logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tani subwoofer DIY z TDA7294 i refleks-bas?

zolbrzuch101 21 Maj 2005 21:07 2786 24
REKLAMA
  • #1 1513833
    zolbrzuch101
    Poziom 15  
    Witam. Jest to mój pierwszy post i jednocześnie biedzie w nim opisana wizja mojej pierwszej konstrukcji.
    Wiec zamierzam zbudować nisko budżetowy subwoofer do domu. Będzie wykorzystywany do oglądania filmów słuchania muzyki. Przeczytałem na ten temat trochę i zebrałem do kupy.
    Moja pomysł wygląda następująco:
    Jako przetwornika końcowego zamierzam użyć jeden wymienionych poniżej. I tu prosiłbym o pomoc! Dokonałem symulacji w WINisd ale to nie rozwiało moich wątpliwości. Obudowę w jaka chce zamknąć głośnik to refleks-bas.
    Nie wiem który głośnik zagra lepiej w praktyce. Mam małe doświadczenie i proszę o rade.
    Wszystko ma byś napędzane wzmacniacz na tda7294 o mocy max 100w. To tego trafo 2*24V 200Va z 4 kondensatorami o 10000uF pojemności jako filtr.
    Nie będę montował przedwzmacniacza tylko dam 50k potencjometr na wejściu sygnału do wzmaka jako regulator glosnosci. Do tego filtr odcinający pasmo przy 100 lub 150Hz. Jeżeli znajdują się w moim planie jakieś błędy konstrukcyjne to proszę o rade. POZDRAWIAM

A to głośniki jakie wybrałem do mojej konstrukcji:
    VK 8039 N / 20cm / 180 W / 45-4500 Hz
    http://allegro.pl/show_item.php?item=51620737
    ARN 226 TVM TESLA
    http://allegro.pl/show_item.php?item=51979229
    GDN 22/120/8 120 W 8 OHM
    http://allegro.pl/show_item.php?item=51122623
    GDN 27/150/8 150 W 8 OHM
    http://allegro.pl/show_item.php?item=51983866
  • REKLAMA
  • #2 1513951
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Hmm, raczej ARN, ale ja bym dał coś lepszego - np. Tonsila GDN 20/80/2, lub taniej jakiegoś regenerowanego. Albo jakiś inny głośnik, bo gadanie o tonsilach, stxach i teslach już mnie nudzi. Problem w tym, że innych głośnków jest mało na forum, a nie każdego stać na eksperymenty - a tamte są sprawdzone w praktyce...
    Wiem, że GDN 20/80/2 jest czterokrotnie droższy od twojego ARN, jednak sub to nie tylko głośnik. Budowa skrzyni to jakieś 20zł MDF, drugie tyle okleina (najtańsza drewniana tyle wyniesie), śruby, klej, szpachla, lakier (kolejne 20...30zł), trafo (ok. 50zł, proponuję 2*30V 150VA), elementy wzm. (około 30zł), kondensatory i mostek (4*10 000uF / 40...50V - ok. 10zł szt), filtr (może być np. na płytce z AVT, tak samo wzmacniacz znajdź sobie w Elektronice dla Wszystkich projekty filtr do subfoowera i wzmacniacz 100W, budowa filtru to kilkanaście zł), elementy dodatkowe (np. jakieś stabilizatory obniżające +- 40V do +- 15 na potrzeby filtra, wł. zasilania, gniazdo zasilania i bezp., złącza wejściowe - razem powiedzmy 10zł), radiator (ok. 10zł). Razem wychodzi 230zł.
    Z dobrym głośnikiem wyniesię cię to 370zł, z o wiele gorszym 265. Te 100zł to jet na prawdę przepaść, no ale wybór należy do ciebie :)
    Jak już zdecydujesz się na głośnik, policz go sibie w winISD (obudowa ok. 40l, jeżeli masz pokój np. 12m^2, to może być spokojnie zamknięta) i poczytaj o konkretnych subach na tych głośnikach.

--
    pozdrawiam
    Hefi

PS: Koszt możesz znacznie zmniejszyć, jeżeli posiadasz jakiś zmacniacz - w sumie, to stanowi on prawie połowę kosztu całego suba.

PS/2: Polecam topic :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic301696.html
  • #3 1513950
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Witam, nie rozwieję Twoich wątpliwości, ale doradzę czego nie wybierać.
    Wystrzegaj się tego :
    http://allegro.pl/show_item.php?item=51620737

Ładnie basik zagra dwudziestkasiódemka od STX`a, ale bardziej muzykalna będzie Tesla. Wybór jest twój :)
  • REKLAMA
  • #5 1514056
    zolbrzuch101
    Poziom 15  
    z symulacji w winisd najlepiej wypadl GDN-27-150-8. przy 60l i zestrojeniu 30hz. co do kosztów troche z czesci znajde w domu wiec koszt nie bedzie az taki jak oszacowales. w symulacjach tesla nie wypada za dobrze. a czy ten wzmacniacz jest w stanie dostarczyc odpowiednia moc dla stx-a?? i czy lepiej wziac glosnik 4 czy 8 ohm??
  • #6 1514096
    gdL
    Poziom 27  
    Przy tym transformatorze - jeśli ma 2X24V obciążony - otrzymasz około 34V przy pełnym wysterowaniu, rozsądne będzie nie obciążać kostki 4ohmami, tylko raczej ośmioma :) Ale może koledzy się jeszcze wypowiedzą.

Ja stawiałbym na 27cm od STX, 8ohm, do tego trafa + kostki tda 7294 powinno zagrzmieć lepiej niż Tesla.
  • #7 1514311
    zolbrzuch101
    Poziom 15  
    czytalem ze parametry stx-ow moga a raczej sa mocno podciagniete?? czy to prawda i jak tak to jak mam obliczyc obudowe?? lepiej dac wtedy mniejsza z wyzszym strojeniem?? (podobno glosniej wtedy graja) czy moze zaufac wyliczeniom programowym??
    Załączniki:
    • Jak zbudować tani subwoofer DIY z TDA7294 i refleks-bas? 3.JPG (40.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować tani subwoofer DIY z TDA7294 i refleks-bas? 2.JPG (41.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować tani subwoofer DIY z TDA7294 i refleks-bas? 1.JPG (41.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1514477
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Mi tu coś nie pasuje... 92 db skuteczności?? Jaki to jest głośnik?? Cosik nie za bardzo z parametrami. Żaden z podanych głośników nie ma takiego spl. Do STX GDN 27-150-4 sc max 50 litrów obudowa. Ja bym dał 45. Pozdro
  • #9 1514486
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Stwierdziłem "a co mi tam, przesymuluję to" bo dobry humor mam. Ale jak próbowałem znaleźć co to jest na tych wykresach to mi się pogorszył. Który głośnik symulujesz? (wybij sobie z głowy że będę po kolei wszystkie sprawdzał).

Dodano po 1 [minuty]:

A parametry stx'a są ok. Tylko nie każdy czai wykresy z clio. Z alphardami pomyliłeś :).
  • #11 1514567
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Zapomniałeś tym razem dodać że to wersja ss. Naprawdę zniechęcasz ludzi brakiem konkretności. Znalazłem po stronie stx'a, niech będzie. Kup wersję 27-150-4-ss - ma lepsze parametry od 8 no i będzie głośniej. Tunel b-r fi 8cm x 13 cm długości przepływ 3 m/s spokojnie do przyjęcia sub stoi w rogu pokoju. Obudowa 50 litrów i ani grosza więcej bo tragicznie delay rośnie, i tak teraz ma 15 ms dla 41 hz. Wykres gratis.
    Załączniki:
    • Jak zbudować tani subwoofer DIY z TDA7294 i refleks-bas? 271504ss.jpg (156.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 1514638
    gdL
    Poziom 27  
    Ja uważam, że popełniasz zasadnicze błędy symulując tak Pyroaniah. Głośnik, który mu wybrałeś, ma wcale nielepsze parametry, a jak podłączy 4ohmowca, to uwali przy tym napięciu kość TDA i przy okazji stałe na wyjściu spali mu głośnik.

Co do średnicy tunelu to faktycznie chyba nic się tu nie wymyśli. te 3m/s są niestety z 1wata. Wpisz w signal 70W, to dopiero zobaczysz jaaaka góra się utworzy :)

Moja propozycja jest troszkę inna. Dobry będzie głośnik
    STX GDN 27/150/8SC
    -> Koniecznie 8ohm, ze względu na napięcie trafa, jakie już masz, ale nie przejmuj się, uzyskasz wystarczającą moc.
    -> Obudowa do niego : 60L, strojenie tunelem o średnicy 10cm, długości 33cm. Zastosowanie tunelu o średnicy 8cm spowoduje zwiększenie zniekształceń, minimalnie większa obudowa, to zawsze ciut krótszy tunel... Zasada kompromisów.
    -> Projektując skrzynkę odlicz 5L na tunel i głośnik. Skrzynia musi mieć więc brutto 65L, trzymając się blisko wyliczeń zmniejszysz ewentualne i tak obecne odstępstwa, ze względu na nieliniowość parametrów głośników :P
    Pozdrawiam i życzę udanej konstrukcji.
  • #13 1514648
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Dyskusja o głośnikach ale co do TDA7294 to mój sub na stx 22/120/4 sc leci na niej, która ma (jałowo) doczynienia z napięciem +/-36,6V już od czterech miechów.
    Należy dodać, że sub nie jest katowany na maxa bo i mieszkanie w bloku i już nie czas by imprezy warjackie robić. Ale w Gladiatorze, Szeregowcu, Obcym, Matryxsie, Władcy...., Domu latających zrobił na paru osobach wrażenie.
  • #14 1514748
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    hmm czy to nie przesada jest? Symulacja symulacją ale głośnik 25 cm wsadzic w 60 L z BR?? Ja rozumiem w zamkniętą, ale nie BR. Normalnie sie zaleca do głośnika 25 cm jakies 30 litrów, co już jest dużym pudłem. Ja tam na ten głośnik bym dał 45 L (zdrowy rozsądek / symulacja)
  • #15 1514765
    gdL
    Poziom 27  
    Mam Vifę 25 cm w budzie 60L, gra nieźle, tak jak oczekiwałem. de Virez, obudowy BR są większe niż zamknięte zazwyczaj. Zobacz projekt SLS 25cm w Akustyku. Proponują nawet 80L bassreflex.

Dlaczego wolałbym do tego głośnika 60L? Ano dlatego, że niedorze jest łamać BR, a mała obudowa wymaga za długiego tunelu.
  • #16 1515206
    zolbrzuch101
    Poziom 15  
    "gdl" to lepiej uzyc trafa o wiekszym czy mniejszym napieciu wtornym?? co zrobic aby po podlaczeniu 4ohm glosnika wszystko dzialalo??
    bawilem sie jescze z tym glosnikiem (stx 27/150/8 ss) w winisd i doszlem do takich wyliczen:
    obudowa 45l zestrojenie 35hz br 8cm/22cm
    czy takie moga zostac??
    pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie
  • #17 1515353
    gdL
    Poziom 27  
    Ja bym dał śrenicę tunelu conajmniej 9-10 cm , żeby nie furkotał, wtedy długość tunelu koło 35cm niestety będzie... Jakby ci się udało wcisnąć gdzieś taki tunel, żeby za nim, do przeciwległej ścianki zostało jeszcze z 10 cm, to byłoby git, na pewno lepszy dźwięk by był.

Piszesz, że symulowałeś głośnik 8ohm, to zostaw takie trafo jakie masz te 2x24V powinno dobrze współgrać dla 8 ohm. Dla 4 ohm i bezpiecznego grania to tak trafo 2x20V maksymalnie.

Ale i tak 8ohm lepsze, bo lepsza kontrola itepe.
  • Pomocny post
    #18 1515806
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    GDL co ty za głupoty opowiadasz? Stx'a w 65 litrów? Toż to będzie pobukiwać jeno jak jakiś alpierd a nie odtwarzać dźwięki... Może sobie od razu przez trafo dać głośnik do kontaktu? Też 50 hz ładne, i głośno (żartuję oczywiście) . Możesz swoje vify scanspeaki i inne takie dawać do dużych obudów, ale one mają trochę inny vas i trochę inną cenę... Symulowałem tego ss bo kolega mnie o to poprosił - kolejny mądry co opier.... , suchej nitki nie zostawi, a nawet postów wyżej nie przeczyta.Nie każdy ma willę że nie będzie się o te twoje 70 litrów potykać. A o group delay słyszałeś? 3m/s to jest air velocity max, przy niecałych 40 hz, w mp3 tego nie uświadczysz. O tym stk nie wspominam, sam sobie znajdź wypowiedź kolegi Żeberko. Nie chcę wojny na posty, nie obrażaj się na mnie, po prostu czytaj dokładnie czego ludzie od nas chcą. Człowiek robi pierwszą konstrukcję, to mu doradzam jak to zrobić na głośniku za 55 zł i żeby mógł to potem opchnąć bez wstydu. Na koniec - zajmuję się właśnie produkcją (manufakturą) samochodowych subwooferów - nie ucz ojca dzieci robić.
  • #19 1515878
    gdL
    Poziom 27  
    Cytat:
    Nie każdy ma willę że nie będzie się o te twoje 70 litrów potykać

Proponowałem jedynie do STX GDN 27/150/8SC obudowę 60L, ponieważ uważam ją za optymalną dla uzyskania niekłopotliwej długości i szerokości BR, ponadto nie zauważyłem problemów w opóźnieniu.
    Dla wersji SS obudowa może być mniejsza. Wogóle ten z serii SS mniej się nadaje do BassReflexu, pomijając fakt, że żaden z powyższych się za bardzo nie nadaje.
    Cytat:
    3m/s to jest air velocity max

To jest za dużo do domu z wata. Będzie furczeć jak się patrzy. Dla 70W z tego TDA, 3m/s sprowadzają się do 25m/s.
    Cytat:
    w mp3 tego nie uświadczysz

Z kasety mogę nie uświadczyć, ale mp3 nie ma takich ograniczeń.

NO OFFENCE. Odmienna 'szkoła' projektowania po prostu...
  • REKLAMA
  • #20 1515966
    zolbrzuch101
    Poziom 15  
    "gdl" napisales ze ten i inne glosniki jakie wybralem nie nadaja sie wcale do BR. wiec jaki bys ty proponowal za cene 55zl?? i tak jak "Pyroaniah" slusznie napisal nie chce budowac zbyt duzego suba bo mam malo miejsca w pokoju. Nie chce tez aby po przeniesieniu do pokoju 2x wiekszego gral tak jak by go nie bylo. penie jest to trudo do skonstruowania ale moze znajdzie sie jakis kompromis??
    pozdrawiam
  • #21 1515970
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    OK, już się bałem trafiłem na ....ila co się teraz będzie ze mną kłócił po wsze czasy, jestem bardzo mile zaskoczony. Zgadzam się z tobą że 3 m/s to sporo do domu, można ew. łamany b/r ale kolega początkujący... Uważam że jak na tę kategorię cenową to odpowiedni projekt akurat na tym głośniku podanym przez kupującego. Oczywiście że twój jest lepszy ale cena też inna... Dobrze że przynajmniej kolega ma szansę wybrać ten właściwy dla niego. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #22 1516003
    gdL
    Poziom 27  
    Zgadzam się, Pyroaniah dobrze mówi, głośnik którybyś nie wybrał z dwudziesteksiódemek STX, może nie jest super do BR, ale za tę cenę to najlepsze, co znajdziesz na rynku. Z czasem pewnie zmienisz na inny :) Ale i tak dźwięk z niego mile cię zaskoczy.

Musisz wybrać coś spomiędzy małego, szybkiego, z dość trudną aplikacją tunelu - propozycją kolegi Pyroaniah, a moim, defacto większym.

Myślę, że :
    przetwornik : GDN 27-150-8SS
    obudowa : 50L
    tunel : śr: 10cm, dł: 35cm, obustronnie profilowany najlepiej : Kupujesz rurkę PCV, nad ogniem kształtujesz - ja tak dziś zrobiłem i wygląda świetnie.

Ja bym już dalej się nie zastanawiał.
  • #23 1516016
    zolbrzuch101
    Poziom 15  
    Ok dziekuje bardzo wszystkim zainteresowanym i co najwazniejsze za wasze cenne porady. jezeli ktos ma jeszcze jakies sugestie to czekam na wasze wypowiedzi.
    pozdrawiam
  • #24 1516169
    mg147
    Poziom 11  
    To ja mam takie zapytanie. Te moce głosników STX to wartośc maxymalna ?czy może RMS?.
    Które sa lepsze SC czy SS?
    Do czego one się bardziej nadają, obudowy zamkniętej czy BR , czy może zależy to od modelu głośnika.?
    Zastanawiam się nad takim. GDN-27-300-x-Sx ,ale czy są jakies niskotonówki lepsze od tego a tylko niewiele droższe do 150zł.
  • #25 1516297
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    zasadniczo o tym czy głośnik do b-r, zamkniętej czy rybka mówi nam u tym parametr z "serii" TS, Qts, im mniejsze wielkość tym bliżej B-R (0,4 w dół to B-R, na granicy 0,4 to ta rybka, a więcej od 0,4 zamknięta). Te parametry są na stronie producenta, oczywiście to jest tak bardzo trywialnie wytłumaczone i czasem występują głębsze niuanse.
    Warto robiąc paczkę na pewnym etapie konstruktora zacząć się przyglądać takim elementom konstrukcji jak
    - wielkość pomieszczenia odsłuchu i nie pchać 30Hz do 9m2
    - wytrzymałość mocowa głośnika w danej konstrukcji
    - i czy zasadniczo pragniemy by sub bardzo dobrze znajdował się w kinie a nie tylko tak aby aby.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy niskobudżetowego subwoofera DIY z wykorzystaniem wzmacniacza TDA7294 (max 100W) i obudowy typu bass-reflex (BR). Autor planuje użyć głośnika 27 cm, rozważając modele STX i Tesla, zasilane z transformatora 2x24V 200VA oraz filtrów i potencjometru 50k jako regulatora głośności. Wśród proponowanych głośników dominują modele STX GDN 27-150-8SS oraz GDN 27-150-4SS, z dyskusją na temat ich parametrów, skuteczności (ok. 91-92 dB), impedancji (4 vs 8 Ω) oraz odpowiedniej objętości i strojenia obudowy BR. Zalecane objętości mieszczą się w zakresie 45-60 litrów, a strojenie tunelu BR oscyluje wokół 30-35 Hz, z zaleceniem średnicy tunelu 8-10 cm i długości 22-35 cm, aby uniknąć zniekształceń i nadmiernego opóźnienia grupowego (group delay). Podkreślono, że głośniki STX są dobrym wyborem w niskim budżecie, choć ich parametry mogą być nieco zawyżone, co wymaga ostrożności przy projektowaniu obudowy. Wzmacniacz TDA7294 lepiej współpracuje z głośnikami 8 Ω przy zastosowanym transformatorze, natomiast 4 Ω mogą przeciążać układ. Dyskutowano także o kompromisach między wielkością obudowy a jakością basu, zwłaszcza w małych pomieszczeniach. Poruszono kwestie mocy znamionowej głośników (RMS vs max) oraz różnic między wersjami SC i SS, które wpływają na dobór obudowy i charakterystykę dźwięku. Wskazano, że dla początkujących najlepszym rozwiązaniem jest wybór głośnika STX 27-150-8SS z obudową około 50-60 litrów i odpowiednio dobranym tunelem BR, co zapewni zadowalający dźwięk bez nadmiernych kosztów i komplikacji konstrukcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA