logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja w bloku z lat 60-tych - brak przewodu neutralnego w oświetleniu?

Poldek90 06 Mar 2015 08:53 1695 19
  • #1 14505129
    Poldek90
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam. Mam mały problem odnośnie instalacji w budownictwie z lat 60-tych. Instalacja dwu przewodowa z miedzi. Jestem początkującym elektrykiem. Chodzi o wypust oświetleniowy, są tam 3 przewody. Dwa idą do kostki od lampy a trzeci jest zagięty. W tych dwóch przewodach próbniki wykrywają fazę. Powinna być faza i neutralny. Druga sprawa, próbniki wykrywają fazę po wyłączeniu wyłącznikiem ściennym. Natomiast lampa czyt. żarówka świeci normalnie. Czyżby zero luźne? W wyłączniku dochodzi faza czyli faza jest rozłączana.
  • #4 14505183
    Poldek90
    Poziom 14  
    Zwykłe próbniki w tym fazer detector. Niewiem kiedy były ostatnie pomiary ale z tego co widze druty są przegrzane.
    Napięcia nie sprawdzałem ale na jednym przewodzie mocniej świeci próbnik a w ttm drugim troszeczke słabiej.
  • #5 14505208
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    Ile razy na tym forum to było, że napięcia nie sprawdza się próbnikiem?
    Toż to od razu można powiedzieć, że wykonałeś pomiar "czegoś", czego fazą nazwać jednoznacznie nie można.
  • #6 14505225
    pol102
    Ocena: 368
    Kiedyś próbnikiem nazywano żarówkę i było to dużo rozsądniejsze niż korzystanie z neonówek. Neonówka jest dobra dla kogoś kto wie, co może ona pokazać.

Hasło stare budownictwo - możliwe niespodzianki: faza na lampę, obwód rozłączany "zerem". Przeświecanie neonówki to nic nowego. Po czym wnosisz, że izolacja jest przegrzana? Protokół z ostatnich pomiarów?
  • #7 14505230
    Poldek90
    Poziom 14  
    Protokoły nie są mi dostępne, ma to administracja. Zero nie może być rozłaczane bo jest faza na wyłączniku. Próbnik może się mylić ale fazer z tego co wiem dość żadko o pomyłki. W innych punktach świetlnych takiej sytuacji niema.
  • #8 14505232
    kozi966
    Poldek90 napisał:
    Zero nie może być rozłaczane bo jest faza na wyłączniku. Próbnik może się mylić ale fazer z tego co wiem dość żadko o pomyłki. W innych punktach świetlnych takiej sytuacji niema.

Cytat:
    Jestem początkującym elektrykiem.

Jak rozłączasz zero, to na wyłączniku też masz fazę.

Instalacja w bloku z lat 60-tych - brak przewodu neutralnego w oświetleniu?
  • #9 14505237
    pol102
    Ocena: 368
    Poldek90 napisał:
    żadko
    To pokaż mi gdzie masz N w tej instalacji, znawco. Ja się go tam nie doszukam. PEN ten mi nie pokażesz. Wobec tych faktów weź multimetr i sprawdź napięcie.
  • #10 14505246
    Poldek90
    Poziom 14  
    Dlaczego jak rozłącze zero wyłacznikiem jest tam faza?
    Nienapisałem że jestem znawcą. To dlaczego w innych punktach niema takiej sytuacji ?

Dodano po 46 [sekundy]:

Tak, tak przez żarówke ale jej niema. I dlatego napisałem o fazie na wyłączniku!
    Stwierdziłem że instalacja przegrzana ponieważ druty są koloru fioletowo- brązowy i dość łamliwe, pewno też ze starości.
  • #11 14505286
    kozi966
    Poldek90 napisał:
    Nienapisałem że jestem znawcą. To dlaczego w innych punktach niema takiej sytuacji ?

Gdyż nie wszystko musi być dokładnie tak samo podłączone.

Poldek90 napisał:
    Tak, tak przez żarówke ale jej niema.

A skąd my mamy to wiedzieć? Gdybyś to napisał, to inaczej byśmy rozmawiali.

Poldek90 napisał:
    Stwierdziłem że instalacja przegrzana ponieważ druty są koloru fioletowo- brązowy i dość łamliwe, pewno też ze starości.

No dobra, jakaś poszlaka jest. Do tego pomiary i wszystko będzie jasne.

Świecenie na przewodzie zerowym może być wynikiem wielu czynników, w tym np. indukowaniu się pewnego napięcia na przewodzie, słabych (przegrzanych, upalających, utlenionych, itd) połączeń przewodu zerowego gdzieś głębiej (np. w rozdzielnicy).
    Zmierz napięcie względem np. zera w gniazdku multimetrem a nie fazerem.
  • #12 14505301
    Poldek90
    Poziom 14  
    Ok, sprawdze. Zarówke wykręciłem podczas sprawdzania, poprostu odłączyłem lampę. Obawiam się że puszek nieznajdę tak szybko. Prościej było by wymienić instalacje bo w gniazdkach druty też są takie fioletowe.
  • #13 14505342
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6576
    Poldek90 napisał:
    Jestem początkującym elektrykiem.

Poldek90 napisał:
    Ok, sprawdze. (...) w gniazdkach druty też są takie fioletowe.

Jeden wpis przeczy drugiemu. Raczej jesteś początkującym amatorem elektryki.

Neonówką i fazerem to sobie możesz...
    Jakie są wyniki pomiarów IPZ i Riso, początkujący elektryku?
  • #14 14505360
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 506
    Bez urazy kol. Poldek90 ale elektryk powinien mieć bardziej profesjonalne przyrządy, inaczej jest jak zielarka czy wróżbita. Chcąc diagnozować usterki w instalacjach powinieneś posiadać miernik pętli zwarcia, ciągłości przewodów, do pomiaru izolacji, RCD itp., itd. Również porządny wskaźnik dwubiegunowy. A tak to przerwa w przewodzie to .....wymiana, coś się indukuje to ...czary.
    Odnośnie koloru
    Poldek90 napisał:

Jak to stwierdziłeś, ja widziałem również takie przewody które nigdy nie były pod napięciem.
  • #15 14505363
    zbich70
    Poziom 43  
    Poldek90 napisał:
    Zbich70- czytaj uważnie i ze zrozumieniem.

Przeczytałem wątek ponownie i bardzo uważnie.
    Nadal nie widzę powodu by nie zadać pytania z postu #13 i by Kolega na nie nie odpowiedział.
  • #16 14505399
    Poldek90
    Poziom 14  
    Nie założyłem tematu jakie elektryk ma narzędzia itd. Nie ma sensu z powiadać się dlaczego nie mam takich narzędzi. Wielokrotnie na forum było napisane że na tym forum w dużym stopniu odzywają się same mądrale. Zawód wyuczony a wykonywany to sa dwie różne rzeczy. Można się zawodu wyuczyć ale zawodowo go niewykonywać a kupować narzędzia za parę tysięcy czy setek to bezsens dla jednej sytuacji itd.
    Co do pomiarów pisałem że nie mam wglądu ma to administracja.
  • #17 14505432
    kozi966
    Poldek90 napisał:

Nie masz także przyrządu aby samemu to sprawdzić.
    Pozostaje ci wezwać osobę która to ma i oceni.
    Ewentualnie włożyć wkład finansowy na nową instalację, która może okazać się potrzebna lub nie.

Jak wyobrażasz sobie nasze rady, jak nie mamy podstawy (pomiarów, oględzin, zdjęć, schematu, itd)?
  • #18 14505433
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 506
    Poldek90 napisał:

Kolego, te pomiary należy wykonać tu i teraz a nie mędrkować z fazerem. :wink:
  • #19 14505505
    zbich70
    Poziom 43  
    Poldek90 napisał:
    Nie założyłem tematu jakie elektryk ma narzędzia itd. Nie ma sensu z powiadać się dlaczego nie mam takich narzędzi.

To załóż temat na forum chirurgów i tam spowiadaj się dlaczego nie masz drena ani sączka a pacjenta musisz kroić żyletką.
    Ciekawe co odpowiedzą... :D
  • #20 14506042
    retrofood
    Ocena: 4784
    Poldek90 napisał:
    Można się zawodu wyuczyć ale zawodowo go niewykonywać a kupować narzędzia za parę tysięcy czy setek to bezsens dla jednej sytuacji itd.

Dlatego naprawę zleca się elektrykowi, który je ma.
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem instalacji elektrycznej w budynku z lat 60-tych, która nie posiada przewodu neutralnego w oświetleniu. Użytkownik, będący początkującym elektrykiem, zauważył, że w wypuście oświetleniowym znajdują się trzy przewody, z których dwa wykazują obecność fazy, a trzeci jest zagięty. Pojawiły się wątpliwości dotyczące stanu instalacji, w tym możliwości luźnych połączeń oraz przegrzania przewodów. Uczestnicy forum podkreślili znaczenie pomiarów napięcia przy użyciu odpowiednich narzędzi, takich jak multimetr, zamiast próbników, które mogą dawać mylące wyniki. Wskazano również na konieczność zlecenia oceny stanu instalacji profesjonalnemu elektrykowi, zwłaszcza w kontekście ewentualnej wymiany przestarzałej instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA