logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto zostać inżynierem automatykiem/robotykiem? Opinie i doświadczenia

07 Mar 2015 17:26 4926 13
  • #1 14509082
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 14510573
    Rilisek
    Poziom 2  
    Obecnie studiuje Automatyke i Robotyke pracuje w firmie jako elektryk ktora sie zajmuje sie jedynie automatyka przemysłową. U mnie Inzynierowie maja podzielone zadania jedni sie zajmuja PLC inni intouchem itd Jezeli Cie kręca linie produkcyjne, roboty to jak najbardziej idz w ta dziedzine w dodatku Automatyk potrafi ładna sume zarobic
  • #3 14510589
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 14510632
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 465
    Rilisek napisał:
    Obecnie studiuje Automatyke i Robotyke pracuje w firmie jako elektryk ktora sie zajmuje sie jedynie automatyka przemysłową. U mnie Inzynierowie maja podzielone zadania jedni sie zajmuja PLC inni in touchem itd Jezeli Cie kręca linie produkcyjne, roboty to jak najbardziej idz w ta dziedzine w dodatku Automatyk potrafi ładna sume zarobic

Studiujesz zaocznie?
  • #5 14512461
    advent_child
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    nor222 napisał:
    a jak z delegacjami czesto lata sie na projekty ? co to jest in touch ?

wiesz co, to zależy od tego co dokładnie robisz:
    - czy jesteś np. głównym robotykiem w jakimś zakładzie produkcyjnym to odpowiadasz za utrzymanie ruchu np. kilku linii prod. z robotami i nie jeździsz wtedy wcale w delegacje (ew. czasami, jeżeli firma ma oddziały produkcyjne rozsiane po całym świecie, ale to i tak wyjątkowo)

- jeżeli jesteś projektantem automatykiem/robotykiem/mechatronikiem to możesz siedzieć w biurze i wymyślać różne rzeczy i też nie jeździć w delegacje z drugiej strony może być sytuacja, że jesteś tym konstruktorem i jeździsz do klientów ogarniać szczegóły projektów

- możesz też być człowiekiem, który składa, serwisuje maszyny, które wymyślił wspomniany wyżej kolega konstruktor i wtedy delegacje mogą być bardzo częste

Ja właśnie mam taką pracę, że robimy stanowiska automatyki dla przemysłu (głównie automotive) i to co złożę u nas na hali potem jedzie do klienta i tam to instalujemy, serwisujemy itd itp. Delegacje, też zagraniczne, to często łącznie połowa mojego przepracowanego czasu.

@Edit Ogólnie jak lubisz pracę w terenie, częste delegacje, również zagraniczne to odnajdziesz się na pewno w tym zawodzie. Musisz wiedzieć tylko, że to jest przyjemne tylko na początku. Taki styl życia ma swoje wady i wiąże się z wielką odpowiedzialnością i "ogarem życiowym". Jak pracodawca wysyła Cię w delegacje to oczekuje, że zrobisz to co masz zrobić szybko i dobrze, a nie zawsze to wychodzi, a każdy twój dzień w delegacji kosztuje go sporo. Często musisz sam sobie wszystko ogarnąć hotel, transport, wypożyczenie samochodu. Angielski w stopniu biegłym jest konieczny. Ja mam tą nieprzyjemność, że w delegacje jeżdżę najczęściej sam - łatwo nie jest. Chociaż moje negatywne odczucia w związku z delegacji mogą być spowodowane tym, że prawie zawsze jestem rzucany na głęboką wodę z powodu braku personelu jestem wysyłany do rzeczy, o których mam małe pojęcie i wtedy trzeba kombinować :D
  • #6 14512525
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14512587
    advent_child
    Poziom 11  
    Żaden ze mnie inżynier hehe, pracuję jako mechatronik, jestem po technikum elektronicznym :)
  • #9 14512952
    Rilisek
    Poziom 2  
    @Wojciech..

Tak zaocznie AGH, chłopaki u mnie tzn pracownicy fizyczni (mechanicy, elektrycy) lataja po całym swiecie skladajac linie a automatycy rzadko kiedy sie ruszaja po za granice chyba ze dostana zadania np relokacja lini z punktu A do punktu B to musza jechac i obejrzec 'robote'
    @nor222
    Intouch(panele operatorskie firmy Siemens)
  • #11 14515262
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 465
    Rilisek napisał:
    @Wojciech..

Tak zaocznie AGH, chłopaki u mnie tzn pracownicy fizyczni (mechanicy, elektrycy) lataja po całym swiecie skladajac linie a automatycy rzadko kiedy sie ruszaja po za granice chyba ze dostana zadania np relokacja lini z punktu A do punktu B to musza jechac i obejrzec 'robote'
    @nor222
    Intouch(panele operatorskie firmy Siemens)

Z szefem się dogadałeś że będziesz pracował w dni robocze a weekend studia, czy nie pracujecie w ogóle w weekendy?
  • #12 14515626
    Rilisek
    Poziom 2  
    Jezeli mam wolny weekend i jest potrzeba ide, na delegacje mnie nie wysylaja (chyba ze kilka dni i to na prawde sporadycznie to jade) Moj kierownik strasznie mi idzie ze studiami na reke.
  • #13 14515708
    advent_child
    Poziom 11  
    Wojciech. napisał:
    Elektronika to jedna z 3 potężnych działów mechatroniki, robiłeś jakieś kursy czy tak na spontana pracujesz?

SEP 1kV i FCE z angielskiego. Dostałem się do tej pracy, bo firma stawia na młodych (których, można wyzyskiwać) i miałem specjalizację automatyka przemysłowa w technikum co wpisałem w CV i ładnie wyglądało (niestety tylko wyglądało, bo nie miałem wtedy pojęcia jak wygląda automatyka w przemyśle hehe). Polecam Ci przeczytać wspomniany wyżej temat o pracy automatyka w praktyce, właśnie go przeczytałem - sedno sprawy. Stres, dużo stresu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat kariery inżyniera automatyka/robotyka uczestnicy dzielą się swoimi doświadczeniami i opiniami na temat tej dziedziny. Osoby pracujące w automatyce przemysłowej wskazują na różnorodność ról, takich jak projektant, serwisant czy główny robotyk, co wpływa na częstotliwość delegacji. Wiele osób podkreśla, że praca w terenie i możliwość podróżowania są atrakcyjne, jednak niektórzy zauważają, że stres i wymagania mogą być wysokie. Wspomniano również o zarobkach, które mogą być satysfakcjonujące, oraz o znaczeniu praktycznego doświadczenia w tej branży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA