logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera IP czy analogowa - modernizacja systemu monitoringu w domu

viallos 28 Maj 2015 17:24 1593 9
  • #1 14728230
    viallos
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Budowałem dom jakieś 5 lat temu i okablowałem go pod 4 zewnętrzne kamery analogowe (według schematów Dipola). Zamontowałem swego czasu jedną kamerę 'Kamera kompaktowa n-cam 570' i przez modulator mam podgląd na telewizorze. Czas na montaż pozostałych kamer i ustawienie nagrywania w przypadku detekcji ruchu i wrzucenie tego w sieć.

Teraz mam dylemat. Kamery ip potaniały i zastanawiam się czy warto w nie wejść czy pozostać przy analogu.

To jest instalacja typowo domowa więc nie interesują mnie żadne drogie rozwiązania -jestem informatykiem z podstawową wiedzą elektroniczną i sam sobie wszystko robię. Mam już gotowy serwer do którego należałoby dokupić kartę DVR i już mogę nagrywać oraz streamować - okablowanie jest na miejscu.

Jeżeli zdecyduję się na kamery IP nie muszę kupować karty DVR i te pieniądze przeznaczyć na kamerę. Niestety musiałaby to być kamera zewnętrzna z Wifi bo nie mam tam przewodów UTP tylko koncentryk.

Dodam że na zakup 1 kamery nie planuję przeznaczyć więcej niż 300-400PLN.
    Czyli 1600PLN za 4 (kiepskiej(chińskiej)???) jakości kamery zewnętrzne z wifi i utrata możliwości podglądu na TV albo karta DVR (200-300PLN) i do tego 3 (te same???) kamery po (230PLN) czyli w sumie poniżej 1000PLN.

Co polecacie?

Dodam że obraz z obecnej kamery jest średnio zadowalający, ale obawiam się że z kamery ip w tej cenie nie będzie dużo lepsze.
  • #2 14728467
    niepotrafie
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Witaj. Nie rozumie twojego podejścia- czy buty też kupujesz kiepskie, chińskie?
    Moje rozwiązanie jest następujące, wycofać się z analogów, lecz rozważyć zakup na dobry początek 2, a nie 4 kamer IP przynajmniej jakiegoś producenta wiodącego na rynku. Z chińczykiem jest niestety taki problem, że o serwisie nie ma absolutnie żadnej mowy, z supportem jest zresztą podobnie. Obraz pozostawia wiele do życzenia, lecz często ludzie kierują się pieniędzmi, a nie jakością. Potem tutaj pojawia się coraz to więcej postów, związanych z problemami nonameowych kamer. Podsumowując, kamera to nie gadżet na elewacji- ma zapewniać bezpieczeństwo twojego majątku, ma działać lata.
  • Pomocny post
    #3 14728473
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15492
    Zainteresuj się tematem urządzeń AHD.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 14729071
    elektroinstal_compan
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Kolego wejdź na stronę www.internec.pl tam masz kamery które powinny moim zdaniem spełnić twoje zadanie. Kamery hdtvi, kamery w przystępnej cenie puszczane po skrętce lub po koncentryku w jakości HD1080p. do tego rejestrator i masz udostępnione w sieci. Podgląd możesz mieć przez VGA lub HDMi. j od duższego czasu już wymieniam klientom kamery analogowe na HD-TVI i chwalą sobie przede wszystkim za jakosc i przystępną cene
  • #5 14729350
    viallos
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi ale widać że każdy promuje swoje rozwiązania, nie do końca odpowiadając na zadane pytanie.

Bardzo trafna uwaga odnośnie kamerek IP ... może mniej teraz ale lepszej jakości.

AHD bądź TVI ... ciekawa sprawa ale mam zasadnicze pytanie - czy do tych systemów koniecznie potrzebuję rejestrator?
    Czy jestem w stanie podłączyć kamerkę AHD bądź TVI do istniejącego modulatora w celu puszczenia sygnału na telewizor czy też podłączenia do karty DVR w komputerze?

Po prostu instalacja jest zrobiona w ten sposób że rejestrator nie pasuje mi w żaden sposób. Na piętrze rozdzielnia z doprowadzonymi przewodami które są podzielone aktywnym rozdzielnikiem sygnału na modulator (w tej samej skrzynce i tam już nie ma miejsca na rejestrator) natomiast rozdzielone przewody prowadzą na dół do piwnicy gdzie jest serwer gotowy do zainstalowania karty DVR. Tam ewentualnie mógłby być rejestrator ale wtedy nie mam możliwości podglądu na TV bo z tego miejsca nie prowadzę żadnych przewodów do telewizora a to jest wymóg mojej drugiej połówki żeby przełączyć kanał i zobaczyć kto stoi przed domem i w tej chwili się to doskonale spisuje na obecnej kamerce analogowej.
  • #6 14729380
    sosarek

Poziom 43  
    viallos napisał:
    AHD bądź TVI ... ciekawa sprawa ale mam zasadnicze pytanie - czy do tych systemów koniecznie potrzebuję rejestrator?

Powinien być.
    viallos napisał:
    Czy jestem w stanie podłączyć kamerkę AHD bądź TVI do istniejącego modulatora w celu puszczenia sygnału na telewizor czy też podłączenia do karty DVR w komputerze?

Tak, lecz wtedy kamera będzie pracowała w trybie analogowym, prócz tego karta DVR obsługująca co najmniej zapis w D1 to koszty.
    viallos napisał:
    Na piętrze rozdzielnia z doprowadzonymi przewodami które są podzielone aktywnym rozdzielnikiem sygnału na modulator (w tej samej skrzynce i tam już nie ma miejsca na rejestrator) natomiast rozdzielone przewody prowadzą na dół do piwnicy gdzie jest serwer gotowy do zainstalowania karty DVR.

Rejestrator ma wymiary kartki A4, wysokość ok. 5cm. Dodatkowy atut to zakładasz zasilacz buforowy i masz zapis nawet gdy braknie prądu. Dodatkowo podgląd przez sieć na laptopie, urządzeniach mobilnych.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 14729397
    viallos
    Poziom 10  
    Nawet jak uda mi się gdzieś wcisnąć ten rejestrator cały czas krytycznym wymaganiem dla mnie jest puszczenie obrazu również na modulator w celu podglądu na kanale w TV. Ja rozumię laptopy, telefony itp ale wygodnie jest po prostu zmienić kanał w telewizorze niż otwierać laptopa, potem ładować stronę itp ... to jest wszystko fajne ale nie praktyczne.

Czy mogę prosić o jakieś sugestie co do marek/modeli tych rejestratorów - 4 kanały wystarczą w zupełności.
  • #8 14729411
    sosarek

Poziom 43  
    Jeśli w jednym punkcie schodzą Ci się kable od kamer i modulatora nie będzie z tym problemu. Pisząc o możliwości zdalnego podglądu miałem na myśli okres w którym przebywasz poza domem.
    Co do producentów to chociażby BCS, Hikvision, dość ciekawy jest także HYBRO-406.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 14816789
    viallos
    Poziom 10  
    Chciałem podzielić się zastosowanym rozwiązaniem.

Zdecydowałem się na rejestrator i kamerę z serii TURBO HD od Hikvision. Musze powiedzieć że z jakości i prostoty rozwiązania jestem zadowolony. Mogę oglądać sobie obraz z kamer w sieci i na smartfonie. Do tego kamera którą posiadałem 'n-cam 570' również jest obsługiwana przez rejestrator tak więc nie muszę jej od razu wymieniać na Hikvision. Obraz z niej jest trochę mniej ostry ale wciąż zadowalający.

Dzięki za sugestie i podpowiedzi.
  • #10 14817391
    Slepek25
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    viallos napisał:
    Nawet jak uda mi się gdzieś wcisnąć ten rejestrator cały czas krytycznym wymaganiem dla mnie jest puszczenie obrazu również na modulator w celu podglądu na kanale w TV. Ja rozumię laptopy, telefony itp ale wygodnie jest po prostu zmienić kanał w telewizorze niż otwierać laptopa, potem ładować stronę itp ... to jest wszystko fajne ale nie praktyczne.

Zawsze możesz podłączyć wyjście video rejestratora np. pod dane wejście hdmi w tv i zamiast przełączać kanał, przełączyć source.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa modernizację systemu monitoringu w domu, który obecnie oparty jest na czterech kamerach analogowych. Zastanawia się nad przejściem na kamery IP, które stały się bardziej przystępne cenowo, ale ma wątpliwości dotyczące konieczności zakupu rejestratora. W odpowiedziach podkreślono, że kamery IP oferują lepszą jakość obrazu, ale zaleca się wybór renomowanych producentów, aby uniknąć problemów z serwisem. Proponowane rozwiązania obejmują kamery AHD i HD-TVI, które mogą być podłączone do istniejącego systemu. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na rejestrator i kamerę z serii TURBO HD od Hikvision, co pozwoliło mu na zdalny podgląd obrazu oraz integrację z istniejącą kamerą n-cam 570.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA