logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer - Przechodzi sam w hibernację i się zaraz sam załącza

ptrusewicz 21 Lut 2015 00:32 1743 22
REKLAMA
  • #1 14460532
    ptrusewicz
    Poziom 9  
    Witam napotkałem się takim problemem :

od paru dni raz na co dzień borykam się z takim problemem , komputer chodzi, nie ważne czy chodzi sobie tak o czy jest używany, gaśnie ekran i jest napisane no signal za chwile słyszę jak dysk się wyłącza ale wentylatory kręcą się dalej, za parę sekund słyszę jak załącza się dysk i od razu obraz się pojawia i wyskakuje obraz wyboru użytkownika nie wiem o co chodzi ..to tak jak by komputer wstał z hibernacji ale nie jestem pewien.

Gigabyte M52L-S3p Rev 1.0
    AMD Phenom 8650 2.31GHz Triple-Core
    GoodRam Dual Channel 3GB DDR2 800MHz
    Palit Geforce 9500GT 1GB DDR2
    Asus Xonar DG 5.1
    Zasilacz Tracer 420w
    Załączniki:
    • Komputer - Przechodzi sam w hibernację i się zaraz sam załącza napi__cia.png (79.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14460586
    piotrek11220
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Nie jestem pewien ale chyba troszkę zaniżone masz wartości, bynajmniej 3,3v bo nawet w normie się nie łapie (możliwe też że i tak samo jest z 2,5v). Masz może możliwość aby go pod inny zasilacz podłączyć ?
  • #3 14460622
    ptrusewicz
    Poziom 9  
    na razie nie mam możliwości w biosie mam ustawione napięcia wszystkie na auto,a wiesz może od czego jest napięcie 2.5v i 3.3v?

Dodano po 21 [minuty]:

Przesyłam napięcia z biosu jeszcze jak coś Komputer - Przechodzi sam w hibernację i się zaraz sam załącza
  • REKLAMA
  • #4 14463678
    piotrek11220
    Poziom 11  
    Już Ci mówie :P 3.3 na RAM i niektóre karty graficzne, a 2.5 chyba na procesor
  • #5 14463740
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8285
    Zasilacz w tym komputerze delikatnie mówiąc nie jest najlepszym sprzętem - i jeśli nie szkoda Ci komputera powinieneś pomyśleć o jego wymianie w najbliższej przyszłości. Mimo tego szczerze wątpię, że problem leży w nim.

Proponuję sprawdzić na początek:
    - BIOS - ustawienia zarządzania energią - wyłączyć funkcję wake on lan, wake on pme i wszystkie inne związane z wybudzaniem.
    - przejść w hibernację i zaraz po automatycznym wybudzeniu uruchomić wiersz poleceń. W wierszu poleceń komenda powercfg -lastwake może wskazać przyczynę ostatniego wybudzenia.
  • #6 14463799
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    ptrusewicz napisał:
    Zasilacz Tracer

Czyli zasilacza nie masz, bo ta żałosna atrapa ze wszystkich czarnych list może powodować takie anomalie.
    www.techfanatyk.net/zmien-zasilacz-przezornosc-czy-psychoza/
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    http://forum.pclab.pl/topic/142996-Zanim-zapy...ZASILACZ-lub-jego-NAPI%C4%98CIA-sprawd%C5%BA/
    http://forum.pclab.pl/topic/843054-Czarna-lista-zasilaczy-oraz-lista-polecanych-v2/

Wróć jak będziesz dysponował markowym zasilaczem, bo w tej sytuacji dalsze porady są bezcelowe.

Również stan kondensatorów na płycie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1221090.html
  • #7 14463931
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    Cytat:

Wróć jak będziesz dysponował markowym zasilaczem, bo w tej sytuacji dalsze porady są bezcelowe.

A ja myślę, że pomysł z lastwake jest jednak warty zastanowienia się w pierwszej kolejności.
  • #8 14464590
    ptrusewicz
    Poziom 9  
    no jak kasę będę miał to sobie kupię markowy , a ten już że 3 lata mam i zaskakujące jest to że nie mam z nim żadnych problemów hehe , zaproponujcie mi jakiś dobry zasilacz markowy tak do 400w jak możecie :)
  • #9 14464825
    dt1
    Admin grupy komputery
    FSP350-60HLN, FSP400-60HLN, Chieftec GPS-400, Chieftec GPS-450 - jeśli szukasz używanych, ale dobrych konstrukcji. Za 50zł da się dorwać. Pomijając to (bo temat wyboru zasilacza można ciągnąć w dziale "co kupić?" - próbowałeś wydać wspomniane polecenie w wierszu poleceń?

dt1 napisał:
    przejść w hibernację i zaraz po automatycznym wybudzeniu uruchomić wiersz poleceń. W wierszu poleceń komenda powercfg -lastwake może wskazać przyczynę ostatniego wybudzenia.
  • #10 14465012
    ptrusewicz
    Poziom 9  
    Dałem go w stan hibernacji, ale sam się nie załączył, ja mam tak że komputer pochodzi, zaraz nagle ekran gaśnie i słychać ze skrzynki taki charakterystyczny dźwięk spadające mocy ale wentylatory dalej się kręcą i za parę sekund słychać jak ta mocy się podnosi i się załącza obraz na ekranie.
  • REKLAMA
  • #11 14465158
    Robert B
    Poziom 43  
    ptrusewicz napisał:
    dałem go w stan hibernacji ale sam się nie załączył, ja mam tak że komputer pochodzi , zaraz nagle ekran gaśnie i słychać ze skrzynki taki charakterystyczny dźwięk spadające mocy ale wentylatory dalej się kręcą i za parę sekund słychać jak ta mocy się podnosi i się załącza obraz na ekranie.

Weź to napisz po polsku, bo tego bełkotu nie da się normalnie przeczytać!

ptrusewicz napisał:
    charakterystyczny dźwięk spadające mocy

ptrusewicz napisał:
    słychać jak ta mocy się podnosi

Bez komentarza.
  • #12 14468117
    ptrusewicz
    Poziom 9  
    Gaśnie ekran i jest napisane No Signal, i za parę sekund znów się obraz załącza, no już prościej się nie da.
  • REKLAMA
  • #13 14468259
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Czekamy na wynik lastwake.

Dodano po 36 [sekundy]:

ptrusewicz napisał:
    Gaśnie ekran i jest napisane No Signal, i za parę sekund znów się obraz załącza, no już prościej się nie da.

Nie ma być prościej, ale ma być po polsku i z sensem.
  • #14 14468727
    ptrusewicz
    Poziom 9  
    Włączyłem go w stan Hibernacji i po niecałej godzinie sam się załączył.
    Załączniki:
    • Komputer - Przechodzi sam w hibernację i się zaraz sam załącza IMG_20150223_135551.jpg (1.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 14470702
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Zmień podkładkę pod mysz, bo to mysz, albo inne podobne urządzenia na usb, wzbudzają system.
  • #16 14470996
    ptrusewicz
    Poziom 9  
    Ja nie mam żadnej podkładki
  • #17 14471009
    dt1
    Admin grupy komputery
    Któreś z urządzeń USB, którego identyfikator został wyszczególniony na Twoim zrzucie ekranu, powoduje przerwanie hibernacji i wznowienie działania systemu. Znajdź to urządzenie w menedżerze urządzeń, odłącz je od komputera (zniknie z menedżera urządzeń) i sprawdź, czy problem dalej występuje.
  • #18 14471405
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    ptrusewicz napisał:
    Ja nie mam żadnej podkładki

dt1 napisał:
    Któreś z urządzeń USB, którego identyfikator został wyszczególniony na Twoim zrzucie ekranu, powoduje przerwanie hibernacji i wznowienie działania systemu. Znajdź to urządzenie w menedżerze urządzeń, odłącz je od komputera (zniknie z menedżera urządzeń) i sprawdź, czy problem dalej występuje.

ptrusewicz, już wiesz w czym problem, czy dalej jest to niezrozumiałe dla Ciebie?
  • #19 14481185
    ptrusewicz
    Poziom 9  
    no nie wiem, komp mi ma na chwile gasnie i sie załącza znów i to jest wina rzeczy co jest podpięta pod usb tak?

Dodano po 5 [minuty]:

przecież jest w temacie ze komputer przechodzi w hibernację sam i sie zaraz znów złącza, taka o śmieszną myszka powoduje to ze komputer sam wchodzi w hibernację i sie za parę sekund załącza?
  • #20 14481283
    piotrek11220
    Poziom 11  
    Tak jak koledzy z góry napisali, z twojego zdjęcia wychodzi na to :) Spróbuj odłączyć wszystkie urządzenia USB i zobacz czy problem nadal występuje :)
  • #21 14482206
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    ptrusewicz napisał:
    no nie wiem

Przecież masz napisane. Skoro dalej nie wiesz, to się już nie dowiesz.

Cytat:
    przecież jest w temacie ze komputer przechodzi w hibernację sam

W temacie? Temat to opis? Twoim zdaniem wyczerpujący?
    Pokaż plany zasilania z ustawieniami.

Zmierz porządnie zasilacz, ewentualnie wymień zasilacz.

Bez współpracy z Twojej strony nic nie pójdzie dalej.
  • #23 14488719
    Robert B
    Poziom 43  
    @ptrusewicz Pokaż nam wszystkim, że potrafisz czytać ze zrozumieniem i wykonywać nasze zalecenia.
    Ściągnij UVCView z poniższego tematu i pokaż screeny w jaki sposób jak tam:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2371675.html#11273042

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który samoczynnie przechodzi w hibernację i szybko się włącza, co objawia się gaśnięciem ekranu i komunikatem "no signal". W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym niewłaściwe napięcia zasilacza oraz ustawienia BIOS-u dotyczące zarządzania energią. Użytkownik jest zachęcany do sprawdzenia funkcji "wake on LAN" oraz do analizy urządzeń USB, które mogą powodować niepożądane wybudzenia systemu. Wskazano również na konieczność wymiany zasilacza na markowy, ponieważ obecny model (Tracer 420W) jest uznawany za niskiej jakości. Użytkownik planuje zakup nowego zasilacza i prosi o rekomendacje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA