Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamTWK napisał:1. kWh a nie kWH
2. Czemu 4x a nie 3x WT-1 i czy ZE wymaga WT-1 i nie można dać mniejszych wkładek (WT-00) i rozłącznika zamiast podstaw?
3. Czy LZ 35 za licznikiem jest wymagana przez ZE? Zawsze jej eliminacja to jedno połączenie mniej, co poprawia niezawodność.
4. Symbole aparatów niezgodne z normą (praktycznie wszystkich).
5. Po co ogranicznik przepięć 4x w miejscu podziału PEN?
6. Co to jest za ogranicznik przepięć?
7. Nie ma układu sieci TN. Jest TN-C, TN-S i TN-C-S. Na rysunku jest TN-C-S.
8. Brak określonego typu złącza
9. Nieopisane obwody odbiorcze, nie wiem, jak rozumieć x3 przy tych obwodach. Brak obwodów trójfazowych (czy tak ma być)?
10. Czy ZE nie wymaga przewodów z energią nieopomiarowaną w rurach?
11. Brak oznaczenia elementów plombowanych.
12. Zabezpieczenie przedlicznikowe nie zapewnia selektywności.
Michal337 napisał:Trzeba uzgodnić z ZE. Są ZE w PGE, które nie chcą o czymś takim słyszeć za żadne skarby, a są takie, co nie robią żadnego problemu.Re 12. Hmm.. . Etimat-T wcale nie byłby głupi. Cena też niewiele wyższa od S303 C25A, uparłem się przy nim ponieważ tak jak mówię gdzie nie zajrzę to C25...
TWK napisał:A minimum (zresztą niezgodne z prawem) to trzy oddzielne zabezpieczenia.
djlukas napisał:Mógłby kolega uzasadnić dlaczego niezgodne z prawem? U mnie w rejonie wszystkie złącza mają zabezpieczenia przedlicznikowe 3x s301 po to, żeby nie wyłączało całego zasilania podczas jakiejś anomalii. Czyli ZE montują je niezgodnie z prawem?
TWK napisał:djlukas napisał:
Mógłby kolega uzasadnić dlaczego niezgodne z prawem? U mnie w rejonie wszystkie złącza mają zabezpieczenia przedlicznikowe 3x s301 po to, żeby nie wyłączało całego zasilania podczas jakiejś anomalii. Czyli ZE montują je niezgodnie z prawem?
Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - paragraf 183 ust. 1 pkt 5. Jestem prawie pewien, że C25 selektywności nie zapewni.
djlukas napisał:
Ach koledze o warunek selektywności chodzi. A mnie chodziło o to dlaczego niemożna zamontować zabezpieczeń przedlicznikowych jako oddzielne wyłączniki a nie zespolone.
Michal337 napisał:Skoro jest to ZK-2, to gdzie jest drugi komplet podstaw bezpiecznikowych?No i jak teraz to wygląda...