logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piła WLS-70W-Z-00 - wymiana żarówki na lampę LED

Roszer 29 Sty 2015 14:05 4770 14
REKLAMA
  • #1 14380218
    Roszer
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    witam
    Wkręciłem w oprawe z gwintem E27 żarówką ledową, do tej pory była tam lampa sodowa taka jak w tytule, żarówka led 7W zapaliła się. Teraz przeczytałem w wiki że do takiej lampy konieczne jest stosowanie specjalnych opraw z zapłonnikiem i statecznikiem. No i trochę sie pogubiłem w domysłach bo jednak sie ledowa świeci.

Co to jest "żarówka ledowa"??? Gdzie w niej znajduje się żarnik??? Proszę zastosować poprawne nazewnictwo![kkas12]
  • REKLAMA
  • #2 14380406
    e-sparks
    Specjalista elektryk
    Ocena: 216
    Odpuść sobie Krzysztofie walkę z wiatrakami, nie zatrzymasz zmian językowych i nie zmusisz nikogo do używania karykatur do określenia źródła światła zbudowanego z półprzewodników inaczej, niż żywy język to czyni.

Mogę tu powtórzyć swoją opinię:
    Cytat:
    Elektroluminescencja jest zjawiskiem fizycznym polegającym na emitowaniu przez materię promieniowania elektromagnetycznego pod wpływem prądu elektrycznego dostarczonego z zewnątrz, które dla pewnych długości fali przewyższa emitowane przez tę materię promieniowanie temperaturowe.

Różnica pomiędzy tradycyjną żarówką, a diodą świecącą jest jedynie w ilości promieniowania cieplnego w stosunku do promieniowania elektromagnetycznego w zakresie widzialnym.
    O kant du.. można zatem potłuc dywagacje, czy żarówka LED ma prawo nazywać się żarówką, czy musi być nazywana np. ledówką, albo innym słowotworem rodem z science-fiction.
    A tutaj Piła WLS-70W-Z-00 - wymiana żarówki na lampę LED masz rysunek diody, znajdziesz tam "semiconductor die" czyli matrycę półprzewodnikową, która jest Twoim żarnikiem.
  • REKLAMA
  • #3 14380434
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Tylko tradycyjny żarnik wydziela w żarówce ciepło.
    A "walka" z niechlujnym nazewnictwem będzie prowadzona do skutku. Ze wszystkimi konsekwencjami.
    To jest forum techniczne!

A są już na tym forum osoby do których (za pomocą "argumentów") to dotarło.
    I nie chciałbym tych "argumentów" więcej używać.
  • #4 14380550
    Roszer
    Poziom 17  
    Poprawione zapytanie :)
    Wkręciłem w oprawe z gwintem E27 lampę led, do tej pory była tam lampa sodowa taka jak w tytule, lampa led 7W zapaliła się. Teraz przeczytałem w wiki że do takiej lampy sodowej konieczne jest stosowanie specjalnych opraw z zapłonnikiem i statecznikiem. No i trochę sie pogubiłem w domysłach bo jednak się ledowa świeci.
  • #5 14386614
    stiff12
    Poziom 23  
    Ocena: 447
    Trochę trudno zrozumieć jaki masz problem, co właściwie chcesz osiągnąć? Myślę' że masz lampę na zewnątrz budynku i tam chcesz zmiany oświetlenia. Napisz dokładniej o co chodzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 14389247
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    Roszer napisał:
    tak, chcę zmienić lampy sodowe na ledowe na zewnątrz posesji.

Przemyśl to, u mnie ostatnio na osiedlu wymienili wszystkie WLS-y 70W w latarniach na LED-owe badziewia i jest ciemno jak w d....
  • REKLAMA
  • #8 14389877
    Roszer
    Poziom 17  
    7W lampa LED jest nieźle, wkręcę jeszcze 13W na próbę. A co z z zapłonnikiem i statecznikiem do ograniczania prądu roboczego? Wyjmować czy zostawiać? Bo lampa się świeci, ale nie wiem czy to nie skraca jej żywotności.
  • #9 14390254
    stiff12
    Poziom 23  
    Ocena: 447
    Tak naprawdę to powinieneś wymienić oprawę na zwykłą. Chyba, że chcesz powrócić do oświetlenia w poprzedniej wersji.
  • #11 14411584
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 704
    Witam.
    Lampy sodowe potrzebują do pracy ogranicznika prądu w postaci statecznika, do zapłonu zaś układu zapłonowegp generującego impulsy o amplitudzie kilku kV. Tego ostatniego nie wymagają lampy sodowe z mieszaniną Penninga. Twoja o mocy 70 W do nich nie należy. Proponuję demontaż statecznika i zapłonnika i połączenie bezpośrednie. Jeżeli zapłonnik wygeneruje impuls kilku kV, to lampa led ulegnie natychmiast uszkodzeniu.
  • #13 14416097
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 704
    Może być zamiast statecznika i zapłonnika elektroniczne urządzenie stabilizująco-zapłonowe, czyli 2 w jednym. Urządzenie owo wykrywając przepływ prądu w lampie led „widzi” ją jako zapaloną „sodówkę” i nie generuje impulsów. Byłoby to jednak ryzykowne dla lampy led. Proponuję otworzyć korpus osprzętu w oprawie i sprawdzić co jest w środku.
  • #14 14471961
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    Przepływ prądu dla 7W (pewnie jeszcze naciągane) jest na tyle duże że nie wywołuje impulsu zapalającego ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił lampę sodową WLS-70W-Z-00 na żarówkę LED 7W w oprawie E27, jednak pojawiły się wątpliwości dotyczące konieczności stosowania statecznika i zapłonnika. W dyskusji podkreślono, że lampy sodowe wymagają specjalnych układów do pracy, a ich brak może prowadzić do uszkodzenia lampy LED. Użytkownik zastanawiał się nad demontażem statecznika i zapłonnika, a także nad tym, czy ich brak mógłby być przyczyną prawidłowego działania lampy LED. Wskazano, że możliwe jest, iż zamiast tradycyjnych komponentów zastosowano elektroniczne urządzenie stabilizujące, które nie generuje impulsów zapłonowych. Użytkownik zdecydował się na podłączenie lamp bezpośrednio do sieci po usunięciu statecznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA