logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stabilizacja napięcia 5.1V dla mikrokontrolera za pomocą diod Zenera - czy to działa?

fysiek 19 Lut 2015 19:03 1983 10
REKLAMA
  • #1 14456185
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 608
    Witam. Dopadła mnie pewne ociemnienie. Chodzi dokładnie o kawałek schematu gdzie występuje stabilizacja napięcia 5.1V dla mikrokontrolera. Osobiście wydaje mi się że można w ten sposób podejśc do tego tematu zamiast stosować osobny stabilizator. Mikrokontroler pobiera 4mA. Przez diody D5 i D6 popłynie prąd około 16mA podczas normalnej pracy, natomiast przez diodę D7 popłynie 16mA minus 4mA które pobiera mikrokontroler, czyli 12mA. Ta właśnie wymieniona na początku postu niejasność wynika z tego, żę nigdy się nie spotkałem z tego typu stabilizacją napię cia dla mikrokontrolera w tego typu układach, raczej tylko przez przewidziany do tego celu stabilizator. Aha proszę o nie wpisywanie uwag na temat bezpieczeństwa itd, poniewaz to urządzenie będzie tak dokładnie schowane, że nawet nie ma mowy żeby stanowiła jakiekolwiek zagrożenie a zasilacz beztransformatorowy dlatego, bo całość nie może być grubsza niż 20mm. Aha i programować będę tylko gdy będzie odłączone od sieci Smile

Stabilizacja napięcia 5.1V dla mikrokontrolera za pomocą diod Zenera - czy to działa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14456296
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Rozumiem, że przekaźnik jest na 24V, a diody świecą na biało. Jaki prąd pobiera cewka?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14456346
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 14456398
    fysiek
    Poziom 24  
    Witam. Przez diody zenera, przy odłączonej całej reszcie płynie 56mA (zmierzony). Prąd jest ograniczony reaktancją kondensatorów C1 i C2. Gałaź diod led Led1-Led6 pobiera 20mA, czyli automatycznie 56mA -20mA to zostaje 36mA, które płynie przez diody Zenera. Mikrokontroler steruje także diodą led ale o wypełnieniu losowym - imitacja ogniska - i dioda ta przy maksymalnym wypełnieniu pobiera 20mA w impulsie, czyli znowu 36mA -20mA=16mA, które płynie przez diody zenera. Te 16mA płynie tylko przez diody D5 i D6, ponieważ sam mikrokontroler pobiera około 4mA - tez zmierzone. Wychodzi mi na to, że przez diodę zenera D7 płynie pozostałe 12mA. Te 12mA to zapas pozostawiony na wahania napięcia sieci zasilającej od dołu.

Takiego parametru jak Idzmin dla tych diod nie znalazłem, zawsze mi się wydawało że go nie ma. Jak napięcie jest niższe od wartości napięcia zaporowego to prąd przestaje płynac. sprawdzałem tylko prąd maksymalny dla tych diod zenera i wynosi od 240mA dla diody 5.1V i 150mA dla diody 9.1V, czyli z wielkim zapasem. Panowie ogólnie mówiąc można stosować tego rodzaju dzielnik w zasilaniu?
  • Pomocny post
    #5 14456434
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    Szeregowe zasilanie jest bardzo dobrym pomysłem w układach zasilanych zasilaczami beztransformatorowymi, dlatego że nie zwiększa wymagań na wielkość C1/C2 i moc strat R1.

Jakbyś w pełni z tego skorzystał i połączył wszystkie prądożerne elementy szeregowo mógł byś jeszcze zmniejszyć C1/C2 oraz straty mocy w R1.

EDIT: mozna wyrzucić C2 i połączyć wszystko szeregowo przy prądzie ~28mA, wtedy prąd LED wyregulujesz dołączając do nich rezystor równolegle. ostatni LED który wymaga sterowania też da się włączyć szeregowo tylko że gaszenie będzie przez zwieranie.
    A że układ będzie sie mniej grzał to i niezawodność będzie lepsza.
  • #6 14456628
    fysiek
    Poziom 24  
    Szeregowy układ zasilania poszczególnych stopni widziałem nawet w którym telewizorków...Libra? Lampowo - tranzystorowy był. W każdym razie wiem o co ci chodzi i to nie jest głupie. Wystarczyły by chyba nawet zamiast diod zenera d5 i D5 wstawić diody led i ostatnia dioda od strony masy to właśnie ta na 5V stabilizująca napięcie dla mikrokontrolera. Ale wracając do mojego pytania... czy poprzedni schemat był bezbłędny jeżeli chodzi o stronę zasilania i tego typu dzielnik napięcia na zenerkach ma prawo bytu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 14456669
    L_M
    Poziom 32  
    fysiek napisał:
    Takiego parametru jak Idzmin dla tych diod nie znalazłem

Bo go wprost nie podają, można go odczytać z rys. charakterystyki diody. Jest to prąd poza tzw. kolanem gdzie wzrost prądu praktycznie nie skutkuje zmianą napięcia Zenera.
  • Pomocny post
    #8 14456853
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    Cytat:
    czy poprzedni schemat był bezbłędny jeżeli chodzi o stronę zasilania i tego typu dzielnik napięcia na zenerkach ma prawo bytu?
    Jest ok
  • #9 14457006
    L_M
    Poziom 32  
    Myślę, że w obliczeniach w poście 4 nie wziąłeś pod uwagę dodatkowego prądu jaki musi płynąc przez D5, D6 w czasie kiedy przekaźnik jest wyłączony, taki przekaźnik na 24V bierze przeciętnie około 20-40mA.
  • Pomocny post
    #10 14457050
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stabilizacji napięcia 5.1V dla mikrokontrolera przy użyciu diod Zenera. Użytkownik zastanawia się nad zastosowaniem diod Zenera zamiast tradycyjnego stabilizatora, podając szczegóły dotyczące prądów płynących przez różne elementy układu. Odpowiedzi wskazują, że stabilizacja napięcia za pomocą diod Zenera jest możliwa, ale wymaga uwzględnienia parametrów prądowych diod oraz ich charakterystyki. Uczestnicy dyskusji sugerują również alternatywne podejścia, takie jak szeregowe połączenie elementów oraz zmniejszenie wartości kondensatorów, co może poprawić efektywność układu. Ostatecznie temat został uznany za rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA