logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić stare radio samochodowe na minijack? Zwarcie i 12V na wyjściu

mistrzu234 11 Sty 2015 13:22 2199 9
REKLAMA
  • #1 14317933
    mistrzu234
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Jak przerobić stare radio samochodowe na minijack? Zwarcie i 12V na wyjściu Jak przerobić stare radio samochodowe na minijack? Zwarcie i 12V na wyjściu
    Witam. Ostatnio postanowiłem przerobić stare radio samochodowe na minijack,w internecie natrafiłem na sposób który polegał na odłaczeniu radia od wzmacniacza i wlutowaniu tam wlutowaniu wyjscia mini jack ,lecz u mnie nie działa,na mnijack mam ponad12v i zwarcie robi, co zrobiłem nie tak? jak to podąłczyć w inny sposób?
  • REKLAMA
  • #2 14318007
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1257
    Prawdopodobnie podłączyłeś się w włącznik/wyłącznik załączający/wyłączający mechanizm odtwarzacza.
  • #3 14318010
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Zastanawia mnie jedno - dlaczego nie podłączyłeś się w miejsce głowicy magnetofonowej, tylko pod krańcówkę?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 14318051
    Mechatronik1504
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Dokładnie, było podłączyć się pod głowicę, a najlepiej i najtaniej było kupić kasetę - adapter z mini jack, koszt ok 5 zł
  • #5 14318060
    mistrzu234
    Poziom 9  
    W sensie jest to raczej przełącznik między kasetami a radiem gdyż mechanizm polega na tym że jak jest włożona kaseta to automatycznie przełańcza tą końcówkęod radia którą odlutowałem to jak nią dotknę to sie radio włącza. Chciałbym żeby kasety tez chodziły a radio mnie nie interesuje stąd ten pomysł

Dodano po 1 [minuty]:

Jak podpiać się pod głowicę ,które kable? Da się przełacznik jakiś wstawić żeby kasety też chodziły?
  • REKLAMA
  • #6 14318069
    sosarek

Poziom 43  
    mistrzu234 napisał:
    W sensie jest to raczej przełącznik między kasetami a radiem gdyż mechanizm polega na tym że jak jest włożona kaseta to automatycznie przełańcza tą końcówkęod radia którą odlutowałem to jak nią dotknę to sie radio włącza. Chciałbym żeby kasety tez chodziły a radio mnie nie interesuje stąd ten pomysł

I w ten sposób wydedukowałeś że możesz w tym miejscu podpiąć źródło sygnału?
    Nie taniej było kupić Transmiter FM?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 14318079
    Mechatronik1504
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Jak przerobić stare radio samochodowe na minijack? Zwarcie i 12V na wyjściu
  • REKLAMA
  • #8 14318098
    mistrzu234
    Poziom 9  
    Raczej jestem początkujący i nie za dużo wiem w tym temacie, myślałem że się da nie dokupując transmitera.
  • #9 14318103
    sosarek

Poziom 43  
    mistrzu234 napisał:
    Jak podpiać się pod głowicę ,które kable?

Podobno czytałeś tematy temu poświęcone, więc nie wiem czego nie zrozumiałeś z nich. Jak podpiąć się pod głowicę - odpowiedź nasuwa się sama z siebie.
    Skoro jesteś początkujący i nie wiesz nic w temacie elektroniki to lepiej zainwestuj te 20zł w Transmiter, zanim uszkodzisz coś w radiu i będziesz musiał kupić nowe.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 14318114
    mistrzu234
    Poziom 9  
    Dzięki za pomoc.

Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

Jednak się udało :D ,wlutowałem nie tu gdzie trzeba było dziękuje wszystkim za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbował przerobić stare radio samochodowe na wyjście mini jack, jednak napotkał problem z zwarciem i zbyt wysokim napięciem na wyjściu. Otrzymał porady dotyczące podłączenia się pod głowicę magnetofonową zamiast pod krańcówkę oraz sugestie, aby rozważyć zakup adaptera kasetowego z mini jack. Po dalszej dyskusji użytkownik przyznał, że popełnił błąd w podłączeniu, ale ostatecznie udało mu się rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA