logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość internetu radiowego? Wymiana anteny i Access Pointa

sowa80 14 Kwi 2015 19:23 2400 5
REKLAMA
  • #1 14617233
    sowa80
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam

Moim dostawcą internetu jest lokalna firma.

Posiadają małą stację bazową na budynku sąsiada (30m)

Posiadają maszt anten około 600m (dzieli mnie od niej wiele jednorodzinnych budynków)

Aktualna antena zewnętrzna jest skierowana na stacje bazową na budynku sąsiada. (30m) przeszkoda to gałęzie drzewa 2m od mojej anteny.

Posiadam antenę panelową Interline (panel 8dbi) z lat 2006-8. (Dostawca powiedział: widzą u siebie, że trzeba wymienić (że stara i zaszumiana itp.)

Z anteny kablem antenowym (2,5m podłączony jest Acces Point Airlive 802.11G (niebieski) z lat 2006-8.

Z AP idzie kabel RJ45 do Routera.

Wymieniłem router TP-LINK TL-WR743ND na Asus RT-AC51U ze względu na duplex,zasięg i USB.

Cele:
    -Jak najmniejsze straty, jak największy zasięg i szybkość internetu.
    - Chciałbym odświeżyć antenę ewentualnie Access Point o ile jest potrzebny.
    - Ruter podciągnąć spod okna pod antena w pokoju do przedpokoju około 6m kabla.

Moje pytanie jest następujące.

Jako że technika mi uciekła potrzebuję wyjaśnień:
    a) Podobno potrzebuje teraz wymienić antenę i podłączyć ja do mojego routera za pomocą przejściówki Ethernet?

Jeśli nie, to po mojemu:

1.Jaki zestaw potrzebuję do odbioru internetu radiowego z rozwojem technologicznym 3-5lat. (Antena + ew.Acces Point) przy wykorzystaniu aktualnego routera ASUS. Potrzeba obsłużyć (2laptopy + Komputer + 3 smartfony) + Kiedyś telewizor.

2.Proszę o wytłumaczenie jakich urządzeń teraz potrzebuję.

3.Czy kable RJ45 oraz antenowe obecnie produkowane mają większa przepustowość? Jeśli szybsze i solidniejsze to na jakie polecacie wymienić do zestawu.
    Dziękuje :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14617303
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Nie potrzebujesz żadnej anteny i AP. Teraz stosuje się zewnętrzne punkty dostępowe CPE( czyli AP zintegrowany z anteną zew.) Od CPE idzie kabel LAN, którym zasilany jest też ten zew, AP- poprzez adapter POE. Kabel LAN RJ45 podpinasz do portu WAN twojego ASUSA, na kablu LAN nie masz żadnych strat w przeciwieństwie do kabla antenowego. Jeśli korzystasz z sieci 2,4GHz to polecany Nanostation LOCO M2. Problemem jest tez to drzewo na drodze sygnału radiowego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14617352
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Przyszlosciowo na lata to chyba jedynie 802.11ac ale z tym jest problem.
    Dostawca musi pracowac w 5ghz.
    Jesli uzywa sprzetu ubnt to musi miec juz baze w 802.11ac bo w wykonaniu ubnt narazie nie jest to kompatybilne z 802.11n
    Jesli uzywa mikrotika to on jest kompatybilny wstecz.
    No i oczywiscie galezie do wyciecia. Musi byc idealna widocznosc optyczna
  • REKLAMA
  • #4 14617420
    sowa80
    Poziom 10  
    1.Czy da się jakoś wykorzystać jeszcze stara antenę i ap?

2.Czy podany zestaw CPE Nanostation LOCO M2 nie ma za małego zysku DBi? (z tego co wyczytałem to 8Dbi)

Moze pewniej zainwestowac w:

http://www.ataniej.pl/prod/56127/produkt/ (15Dbi?)

3.Bezprzewodowa obrotowa kamera WI-FI.
    Korzystał ktoś?

https://www.wasserman.pl/pl/p/Bezprzewodowa-obrotowa-kamera-IP-wifi-HD-1Mpix-black/4448#

Jak ją wkomponować w zestaw?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14617702
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Masz 30m do stacji bazowej a więc po co ci mocniejsza antena? Jeszcze będziesz musiał moc zmniejszyć na LOCO M2 aby nie przesterować sygnału. Problemem to są te gałęzie po drodze i z nimi trzeba coś zrobić. Podany link dotyczy CPE na 5GHz, jeśli stacja bazowa u sąsiada pracuje na 2,4GHz to po co ci CPE na 5GHz? Transmisja zależy nie tylko odbiornika u ciebie ale też od urządzeń nadawcy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 14617803
    sowa80
    Poziom 10  
    Ok rozumiem temat to jeszcze prosze o pomoc w zrozumieniu kamerki :)
REKLAMA