logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC 414 i E045 jak podłączyć kable

Gruchalublin 30 Maj 2015 16:33 100359 15
  • #1 14732689
    Gruchalublin
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    Witam

Potrzebuję pomocy w prawidłowym podłączeniu kabli w centrali FAAC E045 dotyczących siłowników i kondensatorów rozruchowych.

Z siłowników wychodzą następujące kable:
    -Zielono/żółty
    -Czarny
    -Szary
    -Brązowy
    W kondensatorze mam dwa kable nie oznaczone.

Według instrukcji pod zacisk 1 podłączam kabel niebieski lub szary z siłownika pierwszego a pod 2 i 3 inne kable. Moje pytanie brzmi, który kabel gdzie i pod który zacisk podłączyć kable kondensatora?

Podobnie sytuacja ma się z drugim siłownikiem, który podłącza się pod zaciski 4,5,6. Wiem, że pod 4 mam podłączyć szary lub czarny.

W układzie mam zainstalowaną tylko jedna parę fotokomórek. Wszystkie zworki w obu fotokomórkach włączone są na ON. Czy jeszcze coś powinienem zmostkować lub ustawić aby układ działał prawidłowo? Dodam, że fotokomórki podłączone są do gniazda BUS-2EASY.

Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie mi sposobu podłączenia.

Pozdrawiam

[/youtube]

............................................................................
    Ogłoszenie

Zapraszamy do zapoznania się z poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
    Załączniki:
    • FAAC 414 i E045 jak podłączyć kable schemat.jpg (161.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 14732901
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3575
    No poczytaj dokładnie instrukcję...
    Kondenastory podpinasz pod 2,3 i 5,6
    Kable żółto zielone z obu siłowników podpinasz pod zacisk PE na kostce zasilania sieciowego ( pierwsza z lewej).
    Kable siwe lub niebieskie od siłowników podpinasz pod zaciski 1 i 4
    Pozostałe kable siłowników ( czyli brązowe i czarne) podpinasz odpowiednio tam gdzie kondensatory. Poprawność podpięcia sprawdzasz guzikami + i - w centralce. Ustawiasz skrzyda w połowie skoku i bez wchodzenia do żadnego menu naciskasz + ,potem - , odpowiednio lewe i prawe skrzydło powinno zacząć się zamykać. Jak się otwierają, zamień miejscami brąz i czarny w obu siłownikach. ( siwe lub niebieskie sztywno w 1 i 4)
    Fotki źle. Na zamykaniu mają mieć On Off Off Off ( przestawiać na wyłączonym zasilaniu) potem po włączeniu prądu zrobić procedure wykrywania akcesoriów BUS - rozdział 5.3.

Jeszcze zmostkować 11 i 16 czyli stop z minusem, inaczej brama w ogóle nie ruszy.
    Potem musisz jeszcze zrobić przyswajanie czasów.
    WSZYSTKO JEST W INSTRUKCJI.
  • #3 14735001
    Gruchalublin
    Poziom 9  
    Ok
    Kable od siłowników i od kondensatorów już podpięte prawidłowo, pilot zaprogramowany.

Teraz próbuję wykonać przyswajanie czasu. Ustawiłem sobie odboje na środku bramy przy zamkniętych skrzydłach i przy otwartych skrzydłach.
    1) zamykam skrzydła
    2) wciskam R1 i R2 rusza pierwsze skrzydło, po osiągnięciu ogranicznika naciskam przycisk na pilocie, później identycznie drugie skrzydło po osiągnięciu odboju naciskam przycisk, zamyka się drugie skrzydło a później pierwsze. ROZUMIEM ŻE KONFIGURACJA ZAKOŃCZONA SUKCESEM na wyświetlaczu pali się 00.

I w tym momencie zaczynają się problemy. Przy pierwszej próbie otworzenia bramy (z odbojami lub bez) oba skrzydła otwierają się maksymalnie czyli siłowniki się składają całkowicie i zaczynają buczeć a dyble ze słupków wyrywa. Brama nie zatrzymuje się w zaprogramowanym miejscu. Nie jestem w stanie sprawdzić czy sytuacja powtórzy się przy zamykaniu ponieważ boję się że spale siłowniki i wyłączam zasilanie.

Proszę o pomoc!!!

kotbury napisał:
    No poczytaj dokładnie instrukcję...
    Kondenastory podpinasz pod 2,3 i 5,6
    Kable żółto zielone z obu siłowników podpinasz pod zacisk PE na kostce zasilania sieciowego ( pierwsza z lewej).
    Kable siwe lub niebieskie od siłowników podpinasz pod zaciski 1 i 4
    Pozostałe kable siłowników ( czyli brązowe i czarne) podpinasz odpowiednio tam gdzie kondensatory. Poprawność podpięcia sprawdzasz guzikami + i - w centralce. Ustawiasz skrzyda w połowie skoku i bez wchodzenia do żadnego menu naciskasz + ,potem - , odpowiednio lewe i prawe skrzydło powinno zacząć się zamykać. Jak się otwierają, zamień miejscami brąz i czarny w obu siłownikach. ( siwe lub niebieskie sztywno w 1 i 4)
    Fotki źle. Na zamykaniu mają mieć On Off Off Off ( przestawiać na wyłączonym zasilaniu) potem po włączeniu prądu zrobić procedure wykrywania akcesoriów BUS - rozdział 5.3.

Jeszcze zmostkować 11 i 16 czyli stop z minusem, inaczej brama w ogóle nie ruszy.
    Potem musisz jeszcze zrobić przyswajanie czasów.
    WSZYSTKO JEST W INSTRUKCJI.
  • #4 14735280
    kotbury
    Zasadniczo wszystko OK. Tak działają siłowniki Faac 414 - skrzydła dobijają do odbojów i siłowniki buczą przez kilka sekund - to normalny stan i siłownikom nic nie będzie - aby praca na blokadzie nie trwała dłużej niż 3-4 sek. ( zapas na zgęstniały smar w zimie, zardzewiałe zawiasy itp). Czy zwolnienia się dobrze ustawiły czy też tak się rozjechały że ich nie ma?

Mam trochę doświadczenia z centralami 452/455 i tam też czasy po pierwsze ustawiałem ręcznie ( tutaj w 045 jest tylko automat) a nie automatem a po drugie i tak były mocno orientacyjne. Podejrzewam że w 045 jest podobnie. Stąd zresztą kategoryczne zalecenie używania odbojów na skrzydłach.
    Czas "buczenia " możesz skrócić sygnalizując dojście skrzydła do odboju natychmiast po jego dotknięciu albo nawet nieco wcześniej, automat i tak dorzuci swoje... . Jeśli zwolnienia też wcięło lub są za krótkie - tuż przed odbojami - możesz je zmodyfikować - parametry r1 i r2 w ustawieniach zaawansowanych.
    Użycie enkoderów na siłownikach nieco poprawiło by sytuację ( ale tylko nieco - precyzja czasów dalej byłaby średnia, jedyna duża korzyść z ich montażu to pojawienie się funkcji wykrywania przeszkód na skrzydłach) ale to koszt 200 zł na siłownik i konieczność doprowadzenia do siłowników dwóch dodatkowych przewodów.
  • #5 14735298
    Gruchalublin
    Poziom 9  
    Hmmm
    Rzeczywiście po pewnej chwili siłowniki się wyłączają po dobiciu do odbojów na otwieraniu ale po naciśnięciu przycisku aby zamknąć bramę nic się nie dzieje.
    Na centrali jest kod 03 czyli "zatrzymany, następnie zamyka".

Naciskam przycisk na pilocie i nic się nie dzieje.
    Myślałem że może cos z fotokomórką i sprawdzałem jej stan. W funkcji bu stan wygląda następująco _ - czyli pierwsza kreska tylko na dola i druga na środku.

Dodano po 1 [minuty]:

zwolnienia zaczynają sie po otwarciu trochę ponad połowę ruchu bramy. Ustawione od początku, sam tego nie ustawiałem.
  • Pomocny post
    #6 14735363
    kotbury
    Jeśli fotki nie są zasłonięte ( i masz tylko jeden zestaw na zamykanie), w sprawdzeniu przez funkcję bu lewy wyświetlacz ma być zgaszony, na prawym tylko środkowa kreska. Jeśli zasłonisz fotki ( i są ustawione tak jak ci napisałem - na zamykanie czyli on off off off i konecznie tak samo na nadajniku i na odbiorniku) to powinien dopiero zapalić się najniższy segment na lewej cyfrze.
    Przy tym led czerwony DL15 ( przy gniazdku BUS) powinien się zapalić przy zasłanianiu fotek a zielony sygnalizując poprawny stan linii powinien się świecić ciągle.
    Dopóki bedzie się palił ten segment czyli będzie " _- " a nie " -" brama się nie da zamknąć. Sprawdź kable od fotek, może po za tym one po prostu są źle ustawione i się nie widzą?
    Sprawdź ustawienie switchy na nadajniku i odbiorniku, powinny być takie same, zrób jeszcze raz wykrywanie.

Sprawdź ustawienie parametru LO w podstawowych - powinno być EP czyli otwórz- stop- zamknij- stop.
    Zwolnienia możesz zmienić edytując r1 i r2 jak napisałem wcześniej.

Jak z fotkami na razie nic nie zwojujesz ( padnięte, albo uwalony kabel gdzie pod ziemią) to wypnij w ogóle kabel z płytki i zrób wykrywanie busa - brama będzie chodziła bez.
  • #7 14736597
    Gruchalublin
    Poziom 9  
    Z programowaniem siłowników jest dokładnie jak piszesz.
    Programowanie zaczynamy na zamkniętej bramie następnie należy dużo wcześniej dać sygnał zatrzymania otwierania skrzydeł niż mają się w rzeczywistości otwierać (u mnie jest to około 60 cm wcześniej). Sygnał zatrzymania skrzydeł przy zamykaniu dajemy dokładnie w miejscu, w którym skrzydła mają się zatrzymać. Kwestia prób i błędów po około 6 próbach zaprogramowania udało mi się ustawić taki zakres ruchu, w którym brama może pracować bez ograniczników mechanicznych.
    Niestety sprawa komplikuje się przy przecięciu sygnału fotokomórki podczas zamykania bramy. Centrala zatrzymuje bramę i skrzydła zaczynają się otwierać niestety przez czas zaprogramowany dla całkowitego otwarci z punktu zamknięcia bramy, co skutkuje otwarciem bramy do jej maksymalnego położenia i buczeniem silników przez resztę czasu pracy.

Wniosek jest tylko jeden brama musi mieć zamontowane ograniczniki mechniczne przy otwieraniu bramy, przy zamykaniu niekoniecznie. Jeżeli ktoś nie chce montować ograniczników mechanicznych musi zrezygnować z instalowania wszelkich urządzeń, które mogę przerwać pracę skrzydeł podczas ruchu np. fotokomórek.

Mam nadzieję, że temat wyczerpany:-)

Teraz mam inny problem a mianowicie jak podłączyć piloty Normsthala od bramy garażowej, aby obsługiwały bramę wjazdową FAAC? Wiem, że trzeba dokupić jakiś specjalny moduł możecie cos polecić i opisać jak to zrobić?
  • #8 14737420
    kotbury
    Dokupujesz odbiornik kopatybilny z Normstahlem , np cholerycznie drogi oryginał : http://automacik.pl/akcesoria/odbiorniki_radi...nik_uniwersalny_normstahl_24v_2-kanalowy.html albo trzy razy tańszy zamiennik Proxima NW2 w wersji pod Normstahla ( wersję uzgadniasz przy zamówieniu).
    Zasilanie z J9 a wyjście - styki przekaźnika radia pod Open A (J9) i minus (J3)

Czyli fotki ruszyły ?. Co do gubienia się to wystarczy kilka razy pod rząd użyć pilota w połowie ruchu to pogubi się i na zamykaniu. Jedyne wyjście wtedy to przejść pełny cykl otwarcia i zamknięcia. Enkodery na siłownikach zmieniły by sytuację ale jak napisałem - dodatkowe kable i dodatkowa kasa.

Ps. Odbój na środku bramy na zamknięciu jak najbardziej wskazany - poza kwestiami czasowymi usztywnia zamkniętą bramę ( brama nie telepie się od wiatru i pijaczków)
  • #9 14739043
    Gruchalublin
    Poziom 9  
    Tak fotokomórki ruszyły bez najmniejszego problemu. Dziś zamontuję jeszcze odboje i wstawie kilka zdjęć, może ktoś będzie miał podobne wątpliwości przy instalowaniu siłowników co ja.

Praktycznie do zestawu FAAC 414 i centrali E045 nie powinienem mieć zastrzeżeń, bo wszystkie problemy wynikały bardziej z mojej niewiedzy niż wadliwego działania zestawu, ale wczoraj rozmawiałem z sąsiadem, który ma siłowniki NICE i z tego, co opisywał jego są bardziej przyjazne w instalacji i prawidłowym programowaniu niż moje.
    Jego zestaw pracuje bez ograniczników a i możliwość ręcznego programowania i korekty ustawienia skrzydeł jest dobrym rozwiązaniem, u mnie albo się uda zatrzymać skrzydła w żądanym miejscu albo powtarza się procedurę konfiguracji kolejny raz.

Pozdrawiam
  • #10 14966177
    streser
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    podczepię sie pod temat. Mam taki sam zestaw, ale siłowniki nie chcą mi ruszyć. Podpiąłem jak najprościej, czyli tylko silniki z kondensatorami i zwora 11-15, swiecą się diody DL7,DL16 i DL17 na wyswietlaczu nic nie swieci i wciskanie + czy - nie wywołuje żadnej reakcji . Nie bardzo widzę co można tu źle zrobić a nie działa. FAAC 414 i E045 jak podłączyć kable
  • #11 14967262
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    Jeśli nic nie świeci na wyświetlaczu to masz wadliwą centralę (wyświetlacz)
    po włączeniu centrali do sieci odczekaj 10sec
    wciśnij 12 razy F (setup)
    i dalej, patrz instrukcja strona 26 typ przyswajania czasów.
  • #12 14970316
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    Witam,
    Ja zadam takie pytanko ,
    Jakie sá koszty montazu takiego zestawu na bramie dwuskrzydlowej i
    Jaki najlepiej wybrac zestaw ? silowniki ? jaki zamek elektromagnetyczny? budzet bez montazu to okolo 1600zl
    brama dwuskrzydlowa , jedno skrzydlo okolo 80-100 kg dlugosc 2,6 metra.
    Pozdrawiam.
  • #13 15047351
    QazazaQ
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam taka sama centrale i mam zmostkowane 11 i 15
    Kolega kilka postów wyżej napisał ze trzeba zmostkowac 11 i 16
    Moje pytanie to czy trzeba przepiąć ten mostek czy może tak zastać?
  • #14 15047398
    kotbury
    15 i 16 to ten sam minus (masa) akcesoriów i są ze sobą zwarte. Proszę - uruchomcie mózgi i obejrzyjcie ze zrozumieniem instrukcję.

Czyli --- MOŻE TAK ZOSTAĆ
  • #15 15763612
    starydekorpak
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    a jak sprawdzić czy siłownik jest sprawny
  • #16 15764604
    kotbury
    Bezpośrednio do 230 V go. ( Ostrożnie - sieć potrafi zabić)
    Czyli szary (wspólny - com) do zera sieci. Kierunkowe ( czyli przeważnie czarny i brązowy) spiąć kondensatorem i fazą dotykać brązowego lub czarnego. Siłownik powinien się wysuwać lub wsuwać. Jeśli tylko buczy to najpierw dokup w elektryku nowy kondensator ( nie musi być oryginał, wystarczy że będzie miał identyczne parametry), jeśli dalej nic to daj do pomierzenia elektronikowi - stojan może mieć zwarte uzwojenia lub bardziej prozaicznie - przetarty kabel zasilający. Kabel można wymienić, stojan w umiarkowanej cenie ( poniżej 100 zł) dokupić - raczej nie opłaca się przewijać , zwłaszcza że oryginał ma bardzo skuteczny bezpiecznik termiczny.
    Możliwa jest też awaria mechaniczna - zrąbana przekładnia lub uszkodzone wysprzęglanie (silnik kręci - czuć wibracje a siłownik się nie wysuwa) ale występują nadzwyczaj rzadko.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia kabli w centrali FAAC E045 dla siłowników FAAC 414 oraz kondensatorów rozruchowych. Użytkownik poszukiwał pomocy w prawidłowym podłączeniu kabli, w tym identyfikacji zacisków dla siłowników i kondensatorów. Odpowiedzi sugerowały, aby kable żółto-zielone podłączyć do zacisku PE, a kable szare lub niebieskie do zacisków 1 i 4. Użytkownik miał problemy z programowaniem czasów otwierania i zamykania bramy, co prowadziło do nieprawidłowego działania siłowników. Wskazano na konieczność ustawienia odbojów oraz sprawdzenia stanu fotokomórek. Użytkownik zauważył, że siłowniki FAAC 414 mają tendencję do "buczenia" po osiągnięciu odbojów, co jest normalne, ale wymaga odpowiedniego ustawienia czasów. W końcu, po kilku próbach, udało się skonfigurować system, jednak użytkownik zauważył, że siłowniki NICE mogą być łatwiejsze w instalacji i programowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA