logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

identyfikacja wkładek gramofonowych serii MF Unitra Fonica

karol.kusmirek 08 Cze 2015 17:15 8847 18
REKLAMA
  • #1 14754715
    karol.kusmirek
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam pytanie jak rozróżnia się poszczególne modele wkładek serii ?MF?? Z tego, co zaobserwowałem numery tłoczone są na froncie elementu z igłą. Nie zauważyłem żadnego opisu na obudowie wkładki. Posiadam 2 wkładki przy czym jedna ma część obudowy z białego plastiku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14757262
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9193
    karol.kusmirek napisał:
    jedna ma część obudowy z białego plastiku.
    Plastik (a raczej jego kolor) z tego co pamiętam, nie miał żadnego powiązania z typem wkładki. Jedynie nieparzyste numery (101, 103) były z innym trzpieniem igły (ta prostopadłościenna mosiężna blaszka z magnesem wewnątrz) wciskanym w samą wkładkę.
  • Pomocny post
    #6 14759563
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Problem jest taki, że dane odnośnie wyrobów Unitry były różne w różnych materiałach. Szczególnie to widać po katalogach wydawanych w języku obcym w porównaniu do instrukcji obsługi. Spotkałem się z tym problemem tworząc bazę zestawów audio polskiej produkcji, rozbieżność parametrów czasem była bardzo duża.
  • Pomocny post
    #8 14764117
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 434
    Byłem na szkoleniach w Fonice.Opowiadano nam,że zachodni importerzy życzyli sobie podrasowanych parametrów w danych.Generalnie igły parzyste za parzyste,a nieparzyste za nieparzyste.Różnica w rozmiarze trzpienia mocującego.
  • Pomocny post
    #10 14803614
    -Obywatel-
    Poziom 17  
    Ocena: 86
    398216 Usunięty napisał:
    Plastik (a raczej jego kolor) z tego co pamiętam, nie miał żadnego powiązania z typem wkładki.

Miał związek, choć rzeczywiście stuprocentowej konsekwencji nie było. Wczesne Mf-100 były śnieżnobiałe, późniejsze miały barwę kremową - podobną do Mf-101. Mf-104 i Mf-105 również były zazwyczaj w odcieniach kremowych choć nieco innych niż Mf-101. Mf-102 i Mf-10E były zazwyczaj czerwone.

398216 Usunięty napisał:
    Jedynie nieparzyste numery (101, 103) były z innym trzpieniem igły (ta prostopadłościenna mosiężna blaszka z magnesem wewnątrz) wciskanym w samą wkładkę.

Igły Mf-103 nigdy nie było, a przynajmniej nie weszła do produkcji. Z kompatybilnością igieł / wkładek parzystych i nieparzystych też nie jest taka prosta sprawa. Nieparzyste rzeczywiście są wzajemnie kompatybilne, ale parzyste nie są ze sobą w pełni zamienne. Wczesna igła Mf-100 nie do końca pasuje do wkładek 102 i 104. Nie jestem pewien jak było z późniejszymi Mf-100. Natomiast 102 i 104 faktycznie są w pełni zamienne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 14805337
    -Obywatel-
    Poziom 17  
    Tutaj mamy najfajniejsze moim zdaniem zestawienie danych Mf-ek bo oparte na skanach oryginalnych instrukcji.
  • Pomocny post
    #14 14805453
    -Obywatel-
    Poziom 17  
    Żaden problem. Mf-ki to taki trochę mój konik :D

Poniżej moja ich kolekcja:
    Załączniki:
    • identyfikacja wkładek gramofonowych serii MF Unitra Fonica pasek_2__Medium_.png (686.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • identyfikacja wkładek gramofonowych serii MF Unitra Fonica pasek__Medium_.png (404.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #15 14805635
    karol.kusmirek
    Poziom 9  
    "Piękne dobra w każdym względzie..."

Dodano po 20 [minuty]:

Ja próbuję uporządkować wkładki i igły - co i skąd o nich można wiedzieć. w czasach gdy miałem "Daniela" sprawa była prosta bo nie było nic innego w zasięgu. Co prawda w "szaleństwie" zakupiłem w "Pexsie" wkładkę Pionier pc-220. Ale przy wzmacniaczu "Kleopatra" niewiele się zmieniło. Teraz dostałem wkładki [jakie?] no i igły mf-102 i mf-104 i sie zastanawiam :)
  • #16 14806233
    -Obywatel-
    Poziom 17  
    Karol.kusmirek, dzięki piękne za punkty pomocy i cytat z Fredry - na Elektrodzie to jest prawdziwy zaszczyt!

A Daniel to jeden z najlepszych gramofonów na świecie. Mój kontakt z winylami też zaczynałem od niego i uważam, że ma kilka cech, które predestynują go do tytułu jednego z wielkich wśród gramofonów!
  • #17 14806902
    karol.kusmirek
    Poziom 9  
    No tak "Daniel":) ale do tematu:
    Z tego co do tej pory wynika, że wkładki mimo ze różniły się elektrycznie, nie były oznaczane na obudowie - chyba ze w jakiś tajemny sposób. Oznaczane były igły napisem na froncie. Nigdzie jednak w dostępnych dokumentacjach niema informacji o wielkości "trzpienia" łączącego igłę z wkładką. Wydaje się celowe odtworzenie dat produkcji i modeli gramofonu wyposażanych w dany rodzaj wkładki. Taka archeologia:)
  • #18 14807091
    -Obywatel-
    Poziom 17  
    karol.kusmirek napisał:
    Wydaje się celowe odtworzenie dat produkcji i modeli gramofonu wyposażanych w dany rodzaj wkładki. Taka archeologia:)

To może być ciężka sprawa bo Fonica nie była pod tym względem do końca konsekwentna. Np. "Fryderyk" najczęściej wychodził z Mf-102, ale zdarzały się egzemplarze z Mf-100 - czasami po prostu jak im brakowało konkretnego modelu, to montowali, co było pod ręką.

Moja teoria odnośnie wkładek jest taka: dedykowane wkładki do Mf-100 i Mf-102 miały górę pod kolor igły - odpowiednio białą lub czerwoną. Jak weszły Mf-104, to wkładki były już całe czarne i wg mnie od tego momentu wszystkie igły parzyste zaczęto już montować do jednej, zunifikowanej wkładki. Mf-101 i Mf-105 od początku były montowane do identycznej wkładki.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat identyfikacji wkładek gramofonowych serii MF produkcji Unitra Fonica. Użytkownicy zauważyli, że numery modeli są tłoczone na froncie igły, a obudowy wkładek nie zawierają opisów. Wskazano, że kolor plastiku nie jest bezpośrednio związany z typem wkładki, a różnice w parametrach między modelami MF-101, MF-102, MF-104 i MF-105 mogą wynikać z różnych materiałów i specyfikacji. Użytkownicy podzielili się informacjami na temat kompatybilności igieł oraz wkładek, a także wskazali na niekonsekwencje w dokumentacji i katalogach. Wskazano, że wkładki parzyste i nieparzyste różnią się trzpieniami mocującymi, co wpływa na ich zamienność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA