logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik igły i wkładki MF-105 dla nie wymagających

ryszarddąbrowski 04 Gru 2005 13:42 17843 21
REKLAMA
  • #1 2052467
    ryszarddąbrowski
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam Unitrowskiego Bernarda a w nim wkładkę + igłę mf-105. Czy istnieją jakieś zamienniki tych części ? Chodzi mi o jak najzwyklejszą igłę i wkładkę, aby grało. Jeżeli istnieje coś takiego to prosiłbym także o namiary.

I jeszcze jedno, jaki nacisk ramienia powinienem ustawić do tego gramofonu, (bo mam pokrętełko na ramieniu i odważniczek z boku:D) bo nie znam się kompletnie a używam go tylko do odsłuchu kilku starych płytek do których mam wielki sentyment.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2052528
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 100
    witam mozesz wstawic sobie mf 100 czy 101 czy 105 jaka uda ci sie dokupic byle igla byla tego numeru co wkladka. co do nacisku to tak ustaw by ramie bylo lekkie i nie gniotło igły ale nie za lekkie by nie podskakiwalo jak hustawka , doswiadczalnie po prostu to da sie wyczuc.. pozdrawiam co do sentymentu do starych plyt to tez taki posiadam a i nie tylko ja skoro plyty wchodza znowu do produkcji.
  • REKLAMA
  • #3 2052594
    ryszarddąbrowski
    Poziom 11  
    Dziękuję bardzo! A czy nie ma w produkcji całych wkładek z igłami które pasowałyby do Bernarda? Nie chodzi mi o żaden high-end tylko o zwykłą część dla przeciętnego odbiorcy.
  • Pomocny post
    #4 2052606
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    Witam
    Zerknij tu i zapytaj, napewno coś dopasują:
    http://sklep.north.pl/szukaj/szukaj.php?grupa=93&idgrupy=3
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • Pomocny post
    #5 2053777
    dlugi666
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Na Allegro bez problemu kupisz nieużywane wkładki i igły MF-10x. Igły do wkładek parzystych są zamienne czyli np. igła MF-102 pasuje do MF-100 i MF-104. Podobnie jest z igłami do wkładek nieparzystych.
  • Pomocny post
    #6 2054415
    adammc

Poziom 26  
    a jezeli juz bardzo zalezy Ci na tym by to grało i nie ważne jak możesz wstawic obojetnie jaką piezo wkładke nawet zwracając uwage podczas montarzu by nie zmienił sie odstęp-wysokośc ramienia nad płytą by po przeróbce działał poprawnie mechanizm podnoszenia ramienia .no i w przypadku przeróbki na piezo nie podłączysz juz tego adapterka na wejście dla gramofonu dynamicznego chyba ze przez jakies tłumiki rc by w miare dopasowac poziom i charakter sygnału..
  • #7 2054939
    ryszarddąbrowski
    Poziom 11  
    Ok! Dziękuję wszystkim za pomysły i sugestie. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2055375
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    wkładka składa się z igły i wkładki za wkładkę mf 105 mozna założyć dowolną wkładkę od mf100 do mf105 za samą igłę mf105 można założyć tylko niepażystą czyli 101 i 103 pażyste nie pasują igła mf100 jest najsztywniejsza przez to przenosi dużo wysokich tonów mało niskich a 105 najmieksza przez to przenosi więcej niskich a mniej wysokich
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2057732
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    adammc napisał:
    a jezeli juz bardzo zalezy Ci na tym by to grało i nie ważne jak możesz wstawic obojetnie jaką piezo wkładke nawet zwracając uwage podczas montarzu by nie zmienił sie odstęp-wysokośc ramienia nad płytą by po przeróbce działał poprawnie mechanizm podnoszenia ramienia .no i w przypadku przeróbki na piezo nie podłączysz juz tego adapterka na wejście dla gramofonu dynamicznego chyba ze przez jakies tłumiki rc by w miare dopasowac poziom i charakter sygnału..

Wkładka piezo do "Bernarda"? No nie przesadzajmy, niedawno mnie mało parlamentarnie krytykowano za bezsensowne reanimowanie WG-417 a tu taka hardcorowa propozycja? Dajcie spokój. Myslicie, że nowe piezo kosztuje 2 złote? Z nowych kartridży do "Bernarda" na pewno sprawdzi się jakaś budżetowa Audiotechnica za kilkadziesiąt złotych. Nacisk igły na płytę powinien być jakoś podany przy wkładce, dla wkładek z ruchomym magnesem na pewno mieści się w granicach 1g-2g. A nacisku dla wkładki piezo to chyba nawet nie dałoby się tu ustawić, bo to inne wielkości. W każdym razie, najpierw ramię z wkładką trzeba doprowadzić do stanu równowagi i wyzerować pokrętło siły nacisku. Jak jest wyzerowane, to już mamy podziałkę z cyframi 1, 2, itd.
  • Pomocny post
    #10 2057828
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    kaem ma rację, dla porównania:
    - typowa wkładka magnetoelektr 1,5 - 2 (specjalne DJ np shure do 6g, do zdartych płyt extra rozwiązanie - tylko na takich nie skacze) ale to specjalna konstrukcja - wkładki igły zawieszenia itd
    - piezo - 6 - 12 g

o niemożności usawienia atyskatingu nie ma nawet co gadać
  • Pomocny post
    #11 2057835
    scut
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam !!
    Jako zamiennik do MF za w miare rozsądne pieniądze mogę polecić Audio Technice model AT-3600. Koszt wkładki + igły w komplecie to 60 zł - http://allegro.pl/show_item.php?item=74816397
    Mi osobiscie bardziej podoba sie dzwiek z AT3600 niz polskiej MF, nawet 105. W razie "nieszczęśliwego wypadku" igły są chyba po 30 zł :)
    Na tym AT3600 mam nacisk cos miedzy 1,5-2 gr.
    Pozdrawiam !
  • Pomocny post
    #12 2060628
    adammc

Poziom 26  
    ryszarddąbrowski napisał:
    Nie chodzi mi o żaden high-end tylko o zwykłą część dla przeciętnego odbiorcy.

wiatam wydawało mi się by wydatek rzedu 60 zł zamienic na powiedzmy 25 bo u nas za tyle kupi wkładke z igłą piezo ,która na pewno nie wymaga aż 12g nacisku bo takie rozwiązania widziałem w japońskich wierzach i nacisk na pewno nie przekroczył 6 czy 7 g a w bernardzie na pewno uda sie ustawic i więcej jakbym miał bernarda to bym sprawdził bo wage mam..

skoro własciciel gramofonu nie miał zamiaru wstawiac oryginału tylko cos w zamian to nie ma tańszego wyjścia..co do pózniejszego brzmienia dużo by dyskutowac ..

i nie róbcie z bernarda cuda hi fi nawet bo w bajki że tonsil robi najlepsze głośniki , diora wzmacniacze a fonica gramofony to ja już przestałem wierzyc wiele lat temu ... u nas na giełdzie w miare nieporysowanego pioneera czy fischera kupi za 150zl i nie ma on słuzyc do dj-owania tylko do słuchania starych płyt..wiec jaki sens inwestowac chocby 60 zl w badziewie , którym jest bernard ,, bo wiele innych polskich sprzetów mozna było nazwać smiało hi fi chocby 'daniela' bo takiego kiedyś używałem póki nie poznałem fischera z laserowo naprowadzanym ramieniem co kosztował 2 stówki..
  • Pomocny post
    #13 2062395
    scut
    Poziom 15  
    e ....
    moim zdaniem TOTALNIE BEZSENSOWNY pomysł !!!!!!
    1. z wkładki piezo jakos oferowane dzwieku bedzie o wiele wiele gorsza i jestem pewien ze ją bez problemu usłyszy każdy
    2. na litosc ! - przeciez z wkładką piezo i naciskiem jaki jest wymagany przez nią, uzytkownik przesłucha MAX 10-15 razy jedną płyte i jedyne do czego sie pozniej nada ta płyta to nauka latania, z takim naciskiem igła będzie wręcz "wierciła" dziurę w płycie - obecnie odtwarzanie płyt z naciskiem podobnym stosują tylko DJ'e, by zapewnić nieprzeskakwianie igły a po paru-parunastu graniach płyta też nadaje się do wyrzucenia bo trzeszczy

Cytat:
    i nie róbcie z bernarda cuda hi fi nawet bo w bajki że tonsil robi najlepsze głośniki , diora wzmacniacze a fonica gramofony to ja już przestałem wierzyc wiele lat temu ..

Bernard nie był cudem hi-fi ale wiele polskich sprzętów było, poczytaj sobie coś o Unitrze G-601, ze wzmacniaczem występowało pod nazwą FONOMASTER... najlepszy polski gramofon, który do dzis jest poszukiwany przez wielu ceniących sobie doskonałą jakość dźwięku a SAMO ramię z G-601 chodzi po 300-900 ( nowka ) zł nota bene firma MICRO-SEIKI je produkowała. Zniekształcenia sięgały rzędu 0,0017% WRMS o ile dorbze pamietam. A magnetofon MARCIN ? wzmacniacz Emerson ? Za czasów swojej świetności sprzęt Unitry był exportowany na cały świat

Cytat:
    u nas na giełdzie w miare nieporysowanego pioneera czy fischera kupi za 150zl i nie ma on słuzyc do dj-owania tylko do słuchania starych płyt

To swoją drogą ale pytanie było o zamiennik MF poza tym AudioTechnica AT3600 NAPEWNO nie należy do klasy high-end :P
    Cytat:
    wiec jaki sens inwestowac chocby 60 zl w badziewie , którym jest bernard
    Badziwiem będzie jak się tam wstawi wkładkę PIEZO :P
    Cytat:
    ...fischera z laserowo naprowadzanym ramieniem...

i plazmowym zasilaniem dzięki któremu prędkość oborótw płyty sięga 189 km/h .. taa wiem którego
  • Pomocny post
    #14 2063961
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    W zasadzie KAŻDA wkładka magnetoel. ze stałymi cewkami się nadaje, problem jedynie w "przylepieniu" tego do głowicy ramienia, by zachować kąty, odległości itd. Robota dla majsterkowicza - mechanika, tu nawiercić, tam przypiłować itd...
    Ale warto, wielu tak robiło, bo o ile gramofon naprawdę niezły, to polskie wkładki i igły niestety nienajlepsze, wprowadzały charakterystyczne zniekształcenia i podbarwienie w wysokich tonach, kiepsko było z powtarzalnością parametrów (zwłaszcza igły i ich zawieszenie - co egzemplarz to z płyty testowej co innego wyłaziło) i nadmiernie delikatne, modele były niby różne a problemy te same
  • #15 2064075
    kaem
    Poziom 29  
    radocha napisał:
    W zasadzie KAŻDA wkładka magnetoel. ze stałymi cewkami się nadaje, problem jedynie w "przylepieniu" tego do głowicy ramienia, by zachować kąty, odległości itd.

Najważniejsze żeby był rozstaw otworów 0,5 cala. A reszta to się chyba by dała. Chyba tylko wkładki didżejskie odpadają. W oryginalnym headshellu są chyba jakieś znaczniki pozycji igły i luzy na otworach, żeby igła wypadła w tym miejscu co oryginalna MF.
  • #16 2064152
    adammc

Poziom 26  
    scut napisał:
    e ....
    189 km/h .. taa wiem którego

przyzienma duszo mało na oczy widziałeś a rzucasz się jak pchła na uwięzi uważaj bo się w kabel od klawiatury poplątasz ,gramofon taki obsługuje sie jak odtwarzacz cd jeżeli chodzi o wybór utworów..
    a zapomniałeś jeszcze dodac o wspaniałych komputerach marki elwro model junior dzięki którym mamy w kraju wielkie zatrudnienie w masowej produkcji na taśmie tych cód co ida do azjatyckich satelitów szpiegów ..
    może mi jeszcze powiesz że cemi wyprodukowało procesor pentium 4
  • #17 2064184
    kaem
    Poziom 29  
    adammc napisał:
    scut napisał:
    e ....
    189 km/h .. taa wiem którego

przyzienma duszo mało na oczy widziałeś a rzucasz się jak pchła na uwięzi uważaj bo się w kabel od klawiatury poplątasz ,gramofon taki obsługuje sie jak odtwarzacz cd jeżeli chodzi o wybór utworów..
    a zapomniałeś jeszcze dodac o wspaniałych komputerach marki elwro model junior dzięki którym mamy w kraju wielkie zatrudnienie w masowej produkcji na taśmie tych cód co ida do azjatyckich satelitów szpiegów ..
    może mi jeszcze powiesz że cemi wyprodukowało procesor pentium 4

Nie rozumiem irytacji. To, że "Bernard" nie jest gramofonem audiofilskim, ani nawet Hi-Fi (jest tylko porządnym gramofonem klasy standard) to nie znaczy, że sensownie jest obniżyć jego klasę do popularnej (czyli reprezentowanej przez Mister Hita) tylko po to żeby zaoszczędzić marne 35 zł (różnica kasy pomiędzy tanią AT a jakąś piezo). Wkładka ma być adekwatna do klasy gramofonu, czyli najtańsza ale magnetoelektryczna, to chyba jasne.
  • #18 2064313
    scut
    Poziom 15  
    Cytat:
    gramofon taki obsługuje sie jak odtwarzacz cd jeżeli chodzi o wybór utworów

spotkałem sie z czujnikami optycznymi na talerzu i wtedy gramofon "rozpoznawal" wielkość plyty i elegancko zakanczal i wracal ramieniem ale laser to raczej nie byl ...
    Jak może być "laserowe naprowadzanie" i rozpoznawanie ilości utowór, skoro czytnik laserowy odczytuje ze źródeł dźwięku zapisanych cyfrowo a nie analogowo ?!
  • #19 2064916
    adammc

Poziom 26  
    człowieku przeciez nikt nie twierdzi że laser czy jakikolwiek układ optyczny (skad możez wiedziec co kto ma)czyta po rowku płyty normalne ze w kazdym gramofonie do tego słuzy igła..

kłucisz się tylko a nie wnosisz nic do tematu i uzyskujesz za to punkty jeszcze jest tu wielu takich jak ty a za to powinni wywalac
    na ciebie juz bicz się kreci zreszta co ci bede mowił

jaka wkładke sobie tam kto wsadzi to jego sprawa wcale nie bronie piezo
    tylko podskakujesz jak wsza ,, wiele jest tu takich tematów że ktoś o cos zapyta a potem znika i nie pisze juz nic wicej a dyskusja trwa rok przez kilka stron i potem w niej juz tylko bez sensu rzeczy sa co malo wspolnego maja z tematem ..dawniej tutaj za ilośc postów jakies przydomki były a przez takich jak ty juz nie ma bo ma taki jeden 2000 postów z czego moze 3 komus zeczywiscie pomógł a reszte to z nudy napisał ...
  • #20 2065047
    ryszarddąbrowski
    Poziom 11  
    Trochę się nerwowo zrobiło... dziekuję wszystkim za sugestie, skorzystam z AT3600 bo cena sensowna, a na moje skromne wymagania powinno wystarczyć. Pozdrawaim serdecznie!
    Ryszard Dąbrowski
  • #21 2065294
    kaem
    Poziom 29  
    No to pomogliśmy i temat się zakończył. Natomiast z ostatnim postem adammc akurat się zgadzam. Nie ma technicznego problemu, by zrobić gramofon, w którym laser (przy podniesionej główce ramienia) może śledzić rowki zabierakowe pomiędzy ścieżkami i dawać sygnały dla funkcji np. PREV i NEXT. Ramieniem kręciłby silnik krokowy. Oczywiście funkcje PREV i NEXT można by zsynchronizować z UP i DOWN i wtedy nawet podczas odtwarzania można by nacisnąć np. NEXT i ramię wykonałoby potrzebne precyzyjne ruchy dzięki laserowi. Ale to już jest gdybanie na zupełnie inną okazję.
  • #22 2066457
    dlugi666
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    1) W uzupełnieniu do poprzednich postów to w latach 80 pracowano nad laserowym odczytem płyt winylowych /były chyba nawet jakieś prototypy na różnych targach/.
    2) Zastosowanie wkładki piezo w Bernardzie nie byłoby najlepszym pomysłem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zamienników igły i wkładki MF-105 do gramofonu Unitrowskiego Bernarda, z naciskiem na proste, niedrogie rozwiązania dla użytkowników nie wymagających wysokiej jakości dźwięku. Zalecane są wkładki z serii MF-100 do MF-105, gdzie igły parzyste i nieparzyste są częściowo zamienne (np. igła MF-102 pasuje do MF-100 i MF-104). Wskazano, że nacisk ramienia powinien być ustawiony eksperymentalnie tak, aby igła nie była zbyt mocno dociskana (ok. 1,5-2 g dla wkładek magnetoelektrycznych), ale też nie za lekko, by uniknąć podskakiwania. Wkładki piezoelektryczne nie są rekomendowane ze względu na wysoki nacisk (6-12 g) i ryzyko uszkodzenia płyt. Jako alternatywę polecono budżetową wkładkę Audio-Technica AT-3600, dostępną w komplecie z igłą za około 60 zł, która oferuje lepszą jakość dźwięku niż oryginalne polskie wkładki MF. Podkreślono, że każda wkładka magnetoelektryczna o rozstawie otworów 0,5 cala może być zastosowana, jednak wymaga to precyzyjnego montażu i dostosowania mechanicznego. Dyskusja zawierała także uwagi o historycznych próbach laserowego odczytu płyt winylowych oraz o ograniczeniach gramofonu Bernard w kontekście hi-fi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA