Witam
Moim dostawcą internetu jest lokalna firma.
Posiadają małą stację bazową na budynku sąsiada (30m)
Posiadają maszt anten około 600m (dzieli mnie od niej wiele jednorodzinnych budynków)
Aktualna antena zewnętrzna jest skierowana na stacje bazową na budynku sąsiada. (30m) przeszkoda to gałęzie drzewa 2m od mojej anteny.
Posiadam antenę panelową Interline (panel 8dbi) z lat 2006-8. (Dostawca powiedział: widzą u siebie, że trzeba wymienić (że stara i zaszumiana itp.)
Z anteny kablem antenowym (2,5m podłączony jest Acces Point Airlive 802.11G (niebieski) z lat 2006-8.
Z AP idzie kabel RJ45 do Routera.
Wymieniłem router TP-LINK TL-WR743ND na Asus RT-AC51U ze względu na duplex,zasięg i USB.
Cele:
-Jak najmniejsze straty, jak największy zasięg i szybkość internetu.
- Chciałbym odświeżyć antenę ewentualnie Access Point o ile jest potrzebny.
- Ruter podciągnąć spod okna pod antena w pokoju do przedpokoju około 6m kabla.
Moje pytanie jest następujące.
Jako że technika mi uciekła potrzebuję wyjaśnień:
a) Podobno potrzebuje teraz wymienić antenę i podłączyć ja do mojego routera za pomocą przejściówki Ethernet?
Jeśli nie, to po mojemu:
1.Jaki zestaw potrzebuję do odbioru internetu radiowego z rozwojem technologicznym 3-5lat. (Antena + ew.Acces Point) przy wykorzystaniu aktualnego routera ASUS. Potrzeba obsłużyć (2laptopy + Komputer + 3 smartfony) + Kiedyś telewizor.
2.Proszę o wytłumaczenie jakich urządzeń teraz potrzebuję.
3.Czy kable RJ45 oraz antenowe obecnie produkowane mają większa przepustowość? Jeśli szybsze i solidniejsze to na jakie polecacie wymienić do zestawu.
Dziękuje
Moim dostawcą internetu jest lokalna firma.
Posiadają małą stację bazową na budynku sąsiada (30m)
Posiadają maszt anten około 600m (dzieli mnie od niej wiele jednorodzinnych budynków)
Aktualna antena zewnętrzna jest skierowana na stacje bazową na budynku sąsiada. (30m) przeszkoda to gałęzie drzewa 2m od mojej anteny.
Posiadam antenę panelową Interline (panel 8dbi) z lat 2006-8. (Dostawca powiedział: widzą u siebie, że trzeba wymienić (że stara i zaszumiana itp.)
Z anteny kablem antenowym (2,5m podłączony jest Acces Point Airlive 802.11G (niebieski) z lat 2006-8.
Z AP idzie kabel RJ45 do Routera.
Wymieniłem router TP-LINK TL-WR743ND na Asus RT-AC51U ze względu na duplex,zasięg i USB.
Cele:
-Jak najmniejsze straty, jak największy zasięg i szybkość internetu.
- Chciałbym odświeżyć antenę ewentualnie Access Point o ile jest potrzebny.
- Ruter podciągnąć spod okna pod antena w pokoju do przedpokoju około 6m kabla.
Moje pytanie jest następujące.
Jako że technika mi uciekła potrzebuję wyjaśnień:
a) Podobno potrzebuje teraz wymienić antenę i podłączyć ja do mojego routera za pomocą przejściówki Ethernet?
Jeśli nie, to po mojemu:
1.Jaki zestaw potrzebuję do odbioru internetu radiowego z rozwojem technologicznym 3-5lat. (Antena + ew.Acces Point) przy wykorzystaniu aktualnego routera ASUS. Potrzeba obsłużyć (2laptopy + Komputer + 3 smartfony) + Kiedyś telewizor.
2.Proszę o wytłumaczenie jakich urządzeń teraz potrzebuję.
3.Czy kable RJ45 oraz antenowe obecnie produkowane mają większa przepustowość? Jeśli szybsze i solidniejsze to na jakie polecacie wymienić do zestawu.
Dziękuje