Hej, mam pytanie do ludzi obeznanych w programowaniu różnymi językami.
Otóż interesuje się software i chciałbym pisać coś więcej niż proste konsolówki.
Pytanie brzmi:
Od jakiego języka zacząć, tak żeby nie mieć/mieć mniejsze problemy z przechodzeniem na inne języki i zrozumieniem ich ? Może poradzilibyście jakieś źródła, materiały itp. ?
A co chciałbyś robić? Aplikacje z GUI, strony www, gry?
Wydaje mi się, że znając C nie powinno być problemów z przejściem na większość języków proceduralnych (tu przoduje książka "Język Ansi C" autorstwa Kernighan i Ritchie i pierwszy tom "Symfonii" Grębosza). Potem warto poznać obiektowość, np. Java lub C#. Fajnie znać też jakiś język skryptowy, np. Python. Wszytko to jednak zależy od tego co chcesz robić
A programowałeś już w jakimkolwiek języku? Jeśli tak to co i w jakim? Jeśli to było C/C++ i "klepałeś" tam programy działające w konsoli, to możesz się pokusić o spróbowanie swoich sił w C# .NET (Visual Studio Express), albo Javie (tak, jak wspomina kolega wyżej NetBeans, albo jeszcze Eclipse). Temat jest szeroki i stary jak świat - nie ma idealnego języka, od którego powinno się zacząć. Ale od czegoś trzeba zacząć, na coś musisz się zdecydować.
To chyba tylko jeśli chcesz marnować czas na przestarzale i nieużywane technologie.
Jak już C++, to narzędzia Visual Studio.
Co do GUI - wygodniej bedzie w c# niż w c++.
Tworzę pierwsze na świecie oprogramowanie open source przeznaczone dla platform BK7231, XR809, BL602, W600, W800, LN882H, ECR, TRS, RTL, jak również ESP8266 i ESP32 używanych w różnych urządzeniach IoT, pozwalające uwolnić je od serwerów producenta, od śledzenia, dowolnie modyfikować i sparować z Home Assistant.
Dodatkowo publikuję różnorodne materiały, często tutoriale i praktyczne demonstracje.
Jeśli podoba Ci się moja twórczość i w czymś Ci pomogłem, to rozważ wsparcie mnie tutaj: https://www.paypal.com/paypalme/openshwprojects Mój Github: https://github.com/openshwprojects Mój tutorial PIC18F SDCC: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3635522.html Pracuję na stacji hot air SUGON 8630 Pro od Katemedia
To chyba tylko jeśli chcesz marnować czas na przestarzale i nieużywane technologie.
Jakieś dziwne zdanie, może nie jesteś na bieżąco, ostatnia kompilacja: Lazarus 1.4 Release - April 22, 2015, 03:59:24 pm
Embarcadero C++ Builder XE8 jest bodajże od maja.
To Visual Studio jest bardziej przestarzałe.
p.kaczmarek2 napisał:
Jak już C++, to narzędzia Visual Studio.
W Visual Studio nie ma C++ jest C++/CLI - a to są różne języki.
Jeszcze z C++ z GUI to Qt moim zdaniem fajne, ale jeśli nie ma musu konkretnie na C++ to lepiej C#/JAVA
@-psiak- Jest jakaś darmowa/studencka/niekomercyjna wersja Buildera XE z Embarcardero? Przestałem śledzić rozwój jak jeszcze był Borlandem C++
W Visual Studio nie ma C++ jest C++/CLI - a to są różne języki.
Jak to? Jest tez czyste C++, jest nawet czyste C, przecież nie trzeba korzystać z managed dodatków.
Builder to droga przez mękę, jedynym plusem sa komponenty, które de facto i tak są minusem bo nie są portowalne.
Tworzę pierwsze na świecie oprogramowanie open source przeznaczone dla platform BK7231, XR809, BL602, W600, W800, LN882H, ECR, TRS, RTL, jak również ESP8266 i ESP32 używanych w różnych urządzeniach IoT, pozwalające uwolnić je od serwerów producenta, od śledzenia, dowolnie modyfikować i sparować z Home Assistant.
Dodatkowo publikuję różnorodne materiały, często tutoriale i praktyczne demonstracje.
Jeśli podoba Ci się moja twórczość i w czymś Ci pomogłem, to rozważ wsparcie mnie tutaj: https://www.paypal.com/paypalme/openshwprojects Mój Github: https://github.com/openshwprojects Mój tutorial PIC18F SDCC: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3635522.html Pracuję na stacji hot air SUGON 8630 Pro od Katemedia
Jak to? Jest tez czyste C++, jest nawet czyste C, przecież nie trzeba korzystać z managed dodatków.
Może przeczytaj jeszcze raz treść pytania, pyta o GUI. GUI tylko i wyłacznie pod C++/CLI
p.kaczmarek2 napisał:
Builder to droga przez mękę, jedynym plusem sa komponenty, które de facto i tak są minusem bo nie są portowalne.
Dwa miesiące po tym jak dostałem to do ręki - prowadziłem kursy z C++ Buildera dla Borland Support Center. Czemu dla jednego to "droga przez mękę" a dla innego absolutnie logiczne i naturalne - proszę wywnioskować samodzielnie, wydaje mi się że ta dyskusja naprowadza na odpowiedź.
Może przeczytaj jeszcze raz treść pytania, pyta o GUI. GUI tylko i wyłacznie pod C++/CLI
No i tez nie mogę się zgodzić, przecież są biblioteki GUI pod czyste C++...chociażby wxwidgets... nie twierdze oczywiście, ze to najlepsze rozwiązanie.
@p.kaczmarek2, znowu tracisz wątek.
Najpierw zapomniałeś że mówimy o GUI.
Teraz zapomniałeś że mówimy o Visual Studio oraz typowym GUI w którym wygodnie pod nim się pracuje.
To że istnieją biblioteki w czystym C++ nadal nie przemawia za Visual Studio, ponieważ pisanie w wxwidgets pod Visual Studio to jakieś sadomaso.
Pod Visual Studio można programować nawet w pascalu (bo w teorii wystarczy byle edytor) ale stanowczo tego odradzam.
Chyba jesteś mocno niedoinformowany. VS Community (bezpłatne dla użytkowników indywidualnych i małych/średnich firm) ma pełną funkcjonalność VS Professional, co za tym idzie MFC, ATL i edytor zasobów dla Win32. Jak już wspomniano pod VC++ można skompilować w zasadzie każdy liczący się toolkit GUI.
Szczęśliwie "załapałem się" (*) na licencję Turbo C++ 2006 (i używam go), mam też Delphi 2005 Personal (używałem przez krótki czas). C++ Buildera 6 pominę - w pracy jest kilka kopii, ale w tym momencie nie mam przypisanej a wersja Personal chyba nie pozwala na użycie komercyjne. Chętnie bym uaktualnił TC++ 2006 do nowszej wersji z myślą o Win32/VCL, ale z tego co widzę Embarcadero olewa użytkowników indywidualnych i technologię w której było (jest?) moim zdaniem najlepsze
http://stackoverflow.com/questions/7230518/is-embarcadero-c-builder-a-good-choice-as-an-ide Zapowiadane było przejście z bcc32 na clanga, ale chyba do tego nie doszło (czy dojdzie?).
Póki co starsi użytkownicy odchodzą, nowych nie przybędzie. W dzisiejszych czasach mamy takie zatrzęsienie dostępnych za darmo języków/technik/środowisk że wątpię by ktoś nowy chciał poświęcić czas na archaicznego C++ Buildera 6 z którego nie skorzysta komercyjnie lub miesięczną wersję trial. Kiedyś nie było darmowej wersji VS (chociaż mimo to VC++ Professional był prawie 3 razy tańszy niż obecnie C++ Builder Starter), były darmowe produkty Borlanda, dziś jest odwrotnie. Dla firmy z kolei zainwestowanie w mało popularną technologię byłoby strzałem w stopę.
BTW, przestawienie się z VCL na WinForms jest całkiem proste - jest wiele podobieństw.
Z zapowiedzi wynika, że nie będzie już wersji Explorer VS2015 bo została wyparta przez Community - bardziej funkcjonalną i z mniejszymi ograniczeniami licencyjnymi.
-psiak- napisał:
Dwa miesiące po tym jak dostałem to do ręki - prowadziłem kursy z C++ Buildera dla Borland Support Center.
I nie widzisz w tym nic dziwnego? Jasne że C++ to nie Haskell a na ludzi z TeamB nas w Polsce nie stać, ale czy kursów nie powinien prowadzić ktoś doświadczony?
@ostrytomasz, pytaniem nie było w czym da się pisać, zaś:
DarkNeret napisał:
... tak żeby nie mieć/mieć mniejsze problemy ...
Owszem MFC istnieje, ale czy używałeś (przypominam - "... mniejsze problemy...")?
Owszem w czystym WinAPI można pisać nawet w assemblerze, ba masm32 wspiera takie podejście (ale znowu przypominam - "... mniejsze problemy...")
W pytaniu nie było słowa o cenie, więc C++ Builder XE8 - jest naprawdę dobrym rozwiązaniem, aczkolwiek może należy tu przyznać racje ponieważ cena to nijako - problem i w tym przypadku wygórowany
Owszem MFC istnieje, ale czy używałeś (przypominam - "... mniejsze problemy...")?
Używałem (poprawki w istniejącym oprogramowaniu) i delikatnie mówiąc nie zaprzyjaźniłem się z nim, być może po części ze względu na wcześniejsze zetknięcie się z VCL. Znam też osobę która używała MFC pomimo dostępu do VCL, więc być może może to działać w dwie strony. Na pewno nie polecałbym MFC do nauki i MFC nie ma nic wspólnego z RAD. Za to WinForms jest całkiem przyjemne, podobne do VCL. W C++/CLI też nie ma nic strasznego (oprócz ryzyka że upadnie - ale to samo może spotkać zamknięte VCL), chociaż z perspektywy czasu (pisałem w tym softphone'a jakieś półtora roku temu, wybór padł głównie ze względu na potrzebę integracji ze sporą ilością kodu C/C++ oraz zewnętrznymi bibliotekami ffmpeg, SDL, jedno środowisko = wygoda) wybrałbym C#.
✨ Użytkownik poszukuje rekomendacji dotyczących języka programowania, który ułatwi mu późniejsze przejście na bardziej zaawansowane technologie. W odpowiedziach sugerowane są różne języki, w tym C, C++, C#, Java oraz Python, z naciskiem na C# i Java jako najlepsze opcje do tworzenia aplikacji z GUI. Wskazano również na dostępność narzędzi takich jak Visual Studio, NetBeans oraz Eclipse. Dyskusja porusza także kwestie związane z bibliotekami GUI dla C++, takimi jak Qt i wxWidgets, oraz różnice między C++/CLI a innymi językami. Użytkownicy podkreślają, że wybór języka powinien być uzależniony od celów programistycznych oraz preferencji dotyczących środowiska pracy. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.