logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrale i sieci kablowe telefonii stacjonarnej

30 Cze 2015 23:25 485103 5196
Najlepsze odpowiedzi

Jak nazywa się stary telefoniczny słupek kablowy TP z pomarańczową „puszką” na górze i co znajduje się w jego środku?

To jest TSK, czyli telefoniczny słupek kablowy; nie istniał jeden jednolity model, bo stosowano różne wykonania zależnie od okresu montażu i producenta [#14855492] [#14818901] W środku znajduje się głowica kablowa / zakończenie kabla rozdzielczego, a w opisywanym przykładzie słupek był podłączony do szafy kablowej M1B i miał 10 par, czyli 10 łącz [#14820560] W innym wątku pokazano też, że takie słupki bywają po prostu zakończeniem kabla rozdzielczego, a kable z nich biegną do abonentów w okolicy [#14955527] Na większych osiedlach lub w innych rejonach mogły stać różne warianty takich punktów dostępowych, także z oznaczeniami MP1D/1, więc lokalny wygląd i oznaczenia nie muszą być identyczne [#14955906] [#15034160]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #2761 17394663
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2811
    :arrow: michal_rybka

Te "fajne wybieraki" to nie wybieraki. To regeneratory impulsów.
  • #2762 17395016
    kangyooni
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    Taka sprawa na szybko - próba naprawy jednego z przycisków klawiatury telefonu Chaber zakończyła się niepowodzeniem. Jedna cyfra nie działała - mimo że słychać dwa kliknięcia kontaktronów, jeden z nich nie działa. Niestety przycisk jest nierozbieralny - tu poradziłem sobie przecinając go w pół, z planem że skleje to potem. Druga wtopa to zapasowy kontaktron - duużo mniejszy (i tak podziękowania dla @krzysiozak za pomoc). To jeszcze nie byłby problem sam w sobie, bo polutowałem dłuższe piny, niestety wszystko jest tak ciasne w środku że po kolei pękły mi dwa. Mogę albo dalej walczyć z rurkami albo poprosić Was o namierzenie co to za przycisk i jak go zdobyć - może ktoś ma?
    Kojarzycie taki? Bok 18mm, wysokość tej sześciennej podstawy - 23mm, wysokość całości (bez pinów) 43mm. Podwójny styk łączny. Poniżej zdjęcia. Byłbym dozgonnie wdzięczny!

Centrale i sieci kablowe telefonii stacjonarnejCentrale i sieci kablowe telefonii stacjonarnej
  • #2763 17395160
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 761
    Dzięki Irekr za tak dokładny opis! jak się wszystko uda dogadać, to dam znać :)
  • #2764 17395308
    AlekZ
    kangyooni napisał:
    Taka sprawa na szybko - próba naprawy jednego z przycisków klawiatury telefonu Chaber zakończyła się niepowodzeniem. […]

Jak możesz, pokaż jakie to kontaktrony. Możliwe, że mam takie rurki, bo wyrzucali u nas tego w opór, a ja brałem :D . Na marginesie dodam, że przed wdrożeniem produkcji rurek kontaktronowych we wrocławskim "Dolamie" u nas opracowano ich technologię i ją tam przekazano. Nie jestem pewien, ale chyba przez pewien czas szła u nas produkcja doświadczalna.
  • #2765 17395500
    kangyooni
    Poziom 21  
    Rurki całkiem zwykłe, długość 19mm. Nie ukrywam że zależy mi bardziej na zidentyfikowaniu całego klawisza, bo kontaktrony są w powszechnym użyciu - natomiast montaż, regulacja i sklejanie tego to pare godzin roboty...
  • #2766 17396971
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Alek: jeden tak, ale drugi to normalny wybierak obrotowy zdaje się

kangyooni:
    Ja bym tego szukał w starych kalkulatorach nixedowych i klawiaturach Elwro, Odra itp, tyle tylko, że te są jakieś strasznie długie...

czy to nie coś takiego jak tu?
    https://archiwum.allegro.pl/oferta/polska-kla...-mechaniczna-mera-elwro-odra-i5891730651.html
  • #2767 17397143
    kangyooni
    Poziom 21  
    To może być to! Inne klawisze, stosowane w jakimś Elwro i sprzęcie RTV to Dolam M24 (https://deskthority.net/wiki/Unitra_Dolam_M-24-112) ale one są niskie (używane też w telefonie Cyklamen 02). No ale tutaj aukcja jest już dawno w archiwum i zdjęcia niewyraźne.
  • #2768 17397153
    michal_rybka
    Poziom 35  
    aukcja w archiwum, ale teraz wystarczy poszukać takich starych klawiatur (sugerując się układem klawiszy), można też spytać gościa, może tą klawiaturę nadal ma (za tą cenę wątpię, że sprzedał), te stare klawiatury dość często się pojawiają, bo ludzie wiedzą, że wszelkie Odrowate graty mają wartość, w przeciwieństwie niestety do sprzętu telekomunikacyjnego, z którego to w zasadzie tylko automaty telefoniczne są poszukiwane.
    Można też popytać pasjonatów Odry/Riada itp, ja popytam na elektrozłomie, widziałem tam kiedyś takie stare metalowe klawiatury (nie wiem czy jeszcze mają), no ale dla mnie to nic ciekawego, więc nie brałem...

tak sobie czytam Twoją stronę, no i mogę dodać, że z dzieciństwa pamiętam, że do żetonowców pasowały jakieś ruskie kopiejki, również bezwartościowe, pozyskiwane od "ruskich" na targu, proceder był powszechny w Świdniku, pewnie też i w większej ilości miast na wschodzie, niestety dziadkowie tam mieszkający już nie żyją, popytam mamy, może ona pamięta jakie to dokładnie były monety, bo ja to wtedy byłem dzieciakiem, same telefony pamiętam, bo pamiętam, że można było z nich zadzwonić na chwilkę, zanim połączenie się rozłączało, ale za dzieciaka nie potrzebowałem nigdzie dzwonić, więc "myk" nie był mi potrzebny. zdecydowanie ciekawsze było zwiedzanie osiedli w poszukiwaniu czego to ludzie ciekawego nie wystawili, najczęściej wystawiali lampowe telewizory które namiętnie rozkręcałem przynosząc coraz to nowe zdobycze elektroniczne do domu :)
    numery w Świdniku były krótkie, babcia miała numer 34-63, później 134-63, później dodawane były kolejne cyfry z przodu, ale ich już nie pamiętam
  • #2769 17397249
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    michal_rybka napisał:
    z dzieciństwa pamiętam, że do żetonowców pasowały jakieś ruskie kopiejki, również bezwartościowe, pozyskiwane od "ruskich" na targu

Tak, i z tej przyczyny zlikwidowano żetony "B"...

michal_rybka napisał:
    numery w Świdniku były krótkie, babcia miała numer 34-63, później 134-63, później dodawane były kolejne cyfry z przodu, ale ich już nie pamiętam

4-cyfrowa numeracja była zwykłą rzeczą w niezbyt wielkich miastach, numery zwykle zaczynały się od cyfr 3 i 4.
  • #2770 17397273
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2915
    jdubowski napisał:

4-cyfrowa numeracja była zwykłą rzeczą w niezbyt wielkich miastach, numery zwykle zaczynały się od cyfr 3 i 4.

Na centrali gdzie jak pracowałem numery też były 4 cyfrowe. Zaczynały się od cyfr 2 i 3. Cyfra 1 była pierwszą z dwucyfrowego numeru kierunkowego na centrale wiejskie. Z kolei cyfra 4 była numerem kierunkowym do sąsiedniej miejscowości (małej), a 5 była pierwszą z dwucyfrowego numeru kierunkowego do innych miast w tym samym województwie.
  • #2771 17397276
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    jdubowski napisał:
    To, że numeracja 4-ro cyfrowa była powszechna, ale dotyczyła praktycznie wszystkich miast powiatowych, a co do numeracji to zaczynała się nie od 3, a od 1 i 2. Tyle, że 1 była zarezerwowana dla central AG, a 8, lub 8x do wyjścia na stopień MM. Zdaje się tak niedawno, a jednak.
  • #2772 17397289
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    W przypadku wspomnianej wyżej "mojej" centrali, numery abonentów wiejskich były dwucyfrowe, a razem z numerem kierunkowym tworzyły 4 cyfry. Numery miejskie lokalne najpierw zaczynały się tylko cyfrą "2", ale po rozbudowie o kolejny tysiąc (rozłożonej w czasie) cyfra "3" była też pierwszą dla numerów 4 cyfrowych lokalnych. Cyfra "4" była numerem kierunkowym na małą miejscowość w tym samym powiecie, gdzie numery były trzycyfrowe.
  • #2773 17397339
    Zutket
    Poziom 36  
    irekr napisał:
    Wracając do galerii na poprzedniej stronie:
    1. Zespół przekaźników od AWd20 Telfa
    Jest to zespół przekażników nie od AWd20, a od przystawki PS1B. Pisałem już o tym urządzeniu - producent Telfa.
    irekr napisał:
    2. Manipulator od AWd 20 Telfa, AWd to centrala dyspoztorska, wystepowała także pod innymi nazwami.
    Jest to pulpit od UD-20 i nie występował w innych urządzeniach produkcji Telfy. Po lewej stronie u góry widać fragment pulpitu PS1B. ( przystawka sekretarska do UD-20)
    irekr napisał:
    5. Na górze jakiś blok sygnałowy - a na dole translacja dwukierunkowa do FT100/200 (chyba)
    Co do tych "translacji" nie będę się wypowiadał, za mało szczegółów widać. Jak by było widać opisy przekaźników , to mógł bym coś więcej powiedzieć. Na pewno są to zespoły wymienne od systemu biegowego 32AB, ale patrząc na sposób przechowywania skłaniam się z Tobą, że są to zespoły od centrali abonenckiej, ale raczej od większej.
    irekr napisał:
    11. Nie mam pojecie, nigdy nie widziałem;
    Jest to półka od centrali P/Poz produkcji Telfy.
  • #2774 17398284
    michal_rybka
    Poziom 35  
    kangyooni: szukałem tych długich przycisków kontaktronowych, ale nie mam takich, są tylko krótkie o symbolu, który podawałeś, byłem na elektro-złomie, ale nie znalazłem tych klawiatur, to dawno było, pewnie już w hucie :(

ale żeby nie było, w swoich pościąganych zasobach z daaaawnych lat znalazłem coś ciekawego - instrukcja obsługi CTP-1 - wrzucam w załączniku (chętny jestem na instrukcję AW7)

takie pytanko jeszcze: jakie macie eXanto? metalowe czy plastikowe?
    właśnie udało mi się zdobyć 2 plastikowe eXanto, w sumie to półtora, bo w jednym nie ma płyty głównej niestety, ale i tak są fajne

ps. byłem w Tepsie, niestety, wszystkie części Strowgerów i Pentaconty poszły na złom, konkretnie to zabrała to jakaś firma z Gdańska w celu odzysku metali szlachetnych, w ogóle zezłomowali wszelkie stare części i nawet mówili że sami czasem coś potrzebują a niema... ot głupia nowoczesna polityka, ale z fajnymi ludźmi pogadałem przynajmniej
    byłem w Teletechnice, również nie mają żadnych części ani automatów, ale w Tepsie powiedzieli, że w sprawie nieczynnych ale istniejących jeszcze automatów żeby ich pytać, więc wybiorę się do nich jeszcze raz :)

PS/2: co do translacji - jeszcze ich nie mam, więc okaże się co to dokładnie gdy już będą
    Załączniki:
    • INSTRUKCJA OBSLUGI CTP-1.ZIP (5.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2775 17398501
    kangyooni
    Poziom 21  
    Hej, dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy. Te krótkie Dolamy gość mi wystawił ponownie i wezme dwa tak żeby były, może w Cyklamenie bede musiał wymienić kiedyś. Długich nie ma śladu. No trudno, będe szukał dalej a jak nie to jednak wymienie same rurki.

Plastikowych exanto nie mam, nie chcieliśmy ich (były do wyboru w tej samej cenie). Metal to metal :)
    Tą instrukcję do CTP-I kiedyś widziałem, to z Urmet Developers :)
  • #2776 17398876
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ja nawet nie wiedziałem, że te będą plastikowe, też wolał bym metalowe, ale po stówce za sztukę niema co wybrzydzać :) lepsze takie niż żadne, a poza tym i tak fajne :) jak znajdę chwilę to podłączę pod centralkę żeby zobaczyć co się dzieję :)

nom Urmet Developers to na prawdę fachowcy, może za parę lat też się ktoś ujawni jak Vari i coś fajnego napisze o dawnych czasach

a jeśli chodzi o przyciski kontaktronowe, to będę miał na uwadze cały czas, może kiedyś się coś trafi, to Ci wezmę, albo jak coś takiego trafię na aukcjach, to podeślę link
  • #2778 17400707
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    michal_rybka napisał:

nom Urmet Developers to na prawdę fachowcy, może za parę lat też się ktoś ujawni jak Vari i coś fajnego napisze o dawnych czasach

Zapewne nikomu nie będzie się chciało ;) Parę osób z UD czyta ten temat :)
    Ale po co tam jakieś stare historie :) Jest pora na młodszych i w tym wątku też robicie fajną robotę... o kupowaniu telefonów już nie wspomnę (fajne zabawki i warto to zachować dla potomnych). Ja się cieszę że ktoś się jeszcze tym zajmuje :)
  • #2779 17400779
    kangyooni
    Poziom 21  
    A ja przelutowałem akumulatorki w czytnikach niebieskich Urmetów. Oryginalne były Ni-Cd, jeden wylał, drugi jeszcze działał (nagrałem i udostępniłem kiedyś filmik jak czyta kartę) ale niestety nie wyjąłem bezpiecznika i po odłączeniu linii zdechł po długim czasie. Nowe kupiłem litowo-jonowe "paluszki" typu 14500 3.6V i niestety coś nie działa. Tzn. cały czas mam Out of order, wydzwaniają do centrum i generalnie nie mogę żadnego zmusić do przyjęcia karty. Poniżej fotka dla tych, którzy chcieliby wspomnieć ten kawał dobrej starej elektroniki :)

A co do klawisza od Chabra - naprawiony, sklejony, zeszło mi dobre 2 godziny na tym "modelarstwie" ale działa :) Rurki - takie jak oryginalne - wziąłem z potrójnego przekaźnika z Telfy.

• #2780 17400841
    Zutket
    Poziom 36  
    OTLamp napisał:

Ciekaw jestem, czy ocalał choć jeden egzemplarz...

Czy się zachował :?: wątpię, tym bardziej, że publikacja nie była w powszechnym obiegu, a tym bardziej, że cała myśl polskiej telekomunikacji jest z całą zawziętością niszczona. Sam bym z miłą chęcią ją przeczytał, tym bardziej, że dotyczy łączności z przed 1939r o której dziś praktycznie nie wiele wiadomo. A może w jakimś archiwum znajduje się jakiś skan tej publikacji, tylko jak na nią trafić :?:
  • #2781 17400923
    kangyooni
    Poziom 21  
    Krótka publikacja Silbersteina (w Przeglądzie telekomunikacyjnym) jest gdzieś dostępna, jeśli nie masz - w przyszłym tygodniu znajdę i załączę. Co do reszty... trudno mówić o "polskiej telekomunikacji" w przypadku Strowgera, w ogóle czegokolwiek innego od K-66. Prawie wszystko to licencje i adaptacje do lokalnych warunków albo konstrukcje na bazie elementów licencyjnych. Ostatnio pytałem o książeczkę którą nabyłem - nie było zainteresowania więc nie zeskanowałem. Poniżej wrzucam spis treści. To rok 1953 więc nie tak długo po wojnie.
    Centrale i sieci kablowe telefonii stacjonarnejCentrale i sieci kablowe telefonii stacjonarnejCentrale i sieci kablowe telefonii stacjonarnej
  • #2782 17401008
    AlekZ
    kangyooni napisał:
    Ostatnio pytałem o książeczkę którą nabyłem - nie było zainteresowania więc nie zeskanowałem. Poniżej wrzucam spis treści. To rok 1953 więc nie tak długo po wojnie.

To nie jest tak, że nie ma zainteresowania. Ja bym z chęcią poczytał i w ogóle umknęło mi, że gdzieś proponowałeś.

Co do tej książki Silbersteina, ja się może jutro przejdę do instytutowej biblioteki. Woluminy sprzed 1945 r. dyrektor kazał zostawić, więc może jakimś cudem przetrwało? Ta biblioteka przez długie lata pozostawała nienaruszona zębem czasu, ale organizowana była na nowo po "wyzwoleniu". Chyba w 1951 r. był podział instytutu i równie dobrze literatura taka mogła pójść na przemiał lub do biblioteki Instytutu Łączności w Miedzeszynie.

"Pańska Polska" miała trochę inne granice. Taka książka mogła się zachować gdzieś we Lwowie czy Wilnie.

Jest dużo prawdy w tym, że bazowaliśmy na różnych licencjach, ale niezależnie od pochodzenia, te urządzenia były tu eksploatowane i stanowią naszą historię.

Przy okazji: może ktoś ma bakelitową zaślepkę tarczy telefonicznej, jaka była w telefonach CB-491/B-A (telefony bez tarczy) :?:
  • #2783 17401041
    michal_rybka
    Poziom 35  
    ja mam nieco inną książkę: "Centrale telefoniczne automatyczne i międzymiastowe" autorstwa Jerzy Trechciński, Jan Kibortt, Feliks Michalski

Książka ma ponad 500 stron, łącznie z rysunkami i schematami, bardzo dokładnie opisująca wszystko po kolei, jeszcze nie przeczytałem całości, bo mimo, że z początku czyta się bardzo łatwo, to później robi się skomplikowanie, choć logicznie i z przykładami, ale nad tym na prawde trzeba przysiąść, póki co biorę na delegacje i czytam w wolnym czasie.
    Gdyby naprawdę porządnie przy tym przysiąść, to zbudować by można centralę ze szpuli drutu i kilku arkuszy blachy, bo tam nawet elementy przekaźników są rozrysowane.
    Polecam zakupić sobię taką książkę- nie wyobrażam sobie skanowania jej, to pare dni roboty byłoby, obfotografować nieco mniej, ale i tak dużo, trochę przykładów poniżej

• #2784 17401685
    Zutket
    Poziom 36  
    michal_rybka napisał:
    ja mam nieco inną książkę: "Centrale telefoniczne automatyczne i międzymiastowe" autorstwa Jerzy Trechciński, Jan Kibortt, Feliks Michalski

No i proszę. Minęło zdaje się kilka lat, a z polskiej telekomunikacji pozostały tylko podręczniki dla szkół. A zdaje się nie tak dawno człowiek się szwendał po różnych centralach i sieciach wydzielonych, nie zawsze mile widziany :D , a postęp techniczny i transformacja ustrojowa zrobiła swoje. Żałuję, że nie udało mi się więcej dokumentacji zachować, ale musiał bym posiadać pomieszczenie wielkości niejednego archiwum. Próbowałem coś nie coś uratować od zapomnienia w dziale "Polskie centrale telefoniczne - ocalić od zapomnienia", ale odpuściłem sobie.
  • #2785 17401879
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Pracowałem na centrali telefonicznej Strowger 32AB z próbą na potencjał. Centrala wydawała charakterystyczne odgłosy. W dzień to był jeden wielki hałas, a w nocy to gdy ktoś dzwonił, to można było na słuch wyczuć gdzie dzwoni. Chodzi rzecz jasna o czterocyfrowe numery lokalne. U mnie akurat np. pogotowie ratunkowe miało numer 2333, a straż pożarna 2222. Chyba każdy by "wysłuchał" i rozróżnił jaki numer z tych dwóch został wybrany. :wink:
  • #2786 17402425
    AlekZ
    Wątek zaczął się ciekawie rozwijać odnośnie literatury. Do tej pory zdobyłem kilka książek z tej tematyki.

Zamieściłem je na dole strony:

http://www.pwl.mikrokontroler.pl/telekomunikacja_retro/telekomunikacja.htm

Zapytałem w firmowej bibliotece o książkę Silbersteina. Pani nie była zbyt zadowolona i narzekała, że pytam o taki staroć. Od ręki nic niestety nie załatwiłem, może w przyszłym tygodniu. Pani przebąkiwała coś o tym, że biblioteka ma być zlikwidowana. "Po co te papierzyska, jak teraz wszystko jest w internecie"- stwierdziła filozoficznie :| .

Jako eksponat, który nie pojawił się do tej pory w wątku załączam zdjęcia lampy wzmacniakowej typu Ca produkcji Siemensa. Przypominałem sobie, że mam coś takiego w pudle z lampami kołkowymi. Tego typu lampy nazywano kiedyś "lampami pocztowymi". Ta lampa pocztowa jest triodą i miała przeciętną trwałość 5000 godzin pracy.

W książce "Wzmacniaki" autorstwa Zdzisława Skarbińskiego i Bolesława Pomiernego wśród wielu typów wzmacniaków opisywane są też wzmacniaki abonenckie. Autorzy piszą: "Należy zaznaczyć, że konieczność stosowania wzmacniaków abonenckich świadczy o niewłaściwie zaprojektowanej sieci telefonicznej. Dlatego wzmacniaki te są uważane tylko jako dorywcze usunięcie trudności. W miarę tego, jak sieć telefoniczna w Polsce, projektowana o bogate doświadczenia Związku Radzieckiego , staje się coraz nowocześniejsza i lepsza, istnieje coraz mniej przypadków konieczności stosowania wzmacniaków abonenckich".

Kto wie, może ktoś z Was spotkał się z takimi lampami pocztowymi w jakiejś stacji wzmacniakowej :D lub z samymi wzmacniakami abonenckimi :?:
    Załączniki:
    • Centrale i sieci kablowe telefonii stacjonarnej ca2.jpg (84.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Centrale i sieci kablowe telefonii stacjonarnej ca1.jpg (52.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2787 17402870
    michal_rybka
    Poziom 35  
    kangyooni: wrzucam obiecane zdjęcia ostatniego wiszącego niebieskiego Urmeta :)
    Śledztwo narazie nie posunęło się nigdzie, w Teletechu nie było dziś kierownika więc niczego się nie dowiedziałem.
    Byłem jeszcze w "Telecomworld" (http://www.telecomworld.pl/pozostale-aktualnosci.html?id=5), gdzie jest mini muzeum telekomunikacji, firma mimo strony wyglądającej jak jakaś niedostępna korporacja, jest w rzeczywistości małą przyjazną firemką :) eksponaty można sobie wziąć do ręki, pooglądać, mają oprócz wybieraków (salme i krzyżowego nie mają już bo były czyjeś i ktoś je zabrał) mają też regenerator impulsów, fajniutkie precyzyjne małe urządzonko, nie spodziewałem się, że jest to takie małe :) niestety nie chcą niczego sprzedać ani się na coś wymienić..
    Tam też powiedziano mi, żebym w sprawie automatów wybrał się do L.P.R.T, byłem tam, ale oni nic nie wiedzą, niestety nie powiedzieli gdzie można by się czegoś dowiedzieć. Puki co wszelkie drogi prowadzą do Teletechu.... muszę jeszcze tam pojechać jak będzie szef...
    także "śledztwo w toku" :)

Centrale i sieci kablowe telefonii stacjonarnej Centrale i sieci kablowe telefonii stacjonarnej
  • #2788 17404193
    kangyooni
    Poziom 21  
    Niesamowita sprawa! Czyżby zgubili go z ewidencji? Przecież ciągali wszystkie dawno temu. A sygnał jest?
  • #2789 17406040
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Urmet jest odłączony, brak reakcji na cokolwiek, brak sygnału.
    Podejżewam, że jest skreślony ze stanu, tylko jakiemuś monterowi nie chciało się go odkręcać. Jeśli niczego nie dowiem się w Teletechu, lub gdzieś, gdzie mnie przekierują, to chyba jedynie z właścicielem obiektu na terenie którego jest założony można spróbować się dogadywać... On jest nieczynny już od kilku lat
  • #2790 17406075
    kangyooni
    Poziom 21  
    Zatem pokuśmy się o małe podsumowanie:
    - automat nieczynny od wielu lat, najmniej 10, a sądząc po wylocie karty - jeszcze dłużej
    - nie ma właściciela, nikt się do niego nie przyznaje
    - Tobie bardzo na nim zależy
    No ja widzę jedno tylko rozwiązanie. O ile kluczyk "131" pasuje, a pewnie pasuje, to musisz się tam udać z takim kluczem i nasadową chyba "13" (nie mam jak sprawdzić bo moje są już na wkręty do drewna) i pewnymi, ale nie nazbyt pośpiesznymi ruchami ten automat zdemontować, włożyć w karton (również uprzednio przygotowany) i oddalić się w nieznane miejsce. Raczej nikt nie będzie o nic pytał, a jak będzie - możesz uciąć sobie pogaduszkę jak to kiedyś było i jak teraz nie jest. Automat idzie do archiwum :)

Co do aukcji - takie prośby działają odwrotnie i najlepiej było nie chwalić się tutaj. Ja w każdym razie Ci konkurencji nie będe robić, życzę powodzenia! Weź tylko pod uwagę że piszą że "przerobiony" czyli być może nie ma oryginalnego środka. Zapytaj, może nadal go mają osobno.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła identyfikacji starego słupka przyłączeniowego TP/Orange stosowanego w sieci telefonii stacjonarnej. Ustalono, że jest to telefoniczny słupek kablowy (TSK), a w różnych regionach występowały różne wykonania i brak było jednego standardu. Opisano budowę takich punktów: metalowa rura lub betonowy słupek z głowicą kablową, łączówkami i oznaczeniami kierunku do szafy kablowej, często z pojemnością rzędu 10 par. Omówiono też szafy kablowe, głowice kablowe GKM, KRONE i starsze rozwiązania typu Onus, a także zależność między szafą magistralną a rozdzielczą oraz sposób prowadzenia kabli do abonentów. W dalszej części rozmowy poruszono zagadnienia central telefonicznych, numeracji abonenckiej, planu adresowego, wybierania lokalnego i strefowego, ISDN, SDI, ADSL/VoIP, modemów dostępowych oraz historycznych usług takich jak teleks, telegraf i radiofonia przewodowa. Wspomniano również o ochronie katodowej kabli ołowianych i stalowych, punktach pomiarowych, starych centralach elektromechanicznych oraz o przechodzeniu sieci na rozwiązania cyfrowe i światłowodowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA