logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie samochodu, a podłączenie przekaźnika.

Danvlz 16 Mar 2015 22:28 1851 12
  • #1 14536472
    Danvlz
    Poziom 9  
    Witam forumowiczów! :)

Chciałbym zrobić sobie oświetlenie do samochodu, tak żeby oświetlało wszystkie 4 dywaniki + oświetlenie bagażnika, którego moja polówka fabrycznie nie miała.
    Zakupiłem sobie przekaźniki na 12v, już mam wykonane listy z ledami, wszelkie "pomysły" jak co podłączyć, poza właśnie tym, jak wszystkie zgrać z samochodem.

Otóż na początku myślałem, że podepnę się pod "przerywaną" masę z lampki kabinowej, ale to nie jest dobre rozwiązanie, bo tam po 30sekundach od zamknięcia drzwi lampka powoli wygasa, co powoduje, że przez ok. sekundę przekaźnik mocno wariuje. O ile to jeszcze mógłbym przeboleć, to jednak z bagażnikiem takiego myku już nie zrobię, więc pozostaje sterowanie prosto z obwodu krańcówek.

Pomierzyłem sobie napięcie na krańcówkach i przy zamkniętych drzwiach jest 2,8v, przy otwartych oczywiście 0v. Problem niskiego napięcia już zlikwidowałem poprzez zastosowanie tranzystora bc547b, ale dalej pozostaje fakt, że jeśli wszystko podłączyłbym, to przekaźnik będzie cały czas przy zamkniętych drzwiach włączony (co powoduje, że cewka będzie pobierała prąd, a takiej sytuacji chciałbym uniknąć).

Czy macie jakiś pomysł jak sprawić, żeby jednak przy tym prądzie przekaźnik był wyłączony, a przy jego braku włączony?

I dodatkowo, czy poprawnie wykonałem sterowanie prądem przez tranzystor? Ponieważ przy włączonym tranzystorze napięcie z ustalonych 2,8v na potencjometrze spada do ok. 0,77v. Kiedy przekręcam bardziej potencjometr, żeby mimo to zwiększyć napięcie, to zaczął z niego "lecieć" ogień.. :)

Oświetlenie samochodu, a podłączenie przekaźnika.

Edytuj

Pozdrawiam,
    Daniel
  • #2 14536647
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Proponuje do ściemniacza lampki wstawić mocniejszy tranzystor i po kłopocie z przekażnikiem.
  • #3 14536678
    Danvlz
    Poziom 9  
    Akurat z kabiną, to wiem, że tę sytuację mogę tak rozwiązać, ale problem dalej jest z bagażnikiem.

Raczej odpada wstawianie własnej krańcówki, bo o ile miejsce byłoby na nią, to niestety takie rozwiązanie niesie za sobą to ryzyko, że krańcówka mimo to kiedyś może odpaść/przesunąć i oświetlenie bagażnika będzie się świeciło cały czas.

Dlatego też proszę o jakieś rozwiązanie jak rozgryźć tę sytuację z wpięciem się w przewód krańcówki.
  • #4 14536765
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Jak rozumiem podłączasz do styków zamka centralnego w klapie tak ?
  • #5 14537126
    Danvlz
    Poziom 9  
    Chce się wpiąć pod obwód krańcówki, tej z bagażnika, nie pod central. Pytam po prostu jak to mam zrobić, żeby przekaźnik nie był włączony cały czas przy zamkniętych drzwiach.
    I czy dobrze zrobiłem ten dzielnik napięcia? :) (chciałem zasymulowac te +3v z krańcówki drzwi.)
  • #6 14538464
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Dzielnik napięcia na potencjometrze jest prawidłowy ale powinien mieć z 1 wat tak dla testów. Lepiej jest zastąpić odpowiednimi rezystorami zarówno w gałęzi zasilania jak i masy. Rozumiem że ten przekażnik chcesz sterować tranzystorem ?
  • #7 14539124
    Danvlz
    Poziom 9  
    Tak, chciałbym tranzystorem, natomiast na razie tylko przez npn, co nic mi nie daje, bo sterowanie faktycznie jest, ale przez większość czasu cewka będzie włączona w przekaźniku.

Jeśli dobrze rozumuje, to wystarczy zastosować tranzystor MOSFET? Wtedy przy braku napięcia tranzystor będzie odblokowywał obwód? Przez to, że będzie przez większość czasu blokował obwód to nie będzie miało wpływu jakoś na jego żywotność? :)
  • Pomocny post
    #8 14542301
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Trzeba założyć diody separujące pomiędzy istniejącym automatem światła a krańcówką (lub krańcówkami). Takie diody można wpiąć w przewód dochodzący od tego "automatu" do krańcówek, najlepiej tuż przed krańcówką. Wtedy będzie można bez problemu do krańcówek podłączyć przekażnik, a nawet bezpośrednio dodatkowe żarówki podłączone jednym końcem do +12V.
    Problem dobrze opisany tu, diody separujące oznaczone symbolem Ds.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic591433.html

W przypadku Octavii krańcówki (mikrostyki) zamontowane są w zamkach drzwi i diody Ds było wygodniej zamontować przy złączach wiązek wychodzących z drzwi, na słupkach bocznych.
  • #9 14556862
    Danvlz
    Poziom 9  
    Dziękuję bardzo za pomoc, ale mam jeszcze jedno pytanie. Gdybym chciał wpiąć się bezpośrednio w żarówkę kabinową, to jak rozwiązać problem wariującego przekaźnika przy sygnale PWM? Wystarczy mi dioda prostownicza i jakiś rezystor? ( tam jest sterowanie masą, a napięcie przy zamkniętych drzwiach po 30 sekundach powoli spada i zatrzymuje się na ok. 10V)
    Zależy mi, żeby wpiąć mimo wszystko przekaźnik, bo chce wykorzystać oba kanały, które przekaźnik przełącza.
  • #10 14558598
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Skąd kolega wie ze tam jest sygnał PWM ??
  • #11 14558852
    Danvlz
    Poziom 9  
    Przy "wygaszaniu", kiedy mam podłączony przekaźnik, to on niemiłosiernie brzęczy (zestyki tak hałasują, biją kilkanaście-kilkadziesiąt razy na sekundę), przez około 1-1,5sekundy - tyle ile trwa wygaszanie. Nie wiem do końca też, ale podejrzewam, że potem, skoro napięcie utrzymuje się na poziomie 10v, to przekaźnik dalej jest "włączony".
    O samym PWM ktoś już napisał w innym wątku, ja tylko sprawdziłem to doświadczalnie.
  • Pomocny post
    #12 14559215
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ok więc wygaszanie będzie rzeczywiście na PWM. Nasuwa mi to pomysł. Przekażnik z podtrzymaniem. A więc przekażnik 18-20 voltowy o dużej rezystancji uzwojeń, w wersji miniaturowej. Wstaw równolegle do niego kondensator o pojemności dobranej do czasu podtrzymania. Przewód sygnałowy z lampki do przekażnika oddziel diodą 1N7001 tylko przed kondensatorem i po krzyku. Taki przekażnik powinien rozłączyć styki przy około 10V. Powinno działać. Jeśli to nic nie da to pozostaje dobudować do przekażnika ale 12 voltowego, komparator okienkowy. Jeśli dobrze zrozumiałem twój opis to po wygaszeniu lampki na tym przewodzie utrzymuje się cały czas 10V ??
  • #13 14560044
    Danvlz
    Poziom 9  
    Tak, dokładnie utrzymuje się te 10V, chociaż przy zapłonie (wtedy też się wygasza) spada do ok. 9,8-9,9.
    Dokładnie o coś takiego mi chodziło, też myślałem o diodzie i kondensatorze. Bardzo dziękuję za pomoc, nie wiem kiedy się za to wezmę, ale teraz chociaż wiem co dokładnie zrobić. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować oświetlenie w samochodzie, które obejmie dywaniki i bagażnik, korzystając z przekaźników 12V. Napotkał problem z podłączeniem przekaźnika do obwodu krańcówek, ponieważ sygnał z lampki kabinowej powoduje niestabilne działanie przekaźnika. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie diod separujących, tranzystorów (np. MOSFET) oraz kondensatorów do stabilizacji sygnału. Użytkownik rozważa również podłączenie przekaźnika do żarówki kabinowej, co wiąże się z problemem sygnału PWM, który powoduje brzęczenie przekaźnika. Wskazówki dotyczące użycia diod i kondensatorów mają na celu poprawę stabilności działania przekaźnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA