logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniknięta partycja D w laptopie - widoczna w zarządzaniu dyskami, brak dostępu

CreIser 24 Lut 2015 21:13 1161 14
REKLAMA
  • #1 14474020
    CreIser
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Cześć,

mój problem polega na tym, że nagle zniknęła mi partycja D.
    Po wejściu w zarządzanie dyskami jest ona widoczna, jednak po próbie przypisania jej litery otrzymuję komunikat:

• REKLAMA
  • #2 14474034
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Może tak usuniesz tą ramkę i pokażesz stan partycji D - która swoją drogą jest partycją rozruchową zastrzeżoną przez system.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 14474076
    CreIser
    Poziom 9  
    Obrazek w załączniku...

Proszę.

Tak nawiasem ujmując - partycją D była kiedyś partycja teraz niedostępna. Teraz D to jakaś 100 MB partycja, która znikąd została utworzona. Mnie interesuje partycja 200GB.
    Załączniki:
    • Zniknięta partycja D w laptopie - widoczna w zarządzaniu dyskami, brak dostępu Bez__tytu__u.jpg (210.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 14474087
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Wklej jeszcze mniejsze okno bez możliwości powiększenia...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14474107
    CreIser
    Poziom 9  
    @sosarek

Edytowałem post.
  • #6 14474336
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1129
    Pokaż screen z DMDE z widoku okna partycje dla tego dysku, po wybraniu go z urządzeń fizycznych.
  • REKLAMA
  • #7 14477903
    CreIser
    Poziom 9  

O to chodziło?
  • #8 14478125
    mati211p
    Zacznij od pobrania wersji GUI, będzie czytelniejsza, skoro z Windows korzystasz. Następnie w tym oknie co dałeś screen wybierz urządzenia fizyczne (a nie jak teraz dyski logiczne) i wybierz swój dysk. Po jego wybraniu pokaże się okno partycje, zamieść screen.
  • #9 14478733
    CreIser
    Poziom 9  

Poprawnie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 14479959
    mati211p
    Nakładające się partycje, dlatego niewidoczne. Chyba nie tak nagle zniknęła, coś było grzebane, bo partycja ma inną nazwę i poprzednia może być nadpisana, a wtedy system nie uruchomi się. W DMDE należy :
    $Noname 01 EBCF-->Usuń
    $Noname 05 xCF-->Przywracaj, wstaw jako podstawowa, oznacz jako aktywną.
    Dysk lokalny EBCF-->usuń
    Dysk lokalny BCF-->Wstaw jako podstawowa
    Zastosuj, Restart
    Może się okazać jednak, że $Noname 05 jest partycją sprzed instalacji, jeśli takową wykonywałeś i jest nadpisana, a wtedy się nie uruchomi system. Nawet, jeśli będzie widoczna, bootloader może być dla niej na partycji zastrzeżone przez system, 105MB, wtedy też będzie problem. Dysponujesz w razie czego systemem live CD lub innym PC, do którego mógłbyś wówczas podłączyć dysk? W inny sposób partycja nie będzie widoczna spod systemu. W tej chwili można z niej skopiować dane np za pomocą DMDE co najwyżej.
  • #11 14480153
    CreIser
    Poziom 9  
    Stacja robocza to laptop, więc wolałbym unikać rozkręcania go - jeśli będzie trzeba - bez problemu. Natomiast nie posiadam kabla, którym mógłbym podpiąć go do innego komputera. Musiałbym zorganizować.
    W chwili obecnej jestem w pracy, więc nie wykonam w.w czynności.
    Czyli rozumiem, że DMDE mógłbym zgrać całą zawartość ukrytej partycji?
    Jak dla mnie możemy tak zrobić, odzyskamy partycję, usunę je i stworzę na nowo z poziomu instalacji Windowsa.
  • Pomocny post
    #12 14480212
    mati211p
    Jeśli chcesz wykonać i tak ponownie instalację to możesz wykonać te czynności w DMDE. DMDE w wersji darmowej ma pewne ograniczenia co do odzyskiwania danych więc jeśli jest dużo katalogów to odzyskiwanie w ten sposób będzie czasochłonne. Po wykonaniu zalecanych czynności w DMDE dane będą dostępne z poziomu systemu operacyjnego, lecz partycja systemowa może być uszkodzona. Wówczas za pomocą systemu na live CD, dane można byłoby w razie czego przekopiować na inny dysk bez konieczności wyjmowania tego dysku z laptopa, a potem tylko zainstalować system. Oczywiście można te czynności wykonać w DMDE a po zgraniu danych przywrócić partycję systemową bez reinstalacji systemu, ale do tego potrzeba uruchomić ponownie DMDE np z płyty CD.
  • #13 14481046
    CreIser
    Poziom 9  
    Ok, jedno pytanie - jak utworzyć live CD? Z tym nigdy nie pracowałem.
  • #14 14481237
    mati211p
    Wystarczy pobrać i nagrać na płytę.
  • #15 14481261
    CreIser
    Poziom 9  
    Masz jakieś sprawdzone źródło? Jak wiadomo, mnóstwo tego w internecie, chcę uniknąć pomyłek.

Dodano po 24 [minuty]:

Udało się odzyskać partycję :)
    Wielkie dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z znikniętą partycją D na laptopie, która była widoczna w zarządzaniu dyskami, ale nie można było jej otworzyć. Po wymianie informacji, okazało się, że partycja D została nadpisana inną, a użytkownik otrzymał zalecenia dotyczące użycia narzędzia DMDE do przywrócenia danych. Użytkownik został poinstruowany, jak uzyskać dostęp do partycji oraz jak utworzyć live CD, aby móc odzyskać dane bez demontażu laptopa. Ostatecznie udało się odzyskać partycję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA