logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator astabilny na 555, regulacja wypełnienia poniżej 50% i niezależna regulacja

t987 17 Maj 2015 22:29 2130 5
REKLAMA
  • #1 14701245
    t987
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam za zadanie zrealizować generator astabilny o regulowanej częstotliwości na bazie układu 555, przy czym wypełnienie przebiegu wyjściowego musi być mniejsze niż 50%.
    Na wikipedii, pod hasłem Timer 555, znalazłem prosty schemat i wzory na czasy stanów i częstotliwość, z tym, że tu wypełnienie jest większe od 50% (przez szeregowe podłączenie rezystorów?). Planowałem zamienić stany wyjściowe negatorem, ale gdzieś tu, na forum, przeczytałem, że można to zmienić podłączając diodę do układu. Czy mógłby ktoś podrzucić schemat, jak to powinno wyglądać?
    I takie dodatkowe pytanie, czy da się ten układ tak przerobić, by można było zmieniać wypełnienie przebiegu, bez zmiany częstotliwości. Znaczy się, ze wzoru na częstotliwość wynika, że wystarczy by $$R_1 + 2R_2 = const$$, ale czy da się to zrobić tak, by wypełnienie regulować jednym potencjometrem, a częstotliwość drugim, tak by działały od siebie względnie niezależnie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14701512
    adam_es
    Poziom 30  
    Ocena: 185
    Oczywiście, że się da:Link
  • REKLAMA
  • #3 14701945
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2647
    Od strony praktycznej trudno na trzech piątkach zmieniać wypełnienie utrzymując stałą częstotliwość. To jest zadanie do odrobienia, czy szukasz rozwiązania układowego?
  • REKLAMA
  • #4 14702576
    t987
    Poziom 8  
    To zadanie, ale ciężko stwierdzić, czy mam dokładnie taki układ, w ramach uzasadnienia, zrealizować. "Czy jest możliwa taka modyfikacja układu czasowego, aby regulacja wypełnienia przebiegu wyjściowego nie powodowała zmian jego częstotliwości?". Nie jest to zbyt precyzyjnie sformułowane, domyślam się, że chodzi bardziej o tak/nie + uzasadnienie. Nie mam też zbyt wiele dostępnych elementów (kilka -wibratorów, bramek, rezystorów i kondensatorów), więc to może być podstawa by twierdzić, że się nie da, jeśli "czy jest możliwa" znaczy "czy jest możliwa, w warunkach zadania".
    No chyba, że stwierdzenie "nie da się, bo wypełnienie przebiegu wpływa na częstotliwość, bo *wzór*, więc trzeba by jednocześnie korygować czas trwania stanu niskiego, by uzyskać taki efekt" by tu wystarczyło :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14702846
    adam_es
    Poziom 30  
    Ocena: 185
    W miarę stałą częstotliwość zapewnia ten układ.
  • #6 14702930
    t987
    Poziom 8  
    Dziękuję za pomoc, olśniło mnie na widok potencjometru na tym schemacie. Jeszcze to dokładniej przeanalizuję. Temat zamykam :)
REKLAMA