Witam, piszę do Was gdyż potrzebuję pomocy w wyborze mobilnego internetu na wakacje lub jakieś wyjazdy. Do tej pory korzystałem z Orange Free w miejscowości Szaniec koło Buska Zdroju. Z zasięgiem jest tu różnie. W jednym domu po wystawieniu anteny 3g ok 12db za okno, zasięg i prędkość były znośne(ok 3mb), wystarczało żeby przeglądać różne strony jednak z oglądaniem filmu YouTube były problemy. Korzystałem z modemu usb huawei e156g i anteną jak wyżej. Po przejściu do domku niedaleko poprzedniego(około 200m) z internetem było gorzej. Bez anteny nie chciał się wogóle połączyć z siecią a antena pozwalała na bardzo ale to bardzo powolne przeglądanie www(nie było nawet 0,5mb). Chciałbym w tym roku zainwestować w jakąś lepszą antenę lub ewentualnie modem. Zobaczyłem na allegro taką antenę: http://allegro.pl/antena-dual-gsm-3g-4g-lte-40-dbi-najmocniejsza-fme-i5085696428.html Czy ona pomoże coś w mojej sytuacji żeby poprawić zasięg w drugim przypadku? Może coś innego mogę zrobić żeby poprawić zasięg i prędkość? Jakaś inna antena? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam!