logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana butli LPG - różne baryłki i szczelność połączeń

11111olo 26 Sty 2015 14:09 8919 12
REKLAMA
  • #1 14369951
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Witam.

Dziś przyszła pora na wymianę butli, bo skończyła się legalizacja. Była wcześniej opróżniona do zera, więc poszło gładko wyjęcie starej i montaż nowej, wykręcenie i wkręcenie wielozaworu, ale zrobił się problem, a raczej wątpliwość.

O ile na rurce zasilającej 6mm jest zwykła baryłka oraz nakrętka z zewnętrznym gwintem (tu wkręcenie szło z oporem - wykręcanie także), to już 8mm do tankowania ma nakrętkę z wewnętrznym gwintem. Po założeniu zwykłej baryłki całość dokręciła się w miarę lekko. Potem zauważyłem, że na odciętym kawałku rurki baryłka jest typu OMB (z kołnierzem).

Czy jest w ogóle sens sprawdzać szczelność, czy raczej to nie będzie trzymać?

Druga sprawa. Na wielozaworze jest magnetyczny czujnik poziomu gazu. Niestety przy próbie odkręcenia obudowa pękła :cry: Skleiłem go i przykładając w różny sposób wskazówka się rusza, więc powinien działać. Pytanie jest, czy on może tak pracować? Wcześniej był hermetyczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14371321
    Oleczny
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    "Czy jest w ogóle sens sprawdzać szczelność czy raczej to nie będzie trzymać?"
    Większość stacji diagnostycznych ( nie wiem nawet czy to nie obowiązek) jest wyposażona w urządzenie do sprawdzania szczelności (nie pamiętam jak się to urządzenie nazywa) podjedź podejrzewam, że nie skroją Cię wiecej niż 30zł, a będziesz miał pewność.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14371329
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Ocena: 247
    Dokładnie - trzeba zadać sobie pytanie, ma być tanio czy bezpiecznie? To jest gaz i nie ma żartów. Uszkodzone elementy wymienić i założyć odpowiednie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14371350
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Oleczny napisał:
    Większość stacji diagnostycznych ( nie wiem nawet czy to nie obowiązek) jest wyposażona w urządzenie do sprawdzania szczelności (nie pamiętam jak się to urządzenie nazywa) podjedź podejrzewam, że nie skroją Cię wiecej niż 30zł, a będziesz miał pewność.

Mnie po wymianie butli, szczelność sprawdzili za frico.
  • #5 14371796
    11111olo
    Poziom 42  
    Kupiłem baryłkę OMB i ją założę - kosztowała 2 zł.

Jeszcze pytanie co z magnetycznym czujnikiem poziomu gazu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14372017
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6418
    Czujnik gazu najwyżej ci zakoroduje i stanie w jednej pozycji albo straci wskazania nic innego stać się nie może.
  • Pomocny post
    #7 14372587
    czester
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    a jestem ciekaw czy uszczelkę pod wielozaworem wymieniłeś ?
  • Pomocny post
    #8 14373589
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    Wlasnie też mnie to interesuje bo w lutym przegląd a przed nim wymiana zbiornika. Dlaczego wymieniałeś baryłki?
  • #9 14374030
    11111olo
    Poziom 42  
    Kupiłem przez internet nową butlę, taką samą jaka była, aby nie wiercić otworów itp. W komplecie była nowa uszczelka i dwie baryłki. Uszczelkę oczywiście wymieniłem.
    Baryłki od razu też bo z trzymaniem jednorazówek po ponownym dokręceniu bywa różnie.
    Poza tym czy warto na nie oszczędzać 2 zł?

A przegląd jest w marcu ;)

Jeśli tylko korozja to grozi czujnikowi gazu to faktycznie jak się zepsuje to go wymienię.
  • Pomocny post
    #10 14374343
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    Nie chodzi o koszt baryłki tylko o skrócenie rurek o te 3-4cm. Nie wiem ile mam luzu więc pytam o zasadność wymiany. Kilka razy wymieniałem parowniki nigdy nie wymieniałem baryłek. Też kupuję taki sam zbiornik jaki posiadam.
  • #11 14374682
    11111olo
    Poziom 42  
    Ja to robię pierwszy raz i kilka zł więcej kosztem pewności jest dla mnie argumentem ;)
    Pod autem rurki jest dużo (zakręcona jak świński ogon).
  • Pomocny post
    #12 14375304
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Rurki jest dużo, ale ta miedź jest już twarda . Co innego wyginać nową miękką rurkę.
  • #13 14377927
    11111olo
    Poziom 42  
    Zamykam. Wyglada na to że wielozawór w ogóle nie trzyma i muszę jechać do gazownika. Przy zakręcaniu gaz ciągle leci.
    Jak trzeba będzie wymienić to 250 zł nie moje, ale trudno.

Dziękuję wszystkim.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany butli LPG oraz związanych z tym problemów z szczelnością połączeń. Użytkownik wymienił butlę, jednak napotkał wątpliwości dotyczące szczelności połączeń z rurkami o różnych średnicach (6mm i 8mm) oraz zastosowania baryłek OMB. Uczestnicy forum zalecili sprawdzenie szczelności na stacji diagnostycznej oraz wymianę uszkodzonych elementów dla zapewnienia bezpieczeństwa. Wspomniano również o problemach z magnetycznym czujnikiem poziomu gazu, który po uszkodzeniu może działać, ale grozi mu korozja. Użytkownik zdecydował się na wymianę baryłek oraz uszczelki, a ostatecznie stwierdził, że wielozawór nie trzyma i konieczna będzie wizyta u gazownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA