logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja obrotów silnika AC - triak i kluczowanie

enigma 17 Maj 2015 09:30 1386 3
  • #1 14699032
    enigma
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Mam szybkie pytanko odnośnie regulowania obrotów małego silnika AC na 230V/~0,05A

Silnik ten znajduje się wentylatorze łazienkowym, jego obroty to ok 1800-1900 ale jest słyszany bo wpada w rezonans z mocowaniem w płycie K-G. I teraz sedno. Mam bardzo mało miejca więc staram się obmyslić maciopki układ z triakiem do sterowanie tego wentylatora. Wstępnie myślałem nad u2008 ale tych elementów pobocznych ma sporo i nawet w smd nie bardzo mi to wejdzie. Więc wpadłem by sterować triaka z ne555 wersja smd, do tego mały kondek i rezystor w smd, mały triak bo wymagania mniej niż 0 i to bym zmieścił. Ale jak to kluczować, czy moje rozumanie jest słuszne: częstotliwość 50Hz z sieci daje 100% obrotów to czy kluczowanie 25Hz obetnie obroty o połowę? Rozumuję ok? Czy kluczować inną częstotliwością ale stosować dłuższe odstępny w impulsach i nie pozwolić do pełnego rozpędzenia wentylatora?

Jakaś podpowiedz :)
  • #2 14699060
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 710
    Może zastosuj taki układ który poda całe sinusoidy ale np tylko co drugą lub poda 2 a potem jedna przerwy. Takie układy się stosuje w przemiennikach częstotliwości dużej mocy. Jak będę na komputerze to narysuje ci o co mi chodzi.
  • #4 14699215
    enigma
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Dzięki, motyw z kondziem jest zacny, jutro trzeba będzie zakupić kilka szt i pomodzić. Może będzie cisza :D
    THX

PS. 4x150n+47n (dodatkowo wstawione rezystory 2x10M jako gasik) załatwiło pięknie sprawę ciszy - prawdopodobnie wylut 47n zrobię bo minimalnie jeszcze szumi w płycie KG) do tego timer ustawiony na 5-6 min i załatwia wymianę powietrza jak wyjec w 1m30s :). Całość zalana epoksydem i umieszczona w obudowie wentylatora - miodzio.
REKLAMA