logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny do mobilnego internetu 3G/LTE w miejscowości Szaniec koło Buska Zdroju

error0111 20 Cze 2015 22:21 1413 6
REKLAMA
  • #1 14788335
    error0111
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam, piszę do Was gdyż potrzebuję pomocy w wyborze mobilnego internetu na wakacje lub jakieś wyjazdy. Do tej pory korzystałem z Orange Free w miejscowości Szaniec koło Buska Zdroju. Z zasięgiem jest tu różnie. W jednym domu po wystawieniu anteny 3g ok 12db za okno, zasięg i prędkość były znośne(ok 3mb), wystarczało żeby przeglądać różne strony jednak z oglądaniem filmu YouTube były problemy. Korzystałem z modemu usb huawei e156g i anteną jak wyżej. Po przejściu do domku niedaleko poprzedniego(około 200m) z internetem było gorzej. Bez anteny nie chciał się wogóle połączyć z siecią a antena pozwalała na bardzo ale to bardzo powolne przeglądanie www(nie było nawet 0,5mb). Chciałbym w tym roku zainwestować w jakąś lepszą antenę lub ewentualnie modem. Zobaczyłem na allegro taką antenę: http://allegro.pl/antena-dual-gsm-3g-4g-lte-40-dbi-najmocniejsza-fme-i5085696428.html Czy ona pomoże coś w mojej sytuacji żeby poprawić zasięg w drugim przypadku? Może coś innego mogę zrobić żeby poprawić zasięg i prędkość? Jakaś inna antena? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 14788495
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5756
    Bez urazy ale sprzęt , z którego korzystałeś to muzeum, modem wolny na dodatek E156G nie spełnia wymogów aby korzystać w twojej lokalizacji nawet z 3G Orange. Nie posiada UMTS900 . Zasięg 3G Orange w twojej lokalizacji zapewnia BTS NetWorks UMTS900 HSPA+ z Buska ,Bohaterów Warszawy 110 lub Wełcza ewentualnie Szarbkowa 73. W dwóch pierwszych działa też UMTS2100 z HSPA+DC. Zasięg T-mobile realizowany z tych samych BTS-ów. Z innych operatorów w Play jesteś na granicy zasięgu LTE z BTS-a LTE1800Play w Busku , Mickiewicza 11. Z tej lokalizacji też zasięg 3G na UMTS900. W Plusie masz zasięg LTE z BTS-a LTE1800Mobylandu w Busku , Mickiewicza 11 lub pewniejszy z sieci LTE800 Sferii i BTS-a Śladków Duży. 3g w Plusie zapewnia BTS UMTS900 Aero2 Chruścice lub Busko. Bez wymiany modemu nie masz szans na szybki internet u żadnego z operatorów. Kolejna sprawa to "patyk", którego używałeś jako anteny. To smieć , który nie ma nawet zysku 2dBi o 12dBi nie wspominając. Oczywiście ta plastikowa zabawka z twojego linka to kolejny śmieć a nie antena a jej opis to megabzdury. Reasumując , konieczna zmiana modemu. Najlepiej na taki z obsługa LTE i HSPA+DC na 3G( UMTS2100) i koniecznie UMTS900. Koszt około 140 zł za E3372. Dobór anteny uzależniony od wyboru operatora i technologii. Antenę dobiera się do pasma, z którego będziesz korzystał. Koszt 100-200 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 14788972
    error0111
    Poziom 9  
    Takiej odpowiedzi oczekiwałem, to prawda - mam już ten model modemu kilka dobrych lat, czy mógłbyś polecić jakiś modem spełniający wymienione przez Ciebie kryteria? Najlepiej z możliwością podłączenia zewnętrznej anteny?
  • #4 14789071
    matek451
    Poziom 43  
    Wszystko zależy od budżetu i wymagań. Jeśli ma to być internet używany mobilnie i stacjonarnie w domu to są trzy opcje. Pierwsza to modem USB, podłączany do laptopa. Polecam E3372 HiLink, na Allegro kupisz za około 120 zł. Pochodzą z sieci wschodnich operatorów ale są OK. Druga opcja to modem z wbudowanym WiFi czyli E8278, na Allegro za 180 zł. Można go podłączyć bezpośrednio do laptopa, ewentualnie do gniazda zapalniczki samochodowej( zasilacz w komplecie) lub dokupując zasilacz 2A na USB 230/5V do sieci elektrycznej w domu. Tworzą sieć WiFi dla 10 klientów.Ostatnia opcja to router mobilny MiFi z wbudowanym modemem LTE/3G i baterią . Polecane E5372, E5373, E5573 czy E5377. Można kupić za około 200-250 zł. Wszystkie wymienione mają możliwość podłączenia anten zewnętrznych. Sieć domową możesz stworzyć też dokupując do E3372 router z USB, zgodny z tym modemem. Na wyjazdy zabierasz modem a po powrocie wkładasz do routera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 14789111
    error0111
    Poziom 9  
    Właśnie się zastanawiam nad huawei e3272, posiadam również mobilny router wp-r 1800 od Wifi partner. Czy on będzie współpracował z routerem i będzie to dobry wybór do mobilnego internetu w moim regionie?
  • REKLAMA
  • #6 14789207
    matek451
    Poziom 43  
    Nie znam dokładnie tego chińskiego wynalazku ale firma, która to sprowadzała już nie istnieje. Tak jest gdy kuoi się takie cudo za grosze, zero wsparcia czy aktualizacji FW. Trudno znaleźć listę modemów z nim zgodnych. Ale raczej nie obsługuje najnowszych modemów LTE. A modem to E3372HiLink a nie E3272( to starszy poprzednik). Oczywiście E3372 HiLink działa we wszystkich technologiach oferowanych przez polskich operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 14789732
    error0111
    Poziom 9  
    a jakie są różnice między e3272 a e3372? :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyboru anteny i modemu do mobilnego internetu 3G/LTE w miejscowości Szaniec koło Buska Zdroju. Użytkownik korzystał z modemu USB Huawei E156G, który nie spełniał wymogów dla zasięgu 3G w tej lokalizacji. Uczestnicy forum zalecili wymianę modemu na nowsze modele, takie jak Huawei E3372 HiLink, który obsługuje wszystkie technologie polskich operatorów i ma możliwość podłączenia zewnętrznych anten. Wskazano również na różne opcje modemów, w tym E8278 oraz mobilne routery E5372, E5373, E5573, które mogą być używane zarówno w domu, jak i w podróży. Użytkownik rozważał zakup anteny z Allegro, jednak podkreślono, że jakość używanej anteny również ma kluczowe znaczenie dla poprawy zasięgu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA