logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki język wybrać, aby móc później przechodzić na bardziej wymagające?

DarkNeret 26 Kwi 2015 13:51 1434 17
REKLAMA
  • #1 14647255
    DarkNeret
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Hej, mam pytanie do ludzi obeznanych w programowaniu różnymi językami.
    Otóż interesuje się software i chciałbym pisać coś więcej niż proste konsolówki.
    Pytanie brzmi:

Od jakiego języka zacząć, tak żeby nie mieć/mieć mniejsze problemy z przechodzeniem na inne języki i zrozumieniem ich ? Może poradzilibyście jakieś źródła, materiały itp. ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14648041
    perfi
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    A co chciałbyś robić? Aplikacje z GUI, strony www, gry?

Wydaje mi się, że znając C nie powinno być problemów z przejściem na większość języków proceduralnych (tu przoduje książka "Język Ansi C" autorstwa Kernighan i Ritchie i pierwszy tom "Symfonii" Grębosza). Potem warto poznać obiektowość, np. Java lub C#. Fajnie znać też jakiś język skryptowy, np. Python. Wszytko to jednak zależy od tego co chcesz robić :)
  • Pomocny post
    #3 14648957
    -psiak-
    Poziom 32  
    Ocena: 107
    C++ Builder - C++
    Delphi (lub Lazarus) - Pascal
    Visual Studio (lub Mono) - C#
    NetBeans - Java
  • Pomocny post
    #4 14652476
    tomekm33
    Poziom 22  
    Ocena: 120
    A programowałeś już w jakimkolwiek języku? Jeśli tak to co i w jakim? Jeśli to było C/C++ i "klepałeś" tam programy działające w konsoli, to możesz się pokusić o spróbowanie swoich sił w C# .NET (Visual Studio Express), albo Javie (tak, jak wspomina kolega wyżej NetBeans, albo jeszcze Eclipse). Temat jest szeroki i stary jak świat - nie ma idealnego języka, od którego powinno się zacząć. Ale od czegoś trzeba zacząć, na coś musisz się zdecydować.
  • REKLAMA
  • #5 14653736
    DarkNeret
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Programowałem już trochę w C i C++, ale najwięcej C#. Interesuje mnie głównie pisanie aplikacji z gui. Dzięki za wszystkie rady napewno skorzystam.
  • REKLAMA
  • #6 14654978
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ocena: 102
    No to C# z Visual Studio, albo Java z IntelliJ
  • #7 14656545
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12842
    -psiak- napisał:
    C++ Builder - C++

To chyba tylko jeśli chcesz marnować czas na przestarzale i nieużywane technologie.

Jak już C++, to narzędzia Visual Studio.

Co do GUI - wygodniej bedzie w c# niż w c++.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 14656720
    -psiak-
    Poziom 32  
    p.kaczmarek2 napisał:
    -psiak- napisał:
    C++ Builder - C++

To chyba tylko jeśli chcesz marnować czas na przestarzale i nieużywane technologie.
    Jakieś dziwne zdanie, może nie jesteś na bieżąco, ostatnia kompilacja: Lazarus 1.4 Release - April 22, 2015, 03:59:24 pm
    Embarcadero C++ Builder XE8 jest bodajże od maja.
    To Visual Studio jest bardziej przestarzałe.

p.kaczmarek2 napisał:
    W Visual Studio nie ma C++ jest C++/CLI - a to są różne języki.
  • #9 14657068
    Marvinn8686
    Poziom 20  
    Ocena: 44
    Jeszcze z C++ z GUI to Qt moim zdaniem fajne, ale jeśli nie ma musu konkretnie na C++ to lepiej C#/JAVA
    @-psiak- Jest jakaś darmowa/studencka/niekomercyjna wersja Buildera XE z Embarcardero? Przestałem śledzić rozwój jak jeszcze był Borlandem C++
  • #10 14657163
    -psiak-
    Poziom 32  
    Marvinn8686 napisał:
    Jest jakaś darmowa/studencka/niekomercyjna wersja Buildera XE z Embarcardero?

Darmowy tylko Builder 6.
    XE tylko 30-to dniowa.
  • #11 14657456
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    -psiak- napisał:

p.kaczmarek2 napisał:
    W Visual Studio nie ma C++ jest C++/CLI - a to są różne języki.

Jak to? Jest tez czyste C++, jest nawet czyste C, przecież nie trzeba korzystać z managed dodatków.

Builder to droga przez mękę, jedynym plusem sa komponenty, które de facto i tak są minusem bo nie są portowalne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #12 14657716
    -psiak-
    Poziom 32  
    p.kaczmarek2 napisał:
    Jak to? Jest tez czyste C++, jest nawet czyste C, przecież nie trzeba korzystać z managed dodatków.
    Może przeczytaj jeszcze raz treść pytania, pyta o GUI. GUI tylko i wyłacznie pod C++/CLI

p.kaczmarek2 napisał:
    Builder to droga przez mękę, jedynym plusem sa komponenty, które de facto i tak są minusem bo nie są portowalne.
    Dwa miesiące po tym jak dostałem to do ręki - prowadziłem kursy z C++ Buildera dla Borland Support Center. Czemu dla jednego to "droga przez mękę" a dla innego absolutnie logiczne i naturalne - proszę wywnioskować samodzielnie, wydaje mi się że ta dyskusja naprowadza na odpowiedź.
  • #13 14658702
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    -psiak- napisał:
    p.kaczmarek2 napisał:
    Może przeczytaj jeszcze raz treść pytania, pyta o GUI. GUI tylko i wyłacznie pod C++/CLI

No i tez nie mogę się zgodzić, przecież są biblioteki GUI pod czyste C++...chociażby wxwidgets... nie twierdze oczywiście, ze to najlepsze rozwiązanie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 14658935
    -psiak-
    Poziom 32  
    @p.kaczmarek2, znowu tracisz wątek.
    Najpierw zapomniałeś że mówimy o GUI.
    Teraz zapomniałeś że mówimy o Visual Studio oraz typowym GUI w którym wygodnie pod nim się pracuje.

To że istnieją biblioteki w czystym C++ nadal nie przemawia za Visual Studio, ponieważ pisanie w wxwidgets pod Visual Studio to jakieś sadomaso.
    Pod Visual Studio można programować nawet w pascalu (bo w teorii wystarczy byle edytor) ale stanowczo tego odradzam.
  • #15 14659196
    ostrytomasz
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    -psiak- napisał:
    GUI tylko i wyłacznie pod C++/CLI

Chyba jesteś mocno niedoinformowany. VS Community (bezpłatne dla użytkowników indywidualnych i małych/średnich firm) ma pełną funkcjonalność VS Professional, co za tym idzie MFC, ATL i edytor zasobów dla Win32. Jak już wspomniano pod VC++ można skompilować w zasadzie każdy liczący się toolkit GUI.
    Szczęśliwie "załapałem się" (*) na licencję Turbo C++ 2006 (i używam go), mam też Delphi 2005 Personal (używałem przez krótki czas). C++ Buildera 6 pominę - w pracy jest kilka kopii, ale w tym momencie nie mam przypisanej a wersja Personal chyba nie pozwala na użycie komercyjne. Chętnie bym uaktualnił TC++ 2006 do nowszej wersji z myślą o Win32/VCL, ale z tego co widzę Embarcadero olewa użytkowników indywidualnych i technologię w której było (jest?) moim zdaniem najlepsze
    http://stackoverflow.com/questions/7230518/is-embarcadero-c-builder-a-good-choice-as-an-ide
    Zapowiadane było przejście z bcc32 na clanga, ale chyba do tego nie doszło (czy dojdzie?).
    Póki co starsi użytkownicy odchodzą, nowych nie przybędzie. W dzisiejszych czasach mamy takie zatrzęsienie dostępnych za darmo języków/technik/środowisk że wątpię by ktoś nowy chciał poświęcić czas na archaicznego C++ Buildera 6 z którego nie skorzysta komercyjnie lub miesięczną wersję trial. Kiedyś nie było darmowej wersji VS (chociaż mimo to VC++ Professional był prawie 3 razy tańszy niż obecnie C++ Builder Starter), były darmowe produkty Borlanda, dziś jest odwrotnie. Dla firmy z kolei zainwestowanie w mało popularną technologię byłoby strzałem w stopę.
    BTW, przestawienie się z VCL na WinForms jest całkiem proste - jest wiele podobieństw.
    Z zapowiedzi wynika, że nie będzie już wersji Explorer VS2015 bo została wyparta przez Community - bardziej funkcjonalną i z mniejszymi ograniczeniami licencyjnymi.

-psiak- napisał:
    Dwa miesiące po tym jak dostałem to do ręki - prowadziłem kursy z C++ Buildera dla Borland Support Center.

I nie widzisz w tym nic dziwnego? Jasne że C++ to nie Haskell a na ludzi z TeamB nas w Polsce nie stać, ale czy kursów nie powinien prowadzić ktoś doświadczony?

(*) Rodzina produktów Turbo została skasowana.

W temacie: C# + gry = XNA.
  • #16 14659275
    -psiak-
    Poziom 32  
    @ostrytomasz, pytaniem nie było w czym da się pisać, zaś:
    DarkNeret napisał:
    ... tak żeby nie mieć/mieć mniejsze problemy ...

Owszem MFC istnieje, ale czy używałeś (przypominam - "... mniejsze problemy...")?
    Owszem w czystym WinAPI można pisać nawet w assemblerze, ba masm32 wspiera takie podejście (ale znowu przypominam - "... mniejsze problemy...")
    W pytaniu nie było słowa o cenie, więc C++ Builder XE8 - jest naprawdę dobrym rozwiązaniem, aczkolwiek może należy tu przyznać racje ponieważ cena to nijako - problem i w tym przypadku wygórowany :)
  • #17 14659345
    ostrytomasz
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    -psiak- napisał:
    Owszem MFC istnieje, ale czy używałeś (przypominam - "... mniejsze problemy...")?

Używałem (poprawki w istniejącym oprogramowaniu) i delikatnie mówiąc nie zaprzyjaźniłem się z nim, być może po części ze względu na wcześniejsze zetknięcie się z VCL. Znam też osobę która używała MFC pomimo dostępu do VCL, więc być może może to działać w dwie strony. Na pewno nie polecałbym MFC do nauki i MFC nie ma nic wspólnego z RAD. Za to WinForms jest całkiem przyjemne, podobne do VCL. W C++/CLI też nie ma nic strasznego (oprócz ryzyka że upadnie - ale to samo może spotkać zamknięte VCL), chociaż z perspektywy czasu (pisałem w tym softphone'a jakieś półtora roku temu, wybór padł głównie ze względu na potrzebę integracji ze sporą ilością kodu C/C++ oraz zewnętrznymi bibliotekami ffmpeg, SDL, jedno środowisko = wygoda) wybrałbym C#.
  • #18 14659422
    -psiak-
    Poziom 32  
    ostrytomasz napisał:
    ... wybrałbym C#.
    - no i wracamy do tego z czego ten "flame" się rozpoczął:
    -psiak- napisał:
    ...
    Visual Studio (lub Mono) - C#
    ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rekomendacji dotyczących języka programowania, który ułatwi mu późniejsze przejście na bardziej zaawansowane technologie. W odpowiedziach sugerowane są różne języki, w tym C, C++, C#, Java oraz Python, z naciskiem na C# i Java jako najlepsze opcje do tworzenia aplikacji z GUI. Wskazano również na dostępność narzędzi takich jak Visual Studio, NetBeans oraz Eclipse. Dyskusja porusza także kwestie związane z bibliotekami GUI dla C++, takimi jak Qt i wxWidgets, oraz różnice między C++/CLI a innymi językami. Użytkownicy podkreślają, że wybór języka powinien być uzależniony od celów programistycznych oraz preferencji dotyczących środowiska pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA