logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat jednokreskowy przyłącza do ZE - prośba o weryfikację błędów

Michal337 16 Cze 2015 13:03 6486 16
  • #1 14775655
    Michal337
    Poziom 9  
    Dzień dobry!

Potrzebuję na szybko schematu przyłącza do ZE.
    Namalowałem coś takiego na podstawie informacji zdobytych tutaj.
    Proszę o sprawdzenie i wytknięcie błędów.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź!
  • #2 14776823
    artur s
    Poziom 25  
    Ocena: 157
    Zastanawia mnie S303 C25A.
  • #3 14776941
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    Ja bym dał 3x s301
  • #4 14776992
    artur s
    Poziom 25  
    Ocena: 157
    A ja coś takiego. Nie wywali bez potrzeby.
  • #5 14777162
    Michal337
    Poziom 9  
    Reasumując chyba rażących błędów nie ma?

Edit: Ale suma-sumarum z S301 x 3 to jeszcze się nie spotkałem w złączu. ;)
  • #6 14777185
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    1. kWh a nie kWH
    2. Czemu 4x a nie 3x WT-1 i czy ZE wymaga WT-1 i nie można dać mniejszych wkładek (WT-00) i rozłącznika zamiast podstaw?
    3. Czy LZ 35 za licznikiem jest wymagana przez ZE? Zawsze jej eliminacja to jedno połączenie mniej, co poprawia niezawodność.
    4. Symbole aparatów niezgodne z normą (praktycznie wszystkich).
    5. Po co ogranicznik przepięć 4x w miejscu podziału PEN?
    6. Co to jest za ogranicznik przepięć?
    7. Nie ma układu sieci TN. Jest TN-C, TN-S i TN-C-S. Na rysunku jest TN-C-S.
    8. Brak określonego typu złącza
    9. Nieopisane obwody odbiorcze, nie wiem, jak rozumieć x3 przy tych obwodach. Brak obwodów trójfazowych (czy tak ma być)?
    10. Czy ZE nie wymaga przewodów z energią nieopomiarowaną w rurach?
    11. Brak oznaczenia elementów plombowanych.
    12. Zabezpieczenie przedlicznikowe nie zapewnia selektywności.
  • #7 14777334
    Michal337
    Poziom 9  
    TWK napisał:
    1. kWh a nie kWH
    2. Czemu 4x a nie 3x WT-1 i czy ZE wymaga WT-1 i nie można dać mniejszych wkładek (WT-00) i rozłącznika zamiast podstaw?
    3. Czy LZ 35 za licznikiem jest wymagana przez ZE? Zawsze jej eliminacja to jedno połączenie mniej, co poprawia niezawodność.
    4. Symbole aparatów niezgodne z normą (praktycznie wszystkich).
    5. Po co ogranicznik przepięć 4x w miejscu podziału PEN?
    6. Co to jest za ogranicznik przepięć?
    7. Nie ma układu sieci TN. Jest TN-C, TN-S i TN-C-S. Na rysunku jest TN-C-S.
    8. Brak określonego typu złącza
    9. Nieopisane obwody odbiorcze, nie wiem, jak rozumieć x3 przy tych obwodach. Brak obwodów trójfazowych (czy tak ma być)?
    10. Czy ZE nie wymaga przewodów z energią nieopomiarowaną w rurach?
    11. Brak oznaczenia elementów plombowanych.
    12. Zabezpieczenie przedlicznikowe nie zapewnia selektywności.

1. Zaraz się zrobi. :)
    2. 4x - rzeczywiście mój błąd. Wt-1 - ponieważ to złącze już istnieje i jest w użytku.
    3. Zdaje się że na naszym terenie granica oraz miejsce dostarczania energii znajduje się na zaciskach.
    4. 5. 6. TB w budynku narysowane zostało tylko po to żeby coś było.
    7. Fakt.
    8. Złacze kablowo-pomiarowe ZK 2+2P - zaraz dodam.
    9. Obwody zostawmy...
    10. hm... no w sumie rurę mogę dorysować., bo zdaje się że nawet tam jest.
    11. Zaraz dorysuję plombę zabezpieczenia i licznika.
    12. ZE instaluje głównie C25A więc i jak dodałem, moc umowna też się będzie zgadzać. Wydaje mi się że jak wywali raz czy dwa do roku bezpiecznik to użytkownik się przejdzie 15 metrów do ZK.
  • #8 14777380
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ad 4. To dotyczy również aparatów w złączu.
    Ad 8. A gdzie drugi pomiar i podstawy bezpiecznikowe?
    Ad 5. i 6. Jeśli coś się rysuje "żeby coś było", to lepiej narysować, że jest rozdzielnica, a nie jej zawartość.
    Ad 11. Zwykle się to oznacza np. gwiazdką i na rysunku robi legendę, że elementy oznaczone gwiazdką są do plombowania.
    Ad 12. Warto mieć ogranicznik mocy - w uzgodnieniu z ZE oczywiście - (np. ETIMAT-T) lub wyłącznik selektywny. A minimum (zresztą niezgodne z prawem) to trzy oddzielne zabezpieczenia.
  • #9 14777413
    Michal337
    Poziom 9  
    Re 4. Dobra zaraz to zmienię.
    Re 8. Miałem nadzieję ze mi się upiecze i nie będę musiał rysować drugiego, nawet nie bardzo mam pewność co tam do końca jest zainstalowane. Niemniej jednak chyba będę musiał przerobić cały ten schemat.
    Re 5,6. No ok. Przyznaję rację, wywalę TB i zostawię zarys.
    Re 11. Tak zamierzałem zrobić. ;)
    Re 12. Hmm.. . Etimat-T wcale nie byłby głupi. Cena też niewiele wyższa od S303 C25A, uparłem się przy nim ponieważ tak jak mówię gdzie nie zajrzę to C25...
  • #10 14777470
    TWK
    Specjalista elektryk
    Michal337 napisał:
    Re 12. Hmm.. . Etimat-T wcale nie byłby głupi. Cena też niewiele wyższa od S303 C25A, uparłem się przy nim ponieważ tak jak mówię gdzie nie zajrzę to C25...
    Trzeba uzgodnić z ZE. Są ZE w PGE, które nie chcą o czymś takim słyszeć za żadne skarby, a są takie, co nie robią żadnego problemu.
  • #11 14777479
    djlukas
    Poziom 27  
    TWK napisał:
    A minimum (zresztą niezgodne z prawem) to trzy oddzielne zabezpieczenia.

Mógłby kolega uzasadnić dlaczego niezgodne z prawem? U mnie w rejonie wszystkie złącza mają zabezpieczenia przedlicznikowe 3x s301 po to, żeby nie wyłączało całego zasilania podczas jakiejś anomalii. Czyli ZE montują je niezgodnie z prawem?
  • #12 14777526
    TWK
    Specjalista elektryk
    djlukas napisał:
    Mógłby kolega uzasadnić dlaczego niezgodne z prawem? U mnie w rejonie wszystkie złącza mają zabezpieczenia przedlicznikowe 3x s301 po to, żeby nie wyłączało całego zasilania podczas jakiejś anomalii. Czyli ZE montują je niezgodnie z prawem?

Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - paragraf 183 ust. 1 pkt 5. Jestem prawie pewien, że C25 selektywności nie zapewni.
  • #13 14777688
    djlukas
    Poziom 27  
    TWK napisał:
    djlukas napisał:

Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - paragraf 183 ust. 1 pkt 5. Jestem prawie pewien, że C25 selektywności nie zapewni.

Ach koledze o warunek selektywności chodzi. A mnie chodziło o to dlaczego niemożna zamontować zabezpieczeń przedlicznikowych jako oddzielne wyłączniki a nie zespolone.
  • #14 14777712
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    djlukas napisał:

Ach koledze o warunek selektywności chodzi. A mnie chodziło o to dlaczego niemożna zamontować zabezpieczeń przedlicznikowych jako oddzielne wyłączniki a nie zespolone.

Koledze TWK chodziło właśnie aby były oddzielne zabezpieczenia. Niezgodne z prawem jest brak selektywności na zabezpieczeniu przedlicznikowym względem zabezpieczeń w domu.
  • #15 14777794
    Michal337
    Poziom 9  
    No i jak teraz to wygląda... Nie za bardzo przesadziłem z tym uproszczeniem TB. Zastanawiam się tylko czy napis Istn. TL i proj TL sa prawidłowe. Ale nie mam pojęcia jak inaczej oznaczyć liczniki, który jest który. Tym bardziej że nie ma numerów domów jeszcze...

• #16 14778446
    spin
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Michal337 napisał:

8. Złacze kablowo-pomiarowe ZK 2+2P - zaraz dodam.

Tu masz przykładowe ZK2, chociaż kwestia jeszcze jakie ZK2 (ZK2a, b itd.) oraz standardów danego ZE.
  • #17 14781995
    TWK
    Specjalista elektryk
    Michal337 napisał:
    No i jak teraz to wygląda...
    Skoro jest to ZK-2, to gdzie jest drugi komplet podstaw bezpiecznikowych?
    Czemu zmienił kolega bezpieczniki na rozłącznik bezpiecznikowy, skoro to aparat istniejący? Trzeba właściwie narysować symbol podstaw bezpiecznikowych.
    Z tego złącza jest zasilany jeden obiekt czy dwa? Z początkowych rysunków wynikało, że 1, teraz są jakieś 2 obiekty - nie wiadomo, który jest który. Jak sąsiad nie będzie płacił, to zostanie odłączony losowy odbiorca ;) Można chociaż oznaczyć działkę ewidencyjną, jak nie ma numerów domów.
    Jeszcze zauważyłem, że nie ma takiego przewodu jak LGY, chyba chodziło o LgY. Jeszcze warto zaznaczyć, jak jest rozgałęzione LgY w części złączowej na obu odbiorców.
    Skoro to jest jakaś rozbudowa złącza, to wypadałoby odróżnić np. kolorem elementy istniejące (czarne) i projektowane (czerwone).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosił o weryfikację schematu przyłącza do ZE, który stworzył na podstawie dostępnych informacji. W odpowiedziach zwrócono uwagę na kilka istotnych błędów, takich jak niezgodność symboli aparatów z normą, brak oznaczeń plombowanych, oraz konieczność zapewnienia selektywności zabezpieczeń przedlicznikowych. Dyskutowano również o wymaganiach ZE dotyczących liczby i rodzaju wkładek bezpiecznikowych oraz o konieczności rysowania drugiego pomiaru. Użytkownik przyznał się do błędów i zapowiedział poprawki w schemacie, w tym dodanie oznaczeń dla istniejących i projektowanych elementów. Wskazano na różnice w podejściu ZE w różnych rejonach oraz na konieczność uzgodnienia z ZE szczegółów dotyczących instalacji.
REKLAMA