logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Utylizacja świetlówek liniowych, kompaktowych, itp. - spostrzeżenia.

MARCIN.SLASK 02 Mar 2015 08:09 1629 10
REKLAMA
  • #1 14491831
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Nie od dzisiaj wiemy, że wyrzucanie świetlówki do kontenera na śmieci grozi karą finansową, bo należy wrzucać je do odpowiednich pojemników (często w marketach, sklepach elektrycznych, itp.), firmy / zakłady zamawiają odpowiednie firmy, które odbierają większą ilość od nich.

Szkodliwa jest rtęć, która znajduje się wewnątrz tych źródeł światła. Nie byłoby problemu, gdyby to, że pojemniki, które są ustawione i do których wrzuca się świetlówki kompaktowe i mniejsze świetlówki liniowe (te większe odbiera personel sklepu / punkt informacyjnych w marketach). Te większe lądują na zapleczu / magazynie w różnorakich pojemnikach.

Podobnie jak świetlówki kompaktowe, tak i te duże liniowe zazwyczaj są potłuczone (wpadając uderza o inną albo o dno pojemnika, personel zdejmuje papierowe / kartonowe opakowanie (no bo papier musi być osobno) i albo wrzuca i tym samym rozbija lub niezbyt delikatnie się z nią obchodzi.
    Sam wiele lat temu pracowałem w japońsko-polskiej firmie, gdzie był metalowy pojemnik (2*3*2m) i średnio był zapełniony 3/4 potłuczonymi świetlówkami i innymi lampami wyładowczymi.

I tak to później leży tygodniami, miesiącami. Ciepło jest (ogrzewanie, lato). Ludzie pracują po 8 i więcej godzin w tym. Pewnie nie tak powinna wyglądać zbiórka i przechowywanie takich odpadów.
  • REKLAMA
  • #2 14492578
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14494497
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 14496795
    alikatek
    Poziom 29  
    Ocena: 379
    s_z_a_m_a_n napisał:
    jak sie taka zarowke rozbije to trzeba opuscic pomieszczenie wietrzyc przez iles godzin, taka jest oficjalna instrukcja bo sa tak toksyczne..

Daj spokój. W tej żarówce jest minimalna ilość rtęci. Mi się zdarzyło nie jedną w domu rozbić i żyję.
    Dawno były (teraz też są) termometry rtęciowe gdzie tej rtęci na prawdę dużo było.

Dodano po 1 [minuty]:

s_z_a_m_a_n napisał:
    mecza oczy bo to nie jest swiatlo stale tylko pulsuje..

Oświetlenie LED pod tym względem jest jeszcze gorsze. Czy męczy oczy to zależy od typu świetlówki, na pewno męczy jeżeli wybierzesz "biały zimny", ja mam w domu kilka "biały ciepły" i nie narzekam.

Dodano po 1 [minuty]:

s_z_a_m_a_n napisał:
    kosztuja 20x tyle co tez zwykle kosztowaly,

Są też tanie modele. Gdzie kolega widział żarówki energooszczędne po 45zł? (cena żarówki z obi 75W)Ja kupiłem tanie z biedronki za 12zł/szt.
  • #5 14497164
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 14499132
    gruby1
    Poziom 29  
    Ocena: 171
    alikatek napisał:
    Daj spokój. W tej żarówce jest minimalna ilość rtęci. Mi się zdarzyło nie jedną w domu rozbić i żyję.
    Dawno były (teraz też są) termometry rtęciowe gdzie tej rtęci na prawdę dużo było.

1. 80% rtęci wchłoniętej przez układ oddechowy pozostaje w organizmie.
    2. W 1 świetlówce może być aż 5mg rtęci.
    4. Im tańsza świetlówka, tym producent ma bardziej w nosie czy naładuje 5 czy może 8 mg Hg do środka, nikt tego nie bada.
    3. 5 µg rtęci na 1 g tkanki mózgowej człowieka oznacza śmierć (od 0,5 µg zaczynają się spore problemy).
    4. Dalej można problem bagatelizować i "jakoś" żyć.
    5. Nie wiem jak można to zmienić :-(
  • #7 14499836
    alikatek
    Poziom 29  
    gruby1 napisał:
    1. 80% rtęci wchłoniętej przez układ oddechowy pozostaje w organizmie.
    2. W 1 świetlówce może być aż 5mg rtęci.

Nie tłukę żarówek dla zabawy. Pare razy mi spadła i tyle.
    gruby1 napisał:
    4. Im tańsza świetlówka, tym producent ma bardziej w nosie czy naładuje 5 czy może 8 mg Hg do środka, nikt tego nie bada.

W galileo mówili co innego.
    gruby1 napisał:
    3. 5 µg rtęci na 1 g tkanki mózgowej człowieka oznacza śmierć (od 0,5 µg zaczynają się spore problemy).
    4. Dalej można problem bagatelizować i "jakoś" żyć.

Czy ja gdzieś napisałem, że tłukę sobie żarówki codziennie dla zabawy i w tym pomieszczeniu przebywam?
  • #8 14500095
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    Galileo to program popularnonaukowy.
    Mówią co im każą.

Badania konsumenckie dowodzą, że ok 80% produktów oświetleniowych na rynku nie spełnia parametrów podanych na opakowaniach.
  • #9 14500105
    alikatek
    Poziom 29  
    Madrik napisał:
    80% produktów oświetleniowych na rynku nie spełnia parametrów podanych na opakowaniach.

Smutna rzeczywistość :(

Madrik napisał:
    Galileo to program popularnonaukowy.
    Mówią co im każą.

Poproszę o jakiś dowód.
  • #10 14500248
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Warto też odpowiednio nazywać rzeczy, bo świetlówka kompaktowa, to nie żarówka. Żarówka tradycyjna, albo halogenowa. Często nawet w hurtowniach elektrycznych mówi się błędnie żarówka na świetlówkę kompaktową. Świetlówka liniowa (kształt linii), świetlówka kołowa (kształt koła), świetlówka kompaktowa (kompaktowe wymiary i najczęściej jest z zintegrowaną elektroniką niezbędną do samodzielnej pracy.
    Tak samo jak nie ma żarówek rtęciowych, sodowych... To są lampy wyładowcze.

W świetlówkach oprócz szkodliwych oporów rtęci (bo w stanie metalicznym nie jest taka groźna (toksyczna)) jest wiele składników toksycznych luminoforu (substancje chemiczne napylone wewnątrz rury świetlówki lub bańce lampy rtęciowej.
  • #11 14500797
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    alikatek napisał:

Poproszę o jakiś dowód.

To program TV... Czego jeszcze ci potrzeba na dowód? Nie są placówką badawczą.
    Jak robią program o żarówkach to idą do producenta żarówek i opierają się na jego danych, a nie kupują 1000 żarówek i badają wszystkie w "ślepych testach".

Media to media.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu utylizacji świetlówek liniowych i kompaktowych, które zawierają rtęć, co stwarza zagrożenie dla zdrowia i środowiska. Uczestnicy podnoszą kwestie związane z odpowiedzialnością producentów za odbiór zużytych świetlówek oraz ich toksyczność. Wskazują na konieczność właściwego postępowania z uszkodzonymi świetlówkami, które mogą uwalniać szkodliwe substancje. Pojawiają się również opinie na temat kosztów i efektywności świetlówek energooszczędnych w porównaniu do tradycyjnych źródeł światła. Wskazano na różnice między różnymi typami oświetlenia oraz na problemy z jakością produktów dostępnych na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA