logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3 żarówki, 3 przewody ze ściany - jak podłączyć?

superconductor 23 Lut 2015 13:44 9294 20
REKLAMA
  • #1 14468692
    superconductor
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam:)
    Przeczytałem kilka podobnych tematów na forum, ale takiego problemu jak mój nie znalazłem...
    Do rzeczy: mam żyrandol na 3 żarówki - z niego wychodzą 4 przewody: czarny, niebieski, brązowy i żółto-niebieski. Natomiast ze ściany mam: czerwony, oraz 2 białe. W czerwonym ze ściany jest faza, oba białe są neutralne. Jak podłączyć to wszystko, świeciły wszystkie 3 żarówki?
  • REKLAMA
  • #2 14468816
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    Po pierwsze jaką posiadasz wiedzę o elektryczności, posiadasz miernik?
    Lub kontrolkę neonówkę lub inną, bo w tym przypadku by się przydała.
    Czy żyrandol posiada części metalowe w obudowie. Jakie żarówki są w nim zamontowane. To wszystko ma znaczenie. Podam ci schemat poglądowy ale nie bież go dosłownie, Może wymagać korekty. W zależności od stosowanych zabezpieczeń żyrandolowe lub w instalacji elektrycznej.

3 żarówki, 3 przewody ze ściany - jak podłączyć?

Moderowany przez retrofood:

Następnym razem nagrodzę taką podpowiedź ostrzeżeniem.

• #3 14468822
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4292
    Przede wszystkim należy dokonać przełączenia instalacji w puszce łączeniowej, tak aby wyłącznik przecinał fazę.
    Następna sprawa, trzeba ustalić w jakim układzie sieci pracuje Twój budynek aby wiedzieć jak zrealizować ochronę przeciwporażeniową. Twoja lampa jest wykonana w pierwszej klasie ochronności, co znacznie komplikuje obecną sytuacje.
  • #4 14468986
    superconductor
    Poziom 16  
    Przepraszam za małe zamieszanie... pierwszy post zmieniłem, ponieważ chodzi mi o takie połączenie tych przewodów, by świeciły na raz 3 żarówki (drugi wyłącznik służy do osobnego żyrandola - na 1 żarówkę)
    Tak więc które przewody mam połączyć, by po włączeniu działały wszystkie 3 żarówki?
  • REKLAMA
  • #6 14469105
    superconductor
    Poziom 16  
    Ok.
    Tylko czy jest konieczna w tym przypadku modyfikacja w puszce łączeniowej?

W jakim układzie sieci pracuje mój budynek? Hmmm.... o ile dobrze rozumiem to chodzi o to czy to jest dom/blok tak? Jeżeli tak, to jest to blok 10-cio piętrowy postawiony 30 lat temu.
  • REKLAMA
  • #7 14469181
    krzysiozak
    Poziom 40  
    superconductor napisał:
    by po włączeniu działały wszystkie 3 żarówki?

Muszą być podłączone równolegle, względem siebie.
  • #8 14469222
    superconductor
    Poziom 16  
    krzysiozak dobrze - tylko jak połączyć te przewody w kostce, bo to zadziałało?
  • #9 14469268
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Musisz zrobić rozgałęzienie przewodu który nie jest sterowany przełącznikami, na obydwa obwody z trzema i jedną żarówką. A drugie białe przewody jeden będzie sterował trzema żarówkami drugi jedną.
  • #10 14469299
    superconductor
    Poziom 16  
    Rozgałęzienie na drugi żyrandol działa - tu nie ma co majstrować. Jest podwójny przełączki, gdzie jeden odpowiada za włączenie żyrandola z jedną żarówką (tego nie ruszamy) a drugim chcę włączać żyrandol z 3-ma żarówkami - kwestia połączenia przewodów wychodzących z żyrandola ( 4 przewody: czarny, niebieski, brązowy i żółto-niebieski) z kostką, gdzie z drugiej strony (z puszki na suficie) mam 2x biały (nie ma na nich napięcia - sprawdzane probówką) i czerwony - tu prąd jest.
  • #11 14469301
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    superconductor napisał:
    Ok.
    Tylko czy jest konieczna w tym przypadku modyfikacja w puszce łączeniowej?

W jakim układzie sieci pracuje mój budynek? Hmmm.... o ile dobrze rozumiem to chodzi o to czy to jest dom/blok tak? Jeżeli tak, to jest to blok 10-cio piętrowy postawiony 30 lat temu.

Skoro jest to blok Xp, wiec zapewne TN, czyli pół biedy.
    Tak, jest konieczne przełączenie w puszce. Z Twoich postów wynika, że sterownie realizowane jest przewodami zerowymi. Przewód zerowy nie może być rozłączany, gdyż służy do ochrony przeciwporażeniowej. W przypadku wyłączenie światła na obudowie metalowej może pojawić się niebezpieczne napięcie.

Po wyżej wspomnianym zabiegu, fazy/fazę podłączasz pod czarny i brązowy w lampie, natomiast zero z niebieskim i żółtozielonym w lampie. Będzie to tzw. półśrodek do czasu wymiany instalacji elektrycznej z wyodrębnionym przewodem N i PE.
  • #12 14469339
    superconductor
    Poziom 16  
    Łukasz-O napisał:
    Przewód zerowy nie może być rozłączany, gdyż służy do ochrony przeciwporażeniowej. W przypadku wyłączenie światła na obudowie metalowej może pojawić się niebezpieczne napięcie.
    czyli te 2x białe mają być połączone ze sobą? (i chyba nawet tak było pierwotnie)

Łukasz-O napisał:
    Po wyżej wspomnianym zabiegu, fazy/fazę podłączasz pod czarny i brązowy w lampie, natomiast zero z niebieskim i żółtozielonym w lampie. Będzie to tzw. półśrodek do czasu wymiany instalacji elektrycznej z wyodrębnionym przewodem N i PE.

czyli z puszki: czerwony (faza) łączę z czarnym i brązowym z lampy, natomiast złączone 2x białe (z puszki) łączę z niebieskim i żółto-niebieskim (od lampy) i wówczas będą działały wszystkie żarówki?
    Dobrze rozumiem? :)
  • #13 14469349
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Kolego najpierw zajmij się lub zleć temat elektrykowi aby doprowadził instalacje zasilającą do ładu. Po wyłączeniu wyłącznika na ścianie nie może być fazy na górze przy lampie.
  • #14 14469390
    superconductor
    Poziom 16  
    Ta instalacja jest od początku istnienia bloku - nic nie było przerabiane.
    Czyli mam wzywać elektryka by mi złupił pół pokoju, po to by tylko zaświecić 3 żarówki? Nie da się w sposób opisany wyżej?
  • #15 14469406
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Da się i w miarę bezinwazyjnie, przecież pisałem co należy zrobić.
    Oczywiście, można też zrujnować pokój i wymienić całą instalacje - to rozwiązanie byłoby na pewno lepsze pod względem elektrycznym.
  • #16 14469426
    superconductor
    Poziom 16  
    Z całym szacunkiem: napisałem, jak ja rozumiem Twój sposób jak skonfigurować to połączenie (post 12) na koniec pytając czy dobrze rozumiem? Możesz odpowiedzieć tak, albo nie?

P.s. wymiana instalacji raczej nie wchodzi w rachubę.
  • REKLAMA
  • #17 14469469
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Odpowiedź brzmi TAK, pod warunkiem, że instalacja zostanie przełączona w puszce łączeniowej.
    Bez tego zabiegu oprawy zamontować niestety nie można.
  • #18 14469518
    superconductor
    Poziom 16  
    Ostatnie pytania:
    Jeżeli połączę w ten sposób (post 12) to będą świecić 3 żarówki, cz nie?
    Zmiana instalacji w puszce? chodzi o puszkę z przełącznikiem, czy puszkę w suficie?
  • #19 14469584
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 200
    Przeczytaj jeszcze raz szczególnie co pisze Łukasz.
  • Pomocny post
    #20 14469612
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    superconductor napisał:
    Ostatnie pytania:
    Jeżeli połączę w ten sposób (post 12) to będą świecić 3 żarówki, cz nie?

Odpowiedź podałem w poście # 17. Lampa nie tylko ma świecić, musi być również bezpiecznie podłączona.

superconductor napisał:
    Zmiana instalacji w puszce? chodzi o puszkę z przełącznikiem, czy puszkę w suficie?

Chodzi o puszkę połączeniową instalacji zasilającej, korespondencji do wyłącznika oraz linii do lampy. Z reguły takie puszki są nad wyłącznikami pod sufitem ale w praktyce bywa różnie. Czasem warto sprawdzić inne miejsca, punkty oświetleniowe, bo może okazać się, że w rozdzielnicy obwód oświetleniowy podłączony jest odwrotnie i tam należy dokonać przełączenia.

Temat, chyba jednak raczej dla elektryka.
  • #21 14469645
    superconductor
    Poziom 16  
    Chyba jednak tak.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    edit:
    Wszystko działa - podłączyłem w następujący sposób:
    Załączniki:
    • 3 żarówki, 3 przewody ze ściany - jak podłączyć? po__.PNG (98.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia żyrandola z trzema żarówkami, który ma cztery przewody (czarny, niebieski, brązowy, żółto-niebieski) do instalacji w ścianie z czerwonym (fazowym) i dwoma białymi (neutralnymi) przewodami. W odpowiedziach podano, że przewody muszą być podłączone równolegle, a faza powinna być podłączona do czarnego i brązowego przewodu w lampie, natomiast przewody neutralne (białe) do niebieskiego i żółto-niebieskiego. Zwrócono uwagę na konieczność przełączenia w puszce łączeniowej, aby zapewnić bezpieczeństwo instalacji. Użytkownik potwierdził, że po zastosowaniu się do wskazówek, wszystkie żarówki działają poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA