logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gitarowy wzmacniacz Janka do 60W - zwarcie przy podłączeniu preampu do końcówki

sucharek096 15 Cze 2015 18:54 1401 13
  • #1 14773555
    sucharek096
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam forumowiczów,
    od pewnego czasu próbuje poskładać sobie wzmacniacz do gitary basowej z projektu pana Janka Link, lecz napotkałem na pewien poważny problem.
    Złożyłem już końcówke i przedwzmacniacz, i oba oddzielnie działają dobrze tzn. jeśli na końcówkę podam sygnał z komputera to działa, tak samo preamp podłączony do jakiegoś wzmacniacza działa. Problem pojawia się gdy próbuje pramp podłączyć do końcówki pana Janka.
    Gdy to zrobię końcówka jakby robiła zwarcie, tzn z transformatora 50W 2x17v poszły jakieś 2A gdzie max to 1,47A (mierzyłem to na bezpieczniku po wyprostowaniu) co skończyło się magicznym dymem z tego właśnie trafa(nie zauważyłem jak zaczął się nagrzewać ;__; , a prąd zmierzyłem po tym wszystkim). Stwierdziłem że zawaliłem dając za słabe trafo, więc kupiłem nowy transformator 2x15V 100VA który powinien wystarczyć i to z zapasem ale po podłączeniu układu bez głośnika i amperomierza niestety, z tego też poleciał dymek(na szczęście to trafo chyba się nie spaliło bo trwało to ledwo sekundę gdzie pierwsze trafo się prawie ugotowało xD ).
    Wygląda to tak jakby tranzystory końcowe po prostu zwierały tyko nie wiem czy to wina końcówki która po podłączeniu np kompa działa normalnie, nawet nie szumi, a tranzystory wcale się nie nagrzewają, co swoją drogą jest dla mnie dziwne, czy to z kolei wina preampu który po podłączeniu do innego wzmaka gra z nowu normalnie?
    Nie mam pojęcia co o tym myśleć i co może być przyczyną.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • Pomocny post
    #2 14775595
    mtx32
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Witam,

Narysuj prosty schemat jak to podłączasz. Czy masz jeden transformator wspólny dla końcówki mocy i przedwzmacniacza czy dwa oddzielne zasilania. Możesz też wrzucić zdjęcie jak to jest podłączone.
  • #3 14776611
    sucharek096
    Poziom 9  
    Witam, mam jeden transformator do obu, w temacie który podawałem wiele osób a nawet chyba sam twórca sugerował że takie rozwiązanie jest dobre.

Edytuj
    Schemat mniej więcej jak to jest podłączone. Koncówka ma swój zasilacz już na płytce, myślałem też żeby podłączyć to w ten sposób:

Edytuj
    czyli po wyprostowaniu i przefiltrowaniu brać napięcie z końcówki (na bezpiecznikach jest już DC)

Do tego konsultowałem się dzisiaj z kolegą który stwierdził że wzmacniacz się wzbudza i warto dodać dodatkowe kondensatory ceramiczne (foliowe też chyba mogą być) w sekcji zasilania, równolegle z elektrolitami które tam są. Jak jakieś znajdę to nie omieszkam sprawdzić ;)

Jeszcze zdjęcie:
    na zdjęcie lepszej jakości nie ma co liczyć niestety:/ mogę podesłać więcej jeśli już. Jeżeli chodzi o obudowę to będzie zmieniana :P

Dzięki za odpowiedź pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 14778027
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2800
    sucharek096 napisał:
    Witam, mam jeden transformator do obu, w temacie który podawałem wiele osób a nawet chyba sam twórca sugerował że takie rozwiązanie jest dobre.

Przedwzmacniacz ma zasilanie symetryczne? Bo w oryginale jest zasilany pojedynczym napięciem.
    Wstaw schemat zasilacza przedwzmacniacza.

sucharek096 napisał:
    Koncówka ma swój zasilacz już na płytce, myślałem też żeby podłączyć to w ten sposób:

Przy zasilaniu symetrycznym będzie OK. Oczywiście jeśli stabilizator zniesie taką różnice napięć.

sucharek096 napisał:
    Do tego konsultowałem się dzisiaj z kolegą który stwierdził że wzmacniacz się wzbudza i warto dodać dodatkowe kondensatory ceramiczne (foliowe też chyba mogą być) w sekcji zasilania, równolegle z elektrolitami które tam są. Jak jakieś znajdę to nie omieszkam sprawdzić

Jesli się wzbudza to kondensatory w sekcji zasilania mogą nie pomóc.

sucharek096 napisał:
    Jeszcze zdjęcie:

Radiator na 60W o wiele za mały.
  • #6 14778055
    mtx32
    Poziom 15  
    Nie wnikałem w projekt tego wzmacniacza ale wg. mnie to zwierasz "-" zasilania z masą (GND) - jeśli przedwzmacniacz nie ma zasilania symetrycznego.

Z tego co widziałem na schemacie tego przedwzmacniacza to on ma zasilanie pojedyncze. Podłączenie zasilania przedwzmacniacza powinno wyglądać tak:

Edytuj

Opisane przez Ciebie objawy dokładnie pasują do złego podłączenia zasilania. Przy Twoim podłączeniu zwierasz mu "-" zasilania z masą GND. Transformator pracuje na zwarciu i się gotuje.

Dałeś na wejście GND w przedwzmacniaczu minus zasilania, a na płytce przedwzmacniacza masa jest wspólna. Czyli minus po masie w przedwzmacniaczu Ci idzie, później idzie przez żyłę od masy w kablu sygnałowym do końcówki mocy gdzie na wejściu masz GND - 0V. Trudno mi to sensownie opisać, przeanalizuj to sobie.

Układy z osobna działają poprawnie z innymi sprzętami ponieważ transformator sieciowy Ci separuje napięcia i nie ma zwarcia.
  • #7 14778067
    sucharek096
    Poziom 9  
    jdubowski napisał:
    Przedwzmacniacz ma zasilanie symetryczne?

Nie nie ma, schemat D:

Edytuj
    Wiem że przedobrzyłem z filtracją :p
    Aha zapomniałem na schemacie tego że na kondensatorach 2200u jest jeden rezystor który je rozładowuje po odłączeniu zasiania.

jdubowski napisał:

Wiem że za mały, ale do tej obudowy którą planowałem pasował i miał być wentylator. Obudowę zmieniam, to dam większy, lecz sęk w tym że podając wzmacniaczowi sygnał z komputera tranzystory końcowe są zimne nawet po 15-20 minutach, a znowu po 1 minucie kiedy sygnał szedł z przedwzmacniacza nagrzewały się normalnie (tzn były lekko ciepłe), tylko znowu trafo nie wytrzymało.

@mtx32 zrobiłem to w ten sposób bo z tego co mi wiadomo to tak można (schemat), poza tym 15V z jednego uzwojenia by nie wystarczyło żeby podać na stabilizator 18v. Ale faktycznie to może być to, że potencjał masy preampu jest na potencjale + lub - końcówki. Jak wrócę ze szkoły to sprawdzę i dam znać.

ps. tak tylko szybko sprawdziłem teraz na bezpieczniku w końcówce jest ok 23,2V co jest troszeczkę za mało na lm7818 bo chyba wymaga 24V. Wygląda na to że będe musiał go zasilić z osobnego zasilacza.
  • #8 14778081
    mtx32
    Poziom 15  
    Tak można pod warunkiem, że GND transformatora nie jest wykorzystane np. w końcówce mocy :)
  • #9 14778388
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2800
    sucharek096 napisał:
    jdubowski napisał:
    Przedwzmacniacz ma zasilanie symetryczne?

Nie nie ma, schemat D:

Edytuj

Jeśli transformator jednocześnie zasila końcówkę i ma uziemiony środek to schemat jest błędny - mas zasilacza końcówki i przedwzmacniacza nie można połączyć.

sucharek096 napisał:
    jdubowski napisał:

Wiem że za mały, ale do tej obudowy którą planowałem pasował i miał być wentylator. Obudowę zmieniam, to dam większy, lecz sęk w tym że podając wzmacniaczowi sygnał z komputera tranzystory końcowe są zimne nawet po 15-20 minutach, a znowu po 1 minucie kiedy sygnał szedł z przedwzmacniacza nagrzewały się normalnie (tzn były lekko ciepłe), tylko znowu trafo nie wytrzymało.

Doprowadź ten zasilacz do porządku. Radiatory były tylko ciepłe bo albo zasilanie było niewłasciwe (pół transformatora na zwarciu), albo głosnik "nie wydalał".

sucharek096 napisał:
    ps. tak tylko szybko sprawdziłem teraz na bezpieczniku w końcówce jest ok 23,2V co jest troszeczkę za mało na lm7818 bo chyba wymaga 24V. Wygląda na to że będe musiał go zasilić z osobnego zasilacza.

Zwróć uwagę że napięcie zasilania "siądzie" jeszcze nieco po wysterowaniu końcówki, zwłaszcza że transformator masz dziwnie mały (do wzmacniacza 60W powinieneś zastosować transformator o mocy co najmniej 120VA).
    Masz więc dwa rozwiązania - zasilać niestabilizowanym napieciem które zasila końcówkę przez filtr z wejściem diodowym (alternatywnie - oddzielny dwudiodowy prostownikpełnookresowy) albo zastosowac oddzielny mały transformator.
  • #10 14779656
    sucharek096
    Poziom 9  
    Ok podłączyłem tak jak zaproponował mtx32 i działa. Coprawda jest to tylko podłączenie na chwilę, ostatecznie na pewno przedwzmacniacz otrzyma osobne trafo choć nawet przy zasilaniu z końcówki jest ładne 18v na wyjściu stabilizatora.

Jednak gdy nic nie jest podłączone słychać jest przydźwięki, gdy wepnę gitarę to też, ale mniejsze. Do tego przedwzmacniacz jest strasznie wrażliwy na dotknięcia tj potencjometry strzelają jak się je dotyka. Może osobne trafo rozwiąże problem.

Jeżeli chodzi o to że tranzystory się nie grzeją to chyba można kombinować jeszcze z prądem spoczynkowym, a jeśli chodzi o głośnik to jeszcze nie posiadam :D więc do odsłuchu używam kolumn od wieży :P

W każdym razie dzięki za pomoc :D

Jeżeli ktoś ma jeszcze pomysł odnośnie tych przydźwięków to chętnie przeczytam :)
  • #11 14779667
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9393
    sucharek096 napisał:
    Jednak gdy nic nie jest podłączone słychać jest przydźwięki, gdy wepnę gitarę to też, ale mniejsze. Do tego przedwzmacniacz jest strasznie wrażliwy na dotknięcia tj potencjometry strzelają jak się je dotyka. Może osobne trafo rozwiąże problem.

Wątpię.
    Musiałbyś zmienić obudowę na metalową, umasić ją i dopiero kombinować dalej. Jeśli sprawdzasz to w takim stanie jak na zamieszczonej fotce - nie mam żadnych złudzeń - sam przedwzmacniacz jest na tyle czuły, że "zbiera śmieci" skąd się tylko da. Metalowa obudowa (w dodatku odpowiednio połączona z masą elektroniki) rozwiąże problem.
  • #12 14779719
    sucharek096
    Poziom 9  
    Rozumiem. Na razie to jest w stanie surowym jak właśnie widać.
    Obudowa to właściwie będzie to combo gitarowe ze sklejki a elektronikę i tak miałem zamiar przykręcić do metalowego chassis tak jak to powinno być.
    Jeżeli chodzi o podłączenie masy do obudowy, to chodzi dosłownie o masę układu na płytce, czy trzeba ją jeszcze odseparować jakimś kondensatorem czy rezystorem?
  • #13 14780051
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9393
    Przeważnie masa elektroniki jest jednocześnie masą chassis.(nie mylić masy chassis z zerem ochronnym zasilania sieciowego - ten może być, lub nie, połączony z chassis. Zależy od konkretnego wykonania. W niektórych wzmacniaczach gitarowych stosuje się nawet przełącznik, którym można wybrać - Albo masa połączona z zerem ochronnym, albo nie.
    Niektóre wzmacniacze mają też pomiędzy masą elektroniki a masą chassis włączony rezystor o wartości kilku omów, niektóre łączą masę chassis z masą elektroniki przez kondensator... Wszystko zależy od konkretnego wykonania i innych uwarunkowań.

Dodano po 2 [minuty]:

398216 Usunięty napisał:
    Musiałbyś zmienić obudowę na metalową, umasić ją

W tym zdaniu chodziło mi o połączenie masy chassis z masą elektroniki - oczywiście w jednym tylko punkcie, najlepiej przy zasilaczu ; chociaż od tej zasady są wyjątki.
  • #14 14780285
    sucharek096
    Poziom 9  
    Ok dzięki za odpowiedzi, problem z pierwszego postu rozwiązany.
    Morał jest taki, że nie ważne ile razy będą ci powtarzać w szkole żebyś uważał na potencjały różnych części układu, to i tak dopiero się nauczysz jak zrobisz głupi błąd :D

Z masą będe walczył jak będe miał już chassis, a ten temat oznaczam jako rozwiązany :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum napotkał problem z podłączeniem przedwzmacniacza do końcówki mocy w swoim wzmacniaczu do gitary basowej, co prowadziło do zwarcia i uszkodzenia transformatora. Po konsultacjach z innymi użytkownikami, zasugerowano poprawki w schemacie zasilania, w tym dodanie kondensatorów ceramicznych oraz oddzielenie zasilania przedwzmacniacza od końcówki mocy. Użytkownik zrealizował te zmiany, co poprawiło działanie układu, ale nadal występowały problemy z przydźwiękiem, które miały być rozwiązane przez metalową obudowę i odpowiednie połączenie masy. Ostatecznie problem z zwarciem został rozwiązany, a użytkownik planuje dalsze prace nad poprawą jakości dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA