logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Biała woda w basenie. Co zastosować by oczyścić.

ajpier 23 Lip 2015 15:02 19917 6
REKLAMA
  • #1 14869655
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    Nie wiem gdzie to napisać więc wybieram ten dział.
    Mam basen 7 kubików w którym cały czas była fajna czysta woda przez stosowanie chloru i antyglonu, do czasu aż mi się w nim przez kilka dni kąpało parę osób więcej z konkretnie nasmarowanym ciałem. Przez te wszystkie kremy i filtry woda zrobiła się mętnie biała. Powiedzcie mi proszę co zastosować by ta tłusta woda zamieniła się w coś klarownego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14869900
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1172
    Woda zrobiła się biała bo wytrąciły się cząsteczki tłuszczy i olei i powstała emulsja olejowa o niskim stężeniu.
    Niestety tego domowym sposobem nie oczyścisz. Można by próbować puścić wodę przez filtr z węgla aktywnego, ale nie ma gwarancji, że emulsja nie przejdzie przez niego.
    Wymiana wody jest najprostszym sposobem.
  • REKLAMA
  • #4 14870763
    DecoDominik
    Poziom 14  
    Ocena: 96
    Hej czy cała woda jest brudna czy tylko masz problem z zanieczyszczeniami powierzchniowymi?
    Jeśli tylko powierzchnia to skimer. Jeśli cała to trzeba zakupić porządny filtr do basenu.
  • #5 14873348
    bethe
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    DecoDominik napisał:
    Hej czy cała woda jest brudna czy tylko masz problem z zanieczyszczeniami powierzchniowymi?
    Jeśli tylko powierzchnia to skimer. Jeśli cała to trzeba zakupić porządny filtr do basenu.

Dokładnie. Dobry filtr i po sprawie.
  • #6 14873354
    anders11
    Poziom 30  
    Ocena: 204
    Zakup kilka plastikowych skrzynek na warzywa , poukładaj je na stos pionowy.
    Do skrzynek parzystych od dołu licząc nasyp dolomit ,do nieparzystych torf ogrodniczy ,tylko taki bez żadnych dodatków, może być zmieszany z węglem na grilla
    Na taką kanapkę puszczasz powolny strumień wody z pompki zasysającej z basenu, i po przefiltrowaniu z powrotem w basen.
    Sposób na taki filtr podpowiedział mi kolega na codzień zajmujący się projektowaniem oczyszczalni
    Filtr nie posiada sekcji filtrowania cząstek stałych , ale to w basenie niepotrzebne.
    Wkłady wystarczają na cały rok
  • REKLAMA
  • #7 14875534
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    Nie dało rady tego opanować. Żadna chemia i porządny filtr mi tego nie rusza. Wodę wymieniem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem mętnej, białej wody w basenie spowodowanej obecnością tłuszczy i olejów po kąpieli osób z użytymi kosmetykami. Użytkownicy sugerują kilka rozwiązań: wymianę wody jako najprostszy sposób, zastosowanie filtra z węgla aktywnego, a także użycie skimerów do usuwania zanieczyszczeń powierzchniowych. Wskazano również na możliwość stworzenia domowego filtra z użyciem dolomitu i torfu ogrodniczego. Ostatecznie autor postu zdecydował się na wymianę wody, ponieważ żadne z zastosowanych rozwiązań nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA