostałości są denerwujące. Muszę je od razu czyścić, bo inaczej zaczyna to płynąć.
  • #4 14316467
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6349
    Heh, za dużą temperaturę załadowałeś - plastik ma mięknąć, do momentu aż zacznie być lepki, a Ty zapewne dołożyłeś tyle na termostacie, że aż skwierczy?
  • REKLAMA
  • #5 14316480
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ustawiłem 270 stopni, tak jak zalecają. Być może termostat pokazuje co innego niż jest w rzeczywistości. Jutro dalej zgrzewam więc spróbuję ustawić mniejszą temperaturę.

Zgrzewarka Pansam(Dedra) z hipermarketu.

Kleją się same końce kształtek i rur.
  • #6 14316498
    arelektroda
    Poziom 23  
    Ocena: 199
    Proponuję zrobić sobie próbę na najtańszych kształtkach. Zgrzewanych elementów po dociśnięciu nie wolno przekręcać to nie klejenie. Podaj czy oblepiają się oba kamienie czy tylko jeden. Bo jeżeli jeden to najprawdopodobniej jest z uszkodzoną powłoką. Przy okazji prób sprawdź sobie jakość swojego zgrzewania. Rury po zgrzaniu muszą być drożne. Po prawidłowym zgrzaniu na tym cieńszym elemencie (rurze) powinien być taki delikatny kołnierzyk. Staraj się nie przesadzać z temperaturą. Wg mnie lepiej wydłużyć czas nagrzewania. Do prób użyj kształtek o różnych średnicach nominalnych to od razu odpowiesz sobie na własne pytanie czy kamienie są dobre.
  • #7 14316525
    SławekSS
    Poziom 24  
    Rury są drożne, "kołnierzyk" jest idealny, ogólnie zgrzew jest książkowy. Rur nie kręcę, bo wiem, ze nie wolno. Kleją się oba kamienie przy wszystkich średnicach od 20 do 40. 16 jeszcze nie próbowałem.
    Jutro zrobię zdjęcia jak to wygląda.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 14327152
    SławekSS
    Poziom 24  
    Niestety, nie miałem okazji zrobić zdjęć. Wykonałem ze 3 zgrzewy i chyba faktycznie miałem za wysoka temperaturę. Co prawda na te 3 zgrzewy 2 razy wykonało się bez "klejenia", ale muszę wykonać ich więcej, aby się przekonać.
  • #10 14371957
    SławekSS
    Poziom 24  
    Witam ponownie.
    Wykonałem kilkanaście zgrzewów i sprawa wygląda tak:
    na fi 20 juz nic się nie klei, na fi 16 też nie ale na fi 25 tak to wygląda
    Zgrzewanie rur PPR? Rury(końce) kleją się do kamieni w zgrzewarce. Zgrzewanie rur PPR? Rury(końce) kleją się do kamieni w zgrzewarce.
    temperatura w zakresie ok 250-260 *C

Czy rury powinienem czymś przecierać, jakimś spirytusem czy innym paskudztwem?
  • #11 14374165
    arelektroda
    Poziom 23  
    Ocena: 199
    Rur powinny być jedynie czyste. Powinieneś wykonać kilkanaście prób ale przy różnych temperaturach. Na jakiej podstawie sądzisz, że masz "w zakresie ok 250-260*C". Pisałem już, że ten termostat to tylko wskaźnik. Skręć ten termostat i zrób kolejną próbę. Zauważ, że oblepiony jest kamień (jeden i drugi) bliższy grzałki co świadczy o zbyt wysokiej temperaturze. Sprawdź też czy przy skręconym termostacie temperatura spada.
  • #12 14374292
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ok, przy najbliższej okazji posprawdzam.

Cytat:
    Na jakiej podstawie sądzisz, że masz "w zakresie ok 250-260*C".
    tak, wiem, ze to tylko wskaźnik, poprzednio miałem ustawione 270. ustawiałem 240 i rury 20 jak i 25 musiałem grzać przez kilkanaście sekund aby w ogóle było możliwe zgrzanie.
    Przy tych 250-260 rury fi 20 i fi 16 zgrzewały się idealnie, bez klejenia itp.

Może ma to znaczenie, ale robię to w temperaturze otoczenia 2-3 st.C

Zgrzewarka to dokładnie ta
    Zgrzewanie rur PPR? Rury(końce) kleją się do kamieni w zgrzewarce.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zgrzewaniem rur PPR, polegający na przyklejaniu się rozgrzanego plastiku do kamieni w zgrzewarce. Po kilku próbach ustalił, że kamienie są pokryte, a zgrzewy są poprawne, jednak pozostałości plastiku są uciążliwe. Użytkownik podejrzewa, że może to być spowodowane zbyt wysoką temperaturą, mimo że ustawił termostat na 270°C. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że termostat może być jedynie wskaźnikiem, a rzeczywista temperatura może być wyższa. Rekomendują również testowanie zgrzewania przy różnych temperaturach oraz użycie tańszych kształtek do dalszych prób. Użytkownik zauważa poprawę przy niższych temperaturach, a także informuje, że zgrzewarka to model Pansam (Dedra) z hipermarketu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA