Te "fajne wybieraki" to nie wybieraki. To regeneratory impulsów.
Te "fajne wybieraki" to nie wybieraki. To regeneratory impulsów.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkangyooni napisał:Taka sprawa na szybko - próba naprawy jednego z przycisków klawiatury telefonu Chaber zakończyła się niepowodzeniem. […]
michal_rybka napisał:z dzieciństwa pamiętam, że do żetonowców pasowały jakieś ruskie kopiejki, również bezwartościowe, pozyskiwane od "ruskich" na targu
michal_rybka napisał:numery w Świdniku były krótkie, babcia miała numer 34-63, później 134-63, później dodawane były kolejne cyfry z przodu, ale ich już nie pamiętam
jdubowski napisał:
4-cyfrowa numeracja była zwykłą rzeczą w niezbyt wielkich miastach, numery zwykle zaczynały się od cyfr 3 i 4.
jdubowski napisał:To, że numeracja 4-ro cyfrowa była powszechna, ale dotyczyła praktycznie wszystkich miast powiatowych, a co do numeracji to zaczynała się nie od 3, a od 1 i 2. Tyle, że 1 była zarezerwowana dla central AG, a 8, lub 8x do wyjścia na stopień MM. Zdaje się tak niedawno, a jednak.4-cyfrowa numeracja była zwykłą rzeczą w niezbyt wielkich miastach, numery zwykle zaczynały się od cyfr 3 i 4.
irekr napisał:Jest to zespół przekażników nie od AWd20, a od przystawki PS1B. Pisałem już o tym urządzeniu - producent Telfa.Wracając do galerii na poprzedniej stronie:
1. Zespół przekaźników od AWd20 Telfa
irekr napisał:Jest to pulpit od UD-20 i nie występował w innych urządzeniach produkcji Telfy. Po lewej stronie u góry widać fragment pulpitu PS1B. ( przystawka sekretarska do UD-20)2. Manipulator od AWd 20 Telfa, AWd to centrala dyspoztorska, wystepowała także pod innymi nazwami.
irekr napisał:Co do tych "translacji" nie będę się wypowiadał, za mało szczegółów widać. Jak by było widać opisy przekaźników , to mógł bym coś więcej powiedzieć. Na pewno są to zespoły wymienne od systemu biegowego 32AB, ale patrząc na sposób przechowywania skłaniam się z Tobą, że są to zespoły od centrali abonenckiej, ale raczej od większej.5. Na górze jakiś blok sygnałowy - a na dole translacja dwukierunkowa do FT100/200 (chyba)
irekr napisał:Jest to półka od centrali P/Poz produkcji Telfy.11. Nie mam pojecie, nigdy nie widziałem;
michal_rybka napisał:
nom Urmet Developers to na prawdę fachowcy, może za parę lat też się ktoś ujawni jak Vari i coś fajnego napisze o dawnych czasach
OTLamp napisał:
Ciekaw jestem, czy ocalał choć jeden egzemplarz...
kangyooni napisał:Ostatnio pytałem o książeczkę którą nabyłem - nie było zainteresowania więc nie zeskanowałem. Poniżej wrzucam spis treści. To rok 1953 więc nie tak długo po wojnie.
michal_rybka napisał:ja mam nieco inną książkę: "Centrale telefoniczne automatyczne i międzymiastowe" autorstwa Jerzy Trechciński, Jan Kibortt, Feliks Michalski