logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy różnica napięć transformatorów wpłynie na działanie TDA2030?

smalski 18 Maj 2005 12:01 1677 16
REKLAMA
  • #1 1503349
    smalski
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!!
    Mam dwa trafo 60W o napieciu ~12V.Jednak to nie sa takie same typy(jeden jest troszke wiekszy) i jeden daje troche wyzsze napiecie od drugiego roznica jest ok 0.8 V. Jesli je polacze i wyprostuje napiecie aby otrzymac napiecie symetryczne to koncowka TDA2030 bedzie prawidlowo pracowac??
    P.S.Kiedys robilem uklad na dwoch identycznych trafo i wszystko bylo ok.
    Pozdro/smalski
  • REKLAMA
  • #2 1503372
    Szokolo
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Witam! Nie polecam takiego rozwiązania. Napięcie nie będzie idealnie symetryczne (kondensatory sprawią, że na sucho będzie ok, ale pod obciążeniem...), a i wydajność mocowa różna. Pozdrawiam!
  • #3 1503403
    Rafał20
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Najlepiej kup jakiegoś toroida o zasilaniu symetrycznym ;-)
    Pozdro!!!
  • REKLAMA
  • #4 1503437
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Nic się nie przejmuj, nic się nie stanie, możesz potem na wyjściu tam gdzie będzie większe o te 0,8V wstawić w szereg zwykłą diodę jedno amperowi, to spadnie o 0,6V i różnica będzie tylko 0,2V, a to jest już pryszcz.
    Pozdrawiam
  • #5 1505218
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    A moze zrob zasilanie z jednego trafa. Dwie diody i masz symetryka jakich mało 8-)
  • #6 1505220
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1214
    Witam
    TDA 2030 jest konstrukcją przeznaczoną do symetrycznego zasilania (co nie jest warunkiem koniecznym).
    Rozumiem, że chciałbyś go zasilać z dwóch symetrycznych napięć używając do tego wspomnianych (różnych) transformatorów. Nie mogę zatem zgodzić się z opiniami kolegów.
    Szokolo
    Dlaczego to U+ i U- miałyby nie być symetryczne? (nawet pod obciążeniem)
    janek11389
    Gdzie miałaby być ta dioda?
  • #7 1505307
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Diodę dajesz już na samym wyjściu zasilanie, będziesz miał plus i minus, jedno z nich będzie większe o te 0,8v, to tam w szereg z nim wstawiasz te diodę w kierunku przewodzenia i spadnie o 0,6V.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1505427
    W.P.
    Moje pytanie o diodę i miejsce jej włączenia było oczywiście zadane prowokacyjnie. Nie na darmo wytłuściłem słowo różne.
    Rzecz w tym, żeby przy użyciu takich właśnie transformatorów stworzyć zasilacz symetryczny bo o to chodziło koledze smalski.
    Jeśli więc proponujesz diodę, to rozumiem że część np U+ miałaby być z jednego transformatora, a U- z drugiego. Wtedy różnica napięć "gubiona" szeregową diodą. Inne rozwiązanie nie przychodzi mi do głowy. Tylko gdzie tu symetria pod obciążeniem? Transformatory mogą się nieznacznie różnić mocą.
  • #9 1505975
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Jesteś w błędzie, choćby jedno trafo miało 60W, a drugi 40W i te same napięcia, to przy tych dwunastu woltach, jakie one mają, prąd pobierany przez wzmacniacz, praktycznie nie przekroczy nawet jednego ampera i nie masz, co się martwić różnicą mocy i spadkiem napięcia z powodu tego poboru, będzie na pewno dobrze, przecież to jest dziesięć minut roboty żeby to sprawdzić, już dawno byś to sprawdził.
    Pozdrawiam
  • #10 1506134
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    We wszystkich wzmacniaczach zasilanych symetrycznie jest m.in. sprzężenie zwrotne (stałoprądowe) z wyjścia wzm. gdzieś na wejście.
    Sprzężenie to ma za zadanie nie dopuścić do pojawienia się stałego napięcia na wyjściu wzm. w momencie gdy napięcia +U i -U nie "przysiadają" jednakowo bo uszkodziło by to głośniki.
    Każdy wzm. z zasil symetrycznym spokojnie da sobie z tym radę
  • #11 1508022
    Szokolo
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Sory!!! Na początku źle przeczytałem posta - myślałem, że transformatory mają różną moc. Ponadto zapomniałem, że TDA2030 ma tylko ok. 15W przy 4Ω. Za pomyłkę przepraszam!!!!
  • #12 1508089
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Szokolo napisał:
    Sory!!! Na początku źle przeczytałem posta - myślałem, że transformatory mają różną moc. Za pomyłkę przepraszam!!!!
    A co toza różnica? Wystarczy aby dysponowały zapasem mocy i to wszystko. Tak jak napisał janek11389 - nawet gdyby jeden miał 60 a drugi 40, to co?
    Jak nie chwytasz to narysuj sobie ten układ i zobacz jak będą płyneły prądy.
  • #13 1508565
    W.P.
    Temat jest błahy i nie wymaga aż takiego rozdrabniania. Wiadomo, że przy zapasie mocy obwodów zasilania wzmacniacz będzie pracował poprawnie nawet, przy pewnej (nie za wielkiej) asymetrii napięć.
    Gdybym ja miał podobny problem (2 trafo), to za najlepsze uważam rozwiązanie z rys. b)
    Załączniki:
    • Czy różnica napięć transformatorów wpłynie na działanie TDA2030? Zas_sym.PNG (11.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1523038
    noster
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Po co kombinować z symetrycznym zasilaniem z dwóch transformatorów?

Sam mam praktycznie zrealizowany układ wzmacniacza na TDA2030 z pojedyńczym napięciem zasilania (niesymetrycznym) zbudowany na podstawie notki apilkacyjnej z katalogu Elfy.
    Po drugie z TDA2030 nie da się wycisnąć więcej niż 14 watów mocy(nota aplikacyjna)przy 4Ω.
    Po trzecie mój wzmacniacz pracuje poprawnie zasilany stabilizowanym napieciem niesymetrycznym poczodzącym z zasilacza antenowego o maksymalnym prądzie wyściowym wynoszącym 100 mA.
    Dla niektórych może wydasię to dziwne ale ten układ z takim zasilanie pracuje absolutnie dobrze i gra głośno (choć troche kiepsko przenosi tony najniższe). Ale to już wynika z jego małej mocy a nie z konstukcji całego wzmacniacza>

Pozdrawiam
    Piotr Pater
  • REKLAMA
  • #15 1524040
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    noster napisał:
    Po co kombinować z symetrycznym zasilaniem z dwóch transformatorów?

Sam mam praktycznie zrealizowany układ wzmacniacza na TDA2030 z pojedyńczym napięciem zasilania (niesymetrycznym) zbudowany na podstawie notki apilkacyjnej z katalogu Elfy.
    Po drugie z TDA2030 nie da się wycisnąć więcej niż 14 watów mocy(nota aplikacyjna)przy 4Ω.
    Po trzecie mój wzmacniacz pracuje poprawnie zasilany stabilizowanym napieciem niesymetrycznym poczodzącym z zasilacza antenowego o maksymalnym prądzie wyściowym wynoszącym 100 mA.
    Dla niektórych może wydasię to dziwne ale ten układ z takim zasilanie pracuje absolutnie dobrze i gra głośno (choć troche kiepsko przenosi tony najniższe). Ale to już wynika z jego małej mocy a nie z konstukcji całego wzmacniacza>

Pozdrawiam
    Piotr Pater

Zasilacz antenowy ma 12V więc:

P=UI
    P=12V*0,1A
    P=1,2W

Zakładając ze wzmacniacz ma sprawnosc 50% otrzymujemy ok 0,5W - :D
  • #16 1532737
    W.P.
    cytat:
    ...troche kiepsko przenosi tony najniższe). Ale to już wynika z jego małej mocy a nie z konstukcji całego wzmacniacza.

Bardziej z małej wydajności zasilacza.
  • #17 1541588
    noster
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    nawet gdy podłączyłem ten układ pod 10 amperowy zasilacz to i tak efekt był prawie taki sam jak z zasilacza antenowego

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu różnicy napięć dwóch transformatorów (~12V, różnica ok. 0,8V) na poprawne działanie wzmacniacza TDA2030 zasilanego symetrycznie. Uczestnicy wskazują, że różnica napięć może powodować asymetrię zasilania, co teoretycznie może wpłynąć na pracę układu, jednak w praktyce przy niewielkich różnicach i odpowiednim zapasie mocy transformatorów wzmacniacz powinien działać poprawnie. Proponowane rozwiązania to zastosowanie diody szeregowej na wyjściu jednego z zasilaczy w celu wyrównania napięć, użycie jednego transformatora z prostownikiem do uzyskania symetrycznego zasilania lub zakup transformatora toroidalnego z wyjściem symetrycznym. Podkreślono, że TDA2030 jest przystosowany do zasilania symetrycznego, ale może pracować także z zasilaniem niesymetrycznym, choć z ograniczeniami mocy i jakości dźwięku. Wzmacniacz posiada sprzężenie zwrotne, które pomaga radzić sobie z niewielką asymetrią napięć. W praktyce różnice napięć i mocy transformatorów nie powinny znacząco wpłynąć na działanie układu, zwłaszcza przy niewielkim poborze prądu. Wzmacniacz TDA2030 ma moc około 14-15W przy obciążeniu 4Ω, a zasilanie niesymetryczne jest możliwe, choć mniej optymalne pod względem jakości dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA