logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hormann A460 - Synchronizacja z wbudowanym pilotem samochodowym

matysboss 21 Lut 2015 20:39 3945 7
REKLAMA
  • #1 14462946
    matysboss
    Poziom 2  
    Witam!

Mam problem jak powyżej w temacie. Brama Hormann A460, wspólnota mieszkaniowa, więc nie mam za bardzo możliwości "grzebania" przy centralce. Mam możliwość wbudowania sygnału pilota do przycisków wbudowanych w samochodzie. No i postępowałem zgodnie z instrukcją samochodową, przenosząc sygnał z pilota do bramy do wbudowanego przycisku. To mi się udało , ale była drobna uwaga: "Możliwe, że Twoja brama jest wyposażona w system kodów zmiennych (co już wiem, że hormann posiada). Wówczas należy najpierw nacisnąć przycisk synchronizacji na urządzeniu zewnętrznym (w moim przypadku Hormann) a następnie w ciągu 30 sekund mój przycisk w samochodzie". Pytanie brzmi: gdzie znajde tzw przycisk synchronizacji w urządzeniu Hormann A460??

Pozdrawiam i dzięki za info
  • REKLAMA
  • #2 14463058
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Jak się zdaje chodzi o wczytanie twojego samochodowego nadajnika do odbiornika w centrali Hormann. Odbiornik może być wewnątrz pudła centrali, może też być na zewnątrz, ogólnie podłączony jest do złączki X2 centrali (złączka na 4 śrubki, na dole płytki po prawej stronie między złączką 2 i 6 śrubową) - idąc po kablach go znajdziesz.
    Tylko że to nie musi być wcale Hormann (jakie masz piloty?) i nie musi rozpoznać nadajnika w samochodzie (samochodowy nadajnik - inaczej Home Link - gada przeważnie z odbiornikami z kodem stałym i baaaardzo nielicznymi z kodem zmiennym - listę obsługiwanych odbiorników i listę samochodów z HL masz tutaj: http://www.eurohomelink.com/compatible ).
    Od typu i producenta odbiornika zależy sposób "synchronizacji na urządzeniu zewnętrznym".
    Znajdź odbiornik, zdejm dekielek, ustal co to (fotka) i zobaczymy dalej.
  • REKLAMA
  • #3 14463954
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 14466021
    matysboss
    Poziom 2  
    Na stronie Eurohomelink znalazłem swój samochód ale nie znalazłem bramy Hormann A460 (domyślam się, że nie jest to dobry znak…
    Przesyłam w załączeniu zdjęcie pilota (jestem niestety poza domem więc nie mam czym go rozkręcić) i zdjęcie głównej konsoli bramy (jako zwykły mieszkaniec i nie fachowiec nie odważyłem się rozkręcać żadnych śrubek i zdejmować obudowy, czy będzie to konieczne chociażby do weryfikacji czy ten system ma prawo zadziałać?) Nie wiem czy to będzie pomocne, ale jakby sygnał z pilota udało mi się już wgrać do odbiornika w samochodzie, pozostaje "jedynie" ta druga część gdzie rzekomo mam nacisnąć na nadajniku bramy przycisk synchronizacji, następnie w ciągu 30 sekund przycisk w samochodzie i powinno działać.
    Załączniki:
    • Hormann A460 - Synchronizacja z wbudowanym pilotem samochodowym IMG_3114.jpg (2.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hormann A460 - Synchronizacja z wbudowanym pilotem samochodowym IMG_3119.jpg (2.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 14466403
    yarpen86
    Poziom 25  
    Ocena: 146
    Witam,

Radiolinia firmy Gorke, działa na kodzie zmiennym, raczej niewielkie szanse żeby to współpracowało. Zawsze można sprawdzić, wewnątrz centrali powinien być odbiornik (biała puszeczka wielkości paczki papierosów... potem trzeba zidentyfikować model, pobrać instrukcje od producenta i testować. Ale szanse na powodzenie raczej niewielkie.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 14466473
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Twoje radio to zestaw polskiej firmy Gorke - piloty PUK ( na fotce PUK 102) i odbiornik IDO 500 (pudełko z przezroczystym deklem z prawej strony centralki) - kod zmienny keeloq. Marne szanse zadziałania z HomeLinkiem samochodu.
    Z polskich firm tylko Wisniowski (z racj rozsądnych cen odbiorników w porównaniu do zagranicy) jest obsługiwany przez HL ( kod zmienny - pilot 2k433 i pokrewne) czyli albo dopiąć do istniejącego swój odbiornik Wiśniowskiego ( Eldrimu) - ale kto pozwoli.... , albo rozbebeszyć podlusternik i podpiąć pilota Gorke pod oryginalne przyciski auta albo odpuścić temat.

Ps jeśli bardzo ci zależy na nienoszeniu pilota to możesz w aucie zamontować pilota Proxima HB w wersji gadającej z Gorke. Pilot odpala się dowolnym sygnałem 12 V , np klakson, błysk długimi itp. Do dopisania pilota ( nieważne czy oryginalnego czy ww) potrzebny jest bezpośredni dostęp i pozwolenie przy manipulowaniu odbiornikiem. Zdalnie się nie da.
  • REKLAMA
  • #7 14467602
    matysboss
    Poziom 2  
    Dzięki panowie za rady, ale w tym przypadku sprawa mnie zdecydowanie przerasta… Będę korzystał po prostu z pilota. Ale możliwe, że wrócę do tematu w przypadku bramy u rodziców, muszę tylko pojechać tam i sprawdzić jaki mają sprzęt.
  • #8 14469924
    lz11980
    Poziom 19  
    Ocena: 202
    Dla potomnych podpowiem że Homelink działa w Hormanie tylko dla pilotów szarych z niebieskimi przyciskami, natomiast nie ma obecnie możliwości kodowania do Bisecura lub pilotów z pomarańczowymi przyciskami. Sama sztuka wgrania Homelinka też wymaga dostępu do radia Hormanna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z synchronizacją pilota samochodowego z bramą Hormann A460 w kontekście wspólnoty mieszkaniowej, gdzie nie ma możliwości modyfikacji centralnego odbiornika. Zastosował instrukcje do przeniesienia sygnału z pilota do przycisków w samochodzie, jednak napotkał trudności związane z systemem kodów zmiennych, który posiada brama. Użytkownicy dyskutują o lokalizacji przycisku synchronizacji w centrali Hormann oraz o kompatybilności różnych pilotów, w tym systemu HomeLink. Wskazano, że niektóre piloty, takie jak Gorke, mogą nie współpracować z HomeLinkiem, a także podano, że dostęp do odbiornika jest niezbędny do przeprowadzenia synchronizacji. Ostatecznie użytkownik decyduje się na korzystanie z pilota, ale rozważa powrót do tematu w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA