logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator i odbiornik kody drogą radiową (radiosterowanie)

sq1gqp 17 Maj 2005 11:44 3045 12
REKLAMA
  • #1 1500180
    sq1gqp
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Witam. Posiada 2 radiotelefony cb i chciałbym zrobić sobie z nich radiopowiadamianie antywłamaniowe. Gotowe rozwiązania są trochę małej mocy i dużej ceny.
    Ogóleni plan jest taki żeby zbudować 2 układy:

coder - załączany sygnałem logicznym (zwarcie jakiś styków) generujący jakiś unikalny kod (unimożliwiający przypadkowy-fałszywy alarm) - może być dtmf lub coś innego. Sygnał akustyczny z tego wejdzie na wejście mikrofonowe nadajnika.

encoder - pobiera sygnał audio z wyjście odbiornika (gdzieś daleko) i rozpoznaje go. Jeżeli sygnał = zaprogramowany kod to załącza przekaźnik.

Czy spotkaliście się z jakimiś gotowymi rozwiązaniami do tego?

Może ma ktoś jakiś pomysł? Myślę że byłoby łatwo to zrobić na mikrokontrolerze (mam programator willem`a więc moge je programować) problem w tym że dopiero zaczynam się tym interesować i narazie sobie jeszcze nie poradzę - dotąd pisałem programy w c++ ale pod PC.
  • REKLAMA
  • #2 1500208
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Są gotowe kodery i dekodery DTMF (bo to chyba najleprzy pomysł)

koder UM91531
    dekoder UM92870

do tego mikrokontroler rozpoznający określony ciąg znaków (w określonym czasie) i całość jest już dość prosta. Można urzyć softwareowego generowania i dekodowania DTMF, ale jak nie chcesz się z tym dużo męczyć to proponuje użyć ww gotowców, a program rozpoznający sekwencję będzie prosty i na pewno sobie poradzisz!
  • #3 1501091
    kordirko
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    sq1gqp napisał:
    Witam. Posiada 2 radiotelefony cb i chciałbym zrobić sobie z nich radiopowiadamianie antywłamaniowe. Gotowe rozwiązania są trochę małej mocy i dużej ceny.

CB wymagają dużej anteny.
    Przy kradzieży złodziej najpierw odcina antenę, a potem się włamuje.
    I dlatego nie ma gotowych rozwiązań opartych o CB, bo są one praktycznie bezużyteczne.
    Lepiej kupić walkie-talkie z krótkimi antenkami po200zł za parkę w markecie, przerobić i ukryć gdzieś w aucie - w otwartej przestrzeni łapią do 5km, w zabudowanej bez problemu do 500m.
  • REKLAMA
  • #4 1501135
    McRancor
    No dobra, ale to powiadomienie do samochodu czy do domu? Skoro są to radiotelefony to chyba chcesz się oprzeć o zintegrowaną z urządzeniem antenę? A ona duża nie jest.
  • REKLAMA
  • #6 1503394
    sq1gqp
    Poziom 23  
    A jak by się sprawowało coś takiego? http://www.tu.org.pl/przekzywaniedtmf.gif

Dodano po 13 [minuty]:

Noo i jeszcze pytanie gdzie go dostać :) U mnie w sklepie jest tylko 180A i w sumie niewiem jak wielka jest różnica
  • #7 1504089
    McRancor
    Różnica jest taka że wersja 180 ma więcej możliwych adresów, ma wyprowadzonych więcej nóżek adresowych i przez to jest w większej obudowie, ale możesz spokojnie ją zastosować, rozwiązanie wręcz idealne!
  • REKLAMA
  • #8 1504171
    sq1gqp
    Poziom 23  
    Qrcze, odbyłem właśnie rozmowe z paroma sklepami i mówią że to są b. stare układy u już ich się nie sprowadza.

Czy może ktoś mi polecić jakiś odpowiednik lub przesłać podobny schemat na dostępnych dzisiaj układach?
  • #9 1508797
    androot
    Ocena: 635
  • #10 1511133
    simonel
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Napisałem takie programy na atmela 89C2051.
    Jeden nadawał kod 32 bitowy. A drugi oczywiście jako dekoder.
    Nawet zrobiłem sterowanie bramą na tym patencie, działa do dzisiaj.
    Tylko to było na 430 Mhz i modulacja 100% (AM)
    Nadajnik był małym pilotem jak od alarmu samochodowego,
    Odbiornik sterował 3 przekaznikami.
    Ilość kanałow moze być teoretycznie dowolna (ilosc kopyt procka).
    PS.
    2 wersja tego sterownika wysyla kod pseudo-zmienny.
    ale to juz inna historia.

Pozdrawiam Piotr
  • #11 1511341
    McRancor
    modulacja 100%? A co to?
  • #13 1511357
    simonel
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Chodzi o kluczowanie fala nosna. wlacz wylacz.
    Cos jak telegrafia.
    Nadajnik jest wlaczany i wylaczany sygnalem z procesora.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy systemu radiowego powiadamiania antywłamaniowego opartego na dwóch radiotelefonach CB, wykorzystującego unikalne kody przesyłane drogą radiową. Proponowany układ składa się z kodera generującego sygnał DTMF lub inny unikalny kod aktywowany sygnałem logicznym oraz dekodera rozpoznającego ten kod na wyjściu odbiornika i załączającego przekaźnik. Wskazano gotowe układy DTMF: koder UM91531 i dekoder UM92870, jednak są one już trudno dostępne. Alternatywnie polecono układy MC145026, MC145027 i MC145028, które są obecnie dostępne i stosowane w podobnych aplikacjach. Zwrócono uwagę, że radiotelefony CB mają duże anteny, które łatwo odciąć, co ogranicza ich praktyczność w systemach antywłamaniowych, dlatego sugerowano użycie walkie-talkie z krótkimi antenami. Jeden z uczestników opisał własne rozwiązanie oparte na mikrokontrolerze Atmel 89C2051, nadającym i dekodującym 32-bitowy kod na częstotliwości 430 MHz z modulacją kluczowania fali nośnej (AM), sterującym przekaźnikami. Dyskusja obejmuje także kwestie programowania mikrokontrolerów oraz różnice między wersjami układów DTMF pod względem liczby adresów i obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA